Как избираме в какви нови знания и умения да инвестираме?

  • 1 484
  • 18
# 15
И аз като теб съм на почти 35, нямам деца (само един мъж), и разполагам с времето си. Също съм бакалавър по филология. След преквалификация преди няколко години, в момента работя в IT компания на позиция, която няма общо с програмирането. Понякога имам чувството, че обществото е в заблуда, че в IT едва ли не всички са програмисти и тестери, тук-там някой ръчка по хардуера. И като си програмист, работодателите се напреварват да ти тикат пачките в ръцете. Ама в тези компании има нужда и от счетоводство, правни отдели, HR, отделно някой PM трябва да каже на програмиста какво да коди, някой дизайнер трябва да му нарисува прототип, после някой трябва и да си говори с клиентите, да им рекламира, да им продава софтуера, пък накрая и съпорт искат.

Ако основната ти мотивация да учиш за QA/dev е, че е популярно, а всъщност не си убедена, че ти е интересно - не ти препоръчвам. Дори само с филологията имаш интересни възможности, като technical writer например. Ако целта ти е просто след време да работиш в IT компания, бих ти препоръчала на първо време да се запознаеш най-общо с методологиите за разработка на софтуер, там Agile, Lean, DevOps, кои тулове се ползват, да поразучиш модерните трендове. Да добиеш представа за "голямата картина". В нета е пълно с канали в YT, подкасти, нюзлетъри, които да те информират за новостите в индустрията. Ако не можеш да изтърпиш да изслушаш два часа подкаст за предимствата на една методология пред друга, ще знаеш, че не е твоето, и ще се ориентираш към друго, без да си пропиляла две години в курсове по програмиране. Щото посредствени тестери и програмисти има колкото искаш.

Вече ако в даден момент решиш, че искаш да се преквалифицираш и да сменяш работата, тогава има смисъл да караш курсове за сертификат и да търсиш стажове.
Виж целия пост
# 16


Вече ако в даден момент решиш, че искаш да се преквалифицираш и да сменяш работата, тогава има смисъл да караш курсове за сертификат и да търсиш стажове.
напълно подкрепям!
само искам да добавя- поинтересувай се ,вътре в сектора,кои точно курсове и сертификати са ценени
защото в днешно време всеки преподава и дава „международни“сертификати...
Виж целия пост
# 17
Да, в момента работя в shared service center.

Абсолютно съм съгласна с това:

Знам, че звуча като баба, но все повече се убеждавам че в бъдеще ще се ценят уменията на ръцете. Все някога ще му се пукне хидравликата на робота!
Аутсорсинга хич не го обичам. Пържи мозъка и дава някаква илюзия за знания.

Само че професии като фризьорство, маникюр, грим не ме привличат грам. Евентуално с готварство бих се пробвала, но като си помисля, че това е основно в сивия сектор, и се отказвам. Може да звуча като лигла, но съм свикнала да работя на места, където законите се спазват, осигуряват на реални пари и си ползвам отпуски и болнични спокойно.

Не че толкова държа да съм в IT сектора, нямам конкретна идея или мечта и карам на принципа на изключването. HR не става, не умея да преценявам хората от първо впечатление и няма да съм добра. Маркетинг - всеки втори, който не знаеше какво да учи, завърши това, а и от четенето на форума установих, че и заплатите са доста ниски. На едно от работните ми места се занимавах и със спедиция за 3 години и още имам кошмари. А в IT сектора е най-лесно, от всякъде те зариват с курсове и обучения.

Създадох си вече някакъв план, ще започна по ред с QA, програмиране и програмни езици, SQL и бази данни (с това малко съм се занимавала в магистратурата и имам понятие), само най-основни и опростени курсове за начинаещи, за да видя с кое се справям и кое ми е интересно. Ще запиша и езика, веднъж седмично като за начало, така или иначе не е спешно. Явно ще ми е посветена на учене тази година.
Виж целия пост
# 18
Щом не искаш да сменяш попрището и фирмата, аз бих те посъветвала да помислиш как би могла да се развиеш в твоята сфера и/или фирма. Дали хоризонтално - в нов екип/проект или вертикално - в посока управление на хора. Ако имаш свестни мениджъри, говори с тях какво следва да научиш за да се случи. Някои фирми имат политики да развиват собствени кадри за мениджърски позиции.
SSC има за всякакви изнесени услуги, можеш да пробваш да научиш нова технология/ процес, за който да предоставяш съпорт.
Фирмата международна ли е? Възмжо ли е да те пратят в техен офис в чужбина за няколко месеца/година?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия