За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 25 171
  • 749
Добре дошли в новата тема!

(снимката е на Ирина Купенска от курса и тези дни в Хляб)

Тук е старата, ако някой  чака отговор в нея Simple Smile https://www.bg-mamma.com/?topic=1486121.735
Виж целия пост
# 1
Пеп-чо, благодаря за новата тема!

дядо хаджия, по-мазно телешко ти трябва и/или допълнително лой към месото. Преди години хазяйката ми беше мюсюлманка и правеше разкошни кюфтета само от телешко. Добавяше газирана вода доста в каймата, правеше самите кюфтета по-дебели и на по-силен огън за по-кратко време ги пържеше. Пак тя ми е казвала, че ако няма лой да добави, слага варени намачкани картофи в каймата. С картофи не съм правила, така че да се чете с една идея скептицизъм този "чалъм".
Виж целия пост
# 2
Пеп-чо, благодаря за новата тема!

Дядо хаджия, като четох горния пост се сетих за тези две рецепти.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/07/blog-post_31.html


Правил съм я само с телешка кайма.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_24.html
Виж целия пост
# 3
Определено ще смесвам с агнешко или мазно патешко, ама ще видим. Тия дни ще ходя до един турски ресторант, там готвача ми е обещал да ми даде съвети. Не искал по телефона, щото нямало да ме накара да ида лично да се видим (хулиган такъв, ще ме разкарва на дърти години ама ха) Grinning
Виж целия пост
# 4
Или, за да си спестиш цялата галимация, отиваш в Студентски град, на ул. „проф. Атанас Иширков“ 23 и си купуваш най-жестоката телешко-агнешка кайма от турската месрница Wink Аз лично по-вкусна не съм яла (преди пандемията продаваха и готови кюфтенца, направо за печене; после май само кайма натюр съм намирала). Фирмата е "Профуудиндъстри1453", ако ще я провеяваш в Гугъл.
Виж целия пост
# 5
Някой словоохотлив готвач може ли да ме светне за терминологиите на тестата, понеже се бъркам тука по темите:
1. това дето е с голямо количество масло (почти наполовина количеството на брашното)и после става плътно чупливо-песъчливо, ползва се за основа на кишове, тарти, пайове разни, това ли е "бутер тесто"? "
2. тогава как се казва онова многолистно тесто което е подобно на кроасан, люспесто такова, прави се със сгъване и маслото се слага между листовете и бухва като се опече? "Маслено тесто"ли е това или има друго име? Защото нали маслено и бутер е едно и също по значение? Или се казва просто "многолистно" ? Thinking
Виж целия пост
# 6
1. не е бутер тесто, а маслено или пясъчно тесто. То пак е с доста масло, но технологията му се различава от тази на многолистното.
2. това е бутер тесто или многолистно тесто.

Пепи, благодаря за темата!
Виж целия пост
# 7
Някой словоохотлив готвач може ли да ме светне за терминологиите на тестата, понеже се бъркам тука по темите:
1. това дето е с голямо количество масло (почти наполовина количеството на брашното)и после става плътно чупливо-песъчливо, ползва се за основа на кишове, тарти, пайове разни, това ли е "бутер тесто"? "
2. тогава как се казва онова многолистно тесто което е подобно на кроасан, люспесто такова, прави се със сгъване и маслото се слага между листовете и бухва като се опече? "Маслено тесто"ли е това или има друго име? Защото нали маслено и бутер е едно и също по значение? Или се казва просто "многолистно" ? Thinking

Първото е маслено тесто. Това, което наричат "бутер" тесто е многолистното. То, разбира се, също е маслено, но се приготвя по друга технология.
Виж целия пост
# 8
1. не е бутер тесто, а маслено или пясъчно тесто. То пак е с доста масло, но технологията му се различава от тази на многолистното.
2. това е бутер тесто или многолистно тесто.
Точно!
1. маслено/пясъчно
2. бутер/многолистно
Просто маслото се влага в тестото по различен начин.

Пеп, мерсаж за темата!
Виж целия пост
# 9
Здравейте. В Била са пуснали мултикукър и Еър фрайфер на Филипс . Никога не съм ползвала ,нито имам близки с такива уреди,за да пробвам нещо сготвено . Първо не разбирам каква е разликата между тях и може ли разяснение как точно работят - в смисъл слагаш всички съставки и пускаш копчето?  Защото примерно като правя супи винаги запържвам зеленчуците,иначе просто не ми е вкусно. Това в тези уреди как ще стане?! Как се прави застройка на супите? Ами яхния?! Хайде, кекс е друго,там всички съставки се пекат накуп,но такива "поетапни" манджи как стават?!
Виж целия пост
# 10
Здравейте. В Била са пуснали мултикукър и Еър фрайфер на Филипс . Никога не съм ползвала ,нито имам близки с такива уреди,за да пробвам нещо сготвено . Първо не разбирам каква е разликата между тях и може ли разяснение как точно работят ...
Виж тук за разликите - https://instantpot.bg/blog/hermetichen-multikukar-i-air-fryer
Виж целия пост
# 11
Кукърът замества тенджерата, а фраерът - фурната. Не съм гледала мултикукъра, но фраера е с много малка вместимост (този в Била). Иначе си запържваш в кукъра, добавяш другите продукти и настройваш програмата. В тези под налягане всичко става по-бързо.
Виж целия пост
# 12
Мъфини могат ли да се пекат само в хартиени формички подредени в обикновена тава или задължително хартийките трябва да са и в тава с дупки?
Виж целия пост
# 13
В описанието и на Еър фрайфера и на мултикукъра пише, че стават за всичко - сладко, супи, печене ?! Затова се обърквам кое ще ми е по -полезно.
Виж целия пост
# 14
Мъфини могат ли да се пекат само в хартиени формички подредени в обикновена тава или задължително хартийките трябва да са и в тава с дупки?
Ще се разлеят. Ако имаш възможност сложи ги в някакви чашки и загрявай постепенно във фурната
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия