Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как избираме в какви нови знания и умения да инвестираме?

  • 1 312
  • 18
Здравейте, пускам си тема, защото съм в голяма дилема в момента. На почти 35 съм, без мъж и деца, имам много свободно време и сега е моментът да започна да уча нещо допълнително. Само че не мога да реша какво.

В момента съм в аутсорсинга, владея немски и английски. Бакалавърът ми е по филология. Имам и магистратура - много тясна специалност, беше ми много интересно, но още докато учех, ми стана ясно, че няма да се занимавам с това. Работата е предимно държавна и самите ми колеги бяха хора, вече работещи като такива, с коренно различно образование, получили работата си с връзки и учещи, за да имат "нещо официално". Има и няколко частни фирми, които се занимават с това, от години съм се абонирала да получавам мейли от Джобс и не е излязла нито една обява. Така че тази опция отдавна отпадна за мен.

От известно време искам да започна да уча трети език, вече избрах какъв, но за да достигна ниво да го ползвам за работа, ще са ми нужни няколко години. От друга страна искам да се пробвам и с популярните напоследък курсове, първо за QА, после евентуално и програмиране. Но - аз не искам да си сменям работата сега. Харесвам си много и конкретната фирма, за която в момента работя, и сектора като цяло. Искам да уча не за да се преквалифицирам в момента, а за да имам някаква сигурност за бъдещето - "В момента работя това и това, но ако не мога да си намеря такава работа, ще започна да правя това". В този смисъл курсовете няма да ми помогнат, аз мога да продължа да чета и да поддържам знания и след като ги завърша, но ако ми се наложи да кандидатствам за работа, ще изглеждам абсурдно - някаква завършила преди години само едно курсче, без нито един ден опит, и пуснала CV.

Така че имам нужда да споделите опит, как избирате какво да учите/накъде да се развивате, ако в момента сте доволни от това, с което се занимавате и ако нямате нереализирана детска мечта?
Виж целия пост
# 1
Направете си консултация при астролог, след като в момента сте в дилема и  не знаете към какво точно да се ориентирате. За да си изясните в какъв етап от живота си се намирате.
Виж целия пост
# 2
Според мен - направи си задълбочена оценка на квалификации, опит и особено интереси за потенциално бъдещо развитие, с идентифициране на по-широка посока на професионално израстване, като първа стъпка. И, което също е изключително важно, проучване и запознаване на контекста, в който бъдещото развитие може да се случи. Т.е. дали избраният отрасъл или сфера са в застой, развитие или упадък; кои са основните играчи в него; какви са националните и интернационални тенденции за растеж на отрасла в дългосрочен аспект и т.н.

Изискванията за езици не ги разбирам. Отнема години и живот в страната, чийто език се учи да се докара владеенето до прилично ниво. Ако ИТ са ти интересни, учи ги, и балонът да се спука - целият аутсорсинг да се изнесе извън България, счетоводство и ИТ няма да изчезнат, защото всеки бизнес ги ползва в някаква степен и винаги ще са необходими. Проблем е, ако нямаш никакъв интерес към горните две или пък не ти се занимава да развиеш собствен бизнес. Тогава, виж първия параграф.
Виж целия пост
# 3
Аз лично се занимавам с SQL и бази данни, а и го преподавам на частни уроци. Препоръчвам ти го - има много работи в сферата, наподобява програмирането, но е малко по-лесно. Готино е. Ако се интересуваш, пиши.
Виж целия пост
# 4
Здравей, юникорн, интересна тема. Всъщност темите в този раздел са едни от най-интересните за мен, защото обменяме ценен опит.

До една степен и аз съм като теб, на 30 съм, нямам деца все още и реших, че сега е времето за учене.

Имам бакалавър, по който не искам да работя и нямам стаж. Владея два езика и аз като теб.

И също съм в ИТ компания.

Преди няколко години реших да си превърна хобито в професия. Много пъти бях чувала от хората как било идеално да работиш нещо, което ти е хоби, не се усещало като работа. Ами… не работи така за мен. Изкарах курс година и половина в най-популярната платформа в бг. Зарязах работата си на бизнес анализатор, за да стана junior digital marketing specialist. И грам не ми хареса. Интересно е като работа, но много други неща ме изкарваха извън релси и се натоварвах много. Реших да го оставя като хоби или ценно умение ако развивам собствен бизнес.

Завърнах се към работата си преди това и записах магистратура. Щастлива съм в момента, въпреки че съм неспециалист и карам дълга магистратура.

Всичко това го пиша, за да не се демотивираш и да знаеш, че много хора са в подобна ситуация.

Как да избереш какво да учиш? Амии зависи от интересите ти. Според мен не бива човек да се води единствено от заплащането. QA стана много модерно и то заради това, че хората вярват колко много пари се изкарва. Ако ти е интересно наистина, давай! Ако е повече, защото чуваш, че не е толкова сложно или е добре платено, помисли си пак.

Направи си някакъв career path. Помисли как искаш да се развиваш. За третия език супер, аз също много искам да науча португалски и ми е страшно интересно. Проблемът е, че сам по себе си в момента този език няма да ми донесе кой знае какви позитиви. Ще го науча след магистратурата. Имам желание да израствам и вертикално, мисля да бутам в насока people management.
Помисли твоите интереси в какво са. Виж курсове, които не са просто в бг, има други платформи, в които можеш да получиш много по-добър продукт. Щом знаеш английски не се занимавай с българските фирми, които бълват курсове.

Мисли ще има ли полза от магистратура в някакво конкретно направление. Поговори с прекия си ръководител какво бъдеще те очаква в компанията и как искаш да се развиваш.
Виж целия пост
# 5
В ЕС много се търсят хора с немски. Трети език няма да ти трябва, ако инвестираш в някакво умение - счетоводство, финанси, комппютри. Не да завършиш трето висше, а а някакви бакалавърски, или курсове (поне 2 годишни) или сертификати, ако си се самообучавала.
Три езика рядко се търсят, в повечето случаи два. И преводач да станеш, пак ти трябват 2 езика, ама да ги знаеш в дълбочина.

В бъдеще много професии ще изчезнат, ето вече прмерно професия касиер, ни подготвят за изчезването и - навсякъде можеш да си маркираш сам стоката в супермаркетите.
Виж целия пост
# 6
И аз това щях да предложа - счетоводство, компютри, маркетинг, дизайн ако те влече.
Шофьорска книжка, ако нямаш...
Маникюр.
Въобще нещо по-практично и по-предполагащо самостоятелен бизнес.
Виж целия пост
Реклама
# 7
Аз бих ти дала идея за управление на проекти, ако ти е интересно и особено ако се занимаваш с проекти и в настоящата си работа. На практика е приложимо във всяка сфера, основа е и за растеж в йерархията. Има сертификационни курсове Project Management Professional (PMP), които можеш да разгледаш.
Виж целия пост
# 8
Ако се ориентираш към нещо, което после да можеш да работиш и като фрилансер в голяма степен ти отпада евентуалния проблем след време "тази няма един ден стаж". А и ще имаш някакви допълнителни доходи, и сигурност, ако внезапно останеш без работа или решиш да я сменяш.
Виж целия пост
# 9
Благодаря ви за отговорите! В кариерно отношение аз съм супер неориентирана, още след гимназията започнах в колцентър, вярно, че издържах само 3 месеца и след това никога повече не съм била на телефон, но съм работила само в аутсорсинг и много други професии буквално не знам какво означават. Например дигитален маркетинг нямам представа какво е.

Втори бакалавър вече не мога да завърша, след като съм магистър, проверявала съм. Беше грешка тази магистратура, затова сега обмислям и внимавам.

А откъде се информирате кой сектор се очаква да изпадне в застой и кой тепърва ще се развива? Аз където и да чета, точно за ИТ и аутсорсинг навсякъде се говори, че балонът скоро ще се спука. За втория може би е вярно, и по-специално за България  - скоро може би няма да сме им вече толкова евтини. Но за ИТ не виждам логика, все повече неща се правят електронно/дистанционно, обаче специалистите друго твърдят.
Виж целия пост
# 10
Можеш да завършиш втора магистратура, ако решиш.

Дигиталният маркетинг е интересно нещо, но опорочено в бг. Ако работиш за чужди клиенти, със сигурност е много готино. Прочети повече и ще видиш какво е, с една дума -цялата реклама в интернет. От банер до афилиейт линк.

Ти в ssc ли работиш?

Научи някаква технология, виж дали твоята компания предлага безплатни обучения в някаква платформа. Разрови няколко безплатни курса, за да видиш кое ти е интересно и кое не.
Виж целия пост
# 11
Кой ти е казал, че ИТ е балон? Това са знания, които вианги ще се ползват. В крайна сметка ти повече електроника ли имаш вкъщи отпреди 10 години? Повече сайтове ли ползваш и приложения? Най-вероятно да. Е зад всичко това стоят специалисти. Какво му е балон - щом светът става все по-дигитален, значи се нуждаем от повече специалисти. Балон значи, да има нереално количество, което да е фалшиво завишено. В случая с ИТ не е такъв, защото всеки ползва все повече ИТ продукти и услуги. Така че тия неща и да ги четеш, не са верни. А иначе никой не може да ти даде наклон накъде да се ориентираш. То не е само да е модерно, но и да ти харесва поне малко, а и да имаш поне малко дарба в тази насока. Като под дарба не разбирай някакъв супер талант, но на един по му се отдава математика да речем, на друг рисуването.
Виж целия пост
# 12
В бъдеще ще има голяма роботизация, е ще останат някои специалисти, но много хора ще бъдат изместени от технологии и машини. Пример коли без шофьор. Софийското метро може да се пусне и без водачи, ама още ги държат...
Сегашните младежи не си дават сметка колко трябва да учат, за да  ги изхвърли системата.
Виж целия пост
# 13
Знам, че звуча като баба, но все повече се убеждавам че в бъдеще ще се ценят уменията на ръцете. Все някога ще му се пукне хидравликата на робота!
Аутсорсинга хич не го обичам. Пържи мозъка и дава някаква илюзия за знания.
Виж целия пост
# 14
Много интересна тема!
аз съм на 44, и поради комплексни причини,реших след дълго премисляне, да се преквалифицирам
точно в този момент,не съм сигурна дали ще ми отнеме още година,или малко повече,но именно споменатите PMP и счетоводство избрах
инъче имам 14г опит само и единствено в QC, плюс още 3 QC+QA (в индустриален  план,не IT)
дето се казва-със затворени очи го върша,но ...нещо не ми достигаше..
много съмнения имам, и едва ли ще ги разсея скоро
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия