Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

въпрос за Ирландия

  • 1 861
  • 12
Мили мами,имам един въпрос към тези които са запознати как стоят не6тата в Ирландия.Моята зълва иска да емигрира там.В момента тя е в България и работи като социален работник в Психиатрия-Бургас.Говори англииски.В тази сфера е ве4е 18 години.Тя самата е на 41 години.Има желание да разбере подробности за тази професия в Ирландия и на4ина по които може да замине там.Предвид това 4е няма никакви познати там се надявам да ми помогнете с по подробна информация.
От сега благодарско Hug
Виж целия пост
# 1
В коя точно Ирландия иска да емигрира зълва ти - република Ейре или Северна Ирландия?
Аз мога да дам обща информация за Ейре, тъй като живях там допреди три години. От кратките си посещения в последно време имам впечатлението, че ситуацията не се е променила коренно, така че може да съм полезна.
Има огромна разлика между големите градове и провинцията. Дъблин, където живях, е ужасно мръсен, скъп и лошо устроен град за западните стандарти. Отношението към чужденците е смесено, зависи кой колко е пиян, като те срещне. Приемат радушно медицински кадри и учителски персонал, но заплащането е скромно от гледна точка на стандарта, който човек може да си позволи с тези пари. Жилищата са обикновено малки и подтискащи, затова населението се социализира по кръчмите. Аз бях ужасена от нивото на здравеопазването им, доста по-ниско от е от българското.
За издаването на работна виза се иска подписан договор с работодателя, който трябва да докаже, че за съответното място не са се намерили кандидати от държава-членка на ЕУ, за която няма преходни периоди. Това означава или два пъти пътуване до Ирландия, или телефонно интервю и чакане на работната виза. Визовите им служби не са от най-бързите. Английският трябва да е доста над средното ниво, като се отчитат и локалните разлики в терминологията. Информация за специализираните звена може да се намери в нета.
Ако нещо специално те интересува, мога да питам утре моя колежка, тя прави теренно проучване в Дъблин в момента.
Виж целия пост
# 2
Много ти благодаря за инфото.Дори и това ми стига поне за бегла представа.Маи не е много розово там както ми го описва6.6те говоря със зълва ми и ако има о6те въпроси 6те ти пи6а на ли4ни.Поздрави! Wink
Виж целия пост
# 3
Аз живея в Ирландия. Това което Mi6ka е абсолютно вярно.
Мога да добавя само,че последните 2 години се напълни с чужденци, главно поляци.Вече не е толкова лесно да си намериш работа и работодателите са по взискателни.Дъблин е отвратителен град.Много лошо устроен и мръсен.Къщите в добрите квартали са доста скъпи.
Аз живея в 5 по големина град.Тук е значително по спокойно и уредено.
Ирланското правителство наложи забрана за работа за българи и румънци, след влизането на БГ в ЕС. За да започнеш работа ти е необходимо работно разрешение.То се издава за конкретно работно място и за него кандидатства работодателя , който те наема на работа.
Ако имаш повече въпроси , питай.
Виж целия пост
# 4
Галето, а как стои въпросът с българи вече придобили право на работа и пребиваване в ЕС преди Бг да влезе в съюза?
В кои градове има болници на прилично ниво?
Виж целия пост
# 5
Само българите които сме тук към дата на присъединяване имаме право да работим без разрешително.Ние имаме PPS номера. За всички останали, за да получат такъв номер им искат работно разрешение. Без този номер никой не те наема да работиш.Независимо,че имаш статут в друга държава на ЕС.Ако имаш вече паспорт е съвсем друг въпрос.
Болниците навсякъде са еднакви.Май трябва да направя едно уточнение.Болниците са перфектни.С много добра апаратура.Самия персонал получава много добри пари.Лекарите са главно поляци и пакистанци. Тук да си лекар и учител е супер.Новото на обслужване е под всякаква критика.Ще ти дам пример.Приятеля ми го ухапа куче преди 2 седмици.Ходил да тича и някакво куче го ухапало.Веднага до закарах в спешното.Стояхме там в чакалнята 6 часа, след като си платихме 60 евро за преглед.В 3 часа сутринта аз вече се отказах и си тръгнахме.Отидохме пак в 8 сутринта и той беше прегледан в 1 на обяд.Ако това ви се струва нормално , за мен е отвратително. Да не ти казвам ,че имаше хора ссъс счупени ръце, смазани крака и те чакаха по толкова.Всеки се мотае на някъде и никой не ти обръща внимание.
Иначе трудно се свиква с климата.Много е влажно.
Виж целия пост
# 6
Галето и аз да те питам нещо...приятелят ми е в Северна Ирландия.С договор за 1 година е- изти1а през февруари 2008.Аз съм бременна и живот и здраве си чакаме бебето през август.Знаеш ли как бих могла да отида и аз при него и изобщо как стоят нещата с раждането там.Трябва ли и аз да имам виза...а бе всичко което ти е известно.Много ти благодаря предварително.
Виж целия пост
# 7
Северна Ирландия е към Великобритания, така че мамите от UK най-добре могат да ти отговорят.
Аз мога да ти кажа как стой въпроса с раждането в Република Ирландия. Самото раждане и прегледите преди това са безплатни.Ако родителите са прибивавали в страната легално не по малко от 3 години - детето получава ирландски паспорт.Самите родители не получават статут заради детето.До 2005 година родителите на дете родено тук получаваха право на постоянно пребиваване и работа без разрешително.От 01.01.2005 това отпадна.
Виж целия пост
# 8
Много ти благорадя мила.Значи остава да говори с човека който оправи самия него да замине за Ирландия да направи нещо по въпроса и аз да  отида.Работодателя му дали ще се съгласи да ме наеме при положение че съм бременна....незнам.Само мога да се надявам сега. Галето а случайно дали знаеш  нещо-дали мога да отида и аз там с работна виза за 1 година при положение че съм бременна? Уфффф ще се побъркам вече
Виж целия пост
# 9
Илияна, откакто България постъпи в ЕС, можеш да стоиш във всяка държава от ЕС беz виzа колкото си искаш. Така че според мен можеш да си вzемеш самолетчето и да отидеш да живееш там.

Поправете ме ако греша.
Виж целия пост
# 10
Много ти благорадя мила.Значи остава да говори с човека който оправи самия него да замине за Ирландия да направи нещо по въпроса и аз да  отида.Работодателя му дали ще се съгласи да ме наеме при положение че съм бременна....незнам.Само мога да се надявам сега. Галето а случайно дали знаеш  нещо-дали мога да отида и аз там с работна виза за 1 година при положение че съм бременна? Уфффф ще се побъркам вече

В Ирландия не можеш да стоиш повече от 3 месеца.След третия месец трябва да покажеш на какво основание стоиш- има 2 варианта работно разрешение или да си студент.
За теб най добре е закона за събиране на семействата.Ако имате брак и съпруга ти е бил тук на работа една година , ти имаш право да дойдеш и да живееш с него,на базата на неговия статут.Само ,че съприга ти трябва да работи.Щом той си оправи дтатута за теб няма никакъв проблем да дойдеш.Не ти трябва никой да те наема.Ако детето е родено тук, дори и да не е ирландски гражданин,ти можеш да получаваш детски до навършването на 18 години на детето.
Ако имаш още въпроси, питай Hug
Виж целия пост
# 11
Да за Ирландия е така,аз отидох там без виза и за малко да си ме качат обратно на самолета  Grinning Мислех си, че нямат визи като останалите европейски държави. Но Гале, не са ли променили нещата след 1 януари? За Северна Ирландия обаче би трябвало да е като за Англия,т.е. да можеш да си хванеш самолета. Също така раждането да е без пари, както и лекар,зъболекар и лекарства за детето.
Виж целия пост
# 12
За нас които сме тук много се промени всичко.За останалите българи не чак толкова.Вече може всеки да дойде без виза, но за не повече от 3 месеца.Дори и при тези условия има върнати българи на летището под предтекст ,че нямат резервиран хотел, че не могат да кажат къде отиват и т.н. За да работят все още се изисква работно разрешение. Самонаемането както е в UK,  тук го няма като вариант.
Раждането е безплатно , но само до тук.След това всяко посещение на лекар се плаща по 50 евро.Лекарствата също се плащат от пациента.Може да се кандидатства за medical card, която ти дава безплатен лекар и лекартсва,но мен лично не ме огря, защото съм била много над социалния минимум.Другия вариант е частна здравна застраховка, която за 4 членно семейство излиза около 300 евро на месец, но покрива всичко.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия