за любителите на спанака

  • 8 977
  • 21
# 15
Кюфтета от спанак
един пакет замразено пюре спанак / от пресен, незнам какво количество да е/
пакетът от 250 или 500 гр. е?
Виж целия пост
# 16
Баница със спанак Wink

1кг спанак-само листата се измиват и се задушават в тенджера с капак в собствен сос и после се накълцват.
1пакетче извара
2-3яйца
чаша сварен ориз
и малко сол
Всичко се смесва.
В тава се слагат 3-4 листа готови кори.
Разстила се плънката.
И отгоре се слагат 3-4 листа кори.
Подгъват се крайчетата и може да се сложи малко масло отгоре.
Пече се.

Добър апетит.  chef
Виж целия пост
# 17
Кюфтета от спанак
един пакет замразено пюре спанак / от пресен, незнам какво количество да е/
пакетът от 250 или 500 гр. е?
при нас продават 400гр  newsm78 ами за 500гр вземи, но може и още едно яйце  Wink
Виж целия пост
# 18

Кюфтета от спанак и ориз

1kg спанак(лапад)
1 1/4 ч.ч ориз
1 ч.ч галета
3 яйца


Сварява се ситнонарязаният лапад в подсолена вода. Оризът също се сварява в подсолена вода. Отцеждат се . Смесват се , добавят се останалите продукти. Оформят се кюфтета , които се пърйат в силно сгорещена мазнина.

Става също вкусно , ако се замени спанака с коприва , а галетата с брашно .
Така онзи ден за първи път направих копривени кюфтета .
Виж целия пост
# 19
Да споделя и моята спаначена рецепта. Готвя на око, няма определени пропорции.
Спанак-около 1 кг, моркови-1 брой, сирене- 150/200 гр, кашкавал200/250 гр, яйца- 2/3 броя.
Задушавам в голяма тенджера спанака и морковите. Когато вече са почти готови прибавям сиренето и кашкавала, като всичко се бърка почти постоянно. Най- накрая прибавям и яйцата- пак се обърква хубаво.
Може да се сложи и в тава после във фурната за малко, може и в глинен гювеч, зависи с какво време разполагате.
Яйцата, разбира се, може и да се чукнат цели, ако сложите спанака в тава или в гювеч.
Сервира се леко поизстинал, почти студен, с кисело мляко.
Моето семейство обожава тази рецепта и всичко се изяжда почти веднага.
А, може да се сложат и доматчета или доматено пюре. Поле  за импровизации има. Laughing
Виж целия пост
# 20
Нека споделя как правя моята
Баница със спанак(лопуш, киселец)
Запържвам 2-3 гл.лук.Добавям попарения и ситно нарязан спанак-задушавам.Слагам сол, черен пипер и джоджен.
Оставям сместа да поистине и добавям 200-300 г сирене 2-3 яйца и
1 коф.кисело мляко+ малко сода бикарбонат.
Реди се както обикновенно:ред кори- ред плънка.
Най-отгоре се намазва с разбито яйце и се наръсва с мазнина.
Пече се до зачервяване.
Добър апетит!
Party
Виж целия пост
# 21
Моми4ета искам да отбележа 4е колкото по кратко време се готви спанака,толкова по добре,ина4е даже е вреден,затова гледайте да го слагате към края,преди да изклю4ите ястието.Просто съвет Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия