Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Ендометриозата!

  • 27 166
  • 51
# 15
Цитат на: flyboy
Днес сутринта ме шамаросаха с откритието че по всяка вероятност имам 5.5 см. ендометриозна киста на левия яйчник


1. Как лекарката определи че имаш ендометриозна киста?
2. За съжаление болезнения цикъл не е задължително явление при ендометриозата  Confused

Ако наистина има ендометриоза то най добре ще е да се вземат спешни мерки за отстраняването и. По -горе съм цитирала начините за лечение на ендометриозата

Стискам палци всичко при теб да е ОК
Виж целия пост
# 16
flyboy,лекарката ти неможе да определи само от един ехограф,че имаш ендометриоза,тя неможе да се останови чрез ехограф а само и единствено чрез лапароскопия.А болките които ги описват не винаги е задължително да ги има,ето аз съм оперирана от ендометриоза и никога не съм имала нито един от симтомите които описват за тази болест,никога.Така че се успокой,твоята лекарка неможе така да гадае само.кистата първо се наблюдава около 2 месеца,ако не изчезне от самосебе си се предписват лекарства,и едва ако и тогава не изчезне се приминава към лапароскопия,а при съмнение за ендометриоза може да се направи диагностично лапаро което единствено ще потвърди това.Не се притесниявай просто сега е нужно кистата да се следи и наблюдава а не да се прибързва със заключения.
стискам палци всичко да е наред и много късмет.
Виж целия пост
# 17
Давам линк към сайт с картинки чрез които е показано оперативното лечение на ендометриозата

http://kozovski.hit.bg/Endometrioma.htm

А ето какво представлява самата "шоколадова" киста (ендометриозна)Както всички знаем нарича се "шоколадова" заради кафявият цвят на течноста в кистата - ето го в картнка

Виж целия пост
# 18
привет и от мен, как се определя степента на ендометриозата, нали само оперативно се разбира дали имаш или нямаш, аз съм с диагноза Луф-синдром, не се пукат фоликулите ми, 4 години си нямаме бебче и вече съм готова на всичко
Виж целия пост
# 19
Днес ми дойде и имах ужасни болки...направо нетърпими, прежълтях, повръщах. Като пия лекарство (еднократно) ми минава и после не ме боли през целия цикъл. Много се притеснявам дали това не е ендометриоза, понеже преди не ме е боляло така  Cry И изобщо какво трябва да се случи за да ти направят лапаро и да установят има ли я или не?
Виж целия пост
# 20
Цитат на: white_r
Цитат на: Lali
С ендометриоза е почти невъзможно да се забременее. Лечението е продължително с хормонални препарати - от порядъка на шест месеца.

при първа и втора степен се забременява , някои дори и не знаят , че имат ендометриоза

какво означава тази първа , втора степен, ами ако е в началото тази болест пак ли не може да се забремене??
Виж целия пост
# 21
Здравейте мими79 и пеперудка,незнам дали сте прочели моите мнения по тази тема,но ще го напиша пак,като човек,който доста добре е запознат с тази болест поради причината че съм оперирана и лекувана от ендометриоза.
Първо небива да се притеснявате,съжалявам,че се повтарям,но го казвам за ваше успокоение,аз никога не съм имала никакви болки,ендометриозата се установява само и единствено чрез лапароскопия,ендометриоза неможе да се разбере с преглед от ехограф,при съмнения за това се прави диагностична лапароскопия ,но това ще прецени вашия лекар,ако имате киста,която е наблюдавана поне два месеца,която расте а не намалява,при условие че сте пили лекарстава тогава вече се стига до лапаро при съмнение за еднометриоза,но болките не винаги означават това,в много случаи ендометриозата може да протича безсимтомно както беше при мен.
Друго важно нещо,степента на ендометриозата се определя от това до каква степен се е развила тя и какво е засегнала,не е вярно че при ендометриоза неможе да се забременее,може и при първа и при втора и при трета степен стига тя да е лекувана с правилните лекарства и по време на лапарото да е изчистена добре.Много е важно открие ли се ендометриоза тя да се лекува навреме.
Важно е да се подчертае, че далеч не при всички болни с ендометриоза се отбелязва безплодие и много учени считат връзката между тях за недоказана, ако проходимостта на тръбите е запазена.
Момичета не се тревожете и да си втълпявате такива неща,все пак ако искате споделете и с вашия доктор.
Пише ви човек минал по пътя и лечението на тази болест.
ако имате въпроси питайте,аз съм насреща.

П.С далеч не претиндирам че знам абсолютно всичко за това,но съм изчела доста материал като препатила от това.
Таня по горе е дала също така информация за това и все пак има и нещо друго при всеки човек е строго индивидуално.

Желая ви късмет и дано не е това за което се страхувате.
Виж целия пост
# 22
Поне до сега никой лекар не е изказал съмнение за кисти при мен, а ме гледат често. За сега единствения проблем е, че първият ден от цикъла ми е много болезнен. Мисля да споделя все пак това с гинеколога си..да видим какво ще каже. Но щом ендометриозата не се открива с ехографски преглед просто незнам, ако имам как ще се разбере! Tired
Виж целия пост
# 23
Цитат на: nenepygka
Поне до сега никой лекар не е изказал съмнение за кисти при мен, а ме гледат често. За сега единствения проблем е, че първият ден от цикъла ми е много болезнен. Мисля да споделя все пак това с гинеколога си..да видим какво ще каже. Но щом ендометриозата не се открива с ехографски преглед просто незнам, ако имам как ще се разбере! Tired

привет, пеперудка, виждам, че си от Сф, в коя клиника ходиш и какво ти има?
Виж целия пост
# 24
благодаря, за разяснението, но аз се притеснявам , понеже от време на време имам много силни болки, а и луф синдрома който ми диагностираха след толкова прегледи....и тия болки , лекарите се съмняват и за ендометриоза, и искат да ми правят лапаро, за да набодат яйчниците...Разкажи ми подробноси за лапароскопията, хиляди благодарности
Виж целия пост
# 25
Здравей Мими79,след  толкова изследвания и лекарите се съмнияват за ендометриоза да лапарото е единствения начин за да се установи,а и след като имаш и друг проблем,който също изисква лапаро,тогава мисля че е хубаво да се подложиш на него така,ще се изяснят всички съмнения,и ако излезе ендометриоза ще ти ия изчистят.
Лапароскопиятя е доста щадяща операция,при която се правят много малки разрежчета едно под корема и две отстрани на яйчниците и се вкарава през коремния разрез нещо като малка камерка,а през другите две разрешчета нещо като щипци с които се извършва операцията,хубавото е че се възстановяваш много бързо и белезите почти се заличават,друго при лапарото могат да ти огледат и проходимоста на тръбите.След като мнението на лекарите е лапаро по добре го направи и не се притеснявай,недай си боже дори и да излезе ендометриоза тя се лекува успешно с много добри лекарства на хормонална основа,това са инжекции които се бият веднъж на 28 дни в продължение от 3 до 6 месеца в зависимост от степента на ендометриозата,през което време нямаш цикъл,тъй като ендометриозата се храни именно от цикъла и със спирането на цикъла чрез тези инжекции тя атрофира.Не се притеснявай за сега това са само предположения от лекарите които не са доказани.аз съм насреща винаги да ти отговарям с вапроси които те интересуват по тази тема.

Пеперудка хубаво е че си решила да споделиш с лекаря си,мисля че ако той е добър специалист ще знае какво да прави ако се усъмни,но пак ти казвам болките не винаги значат това,има жени които просто си страдат от болезнен цикъл.

Успех момичета не се тревожете.Да ви кажа през толкова мъки минах,в толкова отчаяния съм изпадала,но като че ли те ме направиха по силна и желанието ми да се боря не спира и няма да спре докато непостигна мечтата си колкото и време да ми отнеме.
Виж целия пост
# 26
споменаваш, че щом имам и друг проблем, трябва да се подложа на лапаро, а имаш ли инфо дали за Луф синдрома , който ми диагностицираха , може да се излекува по някакъв начин с лапаро?
Виж целия пост
# 27
Здравей Мими,
За съжаление,нямам информация за ЛУФ-синдрома,но водейки се от твоите думи, затова ти казах,че най добре е лапаро,тъй като ти каза че лекарите сами ти го предлагат защото имат съмнение за ендометриоза,а просто няма друг начин как да го докажат,затова и аз те посаветвах за лапаро.Според мен колкото повече отлагаш толкова повече ще се тормозиш и ще се притесняваш,а колкото по скоро се изясни ще ти улекне.
Съжалявам че немога да ти дам инфо за ЛУФ-синдрома,но ако имаш доверие на твоя лекар,ако той е добър специалист,довери му се и направи това.Не се страхувай от лапарото,ако то е наложително.Не искам да ти влиая с мнението си,мисля че ти най добре ще си прецениш,но и лекарят ти също най-добре ще ти каже.
Аз мога да ти помогна единствено с инфо за ендометриозата.

Мими успокой се,моля те,разбирам те напълно защото и аз силно мечтая за бебенце и през какво ли неминах.Всичко ще се оправи,ще видиш,просто явно ни е писано да почакаме и да преминем през дългия път на борбата,колкото и да е дълъг и колкото и ужасяващ да ни се вижда,и ние ще видим един ден светлината в тунела.
Виж целия пост
# 28
Толкова е хубаво когато човек намира подкрепа, жалко че не се познаваме , но някой ден може и това да се случи, днес съм на преглед, за да обсъдим всичко направено до сега, да видим дали нещо не сме пропуснали, аз се сещам за посткоитален тест и за изследване за хламидия, ще говоря с докторката, говорих с мъжа ми да направим и разширена спермограма, тази седмица трябва да ми дойде, но кофтито е, че се налага да замествам една колежка на работа до края на месеца.....и това означава че ще отложа лапарото за другия цикъл, което означава /доколко знам/, че тази операция се прави в първите чисти дни на цикъла.....вече не се сещам какво друго да направя, мисля да си снимам всички документи и да отида в още една кленика за още едно мнение, можеш ли да ми препоръчаш и не само ти, а и всички които четат този форум, някой лекар....чух от някъде за д-р Владимиров, и за един друг д-р Стаменов.....момичета чакам отговора ви с нетърпение
Виж целия пост
# 29
Наистина подкрепата дава много сили.Стискам ти палци за прегледа ти при докторката,не се притеснявай дори и да отложиш лапарото за следващия цикъл това не е толкова дълго време.съжалявам че немога да ти дам и съвет за добър гинеколог тъй като аз живея в чужбина,но момичетата със сигурност ще ти дадат съвет,чувала съм доста да говорят и да дават все добри мнения за докторите от Шейново,и че са добри в лапароскопията,попитай момичетата,даже пиши във седмичната тема където пишат почти всички и там ги попитай за съвет за добър доктор.
Аз май ни за ЛУФ-синдрома неможах да ти дам съвет ни за доктор,май само за тази пуста ендометриоза,но пък за нея съм компетентна Mr. Green
Давам ти едно силно рамо да продължиш да се бориш и да не се предаваш и отчайваш.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия