Опитайте! Вкусно е!

  • 1 416 268
  • 358
# 345

БЪРЗИ ПОНИЧКИ по руска рецепта



1.   Кефир 250 мл., при мен айрян от позастояло в хладилника кисело мляко
2.   1 яйце
3.   захар на вкус – авторката слага 5 с.л., аз по-малко
4.   щипка сол
5.   сода за хляб -  ½ ч.л.
6.   олио 3 с..л
7.   брашно -  2,5-3 чаши

Олио за пържене
Пудра захар за поръсване

1.   Кефира/айряна, яйцето, захарта и солта се разбиват с тел.
2.   Слагат се содата (аз я сложих в киселото мляко и за пръв път от години то шупна (млякото е Лазарова, бяло-червена опаковка, ако се смята за реклама, да се изтрие) и олиото, пак се разбърква, добавя се брашно и се замесва меко тесто, гладко, да не лепне.
3.   Тестото се дели на две части, всяка се разточва с дебелина 1 см.
4.   С чаша се изрязват кръгчета, с по-малка чашка вътрешната част на поничките.
5.   В загрята мазнина се пържат от двете страни. Олиото в тигана да е поне 1 см.
6.   Горещи се ръсят с пудра захар.

За проба може и половин доза да се спретне. Peace

Виж целия пост
# 346
ШОКОЛАДОВИ БИСКВИТКИ





•   Брашно— 300 гр
•   Краве масло — 50 гр
•   Захар — 100 гр
•   Яйце — 1 бр.
•   Мед — 3 с. л.
•   Какао на прах (2-3 с.л. , аз слагам две с връх)
•   Прясно мляко— 50 мл
•   Сода бикарбонат— 0.5 ч. л.

1.   Смесваме горещото прясно мляко с какаото, получава се гъста шоколадова маса.
2.   Загряваме меда (в микроволновата: (3 пъти по 10 сек.или до разтопяване) и смесваме със содата, като бъркаме до появата на пяна.
3.   Разтопяваме кравето масло.
4.   Разбиваме яйцето със захарта с тел.
5.   Към яйчената смес добавяме: кравето масло, шоколадовата смес и разтопения мед. Хубаво размесваме след всяка съставка, най-трудно е след какаовата смес, разбивам с тел.
6.   Добавяме брашното и замесваме тесто, не трябва да лепи по ръцете. Готовото тесто оставяме в хладилник за 15-20 минути.
7.   Тестото се разточва върху хартия за печене или силиконова поставка за печене. Разточва се максимално тънко до1-2 мм!
8.   Тестото се нарязва на бисквитки и се набожда с вилица, за да не се надига при печенето.
9.   Печем 5 минути в нагрята на 180 градуса фурна. Топлите бисквитки са меки, но с изстиването се втвърдяват.
10.   Оставяме бисквитките да се поохладят на листа за печене и внимателно разделяме по разрезите.

Моите бележки: Бисквитките са хубави с хубаво какао, иначе стават леко бозави на вид и вкус. Но с някои подобрители /краве масло, някакво сладко, кашкавал…..според вкуса, може и да се слепят/пак са вкусни. Освен с краве масло, ги правих и с домашна мас, като че ли една идея по-пръхкави или крехки стават, но няма голяма разлика. И внимавайте с брашното, различни са брашната, от моето 260 гр ми идват точно добре. Така че сложете по-малко и в процеса на месене, добавяйте, докато тестото престане да лепи по ръцете.Тестото не е много твърдо, пластично е и добре се разточва. Според рецептата се пекат 5 мин, в моята фурна ги държа 8, така че съобразете времето с вашите фурни. Наистина са меки, когато са топли, след това завърдяват, като в никакъв случай не стават твърди/корави. Не оставям тестото в хладилника, замесвам и направо разточвам. „Украсата“ правя с малки формички за сладки и с вилица.

източник
Виж целия пост
# 347
БЛИНЧИКИ /палачинки/ БЕЗ ЯЙЦА



 

400 мл кефир (айрян 1:1 мляко:вода или по-рядко кисело мляко)
0,5 ч. л сода за хляб
1,5 с. л захар
0,5 ч. л сол
250 гр (примерно 1 и 2/3 чаша) брашно
200 мл вряла вода
2 с. л олио
краве масло за намазване на блинчиките /не е задължително/
Кефирът се смесва със содата, захарта и солта. Добавя се брашното и се разбърква хубаво, най-добре с миксер, да няма бучки. Сипвате врялата вода, като продължавате да бъркате. Добавяте олиото, разбърквате и тестото е готово. Блините се пекат от двете страни в загрят тиган с намаслено дъно, най-добре незалепващо, както нашите палачинки. За да станат тънички, налейте от сместа, разклатете тигана така, че сместа да се разпредели по цялото дъно. Готовите блинчики може да намажете с краве масло по желание.

Моите бележки:Малко съм намалила захарта, слагам 2 ч.л. равни, използвам айрян, да не е съвсем на вода, смесвам приблизително еднакви количества кис.мляко и вода. Готовите не мажа с масло, но не пречи да се намажат. Стават вкусни мекички блинчики. Вкъщи най-често се хапват със сметанка и сгущьонка, но са вкусни и със сладка или пък със солена плънка.

източник
Виж целия пост
# 348
РУЛО ЗА 15 МИНУТИ





2 яйца
1 ч. захар
1 ч. кисело мляко
ванилия
1 ч. л. сода
1,5 ч. брашно
мармалад/сладко за мазане

Чашата е 250 мл.

Включете фурната на 300 градуса по рецепта /аз включвам на  250/ градуса и докато загрява:
Разбийте яйцата със захарта и ванилията, добавете киселото мляко с предварително разбърканата в него сода, след това брашното. Тестото е почти течно, леещо се.
Поставете хартия за печене в тава и излейте тестото, разклатете леко тавата, за да го разпределите равномерно по повърхността. Печете на средно ниво във фурната 6-7-8 мин до порозовяване отгоре.
Обърнете блата с горната порозовяла страна върху навлажнена кърпа, бързо намажете с мармалад/сладко и навийте на руло с помощта на кърпата. Оставете малко да се охлади, отстранете кърпата и поръсете с пудра захар.

Моите бележки: Разбивам яйцата и захарта с приставката тел на пасатора, в моята фурна пека на 250 град. 6 мин, като започне да порозовява блатът, изваждам тавата. Обръщам блата върху навлажнена кърпа, но го навивам без нея, веднага след като разпределя плънката. Обикновено нямаме търпение, оставям за кратко да се охлади, ръся с пудра захар и сервирам.  Бързо, лесно и вкусно, от винаги достъпни продукти.

източник
Виж целия пост
# 349
ЯБЪЛКОВИ "КЮФТЕНЦА"





* 500 гр кисели ябълки (~ 3 бр НЕЧИСТЕНИ ябълки),
* 1 яйце,
* 1 с.л. захар с връх,
* 50 гр брашно (~ 2 с.л. с връх),
* канела на вкус,
* олио или зехтин за пържене.
Излизат ~10-11 бр, /аз успях 12 да ги докарам /


Ябълките се настъргват на едро ренде /може да се обелят, аз ги стържа с кората, небелени/, добавят се яйцето, захарта, канелата, разбърква се сместа, добавя се брашното, пак се разбърква с лъжица. На загрят намаслен незалепващ тиган се сипва от сместа с лъжица /показаните ги оформях с мокри ръце/ и се пържат до златисто ~ 3 минути за всяка страна. Сервират се поръсени с пудра захар или с някакво сладко, вървят и със сирене или кашкавал за любителите на сладко-соленото. Стават с всякакви ябълки, но според мен, по-приятни са на вкус с кисело-сладки ябълки.

източник
Виж целия пост
# 350
СЛАДКИШ С КИСЕЛО МЛЯКО И СМЕТАНА





Тесто:
- 4 жълтъка
- 190 гр краве масло
- 100 гр захар
- 2 ч. л. ванилова захар
- щипка сол
- кората на 1 лимон
- 300 гр брашно
- 1 ч. л. бакпулвер

Плънка:
- 4 белтъка
- 150 г захар
- 540 гр кисело мляко
- 400 гр заквасена сметана
- 5 с.л. грис/или брашно/
- 2 ч. л. ванилова захар
- пудра захар за поръсване
- хартия за печене
- тава с размери 35х22 см

Разделят се жълтъци и белтъци.
Маслото, 100 гр захар, ваниловата захар и щипка сол се разбиват с миксер за около 2 мин. Добавят се жълтъците един по един, като се разбива непрекъснато приблизително по 1 мин на яйце.
Слага се настъргана лимонова кора и 300 гр брашно с бакпулвера, разбърква се с лъжица и се доомесва с ръка.
Полученото тесто се дели на две, като едната половина се разделя на три части. Само тези три части се завиват с фолио и се слагат в камера/фризер за 30 мин.
В това време се разбиват белтъците на сняг. На части се добавят 150 гр захар, като биенето продължава.
В купа се изсипват киселото мляко и сметаната + 2 л. ванилова захар. Разбърква се с лопатка и се добавят 5 лъжици брашно. Към сместа внимателно на части се добавят белтъците и внимателно се бърка до гладък крем.
Върху хартия за печене се разточва половината тесто на правоъгълник, колкото е дъното на тавата. С хартията се премества в тавата. Изсипва се крема, заглажда се и отгоре на едро ренде се настъргват трите парчета тесто от камерата/фризера.
Пече се 30-ина мин в загрята на 180 град фурна до заруменяване.
Охлажда се, нарязва се на квадратчета и се слага в поднос. Поръсва се с пудра захар и се сервира.

Моите бележки: Получава се много приятен сладкиш, умерено сладък, като се усеща леката киселинка на млякото и сметаната. В белтъчната смес сложих 5 лъжици брашно, следващият път ще използвам грис и ще добавя стафиди, според мен ще се съчетаят чудесно с вкуса на млечно-сметановата плънка. В моята фурна се пече 45 мин на 180 град. На 30-тата мин все още горната част на сладкиша беше бяла. Така че съобразете печенето с вашите фурни. Готовият сладкиш при изваждане от фурната все още леко се поклаща, изглежда недопечен, но след охлаждането, стяга. Реже се лесно, получават се парченца с хубава форма. Определено е "мой" сладкиш. В линка по-долу има клип за приготвянето му.

източник
Виж целия пост
# 351
БЪРЗИ ДОМАШНИ БИСКВИТКИ ИЛИ СЛАДКИ



2 яйца
70 гр захар
90 гр брашно
1 ч.л. /5 гр/ бакпулвер
100 гр натрошени орехови ядки
100 гр стафиди
ванилия по желание

50 гр краве масло за намазване на хартията за печене /или олио/

В купа разбийте яйцата с миксер, добавете захарта и разбивайте до получаване на пухкава смес. Добавете брашното и бакпулвера, разбъркайте с бъркалките на изключения миксер или лъжица, за да не хвърчи брашното, и след това пак разбийте за кратко с миксер. Добавете орехите и стафидите и разбъркайте хубаво с шпатула или лъжица.
В тавичка с размери 26 х 18 см сложете хартия за печене и я намаслете с кравето масло, става и с олио. Изсипете сместа, заравнете я и печете на 180 град в предварително загрята фурна около 15 минути.
Готовия блат нарежете на квадратчета с нож или използвайте формички за изрязване на сладки и поднесете.

Моите бележки: Много бързи бисквитки, за 15-20 минути приблизително са готови. Включвате фурната и се захващате с правенето им. Ако слоят в тавичката е по-тънък, се получават хрупкави бисквитки за 15 мин, ако тавичката се окаже по-малка и блатчето бухне, при мен се получава в кръгла кексова форма с диам. 24 см, се получават сладчици – малко по-пухкави и меки, но също така много вкусни. В този случай може да печете във фурната 20 мин.
Дозата е малка, удобна за опитване. Ако се хареса, увеличавате следващия път, ако не – не съжалявате за изхабените продукти. Но те в никакъв случай няма да се окажат изхабени, бисквитките/сладките са много вкусни.
Виж целия пост
# 352
ПОРТУГАЛСКИ ДЕСЕРТ ОТ ДВА КОМПОНЕНТА "Molotoff"



   
За карамела:
80 гр. захар
30 мл. вода

За белтъчния слой:
5 белтъка
щипка сол
80 гр. захар
10 гр. ванилова захар

Нужен е съд с диаметър на дъното 18 cm и височина около 10 см.

Белтъците с щипката сол се разбиват с миксер до сняг, след това на части се добавят захарта + ваниловата, като биенето продължава до усвояването им, т.е. до твърд сняг.
В съд /използвам малка тенджерка с метални дръжки/ се прави карамелът, когато е готов, леко се обливат стените на съда с него, до половината или там някъде. Белтъчният сняг се изсипва в съда с карамела, разпределя се навсякъде и се заглажда съвсем леко. Съдът се поставя в тавичка с вода, както крем карамел. Може и гореща вода да сипете, може и студена, и тавичката се поставя в загрята на 180 град. фурна за 20 минути.  След изваждането се оставя 10-ина мин, да се поохлади, може леко да спадне в това време, нормално е. С нож се минава внимателно покрай стените на съда, след това захлупвате чиния или поднос върху него и обръщате. Десертът лесно се отделя. Нарязвате и хапвате. Обикновено не остава.
Виж целия пост
# 353
ДОМАШНИ СЛАДКИ „Кедрови шишарки“




Продукти:
•   Брашно — 200 гр
•   Краве масло — 110 гр
•   Пудра захар — 50 гр
•   Олио — 30 мл
•   Жълтък  — 1 бр.
•   Нишесте  — 2 равни с. л.
•   Течна ванилия — 3-4 капки
•   Какао на прах — 1 ч. л.
•   Бадемови ядки по желание
•   Бакпулвер — 1/2 ч. л.

   В купа с дървена лъжица се разбъркват до еднородна смес мекото краве масло(110 гр.) и пудрата захар(50 гр.).
    Прибавят се яйчния жълтък(1 бр.), бакпулвера(1/2 ч. л.), нишестето (2 с. л.), ванилията и сместа пак хубаво се разбърква.

    Добавя се и олиото(30 мл.), разбърква се. В отделна купа се смесват брашното(200 гр.) и какаото(1 ч. л.). Сухите съставки се прибавят в купата с маслената смес и се замесва тесто. Тестото се завива във фолио и се оставя 20-30 мин. в хладилник.

    Тестото се разделя на части, правят се топчета, оформят се шишарки и с ножица се правят нарязвания върху горната повърхност на сладките.

    Готовите сладки се подреждат в тава върху хартия за печене или без нея, ако е с незалепващо покритие. Пекат се в предварително загрята на 190-200С фурна до готовност.
   Готовите охладени сладки се поръсват леко с пудра захар.
    
Моите бележки: Получават се крехки, пръхкави сладчици. Тестото е много пластично и приятно за работа. Не смесвам сухите продукти в отделна купа, направо при маслената смес пресявам брашното и какаото и замесвам тесто. Не го държа в хладилник, веднага оформям, като в това време съм включила фурната. Правя топчета от тестото, излизат ми 15 бр по 27 грама всяко, след това с длани оформям, с въртеливо движение изтънявам в едната част топчето. На плот леко приплесквам и с ножица правя нарезите, имитиращи шишарка. Пека на 190 град за моята фурна, около 18-20 мин. Може да се пъхнат бадемови ядки в топчетата или орехови, може и без тях.
източник
Виж целия пост
# 354
ПЛОДОВ СЛАДКИШ





За тестото:
Брашно — 210 гр
Краве масло (или маргарин) — 80 гр
Яйца — 3 броя
Бакпулвер — 10 гр
Щипка сол
Захар  — 130 гр
Кефир  — 150 мл (използвам айрян 1:1 кисело мляко-вода)

Плодове
Ябълки (дребни) — 4 бр (при мен две средни)
Круши (дребни) — 3 бр (при мен две средни)
Червени боровинки — 1 шепа (при мен сини боровинки)
Канела — 0.5 ч. л.
Ванилова захар — 0.3 ч. л. (при мен едно пакетче)
Захар — 1 с. л.

Разтопете кравето масло в микровълновата.
Разбийте яйцата и кефира с тел, добавете разтопеното масло, захарта, разбъркайте и добавете брашното с бакпулвера и щипката сол. Аз слагам и малко течна ванилия.
Ябълките и крушите изчистете от семките, може да не ги белите, и нарежете на парчета. Поръсете ги с канела, ванилова захар и 1 с.л. обикновена захар. Аз пропускам обикновената. Разбъркайте парченцата плод.
Дъното на форма  24 см на 16 см (аз пека във форма 30х20 см, тестяната част става по-тънка, но пък плодовата се усеща повече) покрийте с хартия за печене и изсипете тестото. Поръсете с боровинките, а върху тях на равен пласт разпределете нарязаните плодове. Може да добавите орехи по желание.
Печете около 35-40 мин на 180 град в предварително загрята фурна, за готовност проверявате като при кекс. Охладения сладкиш поръсете с пудра захар, нарежете на парчета и поднесете.

източник
Виж целия пост
# 355
СЛАДКИ ТРИЪГЪЛНИЦИ



За блата:
•   Яйца — 4 бр.
•   Захар — 100 гр
•   Ванилова захар — 10 гр
•   Пресно мляко — 180 мл
•   Олио — 70 гр (при мен 70 мл)
•   Бакпулвер — 1,5 ч. л. (сложих пакетче 10 гр)
•   Брашно — 250 гр

За напояване на блата
•   Пресно мляко — 180 мл
•   Какао на прах — 2 с. л.(равни)
•   Пудра захар — 1 с. л.

За овалване
•   Кокосови стърготини — 60 гр

1)Приготвяне на блата:
Яйзата, захарта и ваниловата захар се разбиват за около 5 мин. Добавят се млякото, олиото, брашното с бакпулвера. Разбърква се хубаво, излива се във форма за печене 35 на 30 см., покрита с хартия, и се пече в предварително загрята на 180 град. фурна за 20-ина мин.

2)Приготвяне на сиропа за напояване:
Пресното мляко, пудрата захар и какаото се кипват на огъня и сместа се оставя да изстине напълно.

3) Оформяне:
Готовия блат нарязваме на квадрати. Всеки квадрат разделяме на триъгълничета. Топим краищата на триъгълника в какаовата смес, след това в кокосовите стърготини.

Моите бележки: Триъгълничетата са умерено сладки. В какаовата смес добавих лъжица пудра захар, но може да я опитате и да я направите по ваш вкус. Красиви и ефектни са.

източник
Виж целия пост
# 356
ШОКОЛАДОВО- МАЛИНОВИ БИСКВИТКИ



Вкусни и ароматни бисквитки.
Предупреждение от автора: „Най-важното е да не ги предържите във фурната, а да останат хрупкави отгоре и меки отвътре“.

Използва се мерна чаша - 240 мл

½ чаша сладко или конфитюр от малини
1 чаша захар (аз сложих 2/3, но следващия път ще намаля на ½ чаша)
1/3 чаша олио
1 пакетче ванилова захар или или съответно количество течна/на прах ванилия
1 ч.л. бадемова есенция (по желание). (Капнах няколко капки бадемова есенция)

1/2 чаша какао на прах + още 2 с.л.
1,5 чаши брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол

В купа смесете половин чаша сладко/конфитюр от малини, 1 чаша захар, една трета чаша олио, ванилията и бадемовата есенция.
В друга купа смесете пресятите през сито половин чаша+2 супени лъжици какао на прах, една и половина чаши брашно, бакпулвера и щипката сол.
Добавете сухите съставки към мокрите на три пъти.
Разбърквайте добре всеки път.
От сместа оформете топченца с размер на орех.
Притиснете леко отгоре и наредете в намазана с олио тава.
Печете в предварително загрята фурна на 180 ° С за 10 минути (не ги дръжте повече!). Извадете ги и оставете да се охладят в тавата (докато бисквитките са горещи – са много меки, като неизпечени, втвърдяват се, докато се охлаждат).
Брашното не слагайте наведнъж, възможно е да е повече. Ако препечете сладките, стават доста твърди.

Моите бележки: Сложих всичко по рецептата, включително и брашното. Малко трудно събрах сместа, при оформянето и разплескването сладките се пукаха тук-там по краищата. Една идея по-малко брашно би било по-добре. Според мен захарта е повече, въпрос на вкус е. Ще пробвам следващ път с половин чаша. Приятни и ароматни сладки, с интересна текстура – лека хрупкава коричка, а вътре като…. дъвчащи бонбони. Не съвсем, но напомнят. Нямах малиново сладко, използвах смес от дюлево, ябълково и течната част на сладко от смокини. Може да се използват и други сладка/конфитюри.

източник
Виж целия пост
# 357
ГРЪЦКА СЛАДКА БАНИЦА "ПЛИСЕ"



Основа
1 опаковка фини кори за баница - 400 гр.
Краве масло — 75 гр
Олио — 60 мл

Плънка
Стафиди — 100 гр
Ябълки — 2 броя
Канела — 1 ч. л.

Заливка
Пресно мляко — 300 мл
Яйца — 2 бр.
Захар — 80 гр.
Ванилия — 1 ч. л. течна
Бакпулвер — 1 ч. л.
Нишесте — 2 ч. л.

Приготвяме плънката: в купа нарязваме на ситно обелените ябълки, добавяме стафидите и канелата.
Кравето масло се разтопява и се смесва с олиото.
Намазва се кора, не прекалено, тук-там с четка, отгоре се поставя друга, също се понамазва и върху нея се разпределя плънка. Нагъва се като хармоника/плисира се/ откъм късата страна на кората и се поставя в намаслена тава, покрита с хартия за печене.
Пече се в загрята на 180 град фурна 15 мин.
В това време приготвяме заливката: Яйцата, захарта, ванилията, нишестето и бакпулвера се смесват в купа, като се налива и млякото. Разбивам с тел до гладка смес.
След изтичането на 15-те мин, тавата се изважда от фурната, залива се с яйчената смес и се връща обратно във фурната за още 15 минути. Готовата баница се ръси с пудра захар по желание.

Моите бележки: Сладкишът има вкус на лек и не много сладък щрудел. Мисля, че и орехи спокойно може да се добавят към плънката. Стафидите по рецепта се накисват, аз не го правих. Не сложих и краве масло, използвах само олио. Нишесте сложих натурално, но не мисля, че ще е проблем, ако е ванилия или с подходящ аромат. Най-трудното беше да нацъкам на дребно ябълките, другото става бързо. Simple Smile Хареса се вкъщи, и в топъл, и в студен вариант. Хубаво е да се подредят "плисетата" в тава, така че да не остава празно място за да може заливката да отиде в корите, а не да се стече отстрани на тях. Пекох в тава с намаслено дъно, не слагах хартия. В линка под рецептата има и видео.

Източник
Виж целия пост
# 358
КАФЕЕНИ КЕКСЧЕТА



180 гр захар
2 яйца
3 ч. л. нес кафе
100 гр кисело мляко
160 гр брашно
10 гр бакпулвер
100 гр меко/почти разтопено/ краве масло
щипка сол

В киселото мляко сложете нес кафето и разбъркайте до разтварянето му.
В купа разбийте яйцата със захарта.
Добавете кравето масло и киселото мляко с нес кафето, разбъркайте.
Добавете пресятото брашно с бакпулвера и разбъркайте сместа.
Разпределете я в книжни капсули, поставени във форма за мъфини, и печете в предварително загрята на 170-180 градуса фурна около 20-25-30 мин според фурната.
Нежни, ароматни и вкусни кексчета! По желание може да се добавят орехи, стафиди.

източник
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия