Торта "ден и нощ"

Предполагам всички ще предпочетете да правите торта с готов блат - за това няма да пише продуктите необходими за него.

за крема:

1/2ч.ч пудра захар
1 малко пакетче масло
пакетче крем-нишесте "Ванилия"
прясно мляко (1/2 л.) и захар (1/2 ч.ч.) за крема нишесте
3, 4 с.л. какао

Приготвяте крем-нишестето както си е оказано на пакетчето. Оставяте го настрани за да се охлади. В друга купа се смесмат пудрата захар и маслото. Когато двете смеси изравнят температурата си (да са охладени) лъжица по лъжица прибавяте масления крем към нишестяния.
Ако всички сте любители на какаови десерти можете да прибавите какаото към целия крем.

Блата се напръсква с ром, коняк или просто с някаква есенция по ваш вкус.

Крема се размазва равномерно бърху блата (половината с белия, а другата половина с кафевия). За украса - върху бялага част шоколадови пръчици, а върху кафявата - кокосови стърготини или разноцветни пръчици.

Желателно е тортата да постои поне половин ден в хладилника за да попие крема в блата.



Лек крем от кисело мляко

две кофички цедено кисело мляко
пудра захар
кората на половин лимон
пакетче ванилия
какао

Млякото се подслажда на вкус и се ароматизира с ванилията. Разделя се на две части и към едната (бялата) се слага настърганата кора от лимон, а към другата - какаото. В купички или чашки за крем се слагат последователно бял и кафяв крем. Трябва да постои в хладилника преди да го сервирате.


Пандишпанено руло

5 яйца
5 с.л. захар
5 с.л. брашно
бурканче сладко от ягоди

Жълтъците на яйцата се разбиват с 2 с.л. захар докато побелеят и увеличат обема си. В друг съд се разбиват белтъците с останалата захар, докато станат на сняг. Двете части се смесват - белтъците при жълтъците, лъжица по лъжица, като се разбъркват отдолу нагоре. Слага се брашното лъжица по лъжица, като се разбърква по същия начин.
Готовото тесто се изсипва върху покрита с хартия за готвене квадратна (правоъгълна) тава. Ако нямате такава хартия (моя случай) просто намазнете тавата с масло и я поръсете с брашно. Пече се в предварително силно загрята фурна, докато стане светло кафяво на цвят (около 10 минути).

Получената платка се намазва със сладкото от ягоди или друг крем по ваш избор и се навива на руло.



Виж целия пост