Кърменето навън – как е най-добре да го правим

Автор: Шел Франко


   Повечето хора са съгласни, че кърменето дава най-добрия старт за детето. Въпреки това някои кърмачки улавят крадешком отправените към тях погледи и чуват неприятни коментари. Чудно ли е тогава, че много от тях се опитват да избегнат кърменето извън къщи доколкото това е възможно?
   “Когато започнах да кърмя навън първото си дете, бях много нервна” разказва Ким Райдър от Болдуин, Мисури. “Предполагам, че съм се страхувала от критики или че някой ще дойде до мен и ще ми каже, че това, което правя, е нередно.” Но с времето Ким, както повечето кърмещи майки, хванала няколко трика и придобила повече самоувереност.

   Правото да кърмиш
   Първата стъпка, за да се преодолее притеснението от кърменето на публични места, идва със знанието, че това не е незаконно. И не само това – вече са факт конкретни закони в тази насока в повечето американски щати. Но въпреки че съществува законова забрана една майка да бъде отведена, ако кърми на публично място, законът не може да гарантира топлото отношение на околните към нея в подобна ситуация. Затова вместо да се безпокои за това, кърмачката би могла да предприеме някои прости действия, за да си осигури спокойствие докато кърми навън.

   Правилната информация
   “В случая от ключово значение е увереността”, твърди Хедър Франко от Лейк Сити, Пенсилвания. “Единствения начин да я получите, е да се образовате. Това може да стане от книги, списания, статии от Интернет, или просто от приятели, роднини и други кърмещи майки, които да ви окуражат да кърмите навън”.
   Всеизвестен източник на информация за кърменето е Ла Лече Лигата. Много жени получават нужната увереност, просто като посещават месечните сбирки. “Когато започнах да ходя на тези сбирки, не познавах никого, така че се чувствах притеснена да кърмя дори там”, разказва Хади Милс от Лексингтън, Кентъки. Не след дълго това се променило. Тя допълва: “До края на първата година вече бях способна да вдигна блузата си и да дам на малката да суче, без да се налага да поглеждам надолу, дори по време на разговор”.

   Правилните действия
   След като кърмещата майка се въоръжи със знанията, следващата стъпка е да се научи как на практика да го прави. “В началото много помага кърменето пред огледало”, обяснява Гречен Андрюс, консултант по кърмене от Редлъндс, Калифорния. “Така майката добива реалистичен поглед какво всъщност виждат другите хора – а то е значително по-малко от това, което си е представяла!”

   Правилните стоки
   Дори и с добра подготовка и богат опит, някои жени се чувстват по-уверени, ако се покрият нещо в тези моменти. “Купете си слинг и го използвайте по време на кърмене, когато сте навън”, предлага Шарън Самърс, медицинска сестра и консултант по кърмене от Калифорния. “Когато бебето иска да суче, просто разтворете слинга по-широко, и така ще можете да кърмите съвсем незабележимо.”
   Слинговете са чудесен помощник при кърменето навън, но много майки са установили, че има и други удобни техни заместители. “В бебешката чанта винаги нося леко одеалце, с което се завивам през рамо, докато кърмя бебето”, казва Старлайт Милър от Ломбард, Илиноис. “Това върши магическа работа”. Андрюс обяснява кое най-много ѝ е помогнало да се отпусне и наслади на кърменето навън: “Не забравяйте, че правите нещо естествено, невероятно, чудно и важно. Дори и да не успеете да го направите съвсем дискретно, ако някой ви види и си помисли, че това е неприлично, трябва да знаете, че проблемът не е във Вас.

   Правилните съвети
   Джоди Райт, сертифициран консултант по кърмене и президент на “Motherwear”, фирма за каталожна търговия с дрехи за кърмачки, предлага следните полезни съвети за кърмещите майки:
•   Ревящото бебе привлича много повече погледи от бебето, което суче. Вслушвайте се в малкото същество, опитвайте се да предусетите неговите нужди. Потърсете място, където да седнете и да го накърмите при първите сигнали, че то има нужда.
•   Правете по-често почивки за кърмене – например преди да влезете в супермаркета или да се запътите към банката.
•   Поведението на не всички бебета е предвидимо, но като установите ритъма на хранене на вашето дете, ще можете да планирате излизанията си така, че да сте на подходящо за кърмене място, когато малкото огладнее.
•   Осигурете си спокойствие с позата на тялото. Обръщането на гръб към другите хора е знак, че за момента не желаете да общувате.
•   Суетенето с дрехата и нервните погледи провокират хорското внимание. Ходете със свободни блузи или специални дрехи за кърмене, за да не се налага да отделяте специално внимание на дрехите си.

   Докато кърмите, не отвръщайте очи от чуждите погледи, а им отговаряйте с усмивка, или си създайте уединение, като четете книга или разговаряте с приятел.


Преведе Sladka hapka http://breastfeed.com
Виж целия пост