Кои съставки могат да причинят проблеми при храносмилане?

Рафинирана захар - В неразумни количества рафинираната захар намалява защитните функции на организма. Благодарение на нея се намалява способността на белите кръвни телца да убиват бацилите, което води до потисната имунна система. Когато в стомаха има повече от 10% захар, настъпват неприятни стомашни смущения. Важно е да се знае, че концентрираният захарен разтвор е мощно дразнещо лигавицата средство. Другата нездравословна последица от прекомерната употреба на бялата захар е констипацията. До това състояние се стига, тъй като богатите на захар храни обикновено са бедни на целулоза. Както е известно, запекът настъпва в резултат на недостатъчно количество целулоза в приетата храна.

Подсладители - Захарните алкохоли, добавяни в хранителните продукти, е възможно при част от хората да предизвикат проблеми с храносмилането, особено – подуване на корема, резки спазми и болка, а също и диария. Колкото по-голямо е количеството на приеманите захарни алкохоли, толкова по-висок е рискът от развитие на проблеми няколко часа след хранене.
Защо възниква подуване на корема или болка?
При попадане в чревния лумен полиолите не се разграждат напълно и не се усвояват. Преминават през тънкото черво и ферментират в дебелото, образуват се междинни продукти, стимулиращи разлагането и образуването на газове. Така се развива подуване на корема. Мехурите чревни газове разтягат чревната стена, предизвиквайки болка, спазми и дискомфорт. Колкото по-висока е концентрацията на полиоли, толкова по-изразено е подуването, особено храните с подсладители се ядат отделно от други.

Трансмазнини – От едно време знам, че трансмазнината не се усвоява, тя се лепва директо за мазнините и увеличава обемите на тялото. Трансмазнините не носят ползи за здравето. Напротив, те са свързани с висок риск от развитие на множество заболявания – инфаркт, инсулт и диабет тип 2. Те могат също да имат нездравословен ефект върху нивата на холестерола, защото увеличават „лошия“ и намаляват „добрия“ холестерол. Припомням, че липопротеинът с ниска плътност или “лошият” холестерол може да се натрупа в стените на артериите, правейки ги твърди и тесни. Липопротеинът с висока плътност или “добрият” холестерол обира излишния холестерол и го връща обратно в черния дроб.

Видове гуми - Ксантановата гума е богата на фибри, затова при предозиране може да предизвика подуване на корема. Макар и считана за безопасна добавка, някои медици са на мнение, че честото прекаляване с ксантанова гума, особено в детска възраст, може да доведе до подуване на стомаха и гадене. През 2012 г. в Канада е регистриран бум на бебета и деца с некротичен ентероколит, като е установено, че виновник за стомашните проблеми е използваната гума ксантан в сгъстителите за кърма, адаптираните млека, кашите и пюретата на определена марка. Регистрирани са и смъртни случаи на преждевременно родени бебета, в чиято храна за улесняване на преглъщането е поставян този стабилизатор.

Глутен – Тук е ясно, знаем че той би могъл да бъде вреден за консумация, защото отключва реакции в имунната система, свързани с функционирането на тънките черва, баланса на чревната флора и може да доведе до хронично възпаление.

Соев лецитин –  Лецитин се образува и в нашия организъм. Той може да бъде извлечен и от растенията. Естественият лецитин, който човек може да си набави от слънчогледовите семки, яйцата, фъстъци и соя, дори е полезен за организма. Проблемите с храносмилането идват когато той е от ГМО соя.
Някои храни могат да ни дават реакция, защото чревната ни флора е нарушена, имаме дефицит на някой ензим или някаква непоносимост.
Пробиотиците последната година са ми станали голяма обсесия – така де, чета доста книги, статии, изследвания, подкасти на различни специалисти и мнения. Като под мнения разбираме и двете крайности – подкрепящите пробиотиците и отхвърлящите ги.
Такъв фен съм на пробиотиците като добавки, именно защото с тях успях да оправя един мой голям проблем – “акне с неясен произход”, с който преди това се борех с години – с различни добавки, диети, апарати, процедури, изследвания и каквото още можете да се сетите.
 Което води да заключение, че аз лично съм много “за” приема на пробиотици, като предварително искам да кажа, че има хиляди различни щамове, всеки от които отговаря за нещо различно – усвояване на храна, външен вид, вид на кожата и т.н., така че ако решите да използвате, трябва да направите добър ресърч кой щам конкретно е необходим за вашия конкретен случай.
Виж целия пост