Прецакани снимки - каква може да е причината.

  • 2 122
  • 4
Здравейте,

правя много снимки и си ги съхранявам на компютъра. Първо видях проблем при една снимка, после при друга. Едната снимка е правена с фотоапарат, а другата е сканирана снимка от стар албум. При направата и на двата файла всичко е било точно - не запазвам снимки, ако са прецакани още в началото. Сега като ги видях и двете има по  една зона, просто като отрязана - на една снимка се вижда половината от снимката, а другата половинка е плътна черна ивица. Другата и тя така - половината се вижда, другата половина е плътна оранжева ивица. Отварях ги с всякакви програми, пратих си ги на фейса, на имейл - ивицата стои. Интересно, че във фолдъра тъмнейла на снимките е пълен - тоест тази ивица я няма. Но където и да ги пратя, отворя - я има. Качих ги на флашка - и там така. Не мога да разбера файлът ли се е прецакал или само визуализацията в конкретната програма е зле. В друг фолдър пък имаше някакъв проблем с други снимки - казваше, че не може да ги отвори. Добре че си ги бекъпвам на usb flash drive, та това с неможенето да се отворят се оправи - просто си прекопирах копието от флашката. Но тия с лентите са прецакани и там - явно като съм бекъпвал проблемът е съществувал.

Само да кажа, че няколко пъти уиндоуса ми дава син екран и рестартирам - казва че има някакъв проблем. Преинсталирах наскоро и уиндоуса.

Чудя се дали да не си купя лаптоп със солид стейт хард - чувал съм че са по-надеждни - там обема на диска е по-малък, по-скъпи са май - но ако реши проблема, съм ок.

Не знам как да си съхранявам снимките, имам може би към 15 000, не знам точно колко, ама за 20 години са се понатрупали.
Виж целия пост
# 1
Звучи, като прецакани файлове. Има някакви програми за "оправяне", но не съм ги тествала лично, за да коментирам от личен опит: https://www.jpeg-repair.org/
Виж целия пост
# 2
Ето как изглежда. И другия е така. А си бяха цели преди, без проблеми.

Тая програма не става, няква платена е.

Виж целия пост
# 3
Ами специално така са ми изглеждали недосвалени напълно снимки от интернет. Също и при неправилно копиране ( примерно през разни кофти флашки с греши в папки и друго )
Също подобно е било при конвертиране, особено при по редки формати.
Ако самия хард си заминава или конкретно има проблем с дяла където е Уиндоуса, може да прецаква видео/аудио файлове, както и изображения.
По добре слагай ценните си неща на отделен носител ( като външен хард ), а на компа работи с копия.
Виж целия пост
# 4
Причини разни, както се каза по-горе. Но щом тъмбнейла е цял има шанс. Ако се съмняваш че уиндоусът или харддиска е тръгнал да заминава, има опция repair windows или нещо подобно, пусни го да търси, евентуално ще намери къде има фал и ще го оправи, или поне ще каже че всичко е наред. Май отнякъде излизаше и търсене на проблеми конкретно с харддиска.
Ако от там не се открие проблем или не успееш да намериш менюто, има втори вариянт за нещо подобно. Отваряш командния прозорец като администратор и пишеш sfc/scannow , удряш клавиша enter и чакаш то да си сканира. Това оправя проблеми в самия уиндоус ако евентуално нещо не ти визуализира снимките правилно може и да се оправи от там.
Трети вариянт: избери една от тия сбъркани снимки (за всеки случай й направи копие някъде на друго място за имаш резерва в друга папка), отвори я в някаква програма за редактиране на снимки, направи някаква минимална промяна в снимката, примерно увеличи контраста с една единица или размера с един пиксел, нещо дребно, после запази снимката , но не чрез стандартното сейвване, а чрез Save As (Запази като...), само че избери да се запази на същото място като оригинала. Така програмата ще презапише снимката и има вероятност да се оправят прецаканите данни.

За съхранение на снимки може да си вземеш два външни харддрайва, шансът да се развалят и двата едновременно е минимален, или дръж едно копие на компютъра и едно на външен хард. Лаптопи има и с големи солидстейт хардове, 1-2 гига, естествено зависи от бюджета.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия