Бременна със сколиоза!

  • 421
  • 1
Здравейте,ще закарам четвъртият месец на 38 съм и ми е първо бебе .Това бебе е много желано и някой ще кажат защо толкова късно?Ами ,отлагах до толкова късно защото имам сколиоза която ми беше открита в пети клас и не се решавах защото мъжете в моят живот,не ги смятах за годни да разберат че това заболяване е специфично и при бременност ще имам проблеми.Изкривявянето беше доста голямо и макар че цял живот съм била на физиотерапия,дори и операцията не го коригира се реших , защото,абе исках го това бебе . Коремът ще продължи да расте и много ще се радвам мами със сколиоза да споделят ,как им е протекла бремеността?Изкривяването как се е отразило на протичането на бремеността?До колко се влошава гръбначното изкривяване?Просто много ще се радвам някой минал по този път да сподели реалността която ме очаква.С таткото сме временно разделени ,за да изглади миналите си грешки и в момента ми е доста трудно.Имам на кого да разчитам имам брат,сестра майка и семейство което ме подкрепя ,но все пак се чудя ако стане нещо с мен поради изкривяването какво ще стане с бебето.В момента изкривяването ми е 70 ,като се коригира от 100.Не ми личи много и доктора каза че в големите месеци ще трябва да лежа и може би ще се наложи ранно секцио.Моля някой минал по тоя път да даде съвет как да протече по леко.
Благодаря
Виж целия пост
# 1
Аз съм със сколиоза, но моите градуси на голямата кривина (с S образна съм) са 32.
Бременността ми мина ОК, но аз до последния ден си ходех на масажи и гърбът ми беше в сравнително добра кондиция. Не бях качила много кг (общо 13), но при стартово тегло 48 кг и крайно 61 кг реално имах само един голям корем и това беше. Качих най-много кг след 7-ми месец.
Родих планово секцио 1 седмица преди термина със спинална упойка.
Реално бременността ми не е повлияла по никакъв начин на сколиозата. Даже в момента съм с по-ниски градуси, защото правя много по-целенасочени упражнения.
Аз обаче имам и други проблеми с гръбнака - дискови хернии. Според всички лекари - сколиозата ми няма връзка в тях и реално всичките ми хронични неврологични болки са именно от ДХ, а не от сколиозата. Няма да лъжа, че след раждането не бях ОК, защото нямах време да си обръщам внимание, много бързо отслабнах и мускулатурата на гърба ми отиде по дяволите. Носенето на бебе и после малко дете на ръце беше доста пагубно… Та сега съм в пъти по-зле, отколкото като родих, но не мога да кажа, че бременността ми е повлияла негативно. Част от дисковите хернии са ми от преди нея, а според мен и така или иначе щеше да стане зле в един момент от ЕГН-то.
Това, което със сигурност се отрази зле от самата бременност е падането на сводовете на стъпалата ми, но нищо друго не мога конкретно да обвържа с нея.
Тъй че равносметката е - при едно контролирано наддаване на кг, добра физическа активност през цялата бременност, доколкото тя го позволява (защо, по дяволите да лежиш??, аз до последния ден бях на крак, обездвижването сама знаеш, че вреди), ако можеш да правиш и масажи за бременни ще е супер, планово секцио - всичко това би трябвало да минимизира каквито и да е последствия.
А после - щом имаш кой да помага, просто не се зарязвай, упражения, физиотерапия и колкото е възможно - щади се да не носиш прекалено много бебето на ръце. Разните там слингове и т.н. изобщо не са за нас.
И изобщо - ако имаш някакви по-конкретни въпроси - питай, че леко съм позабравила вълненията от този период. За инфо - аз родих на 33, не бях много млада майка.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия