Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Няколко въпросчета за кърмене

  • 6 377
  • 54
Ето ме и мен тук - кърмачка-квачка Grinning  Grinning  Grinning
Първият път не съм кърмила . Т.е. кърмих, но се цедях и давах кърмата с шише защото Денис заспиваше и не сучеше. След 40 дена направих мастит вследствие на денисов стафилокок и така злополучно завърши кърмаческият ми период.
Сега се надявам много нещата да са по-добре.
Та! Въпросите ми са следните :
1.Трябва ли задължително да доизцеждам гърдата след кърмене?
Педиатърът ни ми каза да го правя. Но аз не го намирам за нужно по няколко причини - детето я изпразва до омекване, опасявам се от свръхлактация, а ми се ще гърдите да се напаснат с нуждите на бебето и накрая - мързи ме да се помпам Embarassed След първият път ми е писнало от помпи, цедене, изваряване, подгряване и т.н.

2.Нощта. Не искам да кърмя през ноща. Тук моля без да ми се обиждате, но не искам да чета съвети за това колко това е полезно и нужно. Моето решение е такова. Смятам, че съм човек, който иска също да спи. Привърженик съм на режима и част от него е факта, че ноща е време за спане - и за възрастните и за децата. Въпроса ми е доколко това ще се отрази на кърмата ми и нейното количество.

3. Залъгалките. Вредни ли са по някакъв начин на кърменето ?

4. Зная, че фанатичните привърженички на кърменето са против даването на вода. Както и че в доста страни не се практикува докато детето е на кърма.
 Е, да ама аз смятам, че детето има нужда от вода. В момента е със силно изразена жълтеница. Трябва да му се дава подсладена вода. Отделно смятам, че лятото например организма губи много вода и има нужда от допълнителни количества извън внасяните с кърмата.
Доколко има риск детето да се отбие? Давам вода веднъж или два пъти в денонощие. Засега не се отразява на кърменето.

5. Хълцането. Винаги ли е резултат на преяждане? Даването на водичка при нас помага. Но след сукане, водата не идва ли в повече? От друга страна пък зная, че е хубаво да се изплакват устенцата с водица срещу млечница.

6. Има ли значение по колко време го държа на гърда ? Ако приемем, че суче интензивно в порядъка на 10-15 минути, редно ли е да го държа още 20 минути на гърдата. През които той подремва, присуква, придърпва ? И после почва да хълца Embarassed

7. Кърмене и спане. Зная, че тук повечето кърмачките са последователки на принципа на свободният режим. Аз както споменах по-горе обратно - привърженик съм на по-строгият режим. Та в този смисъл смятам че горе-долу през три часа бебето трябва да суче. Но то спи ! И оставете, че спи, но то спи непробудно ! И въпроса въобще не опира до буденето, а до това, че ако не го събудя, то само няма да го направи в рамките на доста време. И в крайна сметка ще му се съберат не повече от 3-4 хранения на денонощие. А това все пак е новородено и се страхувам. Та аз го будя. Но въпроса ми е друг - защо спи така ? Това повод за тревога или за радост е?
Педиатърът ни ми обясни, че бебетата спят така в два случая - когато са сити и когато са недохранени. Във вторият случай от изтощение и немощ ги кара на сън. Показателно е в случая количеството на пълнежа в памперса.
Е, при нас положението е относително. Много пишка, на всяко хранене го сменям, но акането не е много. В смисъл, че почти на всяко хранене има по съвсем мъничко, ама много мъничко - да кажем колкото нокът, на възрастен.
Е, как да разбера защо спи? И дали е сит?

8. Оригването - абсолютно задължително ли е при кърмени деца? Не ще всеки път да се оригне, а аз се тревожа да не се задави !

Май товабяха въпросите. Ако някой е имал търпение и е изчел всичко това, ще се радвам ако ми пише Simple Smile
Виж целия пост
# 1
Здравей Додо,
аз не съм от мамите с дълъг стаж в кърменето и едва ли ще съм много убедителна и компетентна, но мога да споделя своя опит до сега.
Моята Бебка на 8 май ще навърши 2 месеца и сме са смесено хранене. През първия месец се будеше през нощта към 3-4 часа и аз й давах да яде. Сега от 2 седмици изобщи не се буди (или се случва спорадично) и аз не я моля да яде, защото също смятам, че нощта е време за спане...Wink)
Също така през първия месец се изцеждах след всяко хранене с надеждата, че ще ми се увеличи кърмата и ще минем само на естествено хранене. Но не би....  Пък и да ти кажа честно се страхувах да не направя мастит...Сега се цедя само вечер, заради нощната пауза от 6-7 часа...( Цедя и двете гърди).
По отношение на жълтеницата. Мисля, че това е причината Ерик да спи толкова.
Вода предлагам между храненията и то когато е будна. Смятам, че водата е нужна за организма, толкова, колкото и за възрастния. Това си личи от желанието за пиене. Когато не иска бута биберона с език.
Хълцането: Съвсем нормално явление при новородените, не само признак на прехранване. Не се притеснявай!
Аз също мисля, че трябва да има определен режим, но не съм фанатичен привърженик на това! Когато бебка спи сладко не я будя за ядене, а чакам. Не е проблем да се храни и на 3,5-4 часа инцидентно.
Та това е моя опит, но вероятно ще получиш повече инфо от майките с по-голям опит...Simple Smile)
Такъв е моят начин на мислене:)
Поздрави:))
Виж целия пост
# 2
Забравих за оригването....
Ами хубаво е да се оригне, чакай около 5 мин. Макар че ми се е случвало и да не се оригне в рамките на това време и да го направи , когато я сложа в леглото. Не че има нещо фатално....
Виж целия пост
# 3
Здравей,
понеже и аз сега се опитвам да се справя с тези проблеми, ето моя опит.
Педиатърката ми каза, че задължително трябва да се доизцеждам. Да, обече аз мисля, че това не е необходимо, защото след като детето суче и гърдата ми е мека...защо да се цедя. Мисля, че просто се презастрахова и мнението и е малко крайно. За залъгалките дава му, защото мисля, че е по-добре да си я цока отколкото да реве и освен това някъде бях чела, че е добре за "сукателния рефлекс". Що се касае до това, колко време трябва да е на гърдата, мисля, че 20 минути е добре, но и тук строго правило няма. Иначе и аз съм за даването на вода, всечи човек има нужда от нея и тя не може да бъде земенена с нищо. В някои книги пише, че кърмата е абсолятно достатъчна, но мисля, че това е твърде крайно мнение. Периатърката ми каза, че трябва да поема 250 грама вода на денонощие или /100 гр. чай на хип и 150 грама подсладена вода/ по 30 грама между храненията.
За съжаление не можах да запазя режима на хранене като в болницата през 3 часа. Един път ги проспиваме, друг път подраняваме...какво да се прави. Аз го храня и през ноща. Събужда се точно в 3 и суче около 15-20 минути и заспива. Опитах с вода, обече виждам, че се мъчи и затова реших, че е по-добре да храня вместо да ми мръка след това, а не да спи спокойно. И остана май за оригването, не всеки път се оригва, или поне аз не го чувам, но винаги след ядене го държа изправен за да му "слегне" храната.
Виж целия пост
# 4
7. Бебето задължително трябва да се буди за кърменията. Най-вероятно спи така много заради жълтеницата Има една статия(на руски) точно по този въпрос http://detki.de/index.asp?sid=270827600&id=d170
1.Гърдите по принцип не трябва да се изцеждат, но ако забележиш, че кърмата намалява, може да се наложи да го правиш.
6. Кърменето трябва да свърши когато бебето само пуска гърдата. Няма значение,че може да не сучи много интензивно, но по този начин се стимулира гърдата.
8. Не е задължително. Моят син не се оригваше.

И последно,никой не може да ти каже колко ще кърмиш без да имаш проблеми с кърмата (заради режима, водата, залъгалката). Може би месец, може би година. Всичко е много индивидуално.
Виж целия пост
# 5
Поздравления за детенце! Laughing

Аз ще ти отговоря метафорично.

Изчетох всички въпросчета, но ситуацията при теб е следната. Имаш куки и прежда в ръце и казваш "Искам да плета". Първият път плетох, но не се получи, сега пак искам. ОК. Ако беше казала "Искам да изплета целия пуловер и искам да знам как да го направя" щеше да е съвсем различно. Но щом искаш просто да плетеш със сигурност можеш да го правиш по сто различни начина, без да спазваш правилата за изплитането на целия пуловер.  И, разбира се, на коя ще й хрумне да плете по нощите!? Confused
Виж целия пост
# 6
Привет dodo_dodo. Честито ти бебче.

Аз съм от "фанатичните привърженички", но няма да те агитирам за нещо, което е в противоречие с разбиранията ти. Кърмя сина си вече 6 месеца.  Храня го на поискване и сме само на кърма. Та значи сега по ред на номерата:

1. Да се изцеждаш е неправилно - така пречиш на естественото установяване на лактацията, като стимулираш свръхпроизводство. Освен това е уморително, неприятно и изключително досадно.

2. Обикновенно бебето само си спира нощното хранене до края на първият месец- ако наддавате и по-важното растете добре, значи всичко е ОК. Аз възстанових нощното хранене, защото Боби започна да качва много малко. Имай в предвид, че то подпомага образуването на мляко - свързано е с хормоните.

3. Залъгалките наистина пречат, защото бебо задоволява с тях сукателният си инстинкт. А аз мисля, че и доста се уморява да суче и залъгалка и гърда. Но си признавам, че първите два месеца и аз давах залъгалка, защото иначе имаше много рев. После малчо си намери палеца и категорично заплю биберона.

4. За водата мисля че бебето само ще ти покаже. Моят изобщо не искаше вода. И до сега не можеш го излъга да я пие. Не мисля че може да отбиеш бебето, като даваш вода, но не съм сигурна.

5. Няма проблем да се дава водичка след кърмене, стига да си сигурна, че дечко се е напапкал и няма да си дояжда с вода.

6. Аз държа Боби на гърдата докато пусне сам. И мисля че това е единствената мярка за наяждане. Обикновено го поканвам пак след малко, ако е размислил и иска още. Винаги му предлагам и двете гърди и той си хапва и от втората с удоволствие.

7. Вместо да будиш бебето на три часа, просто го вземи и му предложи гърдата както си спи. Боби изяжда невероятни количества на сън.
Показателно е пишкането - кърмата се усвоява изключитено добре и акането може да е веднъж дневно или веднъж на няколко дни. Щом пишка много - всичко е наред.

8. Уригването не е задължително - особено ако детето яде спокойно. Моят понякога се уригва и после повръща малко, а понякога не се уригва, а само повръща или обратното, а понякога не прави нито едното, нито другото.

Дано съм била от полза.
Виж целия пост
# 7
Най-добре прочети статиите в библиотеката - там е разяснено по-подробно.
Виж целия пост
# 8
Водичка можеш да даваш само 1-2 глътки - колкото да си изплакне устата, не да се наяжда.Знам само, че половин час преди и след кърмене не трябва изобщо да даваш вода, за дане си напълни с нея стомаха преди яденето
Виж целия пост
# 9
Според мен обаче бебето трябва да се уригва - дори да го подържиш 10-15 минути.Меденката ако не я уригнех добре после повръщаше в леглото.
Виж целия пост
# 10
Пак честито Grinning  и по същество - ето моя опит:

1. Аз се изцеждах първия месец, но понеже ми се препълваха гърдите и ме боляха много, но когато спрях да се изцеждам се оказа, че кърмата сама си се регулира.

2. За нощното кърмене - през третия месец спрях да кърмя през нощта, кърмих ефективно пълни 8 месеца,  още имам малко кърма

3. Сина ми никога не е отказвал да суче, макар че имаше залъгалка и е пиел вода - зависи много от детето

4. Давах вода, понеже бяхме с много тежка жълтеница,даже ни изписаха на 8мия ден чак от болницата, а дребния беше на системи и фототерапия. Гледай да има по половин час пауза между водата и кърменето.С наддаването и кърменето нямах никакви проблеми - пак казвам , много е индивидуално, при мен кърменето беше успешно.

5.Не - май на нищо не е признак Wink  - според педиатърката ни бебетата хълцат и това не значи нито че са преяли, нито че са настинали . Сина ми хълцаше много, и до днес хълца понякога.

6.Няма значение. Аз спирах хълцането като му давах да посуче или водичка няколко глътки.

7. Непременно го буди! Спи заради жълтеницата, а има нужда от кърма и течности.И ние бяхме така.

8.Не успявах да го оригна винаги Embarassed , но и той не е повръщал. Но пък оригването е полезно и срещу коликите.

Успешно и приятно кърмене Grinning
Виж целия пост
# 11
Цитат на: sunshine3
Здравей Додо,
аз не съм от мамите с дълъг стаж в кърменето и едва ли ще съм много убедителна и компетентна, но мога да споделя своя опит до сега.
Моята Бебка на 8 май ще навърши 2 месеца и сме са смесено хранене. През първия месец се будеше през нощта към 3-4 часа и аз й давах да яде. Сега от 2 седмици изобщи не се буди (или се случва спорадично) и аз не я моля да яде, защото също смятам, че нощта е време за спане...Wink)
Също така през първия месец се изцеждах след всяко хранене с надеждата, че ще ми се увеличи кърмата и ще минем само на естествено хранене. Но не би....  Пък и да ти кажа честно се страхувах да не направя мастит...Сега се цедя само вечер, заради нощната пауза от 6-7 часа...( Цедя и двете гърди).
По отношение на жълтеницата. Мисля, че това е причината Ерик да спи толкова.
Вода предлагам между храненията и то когато е будна. Смятам, че водата е нужна за организма, толкова, колкото и за възрастния. Това си личи от желанието за пиене. Когато не иска бута биберона с език.
Хълцането: Съвсем нормално явление при новородените, не само признак на прехранване. Не се притеснявай!
Аз също мисля, че трябва да има определен режим, но не съм фанатичен привърженик на това! Когато бебка спи сладко не я будя за ядене, а чакам. Не е проблем да се храни и на 3,5-4 часа инцидентно.
Та това е моя опит, но вероятно ще получиш повече инфо от майките с по-голям опит...Simple Smile)
Такъв е моят начин на мислене:)
Поздрави:))На нас последното хранене ни е около 12- 1 часа през ноща. И после се буди към 4 през ноща, но аз давам вода. Всъщност той тогава изпива цялата си вода приготвена за денонощието, тъй като иначе не мога да го сваря буден за да му дам между храненията. А пък не стига че го будя за хранене, ми се струва прекалено да почна и да го будя и за вода Embarassed  Не зная дали съм права или греша.....
След това си папка в 6 часа, а понякога откарва и до 7 сутринта.
Аз не се цедя защото само първите дни гърдите ми бяха твърди като дини, сега вече дори и като се напълнят с мляко не са така болезнени и напомпани. А и след като той ги изпразва не виждам защо. Дано не си докарам някоя беля.....

А за хълцането - реших че е признак на преяждане защото той винаги хълца след като го махна от гърдата и то обикновенно в случаите когато е престоял там повече от 40 минути. А и някой ми беше казал, че бебетата хълцат освен по същество Grinning и когато са преяли Grinning
Виж целия пост
# 12
Цитат на: ronika77
Здравей,
понеже и аз сега се опитвам да се справя с тези проблеми, ето моя опит.
Педиатърката ми каза, че задължително трябва да се доизцеждам. Да, обече аз мисля, че това не е необходимо, защото след като детето суче и гърдата ми е мека...защо да се цедя. Мисля, че просто се презастрахова и мнението и е малко крайно. За залъгалките дава му, защото мисля, че е по-добре да си я цока отколкото да реве и освен това някъде бях чела, че е добре за "сукателния рефлекс". Що се касае до това, колко време трябва да е на гърдата, мисля, че 20 минути е добре, но и тук строго правило няма. Иначе и аз съм за даването на вода, всечи човек има нужда от нея и тя не може да бъде земенена с нищо. В някои книги пише, че кърмата е абсолятно достатъчна, но мисля, че това е твърде крайно мнение. Периатърката ми каза, че трябва да поема 250 грама вода на денонощие или /100 гр. чай на хип и 150 грама подсладена вода/ по 30 грама между храненията.
За съжаление не можах да запазя режима на хранене като в болницата през 3 часа. Един път ги проспиваме, друг път подраняваме...какво да се прави. Аз го храня и през ноща. Събужда се точно в 3 и суче около 15-20 минути и заспива. Опитах с вода, обече виждам, че се мъчи и затова реших, че е по-добре да храня вместо да ми мръка след това, а не да спи спокойно. И остана май за оригването, не всеки път се оригва, или поне аз не го чувам, но винаги след ядене го държа изправен за да му "слегне" храната.


И аз мисля като теб за доизцеждането. Ама реших и да се допитам тук, щото все пак има по-големи спецове  Simple Smile
На гърдата си го държа горе-долу докато той сам я пусне. Но той понякога по час не я пуска. И познай колко време ми остава до следващото хранене, като имаш предвид, че преди да го сложа на гърдата около 20 минути съм си игарала с памперса и пъпа му / имаме пъпна инфекция и изисква специални грижи/.
А има и още нещо. В родилният дом направихме пробно кърмене. Той тогава беше на 4 дни и се оказа че е изсукал 55 грама. Та ми се скараха. Трябвало на 4 дни да яде по 40 грама! А аз да не го държа толкова време на гърдите! Та затова реших и за туй да питам тук - дали пък не правя грешка като оставям детето да си цока колкото му душа иска Embarassed
Защото в общи линии като изключим вижданията ми за нуждата от режим аз съм доста либерална майка и привърженик на по-свободното действие - от там идват и възгледите ми за неограниченото сучене, за даването на вода, биби и т.н. Т.е. не съм фанатизирана и праволнейна и да следвам нещо точно както са ми го казали или го пише.

За оригването - ами той не се оригва често пъти и аз се изгърбвам докато го държа. И при положение че това е след едночасово държане на гърдата, предполагам разбраш нетърпението ми да го "метна" в коша. Но пък и той никога не ми е връщал храна.Знам ли. Винаги го пробвам, но не го чакам повече от 3-4 минути. Немам нерви. Embarassed
Виж целия пост
# 13
Цитат на: Anna_D
7. Бебето задължително трябва да се буди за кърменията. Най-вероятно спи така много заради жълтеницата Има една статия(на руски) точно по този въпрос http://detki.de/index.asp?sid=270827600&id=d170
1.Гърдите по принцип не трябва да се изцеждат, но ако забележиш, че кърмата намалява, може да се наложи да го правиш.
6. Кърменето трябва да свърши когато бебето само пуска гърдата. Няма значение,че може да не сучи много интензивно, но по този начин се стимулира гърдата.
8. Не е задължително. Моят син не се оригваше.

И последно,никой не може да ти каже колко ще кърмиш без да имаш проблеми с кърмата (заради режима, водата, залъгалката). Може би месец, може би година. Всичко е много индивидуално.


Мерси за статията, ще я прочета.
За доизцеждането - така мисля и аз.
За сукането и времетраенето му - също, държа го докато той не пусне.
За оригването ми казаха същото в болницата - че просто някои бебета не се оригват. При Ерик е въпрос на кеф и настроение Simple Smile
Виж целия пост
# 14
Цитат на: Инка
Поздравления за детенце! Laughing

Аз ще ти отговоря метафорично.

Изчетох всички въпросчета, но ситуацията при теб е следната. Имаш куки и прежда в ръце и казваш "Искам да плета". Първият път плетох, но не се получи, сега пак искам. ОК. Ако беше казала "Искам да изплета целия пуловер и искам да знам как да го направя" щеше да е съвсем различно. Но щом искаш просто да плетеш със сигурност можеш да го правиш по сто различни начина, без да спазваш правилата за изплитането на целия пуловер.  И, разбира се, на коя ще й хрумне да плете по нощите!? Confused


Хвърли ме в размисъл с тая прежда и тия куки:lol:  Embarassed
Каква е разликата в двата случая? Или да го кажа другояче - в моя си случай дали ще оплета изобщо нещо, как мислиш? Освен разбира се, че мога да си правя опити по хилади начини Embarassed

А за плетките и ноща - практиката познава безброй такива случаи Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия