Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Ядове и караници покрай организацията на всяко семейно излизане

  • 5 910
  • 127
Здравейте! Както се вижда от заглавието, срещам големи трудности с организирането на почивки и излизания със семейството ми. С малко дете сме, почти постоянно болни, но все пак в проблясъците, в които можем да отидем някъде, просто се изнервям до неузнаваемост, планирайки къде, как, кога...

Честно казано винаги е било така, дори и аз като бях малка. Мразех да пътувам с майка ми (разведени с баща ми), беше ужасно скучно с нея каквото и да е да се прави, не си бяхме близки емоционално също. Само на нея й беше окей да се разнообрази, аз нямах търпение да свърши мъчението. Изпокарвахме се брутално преди всяко ходене някъде, особено като станах тийнейджър. Не знам дали просто самите почивки бяха скучни, или от нейната компания се отегчавах, или какво толкова деляхме.

Но ето, че и сега се хващам, че при всяко организиране на почивка, се скарваме с мъжа ми. Сега уж е друго, имаме повече финансова свобода като сме възрастни, има хиляди места и човек може от ден за ден да се организира, но просто не знам къде ми/ни е проблема.

 Конкретно не знам какво да посоча даже - огромен избор на места, което ме обърква, страх че мястото ще е гадно и непознато без удобства. Мрънкането и ленивото отношение на сйпруга ми към пътуването и шофирането. Детето, покрай което едвам се добирам да разгледам и запазя място. Или липсата на една свободна минута от работа и дома, в която изобщо да събера багаж и да организирам нещо. Или константния бърн аут и ментална умора. А като се доберем до мястото, разбира се, се почва пак ежедневните дейности и грижи покрай детето, дефактно непостоянно някой е с него. Но не искам да се оправдавам с детето, в крайна сметка проблемът още с организацията идва.
 
Извинения много, но искам да променя нещата и да имаме хубави злизание и почивки заедно, а не знам какво да направя. И по-заети семейства пътуват и то по сто пъти на година, а ние едвам едвам. А уж и на двамата ни се пътува много, не разбирам какво делим толкова... Направо се чудя като видя колко весело си прекарват хората, аз дори фалшива усмивка не мога да си сложа за една снимка на нашите изстрадани излизания.

Но все така става, че в последния момент се организира нещо, като изпушим от работа и ежедневие. А мен това допълнително ме вбесява, защото се чувствам, че отиваме на някаква почивка само защото вече не издържаме в ежедневието, а не защото заслужаваме малко почивка като нормални хора, без непременно да сме стигнали до преработване.

Благодаря, че ме изчетохме, исках да си споделя и да видя има ли други като мен и как променихте нещата. Около нас са все весело пътуващи семейства и се чувствам все едно само ние имаме такъв странен проблем с пътуването.
Виж целия пост
# 1
Почивка с дете няма как да е като почивка без дете, освен ако не пътувате някъде без детето. Вариант е да си зададеш за цел един път годишно да букваш дестинация само за теб и таткото за 2-3 дни дори.

И да приемеш, че няма да е все така. Естествено, че детето пак иска 24/7 грижа. Просто не бива да имаш високи очаквания. Сега, когато съм възрастен човек и имам доста свобода пак не винаги успявам да си почина. Има моменти, в които сме заминавали скапани на почивка, дори едно обикновено море.

Миналото лято загубих баща си, много ми беше зле. Изкарахме ковид и след това веднага заминахме на море. Първите дни не знаех къде се намирам. Всяка сутрин правех йога. По цял ден на плажа. Чак на втората седмица се хванахме да правим разходки, като се развали времето. Не винаги всичко е по план, явно си преуморена.
Виж целия пост
# 2
Струва ми се, че имаш нужда от помощ.
На няколко пъти споменаваш ''не знам какво делим''  и по отношение на майка ти, и по отношение на съпруга ти. Какво общо има с организирането на пътуване?
Виж целия пост
# 3
Не е задължително да пътувате на далече и с тежки организации.
Може да е в близко, познато и уютно за вас място - за два, три, четири дни.

Опростявайте - близки локации, малко багаж, повече спонтанност.

Влагате прекалени очаквания за семейните пътувания, пренавивате се, изнервяте се, карате се. Кому е нужно?
Виж целия пост
# 4
Почивка с малко дете никаква почивка не е, а още по-голямо натоварване.
Това първо и второ - защо организирането на почивката да е твое задължение?
Нека съпругът ти организира едно пътуване, може така по-добре да се получат нещата.
Виж целия пост
# 5
Според мен ти изначално имаш негативна нагласа към подобен тип пътувания и излизания. Сама казваш, че още от дете е било така и вероятно пренасяш това подсъзнателно. Ако продължаваш така, ще повториш модела и ще създадеш същото усещане у детето си  - пътуванията са ужасно нещо.

Не е необходимо всичко да бъде планирано до най-малката подробност, а само основните елементи - транспорт, настаняване, едно-две неща, които искате да направите. Предварителните очаквания водят до разочарование, защото не винаги всичко е възможно да върви по план.

Ти ли си тази, която иска да изпланира и изконтролира всичко? Нямаш ли доверие на мъжа си?
Виж целия пост
# 6
Прочети си поста, звучиш изнервено, разпиляно, объркано. Ако така се справяш и с "организацията на семейно излизане" е нормално да е кошмарно преживяване. Успокой се първо.
Права е Горджъс, щом си даваш сметка,че сте изпушили от работа и ежедневие, не се хвърляйте на туристически обиколки, наблегнете на нищоправенето. Simple Smile
Виж целия пост
# 7
Отговори си честно какво разбираш и очакваш от хубава екскурзия или почивка. Ама ти какво очакваш, не какво пишат или показват другите във ФБ и какъв е сегашния тренд в социалния ви кръг.
Иначе, явно имаш нужда от почивка, мързелива почивка.
Виж целия пост
# 8
Имам усещането, че просто обичаш да контролираш всичко и всяко мръдване извън твоите планове те тормози и изнервя.
А трябва само да се отпуснеш.
Ние сме с 5 деца и винаги през последните години поне 3 са били на възраст да трябва да са с нас и поне 1 е било бебе.
Пътуваме постоянно. Почти всеки уикенд.
Просто не се товаря с очаквания, че всичко ще е по план. Да, понякога мястото не се оказва толкова интересно или хотелът не е толкова добър, но това са дребни подробности. Важното е, че сме заедно и сме сменили обстановката, за да си отдъхнем.
Пътуваме с минимум багаж, който събираме за минути по списък. Виж, в интернет дори има примерни списъци.
Ходим на различни места, но често повтаряме там, където ни е харесало, за да заложим на сигурно. Обичайно набелязваме мястото покрай travel каналите по телевизията и по отзиви в интернет.
Гледаме на пътуването като на удоволствие, защото тръгваме и по пътя слушаме музика, спираме за кафе и хапване, за разглеждане на нещо по пътя, за игра на децата. Не гоним час, нито скорост.
Виж целия пост
# 9
Опитваш се да контролираш абсолютно всичко около себе, до най-малката и незначителна подробност, и това е резултата. Прекалено много натоварваш всичко с очакванията си, това изнервя обстановката.
Виж целия пост
# 10
Да споделя нещо лично, защото донякъде се припознах в тази история.

Първо помисли с какви нагласи тръгваш към пътуването, имаш ли очаквания. Готова ли си да прехвърлиш някои отговорности на неговия гръб, докато сте извън дома и статуквото, или продължаваш да си обгрижваш детето, все едно баща му не е при вас? И последен въпрос: Защо точно ти поемаш логистиката, мъж ти бебе ли е? Не знам защо, но ми звучиш много претенциозно и ако мъжът ти не е сигурен, че ще ти угоди, подбирайки дестинация, е напълно възможно да те остави сама да си избираш.
Виж целия пост
# 11
Така като те чета... За вас е най-удачно да почивате на качествен ОИ с добра анимация и достатъчен брой интересни обекти за разглеждане в околността.
После – детето на аниматорите, а с мъжа ти – почивка поотделно. Ако единият иска да се размазва на плажа цял ден, да се размазва. Ако другият иска да обикаля околностите, да обикаля. Детето, когато е извън грижите на аниматорите, си го разпределете откъм грижи както ви е удобно – дали по часове, дали по дни...
Дайте си възможност да си залипсвате и да закопнеете да сте отново заедно.
Ако и това не помогне, съжалявам, трябва да смениш чипа.

Скрит текст:
Ех, че хубав израз – да си смениш чипа. А едно време – декапитация, та декапитация... Садисти!
Виж целия пост
# 12
За почивка сме си харесали 3 места - 2 за лятото и 1 за зимата. Устройват ни за всичко, знам какво да очаквам и ходим само там. Така не се чудим къде да ходим, просто се обаждаме и резервираме. За някой този вариант може да е скучен, за нас е перфектен.

Багажа го приготвяме заедно. Имаме си списък, който стои в един шкаф, просто го вадим и караме по него. Той е за летните почивки, защото носим повече неща. Зимните са в хотел - само дрехи и бански.

Когато детето беше малко, разбира се, беше по-трудно. Но пак зависи с каква нагласа тръгваш. Ние не сме го приемали за тежест, не сме спазвали режими. Тя лягаше късно и ставаше късно, така че се наспивахме. За мен предимство беше, че тя беше много привързана към баща си и основно той се занимаваше с нея.

И друго, което е важно за нас - ако мястото е далече, оставаме поне 2 седмици. Ако е само за уикенда - до 100 км. Иначе пътуването ме уморява.

Но по принцип и аз не съм много по пътуването и тъй като често по празници ходим при родителите ни, не се насилваме през останалото време. Някъде 5 пъти годишно.

Обмисли си проритетите, като честота, място, условия и си разпределете с мъжа ти организацията.
ОИ с аниматори е много добра идея. Hands Plus1
Виж целия пост
# 13
Струва ми се че имаш нереалистични очаквания. С дете не е като преди, уикенд почивките понякога се получават друг път не, съвсем нормално е.
СамО дете на почивка не си е работа, дори да е с детски кът и какво ли не, пак единия става аниматор. Компания си трябва.
Виж целия пост
# 14
Защо си го причиняваш? Просто не ходете. Или някъде много на близо (половин-един час път) и за уикенда. Откакто сме с деца намалихме с почти 100% пътуванията. Просто е невъзможно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия