Рецепти от Smiley*

  • 298 260
  • 267
# 150
.
Виж целия пост
# 151
.
Виж целия пост
# 152
.
Виж целия пост
# 153
.
Виж целия пост
# 154
.
Виж целия пост
# 155
.
Виж целия пост
# 156
Постен сладкиш с ябълки и какао



Това е веган рецепта - без яйца, мляко и други животински продукти, и с намалено количеството на мазнина.
При сладки тестени изделия /където ролята на яйцата е свързваща, а не набухвателна/, като заместител на яйцето се използва се ябълково пюре: 1/4 ч.чаша ябълково пюре = 1 яйце. За други негови натурални заместители се препоръчват фино смляно ленено семе: 2 с.л. смяно ленено семе в 3 с.л. вода = 1 яйце, както и обикновената комбинация на оцет и сода за хляб: 1 с.л. оцет + 1 ч.л. сода за хляб = 1 яйце. За първи път използвах ябълков оцет при постните шоколадови квадрати и вече го прилагам по-уверено.

Продукти:
225 гр. брашно
40 гр. какао
120 гр. кафява захар
< 1 к.л. сол
1 бакпулвер
1 ч.чаша вода или сок от ябълки
¼ ч.чаша ябълково пюре /130 гр./
¼ ч.чаша олио /60 гр./
1 ч.л. лимонов сок
1 ванилия, канела
1 ч.чаша ябълки, обелени и нарязани на кубчета


Фурната се загрява на 150*С.
Форма за печене с размери 20х20 см., се покрива с хартия за печене и намазнява леко.
Ябълковото пюре се прави, чрез варене на пара.
Разбъркват се в купа брашното с половината захар, какаото, солта и бакпулвера.
Смесват се водата/сока, олиото, лимоновия сок и охладеното ябълково пюре.
Ябълките /1 средна по големина/ се обелват, почистват и нарязват на кубчета. Смесват се с другата половина от захарта и канелата.
Към брашняната смес се добавят течните съставки и ябълките. Обединяват се до хомогенизиране и изсипва в тавичката за печене.
Пече се в загрятата фурна за около 30 мин., до суха клечка.

Източник
Виж целия пост
# 157
Тирамису









1 ч.ч. пудра захар
1 пакетче (220гр) крема сирене Филаделфия
2.5 ч.ч. течна млечна сметана
5 ч.л. захар
1 ч.ч. заквасена сметана
1 пакет бишкоти Савоярди
1ч.ч. нес кафе + 2 с.л. тъмен ром

Пудрата захар се разбива с крема сиренето до пухкав крем.
Към тях се добавя заквасената сметана и се бърка до получаването на еднородна смес.
Чаша и половина течна сметана се разбива с три лъжици захар, докато стане гъст крем и малко по малко се прибавя към крема от сиренето докато стане пухкав крем.

Бишкотите се потапят в кафето и се редят в тортена форма с откопчаващи се страници, изсипва се половината крем и се разстила върху бишкотите, поръсва се какао, после пак се редят бишкоти напоени в кафе и отгоре останалия крем.
Оставя се в хладилника за поне 10 часа.

Съвет от Ирина за бишкотите:
Просто ги потапям за секунда и то не целите, а само от едната страна. Т.е. отдолу са напоени с кафето, а отгоре си остават сухи. По този начин не се разкашкват и при сервиране запазват целостта си.

Изважда се от хладилника, махат се страниците, разбива се останалата една чаша сметана с 2 ч.л. захар, намазва се тортата и се поръсва с какао.
Украсих с шприцована сметана, а отгоре поръсих и малко смляно кафе.

Бележка от източника:
Бордът е от разтопен кафяв и бял шоколад. Изразва се лента от восъчна хартия (wax paper) с размера на обиколката на тортата и желаната височина, маже се лентата с шоколада, в случая първо се начертават белите ленти, като почват леко да се втвърдяват се намазва отгоре разтопения кафяв шоколад, като почне и той леко да се втърдява се взема внимателно лентата и се обвива тортата, така че хартията да остане от външната страна, оставя се така до пълното втвърдяване на шоколада и тогава се отлепя хартията.

Източник

Виж целия пост
# 158
.
Виж целия пост
# 159
.
Виж целия пост
# 160
.
Виж целия пост
# 161
.
Виж целия пост
# 162
.
Виж целия пост
# 163
.
Виж целия пост
# 164
.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия