Пълнени тиквички

  • 3 708
  • 4
Интересува ме рецепта за пълнени тиквички или тиквички "лодка", но с кайма. Какво се слага ?Embarassed  Embarassed  Embarassed
Виж целия пост
# 1
Можеш да направиш плънка от кайма, лук, чесън,  черен пипер и ориз или булгур ( или друго зърнено подобно) - а подправки на вкус - с копър или индийско очрехче и къри например - ей такива работи Grinning
Виж целия пост
# 2
Мерси Laughing  Laughing  Laughing
Виж целия пост
# 3
4 средни по големина тиквички
250 г кайма

кафена чашка ориз

малка глава лук

2 домата

ч.л. червен пипер

5 с.л. олио

сол на вкус

магданоз


Тиквичките се режат на две и издълбават. Поставят се за 5 мин. във вряща подсолена вода, захлупва се тенджерата и отегля от котлона.

Това е подходящ начин за варене на крехки зеленчуци ( броколи, карфиол и др.) без да се налата да ври течноста. Това е начин за запазване на голяма част от витамините и др. полезни в-ва.


В олио се задушава за минута нарязан на ситно лук. Към него се прибавят настъргани на ренде домати. Задушава се няколко минути и тогава се поставя измития ориз.


Силата на котлона се усилва и ориза се запържва докато добие стъклен цвят. Налива се ½ чаша вода и се чака докато ориза я поеме. Поставя се и каймата и предвидените подправки.

С тази смес се пълнят отцедените и охладени тиквички. Върху всяка се поставя по капаче от домат.

Подреждат се в намазана с олио тава и се налива 2-3 пръста вода. Пекат се 45 мин. при 180С.


Да ви е сладко !
Виж целия пост
# 4
Моята дъщеря е почти на една годинка...все още не съм й  Confused: давала тиквички....да си призная, защото ме е страх...миналата година съобщиха по телевизията, че тиквичките, които се продават по софийските пазари били с многократно завишени стойности на нитратите....ама много пъти....Айде за нас, възрастните....както и да е ....ама за дечките е гадно
Дайте съвет....дали да й дам вече този зеленчук????
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия