Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бебето наддава много малко, защо така?

  • 1 295
  • 6
Моля за извинение, че пускам отделна тема по моя проблем. Но от вчера не съм на себе си. Бяхме на консултация и бебчо е наддал за първия месец само 300гр. Което е много малко. Това което ме уплаши бяха думите на лекарката, че ако още един месец продължаваме така рискуваме бебчо да получи хипотрофия...каквото и да значи това. Това което искам да знам е съществува ли реално такава опасност? Пробвах да изцедя кърма-събрах около 40мл от двете гърди. Проблемът е, че с помпата не мога да се изцедя както трябва, а на ръка ми е трудно. Вече почнах с лактогонно чайче, давам на бебчо да суче по-често, но се страхувам. Казаха ми да дохранвам и след две седмици сме на контролно теглене. Чувствам се като на изпит-все едно не съм направила нищо за да се подготвя и ще ходя там директно да ми пишат двойката. А всъщност се притеснявам дали ако не дохранвам ще успея за две седмици да се справя и бебчо да наддаде. Иска ми се да попитам и още нещо-цеденето на ръка или с помпа дали стимулира гърдите така, както сученето? Това е. Стана малко дълго и объркано, но и аз се чувствам така в момента.
Виж целия пост
# 1
Ох, тия лекари, как обичат да плашат. Учили, учили и си мислят, че като има такива симптоми, то 100% трябва да стане еди какво си. Не се тревожи толкова много. Успокой се, че как иначе ще ти дойде повече кърма. Почивай си по-често, храни се нормално и слагай по-често (както и правиш) бебчо да суче. А бебчо колко голям се роди?
Виж целия пост
# 2
Успокой се! На първото ни контролно теглене (две седмици след раждането), личната ни лекарка като се развика: "Това дете нищо не яде! Държиш го гладно!" - и аз се чувствах като теб, подтисната и отчаяна, че бебка стои гладна... Добре ам, тя изобщо не плачеше, нито имаше някакви други признаци да е гладна! Продължих си с кърменето (на поискване, но тя долу-горе си имаше режим). В края на месеца се оказа, че е наддала 1050 гр. Страховете ми са били напразни!
Първо, напълно е възможно в болницата да не са измерили точно или да има разминаване между кантарите.
Второ, лекарите не отчитат физиологичния спад на теглото и смятат грамовете от раждането, а не от изписването - там се губят около 20 гр., че и повече.
За цеденето - не се притеснявай - аз изобщо не успявах да се изцедя - нито на ръка, нито с помпа. При пробните кърмения бебка изсукваше по 100 гр. от едната гърда (първия месец).
Направете пробни кърмения, най-добре няколко през деня, тъй като количеството, коетоизсуква бебето на различните яденета не е еднакво.
И последно, наистина се успокой, защото тревогите се отразяват на количеството на кърмата!
Виж целия пост
# 3
Eто тук има една подобна тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=18213

Прочети я и ако имаш въпроси, питай отново без притеснения.  Simple Smile

Само и аз да вметна отново няколко думи:

 - Сученето не е равнозначно на цедене - било то с помпа или с ръка. Бебето е най-добрата "помпичка", възможно е да имаш кърма в изобилие,но да не съумяваш да се изцедиш.
 - Кърми бебето на "поискване" - при първите признаци за глад: помрънкване, "сучене на въздуха", въртене на главичката встрани в търсене на гърдата, плезене на езичето в ъгълчетата на устата.
 - Не давай вода, чайчета и биберони-залъгалки.
 - Кърми го нощем.
 - Възможно е да има известна разлика в кантарите, с които са го теглили като новороден и после на консултацията. Също - и на консултацията може да е теглен преди хранене, а като новородено - след, преди да се изака например.
 - Вместо да дохранваш, кърми го начесто - през час и половина-два, дори и по-често да е, не е проблем. Ако все пак много се притесняваш - дохранвай го с изцедена кърма, с лъжичка.

Ами това е, което се сещам сега.  Simple Smile
Виж целия пост
# 4
Спокойно следващият месец ще видиш, че всичко ще бъде наред!
Виж целия пост
# 5
Още ли не си разбрала, да не се предоверяваш на лекарите?
Детето здраво ли е?, Има ли апетит? - ами давай да суче колкото иска на свободен режим и не се притеснявай.  Моята малка дъщеря е от бебетата дето наддават на подскоци - един месец почти не наддава, а следващия двойно, ама какво да я правя?
И на мен педи-то  ми прави забележки, ама азсъм спокойна и само и казвам "Да, да." и толкова.
По-спокойно. Grinning
Виж целия пост
# 6
Хайде наистина се успокой - важното е,че бебче наддава Simple Smile
За да се ускори наддаването,махни биба,водички и чайчета,ако даваш и действай само на поискване,дори може ти да предлагаш на бебче,ако не се сеща само да си поиска през около 2ч през деня (нощем го оставяй то да си определя интервалите).И най-вече - недей да се поддаваш на инсинуации,че нещо не правиш като хората Imp Бебетата наддават скокообразно,не плавно - и на следващото мерене ще са съвсем различни нещата,още повече,че след първия месец вече е позаякнало и ще започне да суче много по-успешно Simple Smile И за да те поуспокоя,моята щерка след такива мерки наддаде 400гр за една седмица - а ти имаш две до "изпита" Grinning
Само спокойно,гледай си бебе дали е доволно и се кърмете с удоволствие,а не вторачени в кантара - и всичко ще е наред Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия