Спаначена супа?

  • 60 671
  • 23
Може да ми се смеете, но ви моля да ми обясните като на малоумна как се прави спаначена супа, защото с този зарзават съм много скарана и когато ми се е налагало да правя услуга на някой и да купувам спанак съм го избирала листо по листо #Silly
Та, дъщеря ми е влюбена в някаква такава супа, която им приготвят в градината в която по нейни думи имало ориз, сиренце, морковче, обаче на мен леко ми е неудобно да се юрна да взимам рецептата от готвачката та ви питам вас, ако случайно имате някаква идея да помагате Praynig
Знам, че повечето от вас готвят на око, но ще ви помоля за някакви приблизителни мерки, ако е възможно, че яко съм я закъсала с тази супа.
Виж целия пост
# 1
Това, което направих последният път беше:
1. Нарязах спанака и го задуших  с малко водичка + малко ( 2-3 с.л. олио)
2. Добавих 1 кафена чашка ориз и долях вода
3. Посолих (изпозвам Вегета във всички манджи, там има и сол)
 Повря докато се свари ориза или около 30 мин и после махнах от огъня и застроих с един жълтък и 3 с.л. кисело мляко. ( В рецептата имаше и сирене в затройката, но аз не го добавих)
Супата ми е доста постничка. Но понеже готвенето е въпрос  и на фантазия  добави си продукти (моркови например), които знаеш че ще ти харесат.
Виж целия пост
# 2
Благодаря Ники, имам един бърз въпрос обаче мога ли да сложа някакъв готов бланширан спанак и изобщо продава ли се такъв Confused:
По магазините не съм обръщала внимание дали се продава, но като се има предвид как има почти всичко в бланширан вид си мисля, че и спанак трябва да има.
Виж целия пост
# 3
Здравей Vаleria 55 ! И аз правя тази супа като Niki1.
Само искам да ти напомня нещо, което и аз скоро научих - спаначена супа не се претопля, защото при претопляне отделя канцерогенни вещества.
Виж целия пост
# 4
Цитат на: Sisi
Здравей Vаleria 55 ! И аз правя тази супа като Niki1.
Само искам да ти напомня нещо, което и аз скоро научих - спаначена супа не се претопля, защото при претопляне отделя канцерогенни вещества.

В смисъл? Готвя, ядем и каквото останало хвърлям така ли?
Че аз тогава по една шепа супа само ще трябва да правя, колкото за детето.
Иначе ти ми напомняш неща, които аз изобщо незнам Laughing
Благодаря ти Сиси Wink
Виж целия пост
# 5
Valeria,
Виждала съм едни пакети със замразен спанак на кубчета. Мисля, че ще ти свършат работа.
Аз в спаначената супа слагам морковче и пресен лук (може и стар).
Виж целия пост
# 6
Значи, ако трябва да обобщя казаното до тук в супата мога да сложа: лук, морков, спанак /бланширан/, ориз 1-2 шепи, пикантина, застройвам с яйце и кисело мляко и троша сирене на края. Мога и един домат нарязан на ситно да добавя ако искам.
Аз незнам какво толкова я мисля тази супа, като знам по градините в какви количества готвят и колко са спестовни, най-вероятно на децата им дават чиста чорбичка.
Благодаря ви момичета Wink
Виж целия пост
# 7
Задължително сложи домат,става супер. Grinning
Виж целия пост
# 8
Валерия,
супата пише че се консумирала студена, аз докато седна на масата и тя изстива, но е вкусна. Моля те не слагай 1-2 шепи ориз, че ще стане оризена:) 1 кафена чашка е напълно достатъчно.
За бланширан спанак не съм чувала. Аз си го купувам в пакет (изчистен, суров и измит). Така и неразбрах колко е като количество. По рецепта е 0.500 гр. Имай предвид, че като го нарежеш запълва  почти цялата тенджера, обаче като се задуши остава много по-малко.
Успех:)
Виж целия пост
# 9
Цитат на: Niki1
Моля те не слагай 1-2 шепи ориз, че ще стане оризена:) 1 кафена чашка е напълно достатъчно.
За бланширан спанак не съм чувала. Аз си го купувам в пакет (изчистен, суров и измит).

 Laughing  Те шепите ми не са чак толкова големи, даже като количество е може би половин кафяна чашка.
А за спанака само си предполагах, че има бланширан и аз не съм виждала, но щом mimi flax казва, че има значи ще потърся, ако не намеря ще си купя от този изчистения за който споменаваш.
Виж целия пост
# 10
От Билла съм купувала спанак на Bonduelle, както и на една българска фирма, но името й за съжаление не помня.  Sad
Виж целия пост
# 11
Valeria, ама за какво ти е бланширан. Спанака става толкова бързо.
Аз пък предварително не го попарвам.
Първо в малко олио запържвам една глава лук, 1 морков нарязан на ситни кубченца, наливам водата. Слагам вместо ориз фиде (щото не обичам ориза на супа), слагам един домат настърган и малко преди да стане фидето пускам спанака (на него му трябва 2-3 минути да поври). Накрая и аз застройвам с 1 яйце и 2-3с.л кисело мляко. Натрошавам около 200гр сирене.
Виж целия пост
# 12
Ами Хонда, защото предпочитам вместо да си усложнявам живота да си го улеснявам Wink Защо да чистя и да режа, като може някой преди мен да се е погрижил.
Благодаря ви за идеите утре запрятам ръкави и ще спретна супа за чудо и приказ Sunglasses
Виж целия пост
# 13
Писала съм рецептата не веднъж, но ми се струва, че е предизвиквала недоверие. Истината обаче е такава, че който гостенин не я е опитал у дома, той не се е заинтересувал как да си я приготви сам. А най-хубавото е, че дъщеря ми много я харесва, което според мен изигра роля в борбата с бебешката и анемия.
Много лесна супичка. Слагам във вряща вода една връзка пресен лук (през зимата естествено минавам със стар лук). Вари се 10 мин, след което слагам спанака (пресен или замразен) -> още 5-10 мин да се посвари. Добавям 2 кубчета телешки бульон и след няколко минутки изключвам котлона и добавям настърган кашкавал. Веднага пасирам хубаво. Ако спанака е от замразения и са сложили разни огромни жилави листа, може да се пасира преди кашкавала, а после пак.
Сервира се с кисело мляко.
Оригиналната рецепта видях в предаването на Иван Звездев - там обаче се добавяха и гъби и не помня дали вместо кисело мляко не се слагаше сметана. Не съм опитвала.
Аз много мразя спанак. Обаче в комбинация с кашкавал е ММММММ !!!
Виж целия пост
# 14
Цитат на: mimi flax
От Билла съм купувала спанак на Bonduelle, както и на една българска фирма, но името й за съжаление не помня.  Sad

Аз купувам на "Валбе-С" /българската фирма/ и съм много доволна - спанакът е капризен на чистене, а при този - нито песъчинка. Два пакета от по 450 гр, глава лук, два-три моркова, настъргани на ситно ренде, две-три лъжици олио, кафяна чашка ориз или 1/3 пакет фиде, сол на вкус /без други подправки, защото самият спанак има специфичен аромат/. Когато зеленчуците се сварят, застройвам с яйце, а при сервиране предлагам сирене. Писаният тук вариант с настърган в супата кашкавал звучи добре, ще го пробвам. Супата може спокойно да поднесет и студена, тъй като в нея няма месо. Принципно постните ястия са по-вкусни /поне за мен е така/, когато са поизстинали.
Пропуснах да напиша по-горе, че обикновено пасирам супата или предварително посварявам спанака и го нарязвам на ситно, след което го добавям към задушените в мазнината и малко вода други зеленчуци.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия