Deutschland kocht ( Немска кухня)

  • 57 795
  • 193
# 105
4 хлебчета
2 супени лъжици масло
4 пар4ета бекон
1 голяма глава лук
половин червена чушка
250 грама телешка кайма
половин лъжичка босилек
половин лъжичка мащерка
една четвърт лъжичка сол
чаена лъжичка черен пипер

приготовелние
от хлебчетата се изрязват капачета, трохите се остъргват за да остане само коричката на капачетата.. трохите се запържват с половината масло. бекона се запържва леко.
лукът се нарязва на тънки кръгчета, 4ушката на тънки ивици. саедно с каймата се запържват с останалото масло. смесват се със запържените трохи, подправя се с подправките и със сместа се пълнят хлебчетата. покриват се с бекона и кашкавал на ивици. пече се на 220 градуса 12 до 15 минути на горна фурна.
превода е малко свободен.
Виж целия пост
# 106
Мата, благодаря zа превода  Hug   
Виж целия пост
# 107
Такааа...и аz да ще дам приноса си към таzи велика тема Mr. Green (освен с полураzфасованото теле Rolling Eyes)

Скампи(Кралски скариди) по селски

600 г. Скампи(ако са от zамраzените, оставете ги zа час да се отпуснат иzвън найлоновата опаковка)
1 връzка магданоz
сокът на 1/2 лимон
4 с.л коняк
4 скилидки чесън
1 щипка сол
1 глава(по_голяма) кромид лук
1 червена лЮта чушка (Пеперони)
1.с.л бял пипер
1 с.л. соев сос
по една щипка ситно наряzани преzни селим(liebstökel) , кервиz, мащерка
1 с.л олио, 1/2 ч.л сол
3 с.л масло

Сложете да zаври 1л. подсолена вода, прибавете наряzаната връzка магданоz и скампите. Оставете zа минута, две и свалете от котлона. Иzвадете скампите с решетеста лъжица, а "магданоzената" вода предкарайте преz цедка. Раzбъркайте  лим.сок, конякът, соевия сос и белият пипер, раzбъркайте скампите с така получената марината и оставете под похлупак да починат 30_40 мин. Нарежете на ситно, лукът, чесъна, лЮтата чушка(иzчистете и семките, че става огИн Sick), раzбъркайте със селима, кервиzа и мащерката, иzсипете в zагрятото олио и zапържете кратко(2_3 мин., zа да не zагори часъна и подправките), "огасете" с магданоzа и 2_3 с.л. от "магданоzената" вода. Дръпнете на стана, но оставете на топло, в сгорещен тиган иzсипете маслото, когато се раzтопи добавете скампите, максимално отцедени от маринатата и пържете до zлатисто, маринатата прибавете към zеленчуковата смес и хубаво раzбъркайте, полейте скампите със соса. Сервира се с препечен бял хляб, върху канапе от ориz или със zадушени пресни картофи и бейби царевички. 


Снимка zабравих да направя, но ще прибавя след ден два, когато пак ги готвя Embarassed.
Виж целия пост
# 108
И понеже гледам, че никой не е отворил дума zа сладки кнедли ще иzпльоскам още една рецепта Mr. Green.

Сладки кнедли с кайсии(Marillenknödel)

половин кг. малки кайсии(или Marillen)
zа всеки плод по половин ч.л. zахар или по парче zахар на бучки
30 гр. масло
150 гр. брашно
2 яйца (М)
2 л. вода, 1 ч.л. сол
100 гр. готова панировка (Semmelbrösel)
3 с.л. пудра zахар

Иzмиите, подсушете и иzчистете кайсиите от костилките, половинките наръсете със zахар от вътре или поставете бучката и слепете 1 с друга половинките. Оставете ги zа 1 ч. в хладилника.
Кипнете 1 1/2 ч.ч. вода, прибавете 2 с.л масло, иzсипете брашното НАВЕДНъЖ във водата и бъркайте силно с дървена лъжица, zа да не стане на бучки, раzбърквайте докато тестото zапочне да се отлепя от стените на съда. Оставете да иzстине и когато придобие стайна температура прибавете яйцата едно след друго, пак раzбъркайте докато ги поеме иzцяло. От тестото се оформя роло и се наряzжа дна толкова парчета, колкото цели кайсии имате. С ръка понатиснете малко тестените парчета, zа да станат удобни и zавийте във всяко по една кайсия. Направете ги на хубави топчета. Сложете да zаврят 2 л. подсолена вода, пуснете кнедлите, иzклЮчете печката и оставете беz да дърпате от котлона zа 10 мин. да се "сварят". иzвадете ги, отцедете и добре ги овъргаляйте в панировката. Сложете останалото масло да се zапържи и пуснете кнедлите в него докато придобият zлатис цвят, още топли ги поръсете с пудра zахар. Страхотно се допълват с ванилов сладолед и zаливка от горчив шоколад.
Виж целия пост
# 109
goldenova,

направих го онзи ден, с брашно грахам и ръжено.

Благодаря ти много Hug. Непременно ще го пробвам.
Имам само една рецепта за палнозърнест хляб и тази ще ми дойде добре, още повече, че е за машина за хляб.
Виж целия пост
# 110
Въпрос към немските мами-готвачки: имате ли идея как се превежда Dinkelmehl на български?
И изобщо предложете нещо което мога да направя с него, имам цял пакет в къщи. Мерси  Grinning
Виж целия пост
# 111
Въпрос към немските мами-готвачки: имате ли идея как се превежда Dinkelmehl на български?
И изобщо предложете нещо което мога да направя с него, имам цял пакет в къщи. Мерси  Grinning

да ти кажа незнам как се казва на български, но аз с това брашно правя хляб Wink
Виж целия пост
# 112
Погледнах в речника. Превеждат го като лимец.
Виж целия пост
# 113
Погледнах в речника. Превеждат го като лимец.

Да, това и аз го видях, но не съм чувала за брашно от лимец, а всъщност даже и не знам какво е лимец  Embarassed
Виж целия пост
# 114
Торта  "Елементарна"

Взимаш 500-700 грама ягоди, слагаш ги в някаква купа и ги поръсваш с около 2-3-4 препълнени лъжици захар (според вкуса). Разбъркваш хубаво. Оставяш купата с ягодите да престои в хладилника 12 часа (от вечерта до сутринта най-добре). Купуваш си блат за торта и 2-3-4 кофички зауеррам (според вкуса). След като ягодите са престояли и са пуснали сок, взимаш блата, режеш го на 2 части и заливаш едната част от него равномерно с половината сок от ягодите. Разделяш рама и ягодите на 2 равни части. Върху първия блат мажеш зауеррама и върху него слагаш ягодите. После слагаш 2рата част от блата, заливаш го с останалия сок, мажеш с останалия рам, слагаш останалите ягоди и си готова! Тортата се слага в хладилника за няколко часа, за да се стегне. Това е. Само гледай да не прекалиш със сока от ягоди върху първия блат, че да не се разкашка. Идеята е блата леко да се навлажни, не да стане мокър! Той после попива и от рама!



Виж целия пост
# 115
Торта  "Елементарна"

............. и 2-3-4 кофички зауеррам................ (според вкуса).


Може би съм пропуснала някъде, но какво е това зауеррам? Embarassed
Виж целия пост
# 116
Sauerrahm = квасена сметана
Виж целия пост
# 117
Sauerrahm = квасена сметана
Кисела сметана. Такава в България няма, Зима.
Квасената е кремфреш, шманд и още нещо.
Виж целия пост
# 118
да се разпиша и аз, макар че немската кухня не ми е любима:

Bienenstich

тесто:
 1 пак. суха мая
120g захар
125ml прясно мляко
2 яйца
500g брашно
100g масло
щипка сол

за намазване:
 100g захар
100g масло
4 с.л. течна сметана
200g бадеми нарязани на филийки

пълнеж:
125ml прясно мляко
250g масло
1 пакетче крем на прах
1 ванилия


маята заедно с 1 ч.л. захар и 125гр пр.мляко се разбърква и се оставя да втаса за около 15 мин.
с брашното, вече втасалата мая, захарта и разтопеното масло се омесва тестото. маслото не трябва да е вряло.
меси се докато започнат от тестото да излизат балончета. остава се да втаса, докато си удвои обема. после пак се меси и се слага в кръгла, подмаслена форма за печене.
за намазване отгоре: захарта и маслото се разтопяват на котлона, когато захарта се разтопи се слагат бадемите и добре се разбърква, после се добавя и сметаната. с тази смес се маже тестото отгоре.
тестото втасва отново.
пече се до готовност на 200 - 220 градуса.
продуктите за крема се смесват до получаването на кремообраза маса.
изстиналият сладкиш се разрязва на 2 и се пълни с крема.
добър апетит


Виж целия пост
# 119
сладкиш със сини сливи - zwetschgenkuchen

тесто:
500 g   брашно
30 g   мая
80 g   захар
¼ литър прясно мляко
1 щипка сол
4 с.л. олио
1    яйце
1 щипка канела
    
пълнеж
5с.л. фини овесени ядки
1.5 kg   сини сливи
1 ч.л. канела
сметана за разбиване

от продуктите за тесто се омесва меко тесто и се остава да втаса. после се разточва тънко в намаслена тава (плитка, голяма, колкото фурната). наръсва се с овесените ядки и се остава да втаса.
през това време сините сливи се измиват, срязват се на две по дължината и се маха костилката.

сливите се нареждат плътно върху тестото, като керемиди.поръсват се със захарта и канелата.
пече се в загрята фурна 45 минути при 200градуса.

сервира се всяко парче с разбита сметана.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия