Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

laparoscopia, snimka i kakvo li oshte ne

  • 1 624
  • 3
Както много от вас и аз до сега четох без да се осмеля да пиша.
Но преди малко се върнах от поредния преглед и вече се чувствам наистина много объркана...
Накратко моята история:

вече седем-осем години се боря непрекъснато с възпаления на яйчниците и тръбите, безкрайни дози антибиотици и още куп лекарства.
Лежах в Майчин дом за лечение на такова едно възпаление, но няма да излъжа ако кажа, че нямаше никакъв смисъл от тридневния ми престой там.
месец след него откриха "киста", която решиха да лекуват с противозачатъчни. е да, ама не...
4 години - киста... не расте, но не се и маха:(
изведнъж (междувременно обиколих много много гинеколози) обаче една от докторките се усъмни, че това е т. нар. hydrosalpinx (течност в тръбата) в дясно. но не беше сигурна. оттам - обиколка по още лекари и всеки си остава само с подозрение, че може и да е това, но никой не каза, че е сигурен. така попаднах в Тина Киркова, където не само диагностицираха образуванието като hydrosalpinx, ами и на секундата започнаха да ме подготвят за операция за махане на тръбата. Нямало смисъл да се прави лапароскопия....???
Аз обаче реших, че не ми се разделя с тръбата и с много търсене попаднах в Шейново - д-р Попов, който бил гений на лапароскопиите. и така - направи я. Човека мило ми каза да не питам много какво е положението, но все пак ми обясни надве-натри. Деформации, сраствания, и в двете тръби въпросната течност, поликистозни яйчници.... по-добре да не продължавам..
Но аз съм много благодарна, защото при който и друг да бях попаднала може би нямаше да си хаби времето с мен. В крайна сметка излезнах оттам с всичките органи, с които влезнах:)
Мина месец от операцията - преглед - всичко изглежда спокойно, но трябва да се направи снимка, за да се види дали са проходими тръбите.
Пак в Шейново:
питат ме дали не съм изпила течността от ампулата, защото в матката се виждат само "оскъдни количества", а не е изтекла!?
Някак си просто се изпарила....
Гледа д-ра снимката и ми казва, че ще трябва да правим хистероскопия... Но следващия месец, когато щели да докарат нов апарат... и трябвало да ходя с направление, защото се налага да прекарам един ден там.....
А между другото преди снимката не ми взеха секрет, след нея не ми изписаха антибиотик.. Някоя от вас знае ли дали е задължително това?

Та сега пак ще чакам, но поне ми се въртят в главата последните му думи: "Всичко, което позволява съвременната медицина ще го направим!"
Не губя надежда, но ..... малко ми е криво.
Ако някоя от вас знае повече за снимката или за хистероскопията, моля нека да ми пише. А на всички други пожелавам успех и скорошно преместване от този форум в другия - по бременния:)
Виж целия пост
# 1
не се отчайвай, с верни приятели и мноого вяра всичко ще е наред и скоро ще пишеш в съседния форум! Heart Eyes
Освен това си в добри лекарски ръце, така че.....
чакам добри новини от теб!
Виж целия пост
# 2
Изживяла си доста неприятни неща  Sad Дано това се окаже края на всичките ти неприятности и скоро се преместиш отсреща в другия форум  Wink

Ето какво открих за хистероскопията:

При хистероскопията се използват оптиката, видеотехниката и електротехниката, за да се огледа (т.е. да се постави диагноза), след което и да се оперира кухината на матката. Така се избягва класическата коремна операция, която изисква повече време за възстановяване. Освен това се изрязва само патологичният участък и жената запазва матката си - т.е. възможността да ражда, ако е млада и да провежда качествена хормоно заместваща терапия в климакса. В страните с развита медицина 70 % от жените с гинекологични проблеми си правят хистероскопия.

През шийката на матката с малко разширение се вкарва оптическа система, с чиято помощ се оглеждат каналът, кухината, лигавицата на матката, отворите на маточните тръби. Със съответен инструмент може да се вземе парченце тъкан за изследване (т.н. биопсия) или да се отстрани чуждо тяло от кухината на матката. Изследването се извършва с местна или краткотрайна пълна венозна упойка. В зависимост от упойката престоят на пациентката в медицинския център е от половин до два часа.

Преимуществата на методиката в сравнение с другите подобни - напр. ехография или рентген.
При хистероскопията всичко се вижда на екрана на монитор в естествен цвят, може да бъде наблюдавано от повече лекари, може да се направи видеозапис, който да се консултира от други специалисти. При споменатите по-горе други методики се виждат отразени черно-бели образи. При хистероскопията няма вредности като при рентгеновото изследване. Може да се вземе материал за изследване. Съвременните апарати са така направени, че е възможно към тях да се включи специфична помпа, която вкарва специален разтвор в кухината на матката, раздува я и по този начин подобрява видимоста, включително при кървене.

При какви случаи е подходящо това изследване?

- миомни възли, разположени към кухината на матката;
- полипи на лигавицата на матката;
- при съмнения за прегради в кухината на матката и неправилни форми на кухината;
- при съмнения за развитие на раково заболяване на лигавицата на матката;
- преди хормонозаместващо лечение в климактериума;
- при неясни случаи на безплодие;
- при недоизносване на бременност (т.н. инфертилитет);
- при кръвотечения след поставяне на спирала;
- при невъзможност спиралата да се извади по стандартния начин или за намиране и изваждане на счупени части от такава;
- при всички видове кръвотечения от матката с неясна причина;
- при хормонално лечение след операция на рак на млечните жлези.
Виж целия пост
# 3
minisladur надявам се да си приключила с неприятните неща..и от тук нататък да те чакат само хубави мигове и новини.

Колкото до това с изписването на антибиотик след цветното фото - на мен също не са ми изписвали. Преди прозедурата ми взеха секрет, но за да го изследват за хламидия...не мога да кажа дали и за друго да го тествали.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия