Използвате ли соя и соеви продукти като заместител на месото?

  • 5 788
  • 45
Използвате ли соя и соеви продукти (Витабел, тофу  и др.) като заместител на месото?
Аз съм раздвоена - от една страна суперлативи за полезни,  превантивни и заместващи качества ( Доц. д-р Донка Байкова  в dieti.gbg.bg/Razdel10.asp - 36k) и обратното от друга ( д-р  Атанас Гълъбов в "Световната конспирация срещу здравето"  www.yosif.net/bg/med/index15.htm - 17k).  А сега се добави и полемиката около ГМО и продукти, които водят до увреждания, до алергични и токсични реакции (Ивайло Попов - проект по генномодифицирани организми - сдружение "За земята" -www.xnetbg.com/www/site/smf/index.php?topic=127.30 - 77k ).
Малко сложно стана, но въпроса е използвате ли соеви продукти?
Виж целия пост
# 1
Не, не използвам и не ям соеви продукти - с изключение на печената натурална соя. Опитвала съм и соева кайма и майонеза - не ми харесват. А, тофу-то е меко-казано - ужасно. И в крайна сметка - какво ядеш?! Ако имаш някой селски роднина с читава кочинка - добре,  Mr. Greenако ли не - по-добре месо, отколкото генно модифицирана соя.... Naughty
Виж целия пост
# 2
Не, и не мисля да използвам! Не ми харесва въобще соята, без значение какви добавки ще се сложат, пак се усеща специфичния вкус и дъх.
Веднъж пробвах със соевата кайма  правих мусака. Е, никой не я яде. Стоя един ден в хладилника и замина в коша. И вече не рискувам да готвя със соя.
Незнам, но това е моето мнение и още повече е въпрос на вкус и предпочитания.
Едва ли има по-хубаво от прясното месце. Стига да съм сигурна, че наистина е такова.
Виж целия пост
# 3
Не,защото мисля,че месото е незаменимо.
Виж целия пост
# 4
по-добре месо, отколкото генно модифицирана соя.... Naughty

Много правилно, съгласна съм!

Само да кажа, че от всички соеви гранулати,които се продават по диетичните и други магазини, съм готвила, преди да знам,че са канцерогенни и ГМО! Откак научих последните неща - са персона нон грата! Но..... всичко зависи как ще се наготвят! много е вкусно напр. и панирани соеви хапки, соеви шницели с домати. Може да пробвате някой път, не е толкова страшно, вярно вкуса е специфичен, но чак пък да не се яде - не съм съгласна. А соеви кремвирши яли ли сте? Върха са, не можеш да кажеш,че вътре няма месо! Но са скъпи!

Не съм съгласна с вкуса, дъха и пр. Правила съм кюфтета от соя на зърна - накисвам, смилам и пр., овкусявам и са си хубави. То се слага още напр. и картоф, кашкавал, евентуално и яйце... Ако искате ще ви дам и рецепта за кюфтета от овесени ядки. Не са вярвали,че вътре няма месо.

Всичко е въпрос на вкус!
Виж целия пост
# 5
по-добре месо, отколкото генно модифицирана соя.... Naughty

да бе, нЕкое животно тъпкано с хормони и антибиотици... от къде си сигурна какво има в месото му.

много се бърза с психозите.
генно модифицирани са всички пшеници, царевици и т.н.
генно модифициране е и кръстосването на различни сортове пшеница, за да се получи по устойчива и с по-висок добив.
работата става дебела, когато се тикат примерно гени от прасе в пшеницата  Mr. Green

та не истерясвайте моля!

само за протокола- ако всичките страхотии, дето ги е написал великият Гълъбов за соята, бяха верни, китайци и японци да не са останали  Wink

по темата - използвам тофу, соя, соево мляко.
текстурираните - кайма, шницели, хапки - не.
Виж целия пост
# 6
Няма да се плашите!
Всички ядем соеви продукти.Колбасите и каймата са бъкани с тях.
Виж целия пост
# 7
По принцип не искам да използвам такива заместители, но.....red poppy  вече е отговорила изчерпателно, това е самата истина.Най-добрия вариант е да си купуваме и правим кайма  и салами и подобни в домашна обстановка.
Иначе много отдавна само един път купих някакъв соев заместител на кайма,но нещо не ми хареса и не купувам от тогава.
Виж целия пост
# 8
Не ползвам. Не сме вегетарианци, а и има твърде много изписано за соята. Когато решаваме да ядем без месо за известно време, спокойно минаваме и без соеви продукти. За вегетарианците сигурно е по-трудно, но очевидно също има начини.
Въпреки това не мисля, че да се яде соя от време на време е значително по-голям риск от постоянното ни хранене с натъпкани с антибиотици и хормони меса...
А кюфтенцата от овесени ядки са наистина страхотни - твърдо си личи, че не са от месо, но са много вкусни и дори моето капризно по отношение на експериментите ми със здравословни храни домочадие ги яде с голямо удоволствие Grinning
Виж целия пост
# 9
аз използвам, понеже месо не ям Peace
И като направя мусака или пълнени пиперки мъжО също си хапва и не мрънка...ама момичета соята изсисква малко повече подправки и да се накисва в доматено пюре  Peace

А за това каква е соята, какво е месото, какви са зеленчуците си е коренно различна тема Peace Peace
Виж целия пост
# 10
Хайде де, дайте я тази рецепта за кюфтенцата от овесени ядки  Praynig
Виж целия пост
# 11
като изключим
Всички ядем соеви продукти.Колбасите и каймата са бъкани с тях.

съзнателно не купувам и не готвя соя! опитвала съм ястие с нея в една приятелка, която й е голям фен, но не останах никак очарована, а ако вкъщи направя нещо със соя, съм сигурна, че няма да се приеме!
Виж целия пост
# 12
Не!
Виж целия пост
# 13
Не!
Дайте и на мен рецептата за кюфтенцата от овесените ядкииии Laughing
Виж целия пост
# 14
Az lichno ne izpolzvam ,zashtoto cojata podtiska dejstvieto na shtitovidnata jleza,ako imash povishen estrogen togava pomaga.Soevite producti sa proizvedeni ot ne organichna soja koeto samo po sebesi tribva da ti govori mnogo.Az izpolzvam soja pod vormata na bobov product leko svareni s  maslo i sol.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия