Raya

  • 58 483
  • 35
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=17511.0

шведска бадемова торта

За тестото:
8 белтъка
200 гр смляни бадеми
220 гр. zахар

За крема:
225 гр. масло
35 гр. нишесте
250 гр. zахар
8  жълтъка
Декор:
75 гр. наряzани на филийки бадеми
пудра zахар

Половината белтък се раzбива добре. Половината от бадемите и половината от zахарта се раzбъркват и се прибавят постепенно към раzбитите белтъци.  Една форма се постила с  хартия zа печене и в нея  се иzсипва тестото. Пече се на предварително на 200° zагрята печка 18-20 мин. След това се иzважда от формата и от останалата половина от продуктите се иzпича второ тесто.
Бaдемовите филийки се zапържват, zа да станат zлатно-zлатисти.

Крема: Маслото се раzтопя на водна баня. Прибавят се zахарта, нишестето и жълтъците и сместа се раzбива на умерена температура 20-25 мин., докато крема се сгъсти.
1/3 от крема се намаzва върху единото тесто, слага се второто отгоре и отгоре се намаzва останалия крем. Поръсва се с бадемите и пудрата zахар.
Виж целия пост
# 1
Боби тъгува за мама. Баба му казва:
- Остави я майка ти - тя само търчи по кафета!
Малкият възмутен:
- Мама не търчи, тя ходи бавно...
Виж целия пост
# 2
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=11407.0

Морковен сладкиш на Taneto

Да, правилно прочетохте - с моркови.

Рецептата отлежава вече няколко месеца в тетрадката ми, но понеже този форум ми е голям стимул за бъркане на каквото й да е, в събота се стегнах и заформих следния сладкиш, който взе че стана супер:

300 гр настъргани моркови;
2 яйца;
50 грама брашно;
1 бакпулвер, но не целият;
100 гр орехи, едро смлени;
40 гр олио;
1 ванилия;
100 гр пудра захар.

Яйцата с пудрата захар се бият с миксер. Добавят се морковите, ядките, олиото и брашното+бакпулвера, ванилията. Разбърква се хубаво и се пече така че да се получи тънък сладкиш.
Уточнение: пекох го в кръгла форма с диаметър 24 см. Сладкишът се получи с височина 2 см.
Може да поръсите с пудра захар отгоре.

Идеята обаче е пак на Звездев, но от много старо предаване.....
 
 
Виж целия пост
# 3
Татко и Боби се разхождат. Татко, доволен от малкия, му казва:
- Боби, много те обичам.
- Хъм, това е една добра новина...
Виж целия пост
# 4
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=73099.0

Ето нещо и от мен. Дано не се подведете от заглавието. Опитайте.

Кекс със моркови

4бр. -яйца
1 1/2 ч.ч. -захар
2 ч.ч.- брашно
2 ч.ч.-настъргани на едро моркови
1 бр.-бакпулвер
1 ч.ч -олио
1 с.л.-канела
1 бр.-ванилия аз слагам повечко

1 ч.ч.= 150гр.
Яйцата се разбиват с ванилията и захарта до побеляване и получаване на кремообразна течност. Постепенно се прибавя олиото. Брашното, бакпулвера и канелата се разбъркват и добавят към яйцата.След това морковите.(по желание орехи). Пече се на умерена фурна(170градуса)

ДА ВИ Е СЛАДКО!
Виж целия пост
# 5
Обаждам се на Боби по телефона:
- Здравей Бобче, как си, мамо?
- Мамо, сега не мога да говоря - зает съм.
- Какво правиш?
- Рисувам. Може ли сега да затвориш телефона, моля?
- Да, мамо. Само исках да ти кажа, че ми липсваш, обичам те и искам да те гушна и да те нацелувам.
- Да, Мамо. Всичките неща ги знам от теб. И ти ми липсваш. Ще говорим като дойдеш...
Виж целия пост
# 6
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=15579.msg288136;topicseen#msg288136

Питка - хризантема

Ето рецептата:
4 яйца / 1 жълтък се отделя за намазване отгоре /
0,5 л прясно мляко
1 кубче прясна мая или 2 пак. суха
1 кг брашно
1 ч.л. сол
0,5 ч.л. захар
кашкавал
масло
Това е тесто с мая, затова е хубаво всички продукти да са леко топлички, а не да излизат направо от хладилника. Яйцата се разбиват добре, маята и захарта се размиват в малко от хладкото прясно мляко и се прибавят към яйцата. Сипва се останалото мляко, солта, брашното и се омесва меко тесто. Заедно с брашното аз слагам и по 1 с.л. мак и сусам, но това не е задължително.Покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса / може и в микровълновата, ако има такава програма / Втасалото тесто се разделя на 2 равни части. Всяка част се разточва на правоъгълна кора, дебела около 0,5 см. Намазваме с разтопено масло и поръсваме навсякъде с настърган кашкавал. Кората се навива на руло, като при навиването се усуква и разтяга да се удължи.
От тук нататък има 2 възможности:
1. Двете кори се слагат на кръст. С трите края се плете плитка, която се навива на охлюв, а четвъртият край се увива отстрани на охлюва - става като козунак.
2. Двете рула леко се разплескват /да станат плоски / и се режат на еднакви триъгълници. Краищата, които остават, се оформят на топче, което се слага по средата на намазнена тава. Покрай него започваме да редим триъгълните парчета едно до друго с върха нагоре на концентрични кръгове, като всеки следващ кръг похлупва до половината предишния. Получава се нещо като хризантема.
Готовата питка трябва да втаса отново и щом се надуе, намазваме отгоре с отделения жълтък, разтворен с малко вода. Аз я поръсвам със сусам и слагам да се пече при 180 - 200 С около 45 минути - да се зачерви като козунак.
Тавата трябва да е достатъчно голяма, защото при втасването и печенето се надува доста.
При втория вариант на подреждане питката става като разпукнато цвете - много е ефектно, но не зная дали успях да го обясня достатъчно разбрано.
Виж целия пост
# 7
Боби ми е сърдит, че не искам да му пусна второ филмче, след като е изгледал току що едно. Гледа ме мръсно и ми казва:
- Ти си ... машина! Ти си ... валяк! - прави кръгово движение с ръцете около ханша, - Ти си ... багер! - следват обяснителни, вертикални, загребващи движения пред лицето, - С рога! - извисява се гласът му, докато ръцете рисуват огромни извити напред рога от челото....
Виж целия пост
# 8
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=200155.0

   МЛИН

2 ч.ч брашно
1 ч.ч к.мляко
1 ч.л сода бикарбонат
1 яйце
150 гр. сирене
50-60 гр. масло
сол

Разбитото яйце се смесва с киселото мляко, в което е разтворена содата.
Прибаря се натрошено сирене и брашното.
Сместа се разбърква и се изсипва в намаслена тавичка /малка, моята е 24/18 см./Отгоре се разпределя маслото, нарязано на парченца.
Пече се в предварително загрята фурна.
Аз пека на 175 градуса - 10-15 мин.

Това е оригиналната рецепта.
Аз го правя с олио.Изливам повече в тавата, изсипвам сместа и после с ръка, като натисна тестото олиото омазнява и горната повърхност.
Така ми харесва повече.
Виж целия пост
# 9
Боби е кисел и аз изнервено му викам. Той ме поглежда и ми казва "Мамо, не ми викай, защото знаеш ли кой съм аз?" Аз гледам въпросително, а Боби най-сериозно " Аз съм на мама момчето" ...
Виж целия пост
# 10
Коледа!

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=10463
Виж целия пост
# 11
Боби играе на компютъра и постоянно бърбори, ние гледаме телевизия и отговаряме автоматично "Да. Добре. Браво.". По едно време таман да из-да-да-каме за пореден път, се усещаме, че малкия е попитал:
- Татко, нали завинаги се отказваш от този компютър?.....
Виж целия пост
# 12
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=231091.0

Такаааа, да се похваля, че за пореден път  направих салата-костенурка, която е импровизация на салата "Шарлота" Поводът бе 70-годишнината на свекърва ми.

Но е с промени в съставките.

За Палачинките:

2 яйца
300 мл. пр. мляко
1/4 ч.л. сода
4-5 с.л. олио
брашно колкото поеме (ползвам брашно с набухватели)

за плънката на палачинките
2 пак. сирене крема
2-3 с. л. кисело мляко
1-2 стръка ситно нарязан пресен лук

От сместа се пържат по-дебели палачинки. Аз ги правя в много голям тиган и ми се получават 4-5 бройки. След като изстинат се мажат със сместа от сирене-крема, завиват се на стегнато руло и се слагат в хладилника за около 30-40 мин.



За салатата:

6-7 варени картофа
2-3 варени моркова
4-5 кисели краставички
2 кутии майонеза (ползвам Лека на Краси)
300-400 гр. варено пилешко месо
подправка за пиле (около 1/2 лъжичка)
3-4 варени яйца
по желание настърган кашкавал

След като палачинките стегнат се нарязват на колела и се нареждат по краищата на купа покрита предварително с фолио. Следващият слой е от настърганите сварени картови смесени с майонеза. И оттук нататък импровизирам с реда на продуктите, като всеки един смесвам с малко майонеза. Накрая пак се слага от картофите да запечатат салатата. Оставя се да престои една нощ.
Да ви е сладко




Виж целия пост
# 13
Вървим по улицата, а Боби си е накривил шапката върху едното око и се прави на пират. Получава няколкократни предупреждения, че ще се блъсне в нещо. След няколко крачки той нацелва с глава осветителен стълб и пада. Разтръсква глава и коментира:
- Е, малко оглупях, но нищо...
Виж целия пост
# 14
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=10318.0

Правя чудесна желирана торта. Става много лесно, лека е и е много вкусна. Дано ви хареса, колкото на мене. Можете да видите как изглежда тук :

Желирана торта

Продукти:

7 желатина
3 кофички кисело мляко
2,5 ч.чаши захар
3 ванилии
3 с.лъжици лимонов сок
5-6 банана
1 компот от кайсии/праскови
1 готов блат

В 3 кафени чашки хладка вода се разтварят 5 желатина. Киселото мляко се разбърква със захарта, ванилията и лимоновият сок. Бананите се нарязват на кръгчета и се слагат в млякото. Добре набъбналият желатин се слага на слаб огън (може на водна баня) и се бърка докато стане на прозрачен сироп. НЕ ТРЯБВА ДА ЗАВИРА. Когато желатина поизстине се изсипва в млечно-плодовата смес и хубаво се разбърква. Блата се слага на дъното на форма за торта, отгоре се залива със сместа. Поставя се във фризер за няколко минути, за да стегне или направо в хладилника. Когато желираната смес се стегне се разтварят останалите 2 желатина в сока на компота. Изчаква се да набъбне желатина и пак се подгрява, за да се разтвори хубаво. Нареждат се плодовете от компота върху тортата. Внимателно (най-добре с лъжица) се покриват със изстиналият сироп. Тората се слага отново на студено. След около час-два тортата е готова за консумация.

Бананите може да се заменят с ананас или друг плод по избор. Вместо плодове, може да се сложи какао и настърган шоколад. Може да се пасират плодовете, вместо да се режат и да се направи желирано плодово мляко. Отгоре, вместо компот може да се желира сок от червени плодове. Може да се наръсят кокосови или шоколадови стърготинки.
Виж целия пост
# 15
Боби този ден поставя рекорд по удряне на главата. След поредното трясване в ръба на гардероба, той споделя отчаян:
- Мамо, останаха ми само три клетки (мозъчни) вече...
Виж целия пост
# 16
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=63826.msg1166926;topicseen#msg1166926

Ето ти и моя кекс, който правя от поне 15 години - няма грешка.

3 яйца
1,5 ч.ч. захар

Бие се с миксера до побеляване

2/3 ч.ч олио
1 ч.ч. мляко (прясно, кисело, газирана вода, швепс или вода - каквото имаш)
3 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
ванилия

Всичко се разбърква добре.
Добавят се по избор шепа стафиди, орехи, всякакви сушени или захародани плодове, които обичаш, може да сложиш и кубченца ябълка или дюла, банан, портокалови или лимонови корички. Въобще каквото имаш.
Пак разбъркваш добре и сипваш по-голямата част от сместа в намазнена и набрашнена форма с дупка (може и в обикновена тавичка - около 35 см). Към остатъка добавяш какао, разбъркваш пак хубаво, за да няма бучки и сипваш от оцветеното тесто така, че да е в средата на бялото и обикаляш цялата форма. Нещо не го обясних добре, извинявай.

Пече се в предварително нагрята фурна на 170-180 градуса около 50 минути.

Да ти в сладко.
Виж целия пост
# 17
Татко е дал на Боби черна боя за обувки и той щастливо се занимава мажейки всички обувки в антрето и си пее. Като се заслушваме в думите на песента, чуваме че той си пее, как е нацапал пода малко. Решаваме да не му обърнем внимание - все пак се усеща, как той чудесно се забавлява, а и боята се мие от плочките. След 20-тина минути вече не са останали не намазани обувки, а и всички са придобили неплътен черен цвят. Отивам да проверя щетите и виждам, че всички плочки около Боби са намазани дебело с боя. Татко се развиква и започва да му се кара. Малкия възмутен:
- Татко! Ти си виновен. Ти ми даде боята....
Виж целия пост
# 18
Хляб и други радости:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.0
Виж целия пост
# 19
На 31-ви сутринта се оказва, че малкият трябва да замине със свекърите за село, а ние ще останем в София за празника. Той се тръшка, че остава с мама използвайки всички известни похвати - подмазване, молба, категорично изказване, рев. С най-сериозен тон му обяснявам, че Дядо Мраз ще иде до село, а в София няма да минава. Той мисли около 3 секунди и пита със същия сериозен тон:
- Мамо, ти ще дойдеш ли на село?
Виж целия пост
# 20
Козунак

След множество опити и четене на рецепти във форума най-сполучлива ми се оказа тази:

150 гр.захар
150 мл. пр. мляко
около 70 гр. разтопено масло, допълнено до 150 мл. с олио
3 яйца + 1 белтък
1 пак. суха мая
2 ванилии
кората на 1 лимон
1 с.л. сок от лимон
100 гр. стафиди
600 гр. брашно + добавяне докато стане на хубава топка.

На програма тесто докато втаса добре - може да се изчака след свършването на програмата.
Премесване и плетене с олио.
Използвам форма за торта.
Втасване на 50 градуса във фурната - около час или докато напълни формата.
Мазане със смесен с пр. мляко жълтък и поръсване обилно със захар.
Печене на 140 градуса на долен реотан с вентилатор на най-ниската позиция във фурната.

Общо време - около 5 часа.
Става страхотен.
Виж целия пост
# 21
Прибирам се от работа. Още не съм се събула и Боби ме посреща с викове:
- Мамо! Мамо, знаеш ли какво съм ти купил?
- Роза! - не може да ме дочака да се сетя той.
Цветето е прекрасно. Хваля малкия кавалер и го целувам по главата.
- Боби го избра и настояваше да е точно това. - споделя гордо Татко.
Боби горд, доволен и смутен от толкова похвали се оправдава:
- Татко се сети...
Виж целия пост
# 22
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=264484.340

от Vemite
Ароматно чесново хлебче с масло и зелени подправки
Продукти :
за тестото :
150 гр. кисело мляко
150 мл.топло прясно мляко / или вода /
1 - 2 с.л. олио
1 и 1 / 2 ч.л. сол
1 ч.л.захар
20 гр. мая за хляб
около 700 гр. брашно
за плънката :
около 50 - 60 гр. меко краве масло
3 скилидки чесън
1 с.л. нарязани на ситно зелени подправки / магданоз , босилек и др. /
освен това :
1 с.л. прясно мляко / за намазване /
маково семе / за поръсване /
Приготвяне :От изброените продукти се замесва еластично тесто.Оставя се да втаса около 40 минути.
През това време се приготвя плънката , като маслото се разбърква добре с нарязаните на много ситно скилидки чесън и зелените подправки.
Втасалото тесто се разделя  на две еднакви по големина топки.Всяка се разделя още на две части.Върху добре намаслена повърхност едната част се разточва на правоъгълна кора с дебелина около 1 -1.5 см.Намазва се с половината от плънката и отгоре се поставя втората кора .Така оформени корите се разрязват надлъжно и получените две ленти се усукват   , като плитка   . Получените хлебчета се поставят в добре намаслена тава / или правоъгълни форми за кекс /.Оставят се да втасат около 30 минути , намазват се с прясно мляко , поръсват се с маково семе и се пекат при температура 180 - 200 градуса.
Виж целия пост
# 23
Боби седи пред компютъра и не иска да слезе. Татко се скарва:
- Изключвай машината веднага или цяла седмица няма да помиришеш компютър! Избирай!
Маклкият възмутен:
- Какво да избирам! Аз не мога да избирам - аз не съм избирател....
Виж целия пост
# 24
Често купувам свински език - по 2-3 парчета. Измивам го хубаво. Заливам го с вода и го слагам да се вари. Като заври водата добавям нарязан лук, морков и черен пипер. Намалявам котлона да къкри и го "забравям" за 2 часа. Добавям сол, чушка и малко лют червен пипер. Варя още 15-20 минути. Като се извади езика се обелва от бялата ципа, която го покрива отгоре.

Най-лесно е заготовката да се нареже на шайби, да се поръси с шарена сол и да се консумира така.

Може да се нареже, да се натрие с чесън и да се задуши в масло.

Може да се панира.

Може да се нареже и да се запече с малко кашкавал и масло на фурна.

Може да се задуши с гъби в тиган.

Може .....
Виж целия пост
# 25
Боби седи на гърнето. Свършва си работата и казва:
- Който днес е работил най-много да дойде да ми избърше дупето....
Виж целия пост
# 26
Поради липса на време, днес спретнах едни бързи Пърленки. Рецептата е възможно най-простата:

300 мл. леко топла вода
2 ч.л. сол
4 ч.л. захар
500 гр. бяло брашно
2 ч.л. суха мая

Пуснах всичко на програмата за макарони (7 мин. здраво месене без втасване). Веднага извадих и оформих три доста сплескани питки (около 15 см. в диаметър) с помощта на малко брашно. Сложих ги в тавата на фурната и ги оставих около 30 минути да втасват на 50 градуса. После ги изпекох за около 30 минути на най-ниското ниво на фурната, на 150 градуса, на програма "Долен нагревател и вентилатор".
Виж целия пост
# 27
Боби е гледал цял следобед филмчета и се е омагьосал. Дядо го слага да си легне с репликата:
 - Хайде, героите са гроги (уморени).
Посред нощ Боби пристига сънен при Дядо и го буди:
 - Дядо, дядо, героите живи ли са?...
Виж целия пост
# 28
Първата торта много ми хареса и ще взема да я пробвам и дано стане сполучлива.
Виж целия пост
# 29
От yosif - Благодаря ти за лъча от сърцето.



Цитат
Късмет, че го коландрих в Уърд-а, та съм спасил кекса, че забрявам да чекна да ми оставя копие от Изходящи
Саралията е най-отдолу...

Incredible Vegan Carrot Cake
Невероятен морковен кейк
2-1/4 ч.ч. брашно
2 ч.л сода бикарбонат
2 ч.л. канела
1 ч.л. млян бахар
1 бакпулвер( 1 ч.л. сода + 1 ч.л. лимонтузу( винена киселина))
1 ч.л. сол
3/4 ч.ч. кафява захар - има я вече навсякъде
3/4 ч.ч. захар
3 яйца
1 ванилия
1 ч.ч. олио
2 ч.ч. фино настъргани моркови
1 компотче ананас на кубчета, оцеден от чорбата
1 ч.ч. кокосови стърготини - май ще са много?
стафиди и някакви ядки за по-така…
Указания:
Загрейте фурната предварително до 180°. В купа смесете брашното, содата канелата, мляния бахар, бакпулвера, и солта. В друга купа смесете яйцата и захарта до получаването на крем( до побеляване) с миксер, прибавете ванилията и след това - олиото. Смесете съдържанието на двете купи и прибавете настърганите моркови, ананасовите кубчета и кокосовите стърготини( сигурно ще стане и с ябълки или с банани.
Сместа се пресипва в тава, най-добре йена, предварително намазана с мазнина и наръсена с брашно. Пече се 40-45 минути или докато дървена клечка започне да излиза суха като се набоде в кекса. Може след като изстине да се съхранява във фризер.
http://vegweb.com/recipes/

I prefer a thicker cake, so I used a 9x9 glass pan. But if you prefer thinner cake with more servings, use a 13x9. Grease pan. Smooth batter into pan. Bake for 40 - 45 minutes or until toothpick comes out clean. Be sure to let the cake adequately cool before frosting.

Faux Cream Cheese Frosting recipe
1 package vegan "cream cheese" 1/3 cup vegan soy margarine (like Earth Balance), softened. 1 tsp. vanilla and 2 cups vegan confectioners sugar
With an electric mixer, beat "cream cheese" and margarine. Add vanilla, then add sugar.
This entire recipe tastes just like the real thing! It just made it last night and it is so delicious!
Serves: 9
Preparation time: 20 minutes


Whole Wheat Carrot-Pineapple Cake
Ingredients (use vegan versions):
1 1/2 cup whole wheat flour
3/4 cup vegan sugar
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon cinnamon (or more to taste - I like LOTS)
1/2 teaspoon salt (optional)
2/3 cup applesauce
2 egg substitutes (Ener-G replacements)
1 cup finely shredded carrot
1/2 cup juice packed pineapple (with juice)
1 teaspoon vanilla (I was out and didn't miss it)
Directions:
In a large mixing bowl, combine dry ingredients. Make a well in the center and add in remailing ingredients. Mix well (use an electic mixer if you want your cake especially light). Bake in a Pam sprayed 8 or 9 inch square pan at 350F (180 C) for 30-35 minutes or until toothpick-test done.* I didn't use a frosting-it was very moist and yummy without. If you must, you could mix vanilla, powdered vegan sugar and frost with that.
*insert toothpick into center of cake. If it comes out clean, the cake is done.

Kelly's Perfect Carrot Cake
Ingredients (use vegan versions):
3 cup grated carrots
1 cup water
1/2 cups vegetable oil (can use a blend of any of the following: safflower, sunflower, canola, or vegetable oil)
1 1/4 cups vegan maple syrup
1 1/2 teaspoons ground cinnamon
1 1/2 teaspoons ground allspice
1 teaspoon nutmeg
1 pinch cardamom (optional)
1/2 teaspoon ground cloves
1 cup rye flour (really needs the rye flour)
1 cup wheat flour (can use white instead)
1 cup white flour
1 1/2 teaspoon baking soda
1 1/2 teaspoons salt
Directions:
Preheat oven to 350 degrees.
Oil and lightly flour a 9 inch square baking pan, a 10+ inch angel food pan, a 10+ inch round spring form with a hollow inner tube, or a 10+ inch Bundt ban. I prefer the Bundt pan for aesthetics, even cooking, frosting and presentation. Mix carrot, water. oil, vegan maple syrup, spices and salt.
In a separate bowl combine and mix dry ingredients.
Add dry ingredients to the carrot mixture.
Mix until well blended.
Pour batter into baking pan and bake for 45 minutes, or until an inserted knife comes out clean.
Let cool, then frost or glaze.
Serves: 9 - 12
Preparation time: 25 minutes

http://vegweb.com/recipes/
Microwave Brownies
Ingredients (use vegan versions):
1 banana, mashed
3/4 cup vegan sugar
1/4 cup olive oil
1 teaspoon vanilla
1 cup flour
4 tablespoons cocoa
1/2 teaspoon salt
chocolate chips
Directions:
Mix wet ingredients in a bowl...add dry ingredients.... mix everything together well and put in a small microwavable safe dish that's been greased up with cooking spray.
Sprinkle with chocolate chips and microwave on high for 4-5 minutes (depending on how gooey you like em). Great for late night studying Snacks. You could probably even add some instant coffee to them before you cook them.

Саралия
- пакет фини кори - 400-500 грама;
- орехови ядки - 150 грама - запичат се две-три минути в мокровеле и се скълцват с тежък нож;
- захар за сместа - 2-3 супени лъжици;
- канела;
- мазнина( олио-краве масло-маргарин - по равно) - 150 грама.
За сиропа 1:1 вода и захар, водата малко повече, че извира - общо 500-600 грама - значи 2 чаени чаши вода и 1 1/2 чаена чаша захар - вари се докато захарта се разтвори и се охлажда - слага се тогава една ванилия.
Пакета кори се слага на равна повърхност( не на пода, че много трябва да се навежда човек) и се ръси от сместа с орехите. Хващат се по два листа и се навива фишек, дебел колкото палец на дебеланко. Понагърчва се малко( като свлечени чорапЕ) и се редят в тавата - един до друг ако е с кюшета или на спирала - ако е кръгла. Заливат се с подгрятата разтопена мазнина и се запичат във фурната( всички едновременно и заедно) докато добият приятен цвят - около 20-25 минути.
Както е гореща се залива с изстиналия, е, до стайна температура сироп.
Два-три часа търпение и пост, после - може.

Т'ва е засега…
Виж целия пост
# 30
С Боби сме на язовира. Той клечи и с тесла строи микроязовирче. С бутилка от бира (която пълни с чаша от кафе) сипва вода в личното си езеро.
 - Мамо, правя място от където да пият водичка миличките врабчета.
 - Браво, мамо.
 - И правя водата повече. Знаеш ли как?
 - ?!?
 - Пишкам вътре....
Виж целия пост
# 31
В понеделник синът имаше имен ден. Прибирам се от работа малко след 8, но хващам цветарския магазин. Купувам 70 см. много червена роза. Звъня. Той ми отваря - пълна програма - цвете, целувки, пожелания, обяснения в любов от двете страни... Малкия влиза с розата три крачки навътре в стаята и с отработено движение - изпъната ръка, присвити колена, изправен гръб, артистично намушква баба си с цветето - "Бабо, мъртва си!"
Виж целия пост
# 32
Консервиране на сланина

1. Осоляване без варене:
Сланината с кожата се нарязва на парчета колкото длан. Всяко парче хубаво се натрива със сол. В съда се постила пергаментова хартия и се насипва около 3 мм. сол. Парчетата сланина се редят плътно едно до друго с кожата надолу. Всеки ред се посипва със сол и тогава отгоре се слагат следващите парчета. Накрая се завършва със сол с дебелина 5 мм.
Така осолената сланина трябва да престои 20 дена и е готова за консумация. Преди да се ползва, солта се остъргва добре. Използва се най-малко 100 гр. сол на 1 кг. сланина. Трайността е няколко месеца, като съдът стои на хладно/студено място.
Ако така осолената сланина се залее със силен солен разтвор, трайността й се увеличава на 8-9 месеца

2. Осоляване с варене:
Сланината с кожата се нарязва на парчета колкото длан. В тенджера се прави силен солен разтвор - вода към сол - 3:1. Разтворът завира и в него се пускат парчетата сланина. След минута-две се обръщат. Когато цветът и консистенцията на сланината се промени (става полупрозрачна и ъглите се заоблят) се вади и се оставя да се изцеди и поизстине.  Нарязва се на подходящи парчета и се слага в буркани. Бурканите се допълват със топлия солен разтвор и се затварят. Така приготвената сланина е годна за консумация след 3-4 дни. След този срок, бурканите се прибират в фризера, тъй като трайността на варената сланина е по-малка.
Виж целия пост
# 33
Домашна лютеница

10 кг. добре узрели, дебели, червени чушки
10 кг. домати
2 кг. моркови /може и по-малко/
200-300 мл. слънчогледово олио
1 глава чесън
1 дебела връзка магданоз
1 с.л. с връх сол
1 с.л. равна смлян кимион
1 ч.л. смлян черен пипер

Чушките се опичат, обелват и изчистват от семето. Доматите се пускат през месомелачката с приставката за отделяне на семена и люспи и се варят до получаване на пюре. Морковите се сваряват до омекване и се смилат заедно с магданоза. Чушките се смилат на едро и се запържват в олиото, като се бъркат често заедно с чесъна. Като им изври водата и цветът им се промени, се добавя доматеното пюре. Цялата смес се вари докато се сгъсти и тогава се добавят морковите и магданоза. Бърка се докато при разбъркването започне да се вижда дъното на тенджерата. Добавят се солта, кимионът и черният пипер. Вари се още 10 минути.
Насипва се гореща в бурканчета, които се затварят и се оставят обърнати да изстиват.
Виж целия пост
# 34
С Боби сме на Орлов мост и той трябва да се качи на метрото. Поглежда ме внимателно и пита:
 - Мамо, сега на коя станция ще се кача - на "Светия университет" ли?
Виж целия пост
# 35
Палачинки диетични:
2 яйца;
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно от спелта;
1 ч.ч. соево мляко, като обикновено доливам малко допълнително;
малко сол


Иво чува тропане от външната страна на покрива. Успокояваме го, че сигурно е птица. Той:
 - А! Може да е от онези ...ъъъ... кукувачи!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия