Всякакви въпроси за кафемашините Тема 4

  • 25 002
  • 567
# 525
Новата кафемелачка пристигна. Вече я разопаковах, калибрирах, смлях четвърт кило кафе за прочистване на машината, след това настроих колко ситно да мели за сорта кафе, който използвам в момента (изхабих три дози кафе по 18 грама, докато нацеля правилното мелене) и сега се кефя на превъзходно еспресо.
Кафемелачката:



Кафемелачката и еспресо машината:



Наживо мелачката е направо огромна.
Виж целия пост
# 526
Stilgar,
Честито! И така се прави, когато държиш на нещата важни за  теб, търсиш, четеш, проучваш, сравняваш, инвестираш време  и накрая получаваш удовлетворение.
Виж целия пост
# 527
Благодаря!
Ако на някой ще му е интересно, мога да обясня и малко по-подробно тънкостите на тази кафемелачка. Стига да не е досадно.
Кафемелачката има няколко особености.
1. Мерителната чаша е от неръждаема стомана. Под тялото на машината има пластина и до нея стойка с много силни магнити. Достатъчно е да доближиш чашата и тя сама ще застане точно под отвора от който тече смляното кафе.
2. Пак там има едно езиче, което се дърпа и отпуска наколко пъти, след като смляното кафе спре да тече от машината. С това езиче се задейства механизъм на пружина, който "изтупва" вътрешността на машината в областта в която се събира смляното кафе, когато изтича през "чучура" в чашата отдолу.
Това намалява силно количеството на кафето, което се задържа вътре в машината. Примерно - смилам 18 грама кафе за двойно кафе. От машината изтичат след изтупване повече от 17.9 грама кафе. Към машината има и още едно приспособление, с което можеш да бръкнеш през чучура отдолу нагоре като махнеш чашата. Бъркаш и завърташ наляво-надясно. И то събира почти всички остатъци от смляно кафе, които да останали след изтупването.
При други марки машини, които са за една  доза, обикновено отгоре на бункера, в който се сипва кафето на зърна, има гумен мех с капак, който е като мех на акордеон. Като изтече смляното кафе, натискаш този мех няколко пъти към бункера. На практика изпомпваш с въздух остатъците от смляно кафе към чучура и чашата отдолу. Но тази технология не е ефективна и вътре остава по-голямо количество кафе.
3. Как се регулира едрината на смиляне. На Мазер Филос отзад на кръглото тяло има един пръстен с диаметъра на тялото (почти 15 сантиметра) разграфен на 145 деления. Завъртането на пръстена става със щракване и фиксиране на всяко деление, т.е. стъпално. Завъртането на едно деление променя положението на въртящия се нож спрямо неподвижния с около 6 микрона. Т.е. регулирането е много фино.
Виж целия пост
# 528
Silgar,
Прочетох на ММ обяснението ти и той каза,   е "жестоко" , си обяснил !
Благодаря!
Виж целия пост
# 529
Е, аз мога да продължа, но ще стане съвсем досадно. Grinning
И все пак:
И най-добрата кафемелачка трябва периодично да се отваря (разглобява), за да се изчистят дребните остатъци от кафе, които постепенно се натрупват с времето.
При почти всички останали кафемелачки това става с инструменти - няколко вида винтове, болтове, гайки и т.н. И ще ви трябват инструменти - отверка, шестогранно ключе и т.н.
В това отношение при Мазер Филос всичко е направено гениално просто.
Първо сваляте предния лъскав кръгъл капак, на който пише Mazzer.  Той се крепи на магнит. Просто хващате капака отпред отдолу (има вдлъбнатина за пръсти) и го сваляте.
Тялото е отворено:


Черното кръгло нещо вдясно е допълнителният инструмент за чистене на остатък от кафе през чучура отдолу, за който писах по-рано. Той се крепи на магнит.
Вляво и вдясно се виждат две гайки с "крилца". Те се развиват на ръка.
По средата отгоре има дръжка. Хващате я с едната ръка, а с другата подкрепяте тялото отдолу. И дърпате към вас.
И - половината тяло на машината се издърпва и изважда.
Вече имате достъп до ножовете и вала на машината:



Ето как изглежда отвътре и втората половина на тялото (тази, която сте извадили с издърпване):



Почиствате с четка (има я в комплекта на машината) и сглобявате по обратен ред.
При отварянето на машината за чистене не се нарушават настройките за едрината на смилане и след почистване може веднага да използвате машината отново. Няма необходимост да регулирате едрината на смилане отново.
Най-големите ентусиасти сменят ножове и т.н.
Ето това са ножовете на машината:



Или:



При поръчката избираш кой  от двата вида ножове да бъде монтиран фабрично.
Аз избрах втория вид. Той е по-подходящ за еспресо от средно или тъмно изпечено кафе, от което да се прави еспресо в италиански стил - плътно, с вкус на шоколад и минимална киселинност. Просто не харесвам светло изпечените кафета уж с плодов вкус. Те за мен са много кисели.
Ножове и от двата вида може да се поръчват допълнително. Но аз не смея да сменям ножове, защото в домашни условия много трудно се постига пълна успоредност на равнините на двата ножа един към друг. В завода това се настройва на специална машина (стенд) със специални инструменти.
Виж целия пост
# 530
Точно на тази мелачка, никой не настройва нищо в завода.
Честито, за парите си е супер.
Виж целия пост
# 531
Силно се надявам, че поне извършват центровка на ножовете в завода. Второ, при добро желание може да направят и калибриране на ножовете - т.е. настройване на нулата на регулатора за едрината на смилане.
Аз направих ново калибриране на ножовете и след това настроих едрината на смилане така, че от х грама кафе на зърна да получа  2х грама еспресо за 25-30 секунди. При мен с моята цедка за двойно еспресо това означава от 18 грама кафе - 36 грама еспресо. Като дойде машината беше настроена на 28 деления по скалата на регулатора за едрина на мелене. След повторно калибриране аз получих оптимален резултат при настройка на 29 деления на скалата на регулатора.
Това означава, че машината е била настроена в завода.
Какво означава калибриране - това е да настроиш минималното разстояние между неподвижния и въртящия се нож за нулевата точка на скалата. В инструкцията е описано как се прави. Има и учебно видео на сайта на производителя.
Накратко - освобождава се блокировката на пръстена със скалата за регулиране - развива се една врътка на задния капак на машината. Завърташ диска за регулиране към нулата и продължаваш след нея, докато дискът вече не може да се върти на степени. Това означава, че двата ножа са опрели челно един в друг. Завърташ диска за регулиране обратно на десет деления по скалата. След това изваждаш диска и го преместваш така, че десетото деление става нула. И блокираш диска в новото положение. И вече се ориентираш по новото положение на нулата.
А по принцип - при всяка смяна на кафето с друго трябва да се настройва отново едрината на смилане. Чрез правене на пробни кафета с мерене на тегло и време за изтичане на кафето в чашата. И промяна на едрината на смилане ако кафето изтича прекалено бързо или прекалено бавно.

А иначе много добре знам, че това не е кафемелачка Lagom P64,  Zerno, Weber Key, Kafatek и т.н.  от лачените и джиджаните маниашки бутикови кафемелачки, предимно от някакви стартъпи и кикстартери, които уж ги настройвали в завода (работилницата) с невероятна точност срещу съответна цена разбира се.
Виж целия пост
# 532
Предните години ползвах бай Тошовата си ръчна кафемелачка и също бях доволен на фиността. Нещо се счупи и нямам резервни части. На битака мога да намеря части за донор. Електрическата ми лидълска мелачка също може да смели фино, но го няма онзи чар от 30+ годишната екологична мелачка Simple Smile

Колега, аз съм същият, който предната година те попита за точно същата стара мелачка и какви са разликите със съвременните супер-дупер. Помня и какво ми каза за бай Тошовската Simple Smile)))
Искрено ти се възхищавам на меракът, знанията и способността да надграждаш домашното кафе. Заради хората като теб, които търсят винаги по-доброто, светът не е спрял да се развива!

Предлагайте утайките от кафе на хора, които могат да ги ползват в градините си, но ги изсушаавайте, за да не мухлясат.
Виж целия пост
# 533
Като гледам не те е страх да държиш отверка, можеш да си настроиш ножовете сам, успоредност. Ама след няколко месеца, да се напаснат малко.
Виж целия пост
# 534

Предлагайте утайките от кафе на хора, които могат да ги ползват в градините си, но ги изсушаавайте, за да не мухлясат.
Споделете за утайката, аз генерирам доста, но я разреждам с вода и с кашата поливам розите, не знам дали влияе положително това. Правя го почти ежедневно, като за един път поливам 2 рози и така въртя измежду 60те.
Виж целия пост
# 535
Ако става дума за мен за напасването на ножовете, цял живот съм държал отверки, гаечни ключове, поялници и какво ли още не. Работил съм в електрически лаборатории, в заводи, в научноизследователски институт и в енергетиката. Електроинженер съм, но не от "книжните" инженери.
След лиричното отклонение се връщам на мелачката. Винтовете, с които се затягат ножовете, трябвало да се завият с динамометричен ключ с въртящ момент 1-2 нютонметра. Явно и динамометричен ключ трябва да си взема.
Наясно съм и с технологията на напасване за успоредност на ножовете в домашни условия - като се използва маркер за "бяла" черна дъска и лентички домакинско алуминиево фолио за подлагане.
Виж целия пост
# 536

Предлагайте утайките от кафе на хора, които могат да ги ползват в градините си, но ги изсушаавайте, за да не мухлясат.
Споделете за утайката, аз генерирам доста, но я разреждам с вода и с кашата поливам розите, не знам дали влияе положително това. Правя го почти ежедневно, като за един път поливам 2 рози и така въртя измежду 60те.

https://agrozona.bg/tezi-18-neveroyatni-prilozheniya-na-kafeto-m … d1%81%d1%82%d0%b0

Излизат множество сайтове с предложения при въвеждане в търсачката " ползи за градината от утайката от кафе ".  Попадало ми е като информация, че за едни растения е добре да се използва утайка дори директно, а за други е вредно заради подкиселяването на почвата. При предварително компостиране на утайката се извличват ползи. Отделно и почвата става по-рохкава и така се обогатява на кислород, а и е по-водопропусклива. Червеите и микроорганизмите също я харесват. Предната година за първи път имах възможност да си направя компост както си трябва и гъмжеше от живот Simple Smile
По сайтовете има описано как да си направите течен тор от утайка от кафе.
Други ползи от утайката от кафе са, че прогонва охлюви в градината и отблъсква котки.
За розите пише, че утайката е от полза за растежа, така че сте постъпвали правилно.
Виж целия пост
# 537
При подмяна и/или настройване на ножовете на мелачката, за стягане на винтовете препоръчват да се използва ето такъв динамометричен ключ с възможност за регулиране на въртящия момент от 1 до 5 нютонметра:



Динамометричния ключ го има в Амазон Германия . Към него поръчах и допълнителен накрайник (бит) тип Phillips 1/4" SL/PH2 , с дължина 50 милиметра.
Ето такъв:

Виж целия пост
# 538
Здравейте, обичаме хубаво италианско еспресо. Взехме си кемпер и всяко грамче е важно.
Моля  да ми препоръчате портативна машинка, без значение от захранването, която прави хубаво еспресо.
Има машинки в сайтовете за къмпинг, но не съм сигурна добро кафе ли правят.
Виж целия пост
# 539
Здравейте, обичаме хубаво италианско еспресо. Взехме си кемпер и всяко грамче е важно.
Моля  да ми препоръчате портативна машинка, без значение от захранването, която прави хубаво еспресо.
Има машинки в сайтовете за къмпинг, но не съм сигурна добро кафе ли правят.


Чела съм хубави неща за тази.
https://wacaco.com/products/picopresso
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия