Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какви права имат бременните? Какво поема здравната каса?

  • 44 279
  • 103
Попаднах на сайта на Българска асоциация за закрила на пациентите- http://www.patient.bg

Считам, че може да е полезен.

Ето част от информацията, която касае конкретно бременните мами:

Какви права имат бременните жени?
Кои изследвания се поемат от здравната каса?

   
 Профилактичните прегледи на бременните се извършват от специалист по акушерство и гинекология или от личния лекар по желание на бременната.

Профилактичните прегледи при нормална бременност включват:

1. Анамнеза на рискови фактори (възраст, придружаващи заболявания, усложнения от предишни бременности, вредни навици, професионални, други), определяне на вероятния термин на раждане – при първо посещение.

2. Артериално кръвно налягане, антропометрия (ръст, телесна маса, външна пелвиметрия) – в I триместър – един път; по един път във всеки следващ лунарен месец; в IX и X – по два пъти.

3. Гинекологичен статус – един път при първо посещение; един път в IV лунарен месец; в следващите – по преценка.

4. Сърдечна дейност на плода – от V лунарен месец – по един път във всеки лунарен месец; в IX и X – по два пъти.

5. Клинична лаборатория – хемоглобин, еритроцити, хематокрит, левкоцити, СУЕ, кръвна захар, урина – седимент, уробилиноген, кетони (до VI лунарен месец) – един път в първи триместър; по един път в V, VIII и X лунарен месец.

6. Определяне на кръвна група и Rh-фактор – един път в I триместър (или при първо посещение).

7. Онкопрофилактична цитонамазка – изследване за сифилис, изследване за хепатит B (HBSAg), изследване за HIV (при съгласие) – един път при първо посещение.

8. Влагалищен секрет за микробиологично изследване – един път при първо посещение; един път в IX лунарен месец.

9. Акушерска ехография – един път – в I триместър; един път от 16-20-та гестационна седмица.

Забележка: При всяко заболяване, възникнало в хода на бременността или след раждането до 42-дневна възраст на детето, се извършва консултация със съответния лекар специалист.
В случаите, когато профилактичните прегледи и изследвания на жени с нормална и рискова бременност се осъществяват от лекар специалист по акушерство и гинекология, родилката следва да уведоми личния лекар за датата и изхода от раждането.
Профилактичните прегледи на бременните с повишен риск се осъществяват от специалист по акушерство и гинекология.
Обемът и честотата на прегледите и изследванията според срока на бременността, са същите като при нормална бременност.

На бременните с повишен риск се осъществяват и допълнителни консултации и изследвания:

1. Когато те са над 34-годишна възраст – пренатална диагноза съвместно от акушер-гинеколог и генетик – две допълнителни ехографии през бременността; серумен скрининг за алфа-фетопротеин и бета ЧХГ от 8-16 г.с.

2. Под 20-годишна възраст – изследване за хламидия – една допълнителна ехография от 28-32 г.с.

3. Кръвногрупова несъвместимост с биологичния баща (по АБО или Резус) – изследване на антитела в следните срокове:

от 9-12 г.с. – на бременни с предшестващи спонтанни аборти, мъртвораждания, раждания на деца с хемолитична болест на новороденото поради изоимунизация, в случаи на установени антитела при предшестващи бременности, при предстоящи инвазивни пренатални изследвания;

от 17-20 г.с. – на бременни с необременена акушерска анамнеза и отрицателен Резус фактор;

от 26-28 г.с. – на бременни с отрицателен Резус фактор, на които при първото изследване не са открити антитела;

една допълнителна ехография от 28-32 г.с.

4. Бременни с риск от развитие на диабет (предишно раждане на едър плод, предшестващо мъртвораждане, семейна обремененост с диабет, предхождащо нарушение на въглехидратния толеранс, раждане на дете с аномалии, наличие на глюкозурия, над 25-годишна възраст., повишена кръвна захар над 6,5 ммол/л – консултация с ендокринолог – ОГТТ/орален глюкозо-толерантен тест/: при първо посещение – 1 път; от 24-28 г.с. при необременени – 1 път; в 28 г.с. при обременени; ехография от 28-32 г.с.5.

 Бременност с друг риск: произтичащ от външни фактори (обезитас, недохранване, фамилна обремененост, обременена акушерска анамнеза, проблеми от социално естество и др.), други външни фактори (йонизиращи лъчи, вибрации, медикаменти, контакт с причинители на инфекциозни заболявания, тежка работа и др.) –

допълнителна ехография в 28-32г.с.;

консултация със съответни специалисти според риска;

изследване за токсоплазмоза – при жени със спонтанни аборти и мъртвораждания при първо посещение;

серологично изследване за рубеола- при данни за контакт с рубеола по време на бременността (до м.л. VІІ).

Забележка: При всяко заболяване, възникнало в хода на бременността, се извършва консултация със съответния специалист.

В Приложение № 2 на Наредба № 39 от 16 ноември 2004 г. на МЗ за профилактичните прегледи и диспансеризацията и в Програма “Майчино здравеопазване” на НЗОК в Приложения № 6 и № 7 на Националния рамков договор 2005 са регламентирани обемът и честотата на профилактичните прегледи и изследвания при жени с нормална и рискова бременност.
Виж целия пост
# 1
чудесен сайт! Дано наистина равотят за закрила на пациентите.
Виж целия пост
# 2
Браво, Mamma!
Аз лично съм ти много благодарна за този сайт, дано не ми се налага да го ползвам, но все пак!
Виж целия пост
# 3
аз също много благодаря! точно тази информация ми трябваше!
Виж целия пост
# 4
По същата тема можете и да откриете инфо и на страницата на НЗК
за уллеснение това е линка: http://www.nhif.bg/bg/majki.phtml

В телефонен разговор с една от служителките на т.н. сектор "Права на пациента" бях уверена, че всички посочени там изследвания се ПОЕМАТ от здравната каса Simple Smile
Виж целия пост
# 5
каквото и да ни уверяват от здравната каса, днес още една бременна си плати за изследване на кръвната група, което по този списък е от безплатните!!! Писах запитване до този сайт миналата седмица, но все още нямам отговор!
Виж целия пост
# 6
Hipo,

Аз твърдо съм решила да се заинатя и да не им платя, но ще видим Imp  За съжаление тези гадове отлично знаят, че сме им в ръчичките и че могат да ни изнудват по всякакъв начин #2gunfire
Колкото до отговора, който чакаш, най-вероятно ще си родила и още няма да са ти написали нищо

P.S.: моля всички да ме извинят за тона, но наистина тази несправедливост ме влудява
Виж целия пост
# 7
Аз досега не съм дала и една стотинка за прегледи или изследвания!!!! Д-р Барбова , при която ходя, още при 1 посещение ми каза, че това направление, което и дадох от личната лекарка е достатъчно за цялата бременност. От тогава(9,02) ме е гледала 4 пъти на ехограф (защото имах проблеми) и вчера ми пусна изследванията на кръв и урина за абсолютно всичко, вкл. спин, австралийски антиген, кръвна група, кръвна захар и т.н. като си платих само 2 лева за вземане на кръв. Явно наистина се полага от касата. А на много места искат пари ?!!!???????!!!!!!!!
Единственото, за което съм категорична, че ще си платя и ще си ангажирам лекар и раждането! Дай Боже до тогава всичко да е наред!
Виж целия пост
# 8
Аз също си платих за изследване на кръвната група Shocked
А сега има и промяна-бременните имат право само на 2 посещения при наблюдаващия ги гинеколог месечно и на 2 изследвания.Ако през другото време възникне проблем-трябва да се заплати прегледа или изследването.
Виж целия пост
# 9
Потребителската такса не се заплаща от бременната, докато такса за изследване на биологичен материал се заплаща.
Двете неща са различни.
Току-що попитах в НЗОК "Права на пациента". Телефона го взех от сайта им.

ПП. Горният материал е Приложение 7 от закона за 2005г, където е и програма "Детско здравеопазване". Лошото е, че всичко е в табличен вид.
Виж целия пост
# 10
Dafna,
А видя ли програмата "Майчино здраве" /мисля, че така се казваше/, посочила съм линк малко по-нагоре в темата. И аз като теб говорих със служител на "Права на пациента" и от там ми обясниха, че всички посочени в този раздел изследвания са безплатни за осигурените бременни.
Виж целия пост
# 11
Да, да...видях Simple Smile
Тези изследвания се поемат и са безплатни, но такса за тях си се заплаща.
Те попадат в графата "Медико- диагностични дейности" (в приложение 7 всичко е в табличен вид)- кръв, цитонамазки, урина и т.н. (биологичен материал)
Виж целия пост
# 12
Такса, да! Но аз и още поне 80% от бременните в този форум са си платили изследването за кръвна група! Не, таксата , а изследването! Направо съм бясна. Сега трябва да си правя изследване за австралийски антиген и Васерман и да видим дали ще ми дадат направление. Само че този път ще се боря със зъби и нокти за правата си! Лекарите правят комбина с лабораториите и не казват на пациентите кое е безплатно и кое не!Не знам как не ги е срам да се гушат на наш гръб. И това е здравеопазване.
Виж целия пост
# 13
Цитат на: mona77
Hipo,

Аз твърдо съм решила да се заинатя и да не им платя, но ще видим Imp  За съжаление тези гадове отлично знаят, че сме им в ръчичките и че могат да ни изнудват по всякакъв начин #2gunfire
Колкото до отговора, който чакаш, най-вероятно ще си родила и още няма да са ти написали нищо

P.S.: моля всички да ме извинят за тона, но наистина тази несправедливост ме влудява

Мона...не винаги "тези гадове" лекарите могат да си позволят да пускат безплатни изследвания...и причината не е в тях и не го правят защото "сме им в ръчичките", а защото количеството изследвания, които могат да пускат се определя от великата Здравна каса, която непрекъснато повтаря как това и онова е безплатно...а всъщност "клъцва" лекарите откъм изследвания...това е регламентирано в т.нар. регулативни стандарти...за повече инфо разгледай НРД2005. Иначе казано...касата казва - безплатно е, а в същото време ограничава лекарите....

Ще ти дам един съвсем конкретен пример:
Моята гинеколожка има 160 бременни жени...изследванията, които поема касата имат определена цена...също регламентирана в НРД2005 и приложения...
Сумата на изследванията обаче, които моята докторка може да пусне за 3 месеца е малко над 1000 лв, т.е около 350 лв на месец...
Както и да ги смяташ в тези 1000 лв за 3 месеца трудно ще се вместят всички безплатни изследвания, отпускани от касата за бременните жени и за другите жени с гинекологични проблеми...
Това е...дано съм била достатъчно ясна...
Виж целия пост
# 14
Ама не сме всеки ден бременни, че да чакаме да имат лекарите направления!!!! Знам, че имат ограничения, но тук става въпрос за бременност, а не за настинка! Освен това мен никой не ме чака всеки месец да си плащам осигуровките, нали. Искам, не искам, плащам.
И не може лекарят да не ме уведоми, че имам право на безплатно изследване на кръвната група, ами директно да ми казва, че не се поема от здравната каса, а е важно да си го направя!!!! Ами ако нямам финансова възможност? Но всички са наясно, че мило и драго ще дадем само и само да знаем, че с бебчетата в нас всичко ще  е наред. И се възползват от това!
И тук не става въпрос за конкретното изследване , а за принципа!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия