50години цветна телевизия в България

  • 468
  • 3
Забележителен юбилей!  Но никой не се сеща за него.......

https://www.actualno.com/curious/koga-se-pojavjava-cvetnata-tele … news_1830082.html

https://e-vestnik.bg/36504/svetovnoto-i-televizorat-kak-se-prome … at-prez-godinite/

И в двете статии има малко грешки.
Виж целия пост
# 1
Честито.
Ама май други юбилеи свързани с цветната картина са по-значими.
Виж целия пост
# 2
Кои?

Ако темата ви вълнува и имате по-отдавнашни спомени, микрофонът е ваш!
Виж целия пост
# 3
И така, година след година достигнахме до този юбилей!

Струва ми се, че участниците в дейността по въвеждането на цветната телевизия у нас вече не са живи и няма кой да си спомни за това......Един от тях е инж. Емил Владков, който е от Русе и е бил колега на моя баща в завод "Найден Киров". Останалите на мен не са ми известни, но ако са живи вече са над 90-те......

Въвеждането на цветната телевизия е било съпроводено от много важно изискване-тя да се приема и като черно-бяла от черно-белите телевизионни приемници.

Системите за цветна телевизия са 3:NTSC-американска, PAL-германска и SECAM-френска. Последната има няколко варианта и в нашата страна беше наложен съветския. Но за нашите условия тя се оказа най-добрата! През 1994г. инж. Емил Владков започна нейната смяна с PAL и това приключи през 2000г. Твърдеше, че това повишавало качеството на цветното изображение, но аз като специалист не съм съгласен с него. При слаб сигнал на PAL наситеността на цветовете се променяше! Освен това, ако в телевизора имаше дефект леко искрене, цветното изображение се смущаваше и даже преминаваше в черно-бяло!

Така или иначе, цветната телевизия беше желана от хората и постепенно започнаха да се снабдяват с телевизори за цветно изображение, които през 70-те и 80-те възлизаха на няколко нормални заплати. Тоест бяха скъпи, за разлика от сегашните. Бяха и тежки-цели 65кг! През 80-те се появиха доста по-нови и леки модели. Качеството на цветното изображение се подобряваше и от самите по-нови и издържани телевизионни приемници. До края на 90-те се продаваха само наши и съветски, а западни само в Кореком. През 90-те Кореком беше закрит и западните марки, вкл. японски и южнокорейски напълниха обикновените магазини. Пак през 90-те започнахме да виждаме по телевизията стари филми от 50-те и 60-те, които вече бяха боядисани чрез компютърни методи. А ги знаехме като черно-бели.......Като устройство цветните телевизори имаха прилика с черно-белите, но имаха и доста разлики. Бяха по-сложни.
Нашето семейство се снабди с "Темп 714" през 1981г. броени дни преди нова година. Тогава никой официално не говореше за Рождество Христово. Беше забранено. Баща ми много се радваше на новата придобивка и на новогодишната цветна телевизионна програма. През 70-те твърде малко хора притежаваха цветни телевизори, но през 80-те и 90-те сериозно се увеличиха. Постепенно черно-белите телевизори започнаха да изчезват.
Доста от предаванията през 70-те бяха черно-бели въпреки цветното предаване. Даже във вестиците в колонката с програмата пишеха кои са цветните предавания.

Ако имате какво да кажете по темата, пишете! Задавайте и въпроси! Надявам се, че ще мога да ви отговоря.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия