Как правим мляко


Автор: Даян Уайсингър, MS, IBCLC

Майките, които хранят бебетата си с бутилка, не експлодират. Това е защото спираме да правим мляко, ако то не се изсуква. Ако една жена кърми или изцежда млякото си веднъж на ден, то ще тече едва-едва. Ако кърми пет пъти на ден, ще има много повече. А ако пък кърми десет пъти на ден, ще бъде още повече. Колкото по-често млякото се отделя, толкова повече се произвежда.

Добре, нека направим неизбежната аналогия. Представете си една крава. Ако тя се дои три пъти на ден, ще дава повече мляко от друга, която се дои два пъти (фермерите ограничават доенето до два пъти на ден, за да спестят труд и разходи, не за да достигат максимума млеконадой). И бебето, което се кърми само няколко пъти през деня няма да увеличи притока на мляко значително. По-честото кърмене кара гърдите да произвеждат повече.

Сега си представете кравата закачена за доилен апарат през целия ден. Но си представете, че това е един много неефикасен апарат, който смуче само малки количества мляко, и то много бавно. Кравите не експлодират, също като майките, които хранят от шише. Накрая ще се окаже, че тази крава произвежда съвсем малки количества мляко, макар че се издоява редовно. Млякото трябва да се изсмуква ефективно, за да се осигури добро производство.

А какво да кажем за бебето, което суче постоянно, но не суче ефективно? Подобно на неефикасния доилен апарат, то може да прекара цял ден сучейки и пак да не може да изпразни гърдата... или да напълни стомаха си. И ако то не изсуква достатъчно мляко, то и гърдите не произвеждат достатъчно. Неефективното кърмене води до недостатъчен приток на мляко.

Произвеждаме мляко най-бързо, когато чувстваме гърдите си най-празни и обратно, произвеждаме най-бавно когато чувстваме гърдите си най-пълни. И тогава какво става, ако чакаме гърдите ни да се “напълнят” преди да кърмим? Като увеличаваме интервалите между кърменията, намаляваме възможностите да се отделя млякото. По-малко мляко. И ако чакаме гърдите да станат все по-пълни и по-пълни, това просто означава, че производството на мляко е все по-бавно и по-бавно. По-малко мляко. Честото изпразване на гърдите и то ефективно, е това, което ни сигнализира да произвеждаме повече мляко.

А какво да кажем за тези ранни сутрешни часове когато чувстваме гърдите си най-пълни и бебето яде най-много? Събрало се е много мляко и именно него суче бебето, но всъщност нивото на производство е доста ниско. Но пък по-късно през деня, когато сякаш бебето суче постоянно и имаме чувството, че въобще няма мляко? Няма много събрано мляко и затова бебето го изсуква бързо, но тогава нивото на производството ни вероятно е в най-високата си точка от целия ден.

Някои майки се обезкуражават когато видят, че ако изцеждат гърдите си по-често, в началото получават все по-малко мляко с всяко цедене. Вярно е, но например ако за 4 часа са събирали 85 грама, което за 24 часа е 510 грама, после за 2 часа събират 56 грама или около 680 грама общо за 24 часа. Общото количество за цяло денонощие е по-голямо и това е, което има значение.

Кърмене често и кърмене качествено. Ключът към достатъчното количество мляко.
 

Преведе: miaou от www.wiessinger.baka.com
Виж целия пост