Съществува ли национална кухня?

  • 4 662
  • 97
# 60
Всяка страна си има национална кухня. Рецепти, които са се предавали от поколение на поколение и впоследствие популяризирани чрез издания в книги и накрая в заведения и ресторанти. В България най-популярни са таратор, мусака, шопска салата, зелеви сърми, скара, баница…От продуктите кисело мляко и бяло сирене. Национални ястия са. Не виждам особена уникалност в никое от тях.

Таратор, мусака, шопска салата и скара в сегашния си вид са дело на социалистическите рецептурници и Балкантурист, не са предавани от поколение на поколение.

Тараторът има много разновидности в различните части на страната - жетварско, косачко кисело, с мляко, без мляко, със счукани орехи и стар хляб.... Както преди векове в Испания гаспачо е било нещо като студена каша от стар хляб, чесън и каквито зеленчуци се намират преди доматите.

Лютеница според сегашните ни разбирания има от 60-те и 70-те години. Преди това се е правело нещо подобно, но не е консервирано, а през зимата има подобно "мезе", но със сухи чушки. Нещо забравено - на много места през лятото са правили лютеница от зелени домати и чушки, основно в по-високите части, където доматите узрявали чак в края на лятото за кратко. Сега македонци обясняват, че "малиджано", което е нещо подобно, си е тяхно.
При нас в Северна България е било практика доматите да се запазват за зимата като се сушат на слънце и се осоляват. До 50-те години прадядо ми е сушал, имали си е специални дъски, после са ги съхранявали в тензух на проветриво и студено.
Виж целия пост
# 61
Има го момента, че една и съща идея възниква спонтанно на различни места независимо едно от друго. Например нудлите в Азия нямат нищо общо със спагетите в Италия Simple Smile и със сигурност повече от един човек се е сетил, че чушката е подходяща за пълнене с нещо Simple Smile

Как ще нямат нищо общо, като нудлите са първо произлезли от Азия и после са стигнали и до Европа...
Виж целия пост
# 62
И като я сравниш със "Сръбска национална кухня", се оказва, че 90% от рецептите са същите.

Много беше странно, но и комично, когато видях в ресторант на Витошка, в центъра на София, написано в менюто "сувлаки" вместо "шишчета". А на други места "плескавица", когато става въпрос за кюфте.
В баничарниците има рафт с баница (софийска баница примеро) и рафт с бюрек. Каква е разликата? - едните са правоъгълни, другите триъгълни.
В Сърбия това всичкото е бурек.

Ми то и езиците много си приличат, ама има български и сръбски език отделно. Айде сега.

А някой пита как се казва джодженът - spearmint.

А лютеницата като е по-нова, пак си е уникална. Яла съм подобни неща от други държави и не е същото.
Виж целия пост
# 63
Аз питах за джоджена, че много се чудих как да го обясня... казах че е вид мента и приключих. То беше много далеч от тук, те там за повечето неща като чуят че е нещо дето е местно в Еврота и все едно че е от друга планета ако не им е известно конкретното нещо Grinning Като обяснявах че го слагаме на боб пък смятайте как ме гледаха, само аз докарвам повече отвращение в погледа при мисълта за пресен кориандър и почвам да им говоря за миризливки Joy
Честно казано, точно джоджен там не видях да се продава - нито пресен, нито сушен. А намерих чубрица като нашата и сминдух много лесно. Не им трябва да го знаят явно.
Виж целия пост
# 64
Аз питах за джоджена, че много се чудих как да го обясня... казах че е вид мента и приключих. То беше много далеч от тук, те там за повечето неща като чуят че е нещо дето е местно в Еврота и все едно че е от друга планета ако не им е известно конкретното нещо Grinning Като обяснявах че го слагаме на боб пък смятайте как ме гледаха, само аз докарвам повече отвращение в погледа при мисълта за пресен кориандър и почвам да им говоря за миризливки Joy
Честно казано, точно джоджен там не видях да се продава - нито пресен, нито сушен. А намерих чубрица като нашата и сминдух много лесно. Не им трябва да го знаят явно.

Продава се джоджен, ама като растение да си го засадиш или посееш. Иначе те го слагат в дъвките - виж на колко дъвки пише spearmint. Аз нямам лесно място, откъдето да го купя, затова си го гледам. Да де, гледам е силно казано - той сам си вирее и е неуморим като плевел - разпрострял се е супер много, аз само си го режа и си го суша.
Виж целия пост
# 65
А гьозума как се превежда Joy
Виж целия пост
# 66
Гьозум и джоджен е едно и също, зависи в кой край на страната си, май още 1-2 разновидности на името има.
Това в дъвките като че ли е различен вид мента, не каквато слагаме на боба а по-близка до тази в мохитото Grinning
Виж целия пост
# 67
Мента и джоджен са от едно семейство, но различни растения с различни аромати. Тези, които ги отглеждат знаят , че не трябва да се садят наблизо защото се опрашват и губят идентичност.
Виж целия пост
# 68
Гьозум и джоджен е едно и също, зависи в кой край на страната си, май още 1-2 разновидности на името има.
Това в дъвките като че ли е различен вид мента, не каквато слагаме на боба а по-близка до тази в мохитото Grinning

Не е, spearmint си е. Аз си купих точно spearmint и го слагам на боба и си е баш джоджен. А веднъж като си бях взела джоджен от България и бях направила боб, едно момиче го опита и каза, че баш като от дъвките бил вкусът, а тя представа си нямаше какво бях сложила в боба. Едно и също е.

 
Мента и джоджен са от едно семейство, но различни растения с различни аромати. Тези, които ги отглеждат знаят , че не трябва да се садят наблизо защото се опрашват и губят идентичност.

Така е, ментата на английски се казва peppermint. Слагат я на шоколад и се ползва в пастите за зъби и тук, и там. Аз не мога да им ям шоколада с мента, все едно ям паста за зъби.
Виж целия пост
# 69
В България съм попадала на няколко пъти на "сух джоджен" в пакетче. Вътре - мента.

И със сигурност джодженът за боб не се слага на дъвки. Едно време са го слагали за цвят на кооп-колата.

Има няколко вида мента.Едната  е люта, като за дъвки и мирише доста остро. Друг вид е по-лека и напомня джоджен, но са различни. Много хора ги бъркат, те като растения са еднакви.
Виж целия пост
# 70
В България съм попадала на няколко пъти на "сух джоджен" в пакетче. Вътре - мента.

И със сигурност джодженът за боб не се слага на дъвки. Едно време са го слагали за цвят на кооп-колата.

Има няколко вида мента.Едната  е люта, като за дъвки и мирише доста остро. Друг вид е по-лека и напомня джоджен, но са различни. Много хора ги бъркат, те като растения са еднакви.

Приличат си, но не бих казал, че са еднакви растения. Джодженът или гюзюмът е с по-тъмни и издължени листа. И двете са с размножаващи се коренища. Ароматът е различен. И двете се водят вид мента. Не знам колко точно видове мента има.
Виж целия пост
# 71
В България съм попадала на няколко пъти на "сух джоджен" в пакетче. Вътре - мента.

И със сигурност джодженът за боб не се слага на дъвки. Едно време са го слагали за цвят на кооп-колата.

Има няколко вида мента.Едната  е люта, като за дъвки и мирише доста остро. Друг вид е по-лека и напомня джоджен, но са различни. Много хора ги бъркат, те като растения са еднакви.

Джодженът от България ми беше от на баба градината и не беше мента.
Виж целия пост
# 72
Имах предвид, че на външен вид са почти еднакви. Различно миришат и в никакъв случай не са и двете за дъвки.

Имаме вид мента на село, ароматът е мек, абсолютно еднаква е като джоджена, можеш да ги объркаш външно. Не е като ментата от картинките със светли и по-кръгли листа.
Виж целия пост
# 73
Мента и джоджен много лесно се бъркат на външен вид . Ментата е с по- малки и по- тъмни листа от джоджена и когато се изсушат дори лилавеят. Растежа и е някак по- фин, полягва и влече повече коренища, а джоджена е с по- дебели стъбла и за това е по изправен. Със светли и по- кръгли листа е маточината.
Аз имам познати от различни краища на България и сме коментирали зрял боб как всеки го приготвя с различна подправка- джоджен, мента, целина, калофер, чубрица.
Виж целия пост
# 74
Темата се завъртя около националната мента Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия