Палачинки

  • 116 373
  • 37
Може ли да ви помоля да споделите как правите сместа за палачинки и изобщо как ги приготвяте
Виж целия пост
# 1
Аз григотвям сместта 1 към 2 към 3 или по-точно казано:
1 ч. чаша брашно
2ч.чаши пр. мляко
3 яйца
1ч.л сол
1ч.л. захар
Всяка готова палачинка я мажа с масло докато е още топла.
Виж целия пост
# 2
Моята рецепта е:
4 яйца,
250 гр брашно
500 мл прясно мляко (може да бъде заместено с 250 мл мляко и 250 мл вода - газирана или обикновена, но на мен лично повече ми харесва само с мляко)
щипка сол
Всичко се разбърква добре. Гребваш с черпака и сипваш в загрят тиган, лекичко намаслен с олио. Това е ! Grinning Да ти е сладко!
Виж целия пост
# 3
Палачинки
1ч.ч - вода,1ч.ч. - прясно мляко,4 - яйца, щипка сол. 2ч.ч. - брашно.
Разбива се добре с миксер, сместа да е рядка като боза. Пекат се на силен котлон.
Виж целия пост
# 4
С мас е отвратително! Най-добре като се намаже тефлоновия тиган с масло. После няма нужда от допълнително мазане на палачинката и стават по-вкусни и ароматни.
Виж целия пост
# 5
И за първи път чувам да се слага вода, за кисело мляко да не говорим! Аз си знам - прясно мляко!
Виж целия пост
# 6
Цитат на: Anonymous
И за първи път чувам да се слага вода, за кисело мляко да не говорим! Аз си знам - прясно мляко!

Лятото по капанчетата палачинките ги правят точно с вода. Да не мислиш, че някой ще се набута за мляко Wink
Друг е въпроса обаче, че на мен с вода не са ми вкусни. А с кисело мляко и аз чувам за сефте Rolling Eyes
Виж целия пост
# 7
Цитат на: Valeria
Аз григотвям сместта 1 към 2 към 3 или по-точно казано:
1 ч. чаша брашно
2ч.чаши пр. мляко
3 яйца
1ч.л сол
1ч.л. захар
Всяка готова палачинка я мажа с масло докато е още топла.


не стига, че са си калории яко в палачинките  Close , ами и още  Imp ...Валкооооо  Flutter  - как я мислиш ти таз работа?  Thinking
 Laughing  Laughing  Laughing


Аз слагам:яйца(колкот' имам;) ), прясно мляко, брашно, сол и малко вода! Сместа да е като боза(едновремешна)!
А добър апетит!

П.П: с така приготвените палачинки могат да се направят различни по вкус торти.
Солена--> с руска салата(примерно);
Сладка--> със мармалад или течен шоколад и т.н...
Фантазирайте, не се бавете  Stuck Out Tongue .
Виж целия пост
# 8
С руска салата е супер!
Виж целия пост
# 9
Моята смес е такава:
10 яйца
1 литяр прясно мляко
120 гр брашно
малко олио.
Първо разбивам с миксер яйцата, брашното и малко олио. Накрая слагам млякото.
Пека в тефлонов тиган с капка олио. Не мажа с никаква мазнина./само че в движение лапвам няколко горещи с масло мммм.../
На голям тефлонов тиган слагам 1/2 черпак от сместта- едва да покрие и да станат тънички.
Чудесни са!
Виж целия пост
# 10
От както открих рецептата с кисело мляко - вече не правя с прясно. .Стават по-пухкави
4-5 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 кофичка вода
1 к.л сода/малка/
щипка сол
брашно - колкото поеме за гъстота на рядка боза
Престоява 30 минути и в тигана по класическия начин
Виж целия пост
# 11
Ами наистина не може да се нарече мазане - рязвам от маслото, слагам го върху горещия тиган и въртя наляво-надясно докато се покрие цялата повърхност.
Честно казано не съм пробвала с кисело мляко и не мога да се изкажа за нещо, което не съм опитвала - може и да пробвам.
Относно маста - баба му на мъжа ни ни беше направила един път, верно че бяха поистинали, но си миришеха и някак си не ги приех. Може и тя да е прекалила Stuck Out Tongue

И тиганът е много важен!
Виж целия пост
# 12
Айде и аз да се изкажа. Тук вчера беше денят на палачинката. Аз правих солена палачинкова торта
А сместа я правя от 1-2 яйца, щипка сол, 1ч.л сода бикарбонат, пр.мляко и брашно. Джуркам докато докарам смес като боза. Тигана предварително го мажа преди всяка палачинка с кр.масло.....
Виж целия пост
# 13
Аз ги правя с по- равни части кисело и прясно мляко. Първоначално правех само с прясно, но от както пробвах с кисело преминахме само на такива Grinning
С мас съм правила само нещо като катми със солена плънка вътре. Много зависи от маста - има доста смръдливички варианти Shocked
Виж целия пост
# 14
Аз ги правя малко по диетични Wink

1 ч.ч. брашно
2 ч.ч. вода
1 или най-много 2 яйца

Добър апетит  Simple Smile
Виж целия пост
# 15
А що се отнася до тия с кисело мляко.ММММмм разкошни са и те. Стават по-пръхкави от тия с прясното мляко.
"Моята" рецепта с кис.мляко е:
1 яйце
250гр. кисело мляко
250гр вода
1с.л олио
1ч.л сода бикарбонат
щипка сол
брашно......

Яйцата се разбиват със солта и към тях се прибавят млякото, содата, водата и брашно, докато се направи палачинково тесто (като боза).
Виж целия пост
# 16
А ето и една традиционна шотландска рецепта за палачинки (техните са едни такива малки и дебелички Wink )
1 ч.ч пр.мляко
3 ч.л олио
2 яйца
8 унции брашно (225гр)
4 унции захар (115гр)
2 ч.л сода бикарбонат
щипка сол.
Всичко се заджурква (сместа е малко по-гъста от тази за обикновенните палачинки).Загребва се от нея с лъжичка и се изспива в тигана без той да се разклаща. Пекат се бързо. Ядат ги намазани с масло отгоре.
Виж целия пост
# 17
Моята рецепта най-бедничка, но стават добри:
 
4 яйца
8-9 с.л. брашно - разбивам ги добре,
добавям прясно мляко  до гъсототата на боза. Отраязвам парче масло - набождам на  вилица и намазвам дъното на тигана. От сместа гребвам по малко с черпак и "разливам" по тигана на много тънък слой.
Ще взема да пробвам и тези с киселото мляко. Grinning
Виж целия пост
# 18
Цитат на: Lady Charm
Моята рецепта е:
4 яйца,
250 гр брашно
500 мл прясно мляко (може да бъде заместено с 250 мл мляко и 250 мл вода - газирана или обикновена, но на мен лично повече ми харесва само с мляко)
щипка сол
Всичко се разбърква добре. Гребваш с черпака и сипваш в загрят тиган, лекичко намаслен с олио. Това е ! Grinning Да ти е сладко!




Аз ги правя така наполовин мляка и наполовин газирана вода. Като газираната вода я слагам накрая и бъркам на ръка за да не се разгазира водата и да станат пухкави.Тестото да е като боза. Малко ги оставям да престоят и пържа. и така ми харесват много.
Виж целия пост
# 19
Аз слагам разтопено масло в сместа, така няма нужда да се маже тигана.
Виж целия пост
# 20
За ок. 8 палачинки:
1 яйце
1 жълтък
150 гр./1ч.ч./брашно
1 щипка сол
ок.300мл. прясно мляко/добавя се докато сместа придобие гъстотата на боза/
В тиганът се сипва малко зехтин или олио преди да се сире от сместа.
Виж целия пост
# 21
Да си призная

Аз днес правих за първи път по 1 рецепта от книга и да ви кажа станаха ужасно вкусни, но ужасно дебели като омлет....после започнах да ги докарвам но пак си останаха дебелизатова исках повече рецепти, за да мога да направя още няколко неусппешни/успешни опити, защото много ги харесвам, а досега не съм правила.....


Благодаря ви много за предоставените варианти за палачинки
Виж целия пост
# 22
Цитат на: Bise
Моята смес е такава:
10 яйца
1 литяр прясно мляко
120 гр брашно
малко олио.
Първо разбивам с миксер яйцата, брашното и малко олио. Накрая слагам млякото.
Пека в тефлонов тиган с капка олио. Не мажа с никаква мазнина./само че в движение лапвам няколко горещи с масло мммм.../
На голям тефлонов тиган слагам 1/2 черпак от сместта- едва да покрие и да станат тънички.
Чудесни са!
сигурно цял ден ги правиш?
Виж целия пост
# 23
Около час, но напоследък правя половин доза.
Виж целия пост
# 24
И понеже много палачинки намятахме  Grinning , ето и една рецепта със стари палачинки
Закуска от стари палачинки  

Ако имате останали от предния ден палачинки, можете да приготвите чудесна топла закуска.
Продукти:
палачинки - колкото имате
топено сирене или сметана
кашкавал - настърган
подправки по избор - къри, шарена сол, червен пипер  

Приготовление:
Всяка палачинка се намазва с топеното сирене или сметаната. Ако желаете, може да наръсите отгоре малко натрошено прясно сирене. Поръсвате с подправките на вкус. След това палачинките се прегъват на две, като леко се притискат отгоре, за да могат да залепнат. Поръсват се с малко настърган кашкавал и се запичат до розово на скара или силна фурна, но само на горния реотан.
Виж целия пост
# 25
Моята хитрина е на 1 яйце - 100 мл. прясно мляко и една лъжичка вода - с така нагоденото съотношение стават много пухкави и същевременно не се късат при обръщането.
Мммм,обожавам палачинки!
Виж целия пост
# 26
Чета за киселото мляко и се чудя... аз навремето пробвах да сложа вместо прясно мляко - кисело и вода. Е, пробвах няколко пъти и едва ли ще има следващ опит, палачинките винаги ми залепваха за тигана и всичко отива в кофата! Нищо че когато правя палачинки винаги ползвам един и същи тиган и преди всяка палачинка го мажа с малко олио.

Споделете ако има някаква тайна, защото аз набедих за виновник киселото мляко.
Виж целия пост
# 27
Цитат на: Anonymous
Чета за киселото мляко и се чудя... аз навремето пробвах да сложа вместо прясно мляко - кисело и вода. Е, пробвах няколко пъти и едва ли ще има следващ опит, палачинките винаги ми залепваха за тигана и всичко отива в кофата! Нищо че когато правя палачинки винаги ползвам един и същи тиган и преди всяка палачинка го мажа с малко олио.

Споделете ако има някаква тайна, защото аз набедих за виновник киселото мляко.


Гостът съм аз.
Виж целия пост
# 28
Изостаналите паланчинки ги правя по следния начин:
Запържвам кайма с малко лук и подправки-кимион и черен пипер.Във всяка палачинка слагам от тази смес , кисела краставичка и кашкавал. Завивам ги на рула и мятам  във фурната , като отгоре ги понамазвам с малко кетчуп. Запичам докато се поразтопи кашкавала.
Виж целия пост
# 29
Относно мазането на тигана една хитринка - срязан на 2 картоф се забучва на вилица, топи се в олио и се маже тигана.  Bulb
Виж целия пост
# 30
ПАЛАЧИНКИ БЕЗ МЛЯКО
Продукти:
3 яйца
3 каф. ч. пресято брашно
3 каф. ч. швепс
масло
мед
счукани орехови ядки

Разбийте яйцата на пяна, прибавете брашното и бъркайте като прибавяте по малко швепс, за да се получи смес без бучици. Изпържете тънки палачинки в добре загрят тиган, намазан с масло. Намажете с меда и поръсете с орехи готовите палачинки.
  food002
Виж целия пост
# 31
От един майстор готвач знам, че за да бъдат палачинките крехки, 1/3 от течността трябва да е вода. Другото е, че белтъците се разбиват на сняг отделно и се прибавят с леко разбъркване /за да не спаднат/ към останалата смес.
Виж целия пост
# 32
Някой тук беше дал идея за палачинкова торта, която да се направи от една по-голяма и дебела палачинка, изпечена в тава, която да се направи на руло с плънка и да се нареже на охлювчета преди сервиране. Някой да е опитвал?
Виж целия пост
# 33
Ужас!Как можах да реша да чета за тез палачинки точно сега. #Cussing out Пред очите ми само палачинки ми се въртят Shocked,има да ги мисля цяла нощ. Cry
Виж целия пост
# 34
Моите  са "мързеливи" пала4инки, много лесно, и не се  залепват и са СИ  ВКУСНИ.
ето така .....брашно + вода+сол малко за вкус (дори да ги ядете със  сладко)+каф. лъж. сода  с оцет + 1 яице. На око правя   сместа като боза , такава  гъстота....това  е.

МаЖА си тефлона  с  4етка с олио само първия път...и я хвърлям първата пала4инка.И така , тъни4ки по-хубаво става.
Виж целия пост
# 35
Хайде и аз да се включа.
Принципно не си поплювам за палачинките и действам мързеливата Wink Слагам 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. брашно тип 500, щипка сол и по - голяма щипка захар в блендера и тупа-лупа сместа става сама. после преценявам с лъжица дали е достатъчно гъсто и ако тръбва прибавям брашно или мляко. В по - редки случаи прибавям ванилия или канела (с канела стават много вкусни според мен).

Извън тази рецепта обаче, веднъж експериментирах със следното:
3 яйца
1 ч.ч. царевично брашно
~150 гр. кашкавал
~100 гр. сирене (да е по - сухо)
щипка черен пипер
щипка кимион смлян
опционално щипка къри
сол

Цялата тая дивотия се прави на смес като за палачинки. Пържи се по същия начин но с малко по - голяма дебелина от стандартната за палачинките. След като е готова всяка се слага в чиния, като се намазва леко отгоре с масло.
Става много вкусно.
Опция с развитие: готова палачинка поставям в малка тавичка отгоре намазвам тънък слой подлучено доматено пюре после може да се сложи колбас, шунка или пушено пиле, пушено сирене и прочие и се запича на силна фурна за кратко и после...  newsm64
Виж целия пост
# 36
а някой да знае как се пртавят палачинки на фурна?
Виж целия пост
# 37
Универсална палачинка


250 мл брашно
3 яйца
600 мл мляко
1 ч л захар
50 г масло
щипка сол

Разбийте яйцата заедно с млякото. Брашното се пресява и се добавя яйцата и млякото. След това добавете солта и захар. Взимате обикновенна тава и в нея се излива тестото. Отгоре се слагат нарязаните на дребни парченца масло и се запича  около 30 мин при 225 C .

*Универсална е защото може да се яде както нарязана на квадрати, така и може да се полее с мед, сладко или сладолед както и с солен пълнеж. Също така с вече изпечена палачинка може да се направи рулет и отново за малко да се запече във фурната и т.н
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия