Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Хормоните ....

  • 2 813
  • 14
Цитат на: Tia
По принцип около 50 - 60 дни....но взех мерки.

Последните два месеца ми идваше на 23 - 25 ден.

Днес ми е 23 ден. Очаква се този месец да ми дойде в по-нормално време около 28 ден.


Какви мерки?

П.С.

Хайде в чата, че темата май ще подскочи и отскочи  Stuck Out Tongue
Виж целия пост
# 1
Идвам....

Мерките са че пия хапчалък за да ми идва в някакви нормални времеви периоди. ДоФтора ми го предписа - а като четох в други форуми и други хора го пият дори и по време на бременност. Хапчетата са Utrogestan.
Виж целия пост
# 2
Това което съм чувала аз е че утрогестана се пие от бременните (по лекарско предписание) за задържане на плода. А иначе утрогестана това е хормона прогестерон. Той предизвиква изменение на секреторната активност на маточната лигавица след овулация. Тази секреторна активност на лигавицата е необходима при бременност. Прогестерона е хормон произведен от яйчниците.

Ето и малко информация за ролята на хормоните в нашия организъм

"Kръвният поток пренася гонадотропините ФСХ и ЛХ. През първата половина на цикъла ФСХ стимулира узряването на фоликулите. По време на узряването им фоликулите произвеждат естроген.Отделянето на естроген нараства постепенно до средата на цикъла. Естрогените пътуват с кръвния поток до репродуктивните органи, а също и до хипоталамуса и хипофизата. В резултат на повишеното ниво на естроген отделянето на ФСХ от хипофизата прогресивно намалява, докато отделянето на ЛХ нараства. Постоянно високите нива на естрогена в кръвта, водят до отделяне на чувствителни количества ЛХ в средата на цикъла. Масивната секреция на ЛХ (ЛХ пик) отключва овулацията някъде около 14 ден на цикъла.Под влияние на ЛХ, жълтото тяло в яйчника започва да отделя прогестерон – преобладаващия полов хормон през втората половина на цикъла. Прогестеронът се придвижва по кръвен път до гениталните органи, до хипоталамуса и до хипофизата. Той подтиска отделянето на хормоните посредством хипофизата и по този начин спира узряването на още една клетка в яйчниците. Ако не се осъществи оплождане, жълтото тяло се свива и отделянето на прогестерон се прекратява. Ниските нива на прогестерон и естроген в кръвта са сигнал за хипофизата да поднови отделянето на ФСХ и ЛХ. Започва нов цикъл"
Виж целия пост
# 3
Ами значи едно от тези гореописаните не работи както трябва при мене и се получава верижна реакция която няма край май... Чудесно, а?  Cry  Close  Cry  Neutral Face  Cry  Rolling Eyes  Cry
Виж целия пост
# 4
Ето още инфо за хормоните - вероятно се припокрива до някъде с горното.....

Хормоните са химически вещества, продукти на жлезите с вътрешна секреция, отделяни директно в кръвта(по-рядко в лимфата), които въздействат върху обмяната на веществата, растежа, половите и много други функции на организма.
Най-често при лечение на стерилитет докторите препоръчват изследвания на следните хормони :

Хипофизиарни и яйчникови хормони

LH - лутеинизиращ хормон, предизвиква разкъсването на фоликула и отделянето на прогестерон.

FSH - фоликуло-стимулиращ хормон, секретиран от хипофизата, който стимулира освобождаването на естрогени от яйчниците. Постепенно, когато се произведе достатъчно естроген, един фоликул с узряваща в него яйцеклетка, се придвижва към повърхността на яйчника. В момента на овулацията фоликулът освобождава яйцеклетката и тя се отделя от яйчника.

Естрогенът - има още една функция. Той кара ендометриума (лигавицата на матката) да нараства, за да приеме оплодената яйцеклетка. Същевременно, от разкъсания фоликул след излизането на яйцеклетката, се отделя прогестерон, който подтиква матката да започне да подготвя някои хранителни вещества за зародиша, с които да се храни оплодената яйцеклетка,когато пристигне. Хормон, произведен от яйчниците. Действа върху гениталиите, гърдите, кожата, лигавиците, костите, кръвоносната система и цялостната обмяна на веществата. Увеличаването на естрогените точно преди овулация, води до отделяне на LH (лутеинизиращ хормон).
Естрогени - Хормоните, които подпомагат развитието на вторичните полови белези при жената, играят важна роля при репродукцията. Човешките естрогени се произвеждат главно в яйчниците.

Прогестерон - хормон, който подпомага подготовката на матката за бременност. Произведен от яйчниците. Подготвя ендометриума за имплантиране на зародиша.

Пролактин - Хормон, секретиран от клетки, в предния дял на хипофизата. Под влиянието му се развива и нараства млечната жлеза и се образува мляко.

Тестостерон - Хормон от групата на андрогените. Регулира LH и FSH.

Тироидни хормони
TТХ (тиреотропен хормон) Стимулира образуването на щитовидните хормони и отделянето на Т3 и Т4

Виж целия пост
# 5
Ами и аз да добавя полезна информация за хормоните. Ето кога трябва да се изследват те и граничните им стойности

FSH (фоликулстимулиращ хормон) Стимулира растежа, развитието и узряването на яйчниковия фоликул, регулира отделянето на естроген.
* фоликулна фаза /4-7 ден от цикъла/ - 2,5-10,2 mIU/ml;
* овулаторна фаза /за 1-2 часа, 12-14 ден/ - 3,4-33,4 mIU/ml;
* лутеална фаза /20-22 ден/ - 1,5 - 9,1 mIU/ml.
LH (лутеинизиращ хормон) Предизвиква разкъсването на фоликула,образуване на жълтото тяло, регулира отделянето на прогестерон.
* фоликулна фаза /4-7 ден от цикъла/ - 1,9-12,5 mIU/ml;
* овулаторна фаза /за 1-2 часа, 12-14 ден/ - 8,7-76,3 mIU/ml;
* лутеална фаза /20-22 ден/ - 0.5-16,9 mIU/ml.
Пролактин -Хормон секретиран от клетки, в предния дял на хипофизата. Под влиянието му се развива и нараства млечната жлеза и се образува мляко.
* до 10 ден от цикъла - 59.3-619.0 mIU/L
Естроген - Хормон произведен от яйчниците. Действа върху гениталиите, гърдите,
кожата, лигавиците, костите, кръвоносната система и цялостната обмяна на веществата.
Увеличаването на естрогените точно преди овулация, води до отделяне на LH (лутеинизиращ хормон).
Прогестерон - Хормон произведен от яйчниците. Подготвя ендометриума за имплантиране
на зародиша.
* фоликулна фаза /4 -7 ден от цикъла/ - 0.48-4.45 nmol/l;
* лутеална фаза /21-22 ден от цикъла/ - 10.62-81.3 nmol/l. Тестостерон - Хормон от групата на андрогените. Регулира LH и FSH.
* до 10 ден от цикъла - 0.49-2.64 nmol/l
ТИРОИДНИ ХОРМОНИ
* TТХ (тиреотропен хормон) Стимулира образуването на щитовидните хормони и отделянето на Т3 и Т4. - 0.35-5.50 mIU/l
- fТ3 (свободен трийодтиронин) - 3.54-6.47 pmol/l
- fТ4 (свободен тироксин) - 11.50-23.50 pmol/l
Виж целия пост
# 6
Таничка само да те допълня - граничните стойности понякога са различни в зависимост от продукта, с който се измерват.

Май не го казах много добре....

Абе най-общо казано всяка лаборатория работи със свои гранични стойности и когато изследвате хормоните си те трябва да ви дадат и границите с които те работят.
Виж целия пост
# 7
Това е нещо ново за мен.

Благодаря Tia за информацията  Simple Smile
Виж целия пост
# 8
Здравейте!
Днес открих вашия сайт и мисля, че е страхотен!
Интересуваме дали хормона Пролактин влияе на забременяването и как?
По точно, дали повишеното му ниво може да е причина за проблемно забременяване?
Виж целия пост
# 9
Здравей Галя, добре дошла тук, но не се задържай много при нас.
ето ти няколко линка от http://www.zachatie.org]

http://zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=138 - обърни внимание на Хиперпролактинемия
http://zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=79

Какви са нивата при теб?
Виж целия пост
# 10
Да, влияе на забременяването. Да, може да е създаде проблем. И е една от честите причини у жената за проблеми при забременяване. За щастие лесно се коригира.
Виж целия пост
# 11
Здравейте, аз съм новак току-що регистрирал се.и се чувствам така  #2gunfire  защото за пореден път ми дойде Cry
Аз съм на 29 години и с моя приятел опитваме от доста време (или по-точно от 1.5 г не се пазим) но до ден днешен нищо не се получава и си идва съвсем редовно. Преди един месец тръгнах по изследвания и едни от първите, които направих бяха хормони
 Може ли някой от вас момичета да си каже мнението за тези резултати  Embarassed
На 5-ти ден от МЦ:
  ЛХ - 5.93   при реф. граници 2.4 - 12.6
   ФСХ - 7.17 - при реф. граници - 3.5 - 12.5
   Естрадиол - 44 - при реф. граници - 24.5 - 195
   Пролактин - 329.5 - при реф. граници - 73 - 850
На 19-ти ден направих Прогестерон - 18.84 - при реф. граници 1.7 - 27
Цикъла ми е 23 - 24 дневен. Пише че са в норма, но дали е така.....
 Thinking
Виж целия пост
# 12
Здравей,

Според референтните стойности които си дала, хормоните май са ти напълно в норми.

А ти следиш ли овулацията си, в смисъл знаеш ли точно кога ти е?
Виж целия пост
# 13
Опитвам се да я следя чрез измерване на базалната температура, но това е съвсем отскоро.- от един пълен цикъл и сега влизам във втория такъв.  От доста време чета този сайт, но анонимно, и доколкото разбирам тази моя температура е доста скоклива Confused
В интерес на истината не я меря всеки ден в един и същи час Embarassed .....много ми е трудно събуждането сутрин Simple Smile
Възможно ли да нямам овулация, и въпреки това всеки месец М да ми идва редовно (между 22-рия и 25 ден от месечния цикъл)?
Виж целия пост
# 14
Принципно щом имаш менструация би трябвало да имаш и овулация. Съществува обаче и един гаден термин "ановулаторен цикъл", т.е цикъл без овуация  Imp По принцип на всеки 12 цикъла се появява един такъв  Sign Exclamation

А за това дали имаш или не овулация не знам какво да ти кажа. Така според теорията, най-вероятно имаш. Поне един месец проследи БТ (както трябва) или използвай тестове за овулация, за да си сигурна. за сега не мога да ти дам точен отговор  Sad
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия