Лозови сърмички - постни, естествено!

  • 23 618
  • 21
Днес, тъй като е неделя Laughing , се отдадох изцяло на семейството си Wink  и реших да сготвя една пипкава манджа  Sign Exclamation Само, че си я поукрасих Grinning Та, тъйййй, слушайте Wink
Задушава се една глава лук, ситно нарязан, четири-пет стръка пресен по-едро нарязан в малко зехтин и повечко водичка. Прибавя се равни части булгур и ориз, почистени и измити, първо булгура, защото по-бавно се сварява, чер пипер, лют червен пипер /щото ний сме си по лютичкото/, сол и се дозадушава леко. Ако има нужда се добавя вода, да не загори. Сваля се от котлона и се добавя едро нарязан чесън и копър.
По-нататък си знаете, следва завиване на сърмичките и затискане с една чиния отгоре да не тръгнат след вас Wink малко вода и варене, пак малко, доде се свари ориза и булгура.
Ааа, щях да забравя добавя се и мноооого любов.
Да ви е сладко Laughing
Виж целия пост
# 1
Колко горе-долу ориЗ и булгур? А водата За варене на сърмите трябва да е под тяхното равнище или да ги покрива?

ИЗвиняваи, ако въпросите ми са смешни. Laughing
Виж целия пост
# 2
Цитат на: rosa
Колко горе-долу ориЗ и булгур? А водата За варене на сърмите трябва да е под тяхното равнище или да ги покрива?

ИЗвиняваи, ако въпросите ми са смешни. Laughing


Не, не са смешни, ама аз готвя на око без мерки Wink
Например: 1/2 ч. ч. булгур и 1/2 ч. ч. ориз, зависи колко листа имаш. На мен или ми остава смес или листа Wink Ако е смес я слагам покрай навитите сърми, ако листа ги хвърлям. А, водата е на тяхното ниво Sign Exclamation
Виж целия пост
# 3
Благодаря ти много. Утре ще ги опитаме Laughing
Виж целия пост
# 4
Например на нашата тераса има асма и лозовите листа ми се навират в прането. Мога ли да откъсна оттам пресни или ползваш някакви предварително обработени. Например ако ги попаря в леко посолена вода, дали ще стане? Confused
Виж целия пост
# 5
Цитат на: _kalina_k
Например на нашата тераса има асма и лозовите листа ми се навират в прането. Мога ли да откъсна оттам пресни или ползваш някакви предварително обработени. Например ако ги попаря в леко посолена вода, дали ще стане? Confused

Зависи от асмата.Майка ми има и тя на балкона.Когато не й стигнат листите добавя от тези на балкона,но са си твърдички.
Виж целия пост
# 6
Цитат на: diemma
[
Зависи от асмата.Майка ми има и тя на балкона.Когато не й стигнат листите добавя от тези на балкона,но са си твърдички.


Днес ги гледах, много малки ми се виждат, и едни такива с неудобна форма, не виждам как бих могла да свия нещо вътре. Ще пробвам.
Виж целия пост
# 7
Аз досега си берях от лозата на двора, ама тая година нещо се е разболяла-цялата е на едни пъпки Sad  Cry
Виж целия пост
# 8
Цитат на: _kalina_k
Например на нашата тераса има асма и лозовите листа ми се навират в прането. Мога ли да откъсна оттам пресни или ползваш някакви предварително обработени. Например ако ги попаря в леко посолена вода, дали ще стане? Confused


Няма нужда да е подсолена водата и чиста става, само ги попари, да не са жилави и да им излезе киселия сок.
Виж целия пост
# 9
Може ли да ви предложа рецепта за Лозови сърмички,които леля ми приготвя и са много вкусни  Wink
 Продукти за Арменски лозови сърмички:
-лозови листа
- 1ч.ч. ориз
- 2ч.ч. лук
- чубрица
- гюзум
- копър
- сол
- червен пипер
- черен пипер
- малко лимонтозу (може и лимон)

Запържвате(а може и да го задушите) ориза,след което добавяте лука.Ако сте запържили ориза,след добавянето на лука слагате и малко вода, за да се задуши.Прибавяте и подправките и завивате сърмичките по познатия ви начин  Wink
Добър апети  Laughing
Виж целия пост
# 10
Моля те ми кажи какво е гюзум Confused:  Не съм го чувала досега.
Виж целия пост
# 11
Цитат на: rosa
Моля те ми кажи какво е гюзум Confused:  Не съм го чувала досега.


В различните крайща на БГ го наричат по различен начин  Wink Другото име на гюзума е джоджен(основната подправка в боба)  Laughing
Виж целия пост
# 12
Цитат на: Radina
Цитат на: rosa
Моля те ми кажи какво е гюзум Confused:  Не съм го чувала досега.


В различните крайща на БГ го наричат по различен начин  Wink Другото име на гюзума е джожен(основната подправка в боба)  Laughing


Ааа, да джоджен поЗнавам Laughing Благодаря ти.
Виж целия пост
# 13
Искам само да добавя че в оригиналната рецепта се слага и малко канела.Аз лично не обичам канела(освен върху млякото с ориз и баклавата) и затова не я слагам  Embarassed Но ако ви допада пробвайте с нея  Laughing
Виж целия пост
# 14
АFRODITA,
от както я има тази тема все чета и се облизвам.
Това е едно от любимите ми български ястия.
Обожавам лозови сърмички, но нокога не съм правила. Embarassed  Embarassed  Embarassed
Е преди да дойда тук само знаех да пържа картофи и сандвичи. Laughing
Открихме с татко в БГ магазина лозови сърмички. Предполагам, че са сварени. Никаде не намерихме булгур. Cry

 Confused: Може ли да ги направя с ориз и колко трябва да сложа?
 Confused: Да сложа ли в ориза и малко гъбки за миризма?
 Confused: Как се завиват за да не се пръснат в тенджарата?


Извинявай за въпросите, ама сега се уча и то само от такива като теб майстори.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия