Картофено пюре. Защо?

  • 16 738
  • 16
Има ли някой идея защо картофите, като се пасират стават на лепкаво тесто? Дали е заради съдържанието на нишесте в тях? И има ли начин ефектът да се избегне (чрез добавка или употреба на определен вид картофи)?
Виж целия пост
# 1
Да, заради нишестето става така. За да избегна ефекта не пасирам картофите с пасатор, а ги мачкам на ръка с преса, после добавям мляко, масло, сол, индийско орехче и разбивам с миксер. С миксера вкарваш въздух и пюрето става пухкаво и много вкусно, колкото по-дълго миксираш Grinning , толкова по-хубаво става. Вкъщи страшно го харесваме Grinning .
Предполагам знаеш, че пюре става само от стари картофи, не от пресни  Grinning .
Виж целия пост
# 2
АЗ също не правя картофено пюре с пасатор, а със специална преса За пюре. След това прибавям масло, мляко и подправки
Виж целия пост
# 3
Цитат на: Abadjieva
Има ли някой идея защо картофите, като се пасират стават на лепкаво тесто? Дали е заради съдържанието на нишесте в тях? И има ли начин ефектът да се избегне (чрез добавка или употреба на определен вид картофи)?


Иван Звездев каза веднъж, че точно за да не става лепкаво, се мачка с преса или вилица.
Виж целия пост
# 4
Точно така е-с пасатора става лепкаво, но с преса-не.
Виж целия пост
# 5
Аз пък варя картофите до разваряване, предварително нарязани на дребно, прибавям масло, слагам капака и силно раздрусвам тенджерата нагоре-надолу и наляво-надясно.
Получава се страхотно нелепкащо, уханно картофено пюре.
Яде се докато е топло Wink  Sign Exclamation
Виж целия пост
# 6
Не слагаш ли прясно мляко и масло?
Аз слагам задължително и мачкам с едно такова нещо кръгло с дупки/извинете за глупавото обяснение,ама не знам как се казва/дети го има във всеки комплект черпаци и тем подобни.

п.п.Ако някой знае как се казва тая чудесиу моля да ми каже,че да не се излагам повече.Мерси.
Виж целия пост
# 7
Ренци мисля, че се казва картофомачкачка;)
Виж целия пост
# 8
Благодаря на всички! Аз помня, че майка ми имаше една такава преса като бях малка. Май ще трябва и аз да си купя.

А това
Цитат на: Теодора
Ренци мисля, че се казва картофомачкачка;)

направо ми напълни душата!  Laughing  Laughing  Laughing
Виж целия пост
# 9
Аз нашите ги "мачкам" с миксер, добавям масло, мляко и сол и стават чудесни.
Виж целия пост
# 10
Цитат на: Abadjieva
Благодаря на всички! Аз помня, че майка ми имаше една такава преса като бях малка. Май ще трябва и аз да си купя.

А това
Цитат на: Теодора
Ренци мисля, че се казва картофомачкачка;)

направо ми напълни душата!  :lol:  :lol:  :lol:


Продавт обикновенна преса за картофи (не картофомачкачка) във Фантастико (Младост) и по домашните потреби. Струва между 6 и 15 лева.
Виж целия пост
# 11
Цитат на: renci
Не слагаш ли прясно мляко и масло?
Аз слагам задължително и мачкам с едно такова нещо кръгло с дупки/извинете за глупавото обяснение,ама не знам как се казва/дети го има във всеки комплект черпаци и тем подобни.



Ми не, щото си имам принципи Wink  не слагам мляко, ама слагам масло, даже съм го написала Wink Sign Exclamation
Виж целия пост
# 12
Mliakoto triabva da e toplo. Taka stava nai-dobre
Виж целия пост
# 13
За да се предотврати лепкавостта, която се получава заради нишестето в картофите, нарязаните картофи се слагат в съд с гореща вода (70 С) за 30 минути, след това се изплакват и се слагат да се варят. Не си спомням научното обяснение на процесите, протичащи при кисненето на картофите, но крайният резултат е фантастичен. Сварените картофи обикновена мачка мъжа ми с гореспоменатата "картофомачкачка",   Grinning което вкарва въздух в сместта и се получава страхотно пухкаво пюренце (след като се добавят и останалите продукти, естествено)
Виж целия пост
# 14
Най-лесно, да ви кажа, става с полуфабрикатите...  Wink Нито мачкаш, става за няколко минути, пухкаво е, не можеш да се "изложиш" и да искаш... когато правя картофено пюре, винаги го правя с полуфабрикат.
Виж целия пост
# 15
Цитат на: petty
Най-лесно, да ви кажа, става с полуфабрикатите...  Wink Нито мачкаш, става за няколко минути, пухкаво е, не можеш да се "изложиш" и да искаш... когато правя картофено пюре, винаги го правя с полуфабрикат.


да ама никога не става на вкус като истинското... има си вкус на... фалшиво...
Виж целия пост
# 16
И аз харесвам естественото пюре... Яла съм изкуствено, но не е същото.
Иначе правя карт. пюре с прясно мляко (повечко) и краве масло (мъъъъничко). И не се слепва, нито става на бучки. Млякото трябва да е горещо, картофите също се мачкат с "картофомачкачката"  Laughing  горещи. А ако не се слага мляко, картофите се варят обелени със сол и вместо мляко - слагате водичката от варенето в обилно количество, защото пюрето поема много влага. Така като изстине става много хубаво и вкусно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия