Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Наркотиците-как ще опазим дацата си от тях

  • 2 126
  • 15
Спомням си времето, когато аз бях ученичка. Ходехме с униформи и светли чорапи. Неща като грим, червило, лак за нокти бяха недостъпни преди абитуренския бал. На купони се пиеше алкохол, но ако някой препиеше и напревеше поразии на следващите дни всички му се сърдеха, че ни е развалил празника.
Нямаше хапчета “Екстази”.
Нямаше наркотици.
За жалост сега ги има. И то навсякъде.... в училищата, в градинките, в дискотеките. Има ги.
До преди няколко години и аз не знаех, но вече знам и мисля, че това е “новият бич” за децата ни.
Преди около година с моя колежка бяхме седнали на “Формула” /едно ново кафе във Варна/ и сладко си говорехме. Тя си погледна часовника и скочи като попарена. Обясни:”Трябва да взема Рени от училище.” Аз започнах да и се подигравам, че детето е 11 годишно и може само да се прибере, а тя ми отвърна: “Ставай и тръгвай и сама ще видиш, тогава ще ми се присмиваш”. Отидохме и паркирахме колата пред училище, показа ми хората продаващи дрога на улицата, които станаха повече при биенето на звънеца. Деца се спираха при тях и купуваха. Беше ужасяващо. Нямаше полиция, нямаше кой да ги спре. В самото училище има охрана, но там на улицата е свободно.
В практиката си като служебен защитник се сблясках с доста случай на наркомани. Млади, красиви момчета и момичета отишли да откраднат за поредната доза. Разпитвах ги и винаги установявах градиралото нещастие на едно човешко същество. Родители плачещи и молещи да “вкарам детето в затвора”, за да се излекува. Разбити семейства. Нещастни съдби. Продадени жилища за лечение в комуни в чужбина.

Никой не е застрахован. Това е проблем на цялото ни общество. Наложително е всеки, да спре да се крие и да мисли, че след като това не е в моята къща го няма. Има наркотици.
Какво мислите за това?
Как да предпазим дацата си?
От кога да започнем?
Някой сблъсквал ли се е с този проблем?
Виж целия пост
# 1
Що за глупав въпрос:

Щом като това е причина да умират деца.
Виж целия пост
# 2
Никой не е застрахован. Това е проблем на цялото ни общество. Наложително е всеки, да спре да се крие и да мисли, че след като това не е в моята къща го няма. Има наркотици.

Темата е повече от належаща!!! Истината е, че зависимостта към наркотиците се превръща в епидемия. Всички проучвания сочат именно това, но...както винаги пътят на многоточието минава през безразличието на съответните инстанции. Отново е въпрос на дребнавото живуркане. Докато има кой да "защитава" дилърите, не ми се мисли кой ще защити децата ни! Всички знаем, всички виждаме по улиците, всички чуваме ежедневно...и какво? " Точно на мен ли?!"
По този повод искам да споделя нещо което ми се случи преди 6 години. С колеги от училището в което работех празнувахме 24 май в една дискотека. След полунощ до нас на барплота седна едно момиче. Поведението му беше странно, очите светеха. В началото си помислихме че е някоя пийнала абитуриентка. Момичето дойде до нас на няколко пъти, поиска огънче, после пиене...след това съвсем невъзмутимо си извади пликче от чантата и започна да смърка. Кое мен лично тогава ме впечатли. Огледах облеклото и...костюмчето и бе скромно и съвсем не някакъв нов модел, по-скоро нещо прекроено ново от добро старо качество. Чантичката издайнически показваше старостта си пък по изтърканите презрамки, но иначе беше много грижливо почитсена. Обувките бяха червени на цвят, тях не можах да подмина защото имах точно такива и аз като ученичка. Само бяха им добавени панделки и някой старателно им бе сложил черен кант. Всичко се случваше пред очите ни, момичето започна да танцува на дансинга, започна да сваля дрехите си и се смееше тихичко. Всички я заобикаляха, някой си чукаха по главата...не ни трябваше много време. Решихме да преровим чантата и която стоеше до нас на бара. Колебаехме се между полицията и родителите. Слава богу намерихме номер в чантичката, който се оказа на родителите и. Обадихме се и хорицата дойдоха след час. Няма да забравя никога очите на майката и бащата!!! Селски хора...много тихи и мили. Не мога да заключа за живота им от минутите през които разговаряхме с тях, все пак всичко си има история и подбуди. Но едно видях тогава - никой наистина не е застрахован!!!
Трябва да се апелира, трябва да се обединят по-настоятелно всички сдружения, асоциации. Последните вече никак не са малко. Трябва не само да се отчита дейност, но да се отчитат и резултати. Като родители сме почти безсилни за съжаление, защото не можем вечно да бъдем до децата си, не можем да знаем и следим всяка една минута от живота им. А точно толкова е необходимо за да им подаде някой близалка, бонбона, хапче под формата на животинка...
Веднага ако зависеше от мен!!! Веднага трябва да се започне!!!Убедена съм, че разговорите у дома съвсем не са достатъчни...и от опит мога да твърдя, че родители които казват "моето дете никога..." са най-големите потърпевши.
Виж целия пост
# 3
Mомичета,това е страшно важен проблем.Аз познавах едно момче от прекрасно семейство със значителни финансови възможностти,който беше гадже на моя първа братовчедка.За съжаление вече не е между нас.Отиде си на 18години.
Мен лично  ме е ужасно страх за синът ми и бих направила всичко за да го предпазя.В предишният брой на списание "Тема" има страхотна статия за проблема с неркотиците.Горещо я препоръчвам на всички,които проявяват интерес -няма да съжаляват!
Виж целия пост
# 4
полудявам само като си помисля!!!
 Ние с мъжа ми сме решили да приложим шокова терапия. когато детето ни дойде до възраст, подходяща за това, ще намеря видеокасети, даже имам предвид и как, показващи най-отвратителни наркомански изпълнения и какво следва от това. Може да го травмирам за цял живот, но....
аз лично смятам, че съм адски вннимателен шофьор, защото съм катастрофирала на 15 години. не знам..........
Виж целия пост
# 5
mutsunka, мисля че идеята ти за шокова терапия е добра, но как се определя подходящата възраст за този проблем. Като стане 2-3 клас или по-рано? Проблемът е много страшен и с ужасни последици. Как да опазим децата си? Явно само обич и грижи не са достатъчни. Наистина трябва децата да са наясно с последиците, които носи дори само една проба. Няма такова нещо като-"мога да спра когато поискам".....
Виж целия пост
# 6
..Dosta glupav vupros... #Splat .. s dosta o4eviden otgovor!!!
Виж целия пост
# 7
Mоже би трябва комбиниран вариант-шокова терапия ,а през останалото време много внимание,любов и доверие.Аз съм си мислила,че най-страшно ще бъде ако има такива приятели и когато влезе във пубертетната възраст,която е много рискова и "неконтролируема" .
Виж целия пост
# 8
Смятам, че най-вече не бива просто да се забранява, ей така, на общо основание, а да се обяснява, разговаря и показва. Знаете ли, аз също съм мислила по въпроса, но като че ли съм по-спокойна, тъй като съпругът ми е поел почти изцяло ангажимента по проблема. Наркоманите са му почти ежедневие. Въпреки, че вече е претръпнал и почти нищо не може да го трогне и впечатли, един ден беше присъствал на нещо кошмарно /няма да разказвам, не е за всеки/. От вратата като се прибра ми каза, че смята като поотрасне още малко детенце, непременно ще го заведе до Центъра по наркомании, ще го пусне да поразгледа, да поговори с наркоманите. И така профилактично - няколко пъти на различна възраст. Не знам дали това е "шокова терапия", но според него ще има значителен ефект.
Между другото - аз не съм съвсем от поколението с чорапки и униформи, аз съм от поколението на "прехода", така че съм видяла всички страни на монетата. В т.нар. трудна възраст в нашето училище вече свободно се намираше марихуана, джойнт и други "екстри". НЕ съм опитала нито веднъж!
Виж целия пост
# 9
Между другото - аз не съм съвсем от поколението с чорапки и униформи, аз съм от поколението на "прехода", така че съм видяла всички страни на монетата. В т.нар. трудна възраст в нашето училище вече свободно се намираше марихуана, джойнт и други "екстри". НЕ съм опитала нито веднъж![/quote]

Аз също съм от това поколение и също не съм опитвала. Но ми се струва, че проблема се задълбочава с времето. Когато бях на 15-16 години смятам, никога не съм искала да опитвам наркотици, а също и приятелите ми. Сестра ми сега е на 18 години, и като гледам повечето и приятели пушат трева, знаят от къде да си купят и смятат, че това което правят е супер. От тази гледна точка е много по-лесно да се премине и към твърди наркотици, когато вече не си интересен, само защото използваш марихуана, защото това всички го правят. В тази възраст много неща зависят и от средата, в която е детето, тя оказва съществено влияние.
Просто незнам какво повече да кажа, аз нямам още деца, но не ми се мисли, как ще ги предпазим от наркотиците.
Виж целия пост
# 10
Цитат на: LIDYA
Mоже би трябва комбиниран вариант-шокова терапия ,а през останалото време много внимание,любов и доверие

Да, и аз така мисля. Поне при мен това свърши работа, като "шоковата терапия" дойде от "Всяка неделя": даваха как от белия дроб на пушач изстискват гнусна, черна течност. Никога не пропуших. Но и майка ми ни имаше пълно доверие.
Виж целия пост
# 11
Цитат на: Anonymous
..Dosta glupav vupros... #Splat .. s dosta o4eviden otgovor!!!

Що бе? Има хора, дето си пафкат марихуана и смятат, че в това няма нищо опасно. Познавам такива, бивши колеги от университета.
Та въпроса си е много смислен даже.
Виж целия пост
# 12
Аз познавам хора дето марихуаната я нямат за нищо....  Rolling Eyes  и са ми казвали гордо какво са опитвали и какво не........

За децата ....... уфф......
ами то не е лесно да ги предпазиш от каквото и да е,,, особенно в пубертета когато искат всичко сами да решават  Rolling Eyes  Rolling Eyes  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 13
Vijte kakvo otkrix smiatam 4e e intersno no zasajalenie ne moga da go na pishaa na kirilisa raztroiva mi se kompa  molia da bada izvinena.


20 NAI SIGORNI NA4INA DA TLASTNETE DESATA SI KAM DROGATA


1.Kato nikoga ne siadate da se xranite semeino.
2.Kato nikoga ne im organizirate izleti.
3.Kato govorite NA vashite desa a ne S tiax.
4.Kato gi nakazvate pred xora i nikoga ne gi pooshtriavate.
5.Kato vinagi razreshavate problemite im i ne gi ostaviatesami da gi reshat.
6.Kato ostavate morala i religiata samo na sarkvata.
7.Kato ne im pozvoliavaate da izpitat styd,ymora,risk,predizvikatelstvo,kontyzia,proval,ot4aianie,priklu4enie, nedovolstvo.
8.Kato gi zaplashvate 4e shte badat nakazani, ako opotrebiavat alkoxol.
9.Kato o4akvate da poly4avat samo shestisi.
10.Kato ne gi stimylirate da poemat otgovornost.
11.Kato ne gi okyrajavate da govoriat za 4yvstvata si.
12.Kato ne im  obiasniavate zna4enieto na "posledstviata".
13.Kato gi karate da misliat 4e greshkite im sa grexove.
14.Kato otgovariate na vaprosa im Zashto? zashtoto az kazax.
15.Kato gi karate da misliat 4e si perfekten i bezgreshen.
16.Kato poddarjate atmosfera na xaos vav kashti.
17.Kato nikoga ne im kazvate kolko mnogo gi obi4ate i nikoga ne spodeliate 4yvstvata si s tiax.
18.Kato nikoga ne gi pregrashtate i ne pokazvate lubovta si kam tiax.
19.Kato vinagi o4akvate nai loshoto ot tiax i ne im predostiavate pravo na izbor.
20.Kato nikoga ne im viarvate.
Виж целия пост
# 14
Няма никакъв начин да опазите децата си, ако те решат да опитат! Никакъв! Можете само да се молите!  Само те могат сами да се предпазят! Вие нищо не можете да направите, за съжаление или не!
Каквото има да става, ще стане!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия