Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кърмене с тесни канали, бучки в гърдите

  • 19 452
  • 24
Тази тема се очертава да бъде дълга, но се надявам, че има смисъл да го опиша, ще е от полза за други жени с подобни проблеми.
Проблемите ми с кърменето започнаха още от родилното. Не беше много лесно раждане, бебето ми го дадоха 24 часа след това. Беше с жълтеница, трудно ми беше да го събудя за хранене, не сучеше добре, а и аз не се чувствах добре. В резултат на това не тръгна добре кърмата и го дохранвах, но бях твърдо решена да спра с АМ-а.

Като се прибрахме вкъщи започнах да правя всичко възможно за увеличаване на лактацията: много течности, подходящи храни, чай за кърмачки, хранене на поискване. Всичко това даде резултат и към края на първия месец не бях увеличила количеството на АМ, с което дохранвам, а бях увеличила кърмата. Следващата стъпка беше да премахна напълно дохранването, като постепенно намалявам дозите и храня бебето, когато огладнее. Тази тактика се оказа успешна, но с това започнаха и проблемите – буци в гърдите. Като се появи първата буца се стреснах много. Беше голямо облекчението ми, когато буцата изчезна, бебо помогна в случая. Радвах се, че ми се е разминало, но ето че след 2 дена пак буца. Гърдата ставаше все по-болезнена и това продължи повече от денонощие. Бебето отказа да суче от тази гърда, а при опитите да го сложа на нея само хапеше и я разраняваше. В крайна сметка се оправи с помпата. След този случай отидох на лекар и ми препоръчаха да слагам 5-10 капки окситоцин под езика преди всяко кърмене. Това видимо подейства, личеше си по сукането на бебето.

Дойде обаче тъй наречения «скок в растежа». Аз, разбира се, реших да не додавам АМ, а да го храня колкото често поиска, за да се увеличи кърмата по естествен път. Изкарахме 2-3 дена в непрекъснато кърмене, след което количеството кърма много се увеличи. Не успях да се порадвам на този успех, защото проблемите със запушените канали станаха непоносими – всеки ден нова буца в гърдите. Някои минаваха бързо, други се задържаха за 2 денонощия. Освен, че беше много болезнено, беше психически изтощително. Всеки път си мислех, че ако не се махне тази буца в скоро време, ще стане мастит. Лекарката каза, да изпомпвам добре след всяко кърмене, за да не остава мляко и да продължа с окситоцина за по-добро оттичане. Така и направих, но проблемите с буците продължиха.

Животът ми беше станал кошмар: на всеки 3 часа кърмех (също и нощем) и цялата процедура на кърмене и изцеждане отнемаше около час и половина. При тесни канали млякото се процежда доста трудно и е нужно повече време, както на бебето, така и на помпата. Въпреки, че си спазвах режима много стриктно, проблемите продължиха. Всеки ден имах буци в гърдите, вече не си намирах място от болка, а психичното ми състояние беше такова, че цял ден ми се плачеше. Млякото ми, въпреки всичко не достигаше и дохранвах.

Накрая не издържах и оставих нещата на самотек. Кърмата намаля бързо и с това изчезнаха и проблемите. Вече цяла седмица нямам буци, които да се задържат повече от 24 часа. За съжаление, бебето ми получава около 30мг кърма на хранене + 90мг АМ. При всеки опит за увеличаване на лактацията, проблемите започват наново. Много пъти си мислех да спра кърменето. Когато се появява поредната упорита буца си казвам, че това е за последно и ще спра да кърмя, но след това размислям. Явно е, че организмът ми се справя с 30мг отделяна кърма без да има тежки проблеми, така че мога да продължа да кърмя, ако не увеличавам лактацията.

Въпросът ми към вас:

Мислите ли, че тези 30мг кърма, които получава бебето ми са от значение? Или по този начин само се правя, че кърмя, за да не се чувствам виновна?
Виж целия пост
# 1
Здравей,
аз отскоро съм майка на 6 седмично бебче - ясно е че нямам опит, но все пак си мисля че не трябва да се натоварваш толкова мн психически.Раждането и появата на малкия човек вкъщи само по себе си е достатъчно напрежение, наред с всички останали задължения по домакинството и теб самата.Остави нещета както са, все пак природата си знае работата.Всички сме убедени за преимуществото и качествата на кърмата, така че и 20 и 30 гр да му даваш са си твои и това му доставя все пак така важните антитела и имунна защита Simple Smile Успокой се и току виж нещата се оправили, Искрено ти желая късмет
Виж целия пост
# 2
Според мен дори и 30 мг все пак си е кърма.Така че продължавай. Peace
Не разбрах колко голямо е бебчето ти. newsm78
Понеже това,което си споделила съм го преживяла и като минала по този път мога да кажа,че единственото което мен ме спаси от запушванията беше цеденето и храненето на бебето с изцедена кърма.Запушвания се получават и когато бебето не засуква правилно и понеже споделяш,че дохранваш е напълно вероятно това да е причината.
Ето цитирам себе си от друга тема.


......Не след дълго получих първото запушване на каналче.Беше ужасно болезнено.Справих се.След което се започна със запушвания почти постоянно.През 4-5 дни бях със запушен канал.Отнемаше ми по цял ден,за да се справя с отпушването.Всеки път,когато ми се запушеше каналче се заричах,че ще си спирам кърмата.Така и не посмях да го направя.И така до момента на поредната консултация,на която се оказа че бебето ми е качило само 300гр.Първоначално реших,че кърмата ми е малко.Затова реших да започна да цедя,за да проверя колко кърма имам.Оказа се,че имам достатъчно,че даже и повече отколкото бебето ми можеше да изпие.Откакто започнах с цеденето бебето ми наддаде с 1кг за първия месец и продължи да си наддава добре,а аз престанах да получавам запушвания.Извода до който стигнах самостоятелно е,че явно бебка не е успявала да ме засуче правилно(1.Защото беше свикнала със силиконовите зърна и 2.Докато ми се регулираше кърмата в началото имаше периоди в които не успявах да изцедя необходимото и количество и се налагаше хранене от шише.Въпреки това детето ми не е и близвало АМ.Просто имах невероятния късмет със сестра ми да родим през 5 дни и тя имаше достатъчно кърма за своето и моето бебе.)Оттам следва,че тя е оставала гладна,а аз се сдобивах със запушвания.
И така продължавам с цеденето вече 5-и месец.Няма болка,само радост от това че детето ми получава наистина най-добрата храна!!

Виж целия пост
# 3
eva_merry, при теб проблемът явно е бил в лошото сучене на бебето. Като започнаха проблемите с бучките и аз реших, че бебето не суче добре и да му изцеждам всичко с помпата. Обаче, когато опитах да се отцедя с помпата, разбрах защо не се е справяло бебето. След топъл душ, окситоцин под езика и половинчасово изцеждане, бях успяла да изсмуча около 30-на грама, а гърдите все още бяха пълни. Не мога да очаквам от едно бебе да суче интензивно повече от половин час, за да може да си поеме порцията.
Та сега, като намаля кърмата, сме стабилизирали положението. Той суче 30-40 минути интензивно, като добре захваща ареолата. Успява да изпразни гърдата и да си поеме 30-те мл.

Между другото, когато се видя, че ще трябва да се дохранва, започнахме да ползваме бибероните на NUK, силиконови накрайници с най-малката възможна дупка. Засега Сашо не си е развалил сукателния рефлекс, ако не бяха проблемите с тесните канали, можеше спокойно да премине само на гърда. Знам, че не препоръчват при дохранване да се дава биберон, но в случаите, когато дохранването е голямо количество АМ, по-разумно ми се струва да се ползват добри биберони с широка основа и малка дупка. Би било мъчение цялото това количество да му го наливам с лъжичка или спринцовка.
Виж целия пост
# 4
Nevenu6ka, благодаря за подкрепата. Вече и сама стигнах до този извод, като си казах: "да става каквото става" ми олекна. Истината е, че бях 100% убедена,  че ще мога да кърмя детето си и това се оказа голямо разочарование, направо не можех да повярвам. Бях чела в сума ти сайтове, че почти всяка майка може да кърми, бях готова да нямам достатъчно кърма и знаех как да се преборя с това, но си нямах представа, че може да възникне такъв проблем, като тесни каналчета. Сега разбирам, защо казват, че не трябва да се насажда чувство на вина у майките, които не кърмят. Досега смятах, че са мързеливи егоистки, но сега гледам с други очи на това. Кърменето може да бъде едно вълнуващо и приятно преживяване, когато всичко е наред. Но може да бъде и едно трудоемко и болезнено мъчение. А най-лошото е, когато започваш да гледаш на собственото ти дете, като на източник на страдание. Това не бива да става.
Виж целия пост
# 5
Побутвам темата.Не прочетох нищо в Библиотеката по този пробем ,а не малко жени се сблъскат с него.
Виж целия пост
# 6
Няма такива статии, защото няма тесни канали - независимо че такава `диагноза` се поставя в ред ситуации, всъщност е един вид диагноза `не знам какъв е проблема`. Причината за проблемите със сигурност е друга и може да е както от страна на майката, така и от страна на бебето. Във всичката литература, която имам по проблемите на кърменето (а тя е доста екстензивна, вярвайте и съдържа купища неща, за които повечето хора не биха се сетили, че имат каквато и да е връзка с кърменето), диагноза тесни канали не присъства.
В случая очевидно има проблем с ефективното сукане на бебето - това, че едно дете се закачва на гърдата и извършва някакво сукане, не означава автоматично ефективно сукане. Много често точно при бебета, чиито майки казват, че сучат много силно и активно и смятат, че просто имат проблем с гърдите, се установява, че въобще няма трансфер на мляко и това, което майката интерпретира като активно сукане, всъщност е лошо дърпане и стискане без нормални сукателни движения. Някои майчини фактори също могат да водят до лошо дрениране на гърдите - напр. предишни операции в гръдната област, които може да прекъсват нервите, инервиращи зърната и оттам блокират или силно затрудняват рефлекса на потичане и стимулирането на млякото.
Твърде много кърма също може да причинява подобни проблеми и да се интерпретира като тесни канали, които постоянно се запушват (изцеждането не показва какво количество мляко има, а някои деца - особено такива, които сучат зле - не наддават добре дори при изобилно количество мляко, тъй като сучат само това, което им изтича спонтанно в устата и гърдата остава напрегната и неизпразнена, колкото и често да сигнализират желание за сукане).
Така че това е ситуация, която изисква проследяване на място от консултант по кърмене и лекар, запознат издълбоко с кърмаческите проблеми, за да се види откъде тръгва проблема и да се потърси решение. Сложните ситуации обикновено не могат да се решат само с писане във форумите - майката би могла да се обърне към някой от консултантите в закачената тема или да позвъни на телефона на кабинета по кърмене (0896 418 488), ако още има желание да се пребори с проблема. Знам, че когато човек е търпял много време, накрая стига до предела на издръжливостта си и взима решението да спре изведнъж, тъй като не може да понася повече безкрайното мъчение и да мрази моментите за хранене - това се отразява безкрайно негативно на отношението към детето и на самооценката на майката. При всички случаи обаче е важно да се види какво прави бебето на гърдата - тъй като проблемите с кърменето много често са първи и много ранен индикатор за проблеми при детето, винаги е важно да се изключи такава възможност, независимо дали майката ще избере да продължи с кърменето или не.
Виж целия пост
# 7
Благодаря ти Хедра за изчерпателния отговор.  bouquet
Мислех си ,че явлението "тесни канали" може да се предизвика и от стрес при майката. newsm78 Аз лично имах един период от 2 дни ,в които от паника и депресия не пуснах и 30 мл. мляко, а бебето беше на 5 месеца и уж нещата ве4е бяха ясни. След като се успокоих, изведнъж сякаш започнаха да ми се наливат гърдите (усещах напрежение ,боцкане -типичните симптоми при "слизане на млякото") и всичко потръгна в правилна посока. Grinning Аз лично ужасно се срамувах да изложа тук проблема си ,но проявих огромна воля ,желание и позитивизъм ,че ще се справя със стреса и където е текло пак ще тече!!! Simple Smile
Не губете кураж момичета при първите спънки на кърменето.Убедена съм ,че за да кърми една жена трябва просто много силно да го иска и нищо не би могло да я спре! Heart Eyes
Ето една статия ,която едва сега намирам за проблема на планинарка  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=29197.0
Виж целия пост
# 8
Здравейте,
аз съм поредната мама с проблем с кърменето.Родих момченце 4100г. 56см.,от болницата ни изписаха 3750гх.(раждането беше секцио).Лекарят ни извика да се теглим на 20-тия ден за нещастие се оказа.че бебето не е качило нито грам.От там се почнаха проблемите,доктора настояваше,че нямам кърма и трябва задължително да дохранвам с АМ.Винаги съм мечтала да си кърмя детето(аз съм кърмена 1г 8м).Реших,че каквото и да ми казва няма да го храня с АМ.
След 10 дни отидохме пак да консултация беше качил само 150г.Отново се започна ,как бебето е недохранено,само кожа и кости ,как щяло да атрофира,да не му се развият правилно органите,как то било болно от жълтеница и затова спяло и не плачело за ядене.В същото време бебето е в тонус,пишка си ,ака си всеки ден.Казаха ми ,че детето може да стигне до болницата на системи и други.Както и педиатърката ми заяви ,че "Да на всеки му се иска да кърми ,че е полесно,ама като няма".Никакъв съвет какво мога да направя.Освем това ни даде направление за пълни чернодробни изследвания,които налагат вземане на венозна кръв.Отидохме в лабораторията ,там ни заявиха,че не се наемат да вземат такава кръв на 30 дневно бебе,който е дал направлението,той да дойдел да го направи.Чрез познати се свързах с една педиатърка ,която подкрепя кърменето,тя прегледа детето и ме успокои,че всичко е наред да не се притеснявам само трябва да се прибера и да продължа да кърмя по често.Два дни съм кърнила почти по 12ч на ден.Бебето почна да качва за 15дни качи 350гр.Тази седница обаче за 5дни е качил само 100г.Нормално ли е?
Личния ни доктор се обади да ходим на консултация и по телефона ме попита "Ти нали го дохранваш с АМ вече,както ти казах?"Аз му отговорих "НЕ"При което той ми каза ,да отида да си взема документите от неговия кабинет и да си търся друг педиатър,защото явно аз съм си имала някъкви разбирания мои си и той не бил достатъчно компетентен по моя въпрос.А аз просто искам да си кърмя детето,това направо ме кара да се обезкоръжавам.Няколко тъти съм правила АМ и после го изливам в мивката.Няма да се откажа.Гърдите ме болят,направо имам чувството,че каналите отвътре ми парят,като източи детето кърмата.Дали е някакъв проблем това?Всичко ще изтърпя ,моля ви ако някой е имал този проблем помогмете.Правихме изследвания хвмоглобина е в граници,само стойностите на билеробина са ни 109 и малко бавно падат.Детето вече е на 50 дни и е качило до сега 500гр. проблем ли е това?
Благодаря на всички,за последвалите отговори.
Виж целия пост
# 9
Mira MB, казваш, че за 50 дни от раждането бебето е качило само 500 гр.? Според мен е много малко! Ако бебето не засуква добре, защо не пробваш да цедиш и така да му даваш кърма?
Виж целия пост
# 10
Здравейте, Мира Grinning
Изобщо не ви е лесно - нужна е наистина много упоритост и решителност, за да продължавате въпреки всички проблеми и въпреки съветите и преценката на педиатъра.
Ситуацията при вас наистина е тревожна и не трябва да се оставя без внимание. В случая педиатърът ви е прав - неговото задължение е да се грижи за това детето да се развива добре, а наддаването на вашето бебе е далеч от всички норми за правилно развитие на децата (500 гр е абсолютният минимум за наддаване за един месец, а вашето бебе скоро ще стане на 2м - това наддаване е притеснително малко и педиатърът ви е напълно прав, че такава липса на калории не е от полза за бебето и може да има неприятни последствия). Упоритостта да се кърми не трябва да е в ущърб на бебето - даването на добавка понякога е абсолютно необходимо и може да спаси кърменето, като даде на бебето нужните калории, за да наддаде по-бързо, да се изчисти жълтеницата и нещата да тръгнат нагоре.
Това, което е нужно да се направи във вашата ситуация, е да се види на място как суче бебето - предвид болките в гърдите ви и слабото наддаване очевидно има проблем. Педиатърът може наистина да не е в състояние да ви помогне да оправите нещата с кърменето - повечето лекари нямат специален интерес и знания за справяне в кърмаческите ситуации, а за съжаление нямат информация и накъде да насочват майките, за да може да се преодолее един такъв проблем. Така че е нужно да се обърнете към човек с опит - твърде вероятно е проблемът да не е в недостатъчно кърма, както най-често се интерпретира, а в проблемно сукане на детето. Ако сте от София, можете да се обадите на телефона на кабинета по кърмене - 0896 418 488 и ще се види коя от нас може да ви поеме и след като види бебето да ви свърже с лекар. Ако сте някъде другаде - споделете къде, за да можем да ви насочим към лекар с опит в работата с кърмачки.
Междувременно, докато се изясняват тези неща, е най-добре да последвате съвета на педиатъра и да започнете да давате на бебето добавка. В идеалният случай добавката може да е от изцедена ваша кърма - може да започнете да се доизцеждате след всяко кърмене на бебето и на следващото хранене да додавате изцеденото мляко. Ако изцеденото мляко е в минимално количество (5-10 гр), ще е необходимо да се дава добавка от поне 60 мл АМ поне 6х дневно. Т.е. бихте могли да запазите честите кърмения - 10-12 пъти в денонощие, като на всеки 3ч предлагате по 60 мл добавка. Така кърменето пак е на поискване, само добавката е на твърди часове.
Зная колко отчайващо звучи това, и то когато се надявате да намерите подкрепа за кърменето - може би ви изглежда сякаш ви разколебавам в усилията ви. Не е така - вие правите нещо наистина важно за детето, кърмата е от огромно значение за него. Недостигът на кърма или неспособността на бебето да поема достатъчно кърма обаче могат да имат дълготрайни последици върху развитието му, затова е важно първо да се защити неговия растеж, като му се осигури достатъчно храна, докато работите върху отстраняването на проблемите. Много е трудно човек да преодолее нагласата си - даването на добавка много често е свързано с голяма жертва от страна на майката, която се чувства сякаш отстъпва от принципите си и `предава` детето и надеждите си за изключително кърмене и естествен старт в живота му. Определено е нужна сила за такава крачка - зная, че не ви е лесно да го решите, колкото и наложително да е. Важно е да знаете, че това не означава край на кърменето ви - а е просто първата крачка към това да оправите нещата и да ги върнете в състоянието, в което трябва да се намират. Добавката е временна мярка - и ще отпадне, когато всичко се оправи Hug
Надявам се да пишете къде сте и да успеем да ви помогнем да постигнете желанието си за изключително кърмене и добре наддаващо бебе Hug
Виж целия пост
# 11
Здравейте,
свъщност детето е качило общо 650гр.до днес.Знам,че и това не е койзнае колко,но 500гр качи само този месец за 20 дни,първия месец качи само 150гр.Започна да си качва,но незнам как да компенсира първия месец няма как да наддава по 60гр.на ден.Трябва ли да го дохранвам?Ще качи ли толкова много изведнъж?
Виж целия пост
# 12
От Варна съм.
Как да му давам АМ с биберон няма ли да се отбие?
Пробвах с лъжичка,всичко връща,резултата беше цялото дете в мляко,а едва 10мл.Отне ми 10мин .Как да го сложа за да го храня с лъжица?
Благодаря ви за отговора.
Виж целия пост
# 13
Здравей Мира
Мерките на моето бебе бяха почти същите, и него го изписаха с почти 10 % загуба на тегло и също имаше проблеми с наддаването. Ето какво ни помогна на нас:
-увеличих продължителността на кърменията до час и половина-мисля, че заради началното хранене с биберон му беше много трудно да изсуква от гърдата и му трябваше време да се "научи"
-увеличих честотата на кърменията
-дохранвах с изцедена кърма и с АМ известно време (2-3 седмици).Схемата беше такава-първо кърмя, след това изцеждам и давам изцедена кърма, след това АМ. Храненето продължаваше общо към 2 часа. Давах АМ на всяко хранене само 2-3 дена, след това започнах да го давам по преценка и постепенно то отпадна. Въпреки мрачните прогнози на свекървата и педиатърката бебето не се отби заради биберона, винаги си сучеше с удоволствие.Наддаде 450 грама за една седмица! Кърмата ми не намаля от това, напротив нещата потръгнаха и задобряхме в кърменето.
-будех го, когато правеше дълги паузи между храненията заради успиване, и гледах да не прави пауза по-голяма от 4 часа между храненията.Навивах си часовника за през нощта, будех се и будех и него (беше голям зор  ooooh! ). Такова хранене насила беше само с биберон-милият нямаше сили да суче от мен, когато го събудех посред нощите за ядене.
И сега не сме шампиони с наддаването-знам какво е да броиш грамовете и да се притесняваш.Но въпреки бибероните си суче на поразия!
За дохранването най-добре купувай шишета и биберони на една и съща марка, с еднакъв накрайник. Тези, дето наподобяват гърда и млякото се изцежда едва-едва като от гърда, са много добри-ние имаме такова на Чико.
Успех и да ни се похвалиш с добри новини Simple Smile
Виж целия пост
# 14
Така нещата звучат по-добре - 500 гр за 20 дни е значително по-добре и вероятно вече сте на път да преодолеете проблемите Hug
При това положение не бързайте с добавката - нека първо още един лекар да види как е детето. Казвате, че ваша близка педиатърка ви е окуражила за кърменето и ви е предложила да кърмите много често - добре е, че имате такъв лекар на разположение. Тя виждала ли е детето оттогава? Ако не е - искате ли отново да се обърнете към нея?
Иначе във Варна можете да се обърнете към д-р Ружа Панчева - много симпатична жена, с дълъг личен стаж в кърменето и определен интерес към помощта за кърмещите майки Grinning Ако нямате координати, варненските майки могат да ви дадат информация - можете да пишете напр. на IvelinaAtanasova, golden_fall, fl0... която си изберете.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия