Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как свикнаха децата ви с яслата?

  • 4 872
  • 68
Здравейте!Ходиме от 3 дни на ясла.Всъщност от 13-ти февруари,но след него беше цяла седмица в къщи с хрема.Та сега от пон. започна да ходи пак,днес вече трети ден.Първите 2 дни ходеше с голямо желание,но на втория ден нещо се случи (плака 30мин. на прозорчето на ясленската група за мама)и сега става все по трудно оставянето там.Днес също много плака!Направо ми се къса сърцето!Той е много контактен,ходи често по клубове,оставяла съм го за по 2-3 часа на някое място с деца.И не е имало проблем.Взимам си го все още на обяд-принципно вече в настроение по обяд!Но когато го попитам как си?Той отговаря:-леличката се кара на мен!Винаги така отговаря.Не знам какво става вътре.Но много се учудвам,че така пищи като ходиме!Днес вече от входната врата започна да говори,че не иска при децата и леличката!А утре,най вероятно от събуждането си няма да мога да го накарам да отиде!Споделете опита си,споделете за това как се чувствате и вие ако се намирате в такъв процес.Аз съм вече психически изтощена  Cry Знаех,че почти всяко дете минава през този период на адаптация,но добре би ми се отразило да чуя вашите мнения и горчиви опити!
Виж целия пост
# 1
Съвет 1:
Научи детето, че това не е Леличката  ooooh!как ви хрумва така да наричате персонала винаги ме е учудвало.
Съвет 2:
Говори с въпросния персонал, т.нар. Леличка-ама не-яло ли е спало ли е, а как го утешават и какви действия предприемат за ревльовците.
Пример:Моята малката е ревла.Принципно и в яслата/градината има "доброто и лошото ченге" т.е.-винаги едната госпожа е по-любима.Макар и с рев при едната смяна винаги е влизала "по-лесно", реве, ма влиза сама.Обикновено детето биво утешавано с думи и бива отвлечено вниманието му, говори му се, че ще го вземат.Моето даже на ръце е държано.На ръце го поемаха и от вратата, като видят, че е зле положението.
Съвет 3:Говори на детето хубави неща за градината.
Съвет 4:Бъди търпелива-ходите от няколко дена/чудя се къФФ е този прием февруари, ама айде, ти си знаеш/Често срещано е 1 ден да влезне ей така , а после-рев до небето и едва ли не апокалипсис.Тогава майката започва да се навива, че едва ли не персонала го малтретира.Па то просто реве, щото му е непривично, чувства се само, изгубено/еле па ако са 25 деца в яслата, познай как имат време да го обгрижват поотделно/ и реве за майка си.Нормален перидо за адаптация е един месец.До месец детето ти ще е свикнало.
Пример с моята ревла:
Тръгна от септември без проблем, ходи месец.После получи пристъп, после имаше празници, така се случи, че не беше ходила месе и кусур, поктай НГ още повече.Когато януари си тръгна пак-голям рев, голямо чудо, цял месец.Познай за кой ревеше обаче-за сестра си, с която беше за този месец ваканция неразделна.

Как се чувствах аз-не по-различно от деня, в който дадох голямата на ясла едно време.Носталгия по отминалото бебешорство, радост, че детето ми прави първата си "социална" крачка.
Не е здравословно да го взимаш дълго на обяд-сама казваш, че по обяд е вече спокойно детето.Значи-не се дере цял ден и не е трагичен случай.До две седмици е готов. Grinning
Виж целия пост
# 2
Не мога да споделя опит,но ще се опитам да ти дам съвет,въпреки че незнам доколко ще ти е полезен.
Говори с лелките.Кажи им да се отнасят по-внимателно с него,че трудно свиква и т.н...Друго незнам какво да ти кажа.Така е при по-голяма част от децата.Да не те отчайвам,но някой никога не свикват.
Говори и ти повече с детенцете.Кажи му,че ще си играе с децата,занесете му някоя любима играчка там.Заинтригувай го.
Дано успеете! Hug
Виж целия пост
# 3
Първо не се шашкай излишно - нормално е да му трябва време, за да свикне. Търпение му е майката. Ще стигнете до момент, в който няма да иска да си тръгва. Дали му се карат или не въпроса е спорен, защото децата си измислят много на тази възраст.
Иначе от личен опит - дъщеря ми тръгна с огромно желание, но на четвъртия ден паднала и си обелила носа. И реши, че не иска (беше почти на две години тогава). И се почна един рев, едни писъци , чудо. И така ... една седмица. Сега всяка сутрин заявява, че не иска при децата, но това е заради ставането от леглото. Вечер не иска да си тръгне. Лятото с такава носталгия гледаше двора на яслата, че едвам си изчака да мине месеца.
И  наистина работещите в яслата са сестри, а не лелки! Обидно е, а очакваме от тях адекватно отношение.
/чудя се къФФ е този прием февруари, ама айде, ти си знаеш/
Яслите, които са само ясли, а не са заедно с ДГ имат целогодишен прием. И при тях не се кандидатства по интернет, а  се подава хартиена молба.
Виж целия пост
# 4
Ами никак.Синът ми ходи 5 дни за по 1ч.После се сополиви цяла седмица вкъщи.
След това още 2 дни престой и край.Нямам право като родител да не чувам и виждам всички вербални и невербални символи,с които детето ми ме молеше да не го оставям там.И няма да го заведа вече.Тези общо 7 дни през които е ходил го разболяха 2 пъти.
Вторият път от бронхит.
Виж целия пост
# 5
пенелопа,по първия съвет-каква е лелката в яслата ако не лелка?Не говоря за сестрата която си е медицинския персонал.Т.к. се познавам от миналото с персонала сутрин говориме изцяло за това как да го утешат и какво да НЕ правят.Изобщо не говориме за неговото хранене или спане,защото той закусва в къщи(те знаят) ,не спи там все още.Така,че разговорите са изцяло за това как да го успокоят.Да ама казват,че той не иска да го гушкат или каквото и да било.Не давал да го пипнат или пък заговорят докато плачел.И си е така-такъв характер е.Когато е разтроен,няма баба,татко,а само мама!И те го оставяли дкато се отреве.Говоря му постоянно когато стане на въпрос положителни неща,говоря му как леличката е добричка и обича Дейвид,колко в хубаво там и няма да скучае-има играчки,добри дечица,песнички и танци.Гледам да съм уверена пред него (мъжка майка)(даже ме обвиниха,че съм много коравосърдечна само защото не рева наред с другите 2 майки пред градината сутрин.А на мен ми се къса сърцето Sad ) По 4-та точка:прием като прием-нищо нечувано и не виждано!
boto-определено са му се скарали и то мисля през втория ден з анещо,но не е в това бедата.Аз и на друго място съм писала,че според моето педагогическо образование трябва да се отнасят с новите дечица по внимателно през първите дни на адаптация,а не да ги третират като останалите.А още повече,че февруари на дали има много нови приети.Иначе за фантазията е ясно ,че им е в излишък  Grinning.На всичко казва ДА-кара ли ти се леличката-ДА,гушкали те-ДА,цунка ли те-ДА,абе въртя ги от всякъде за да се обедя кое е истина ама нещо се загубих днес!А за сестрите и лелките и начинапо който ги наричаме-да,сестрите са тези които са по цял ден с тях,а лелките тези които ги обслужват-храна,пиш и т.н.Ама пред него не мога да кажа сестрата,а казвам леличката-разбира се тя не ни чува,а и да ни чуе той е малък още и няма как да му кажа отивай при сестрата,да речеме.Защото ще си помисли ,че е моята сестра по роднинска връзка!Което пак не е правилно!
Виж целия пост
# 6
Никаква мъжка майка не си LaughingПо- се тръшкаш от аз с две момичета дет съм.До тук, така описано от теб във втория ти пост-нищо смущаващо не виждам.Къде е драмата, че плаче?Еми-повечето плачат.Да.Откъснати са от мама.Моето пък плаче за кака си.Сама си си отговорила, че детето не е необгрижено, за всичко с Да отговаря, докато в първия си пост загатваш, че може би вътре нещо го правят...Освен всичко-нормално е да ми се "скарат" за нещо.Ако е дърпал играчка/ не ми казвай, че твоето точно не дърпа и си го познаваш/ ако се е сбутало с друго дете, ако е пищяло на инат и т.н и т.н.
Виж целия пост
# 7
                  " Лелката " в яслата е ПОМОЩНИК ВЪЗПИТАТЕЛ.
                    Всяко дете е  влияещо се от задаваните му въпроси.Ако го попиташ: Бие ли те лелката? Отговорите са два - ДА и съответно НЕ. Никога на децата не трябва да се задават въпроси,които предполагат отговор и то двузначен.
                    Нашата госпожица / 2г.3м/ когато я питам : Кара ли ти се някой? Тя отговаря: Да.А на въпроса: Кой ти се кара? Мълчи като Гюро Михайлов на пост. Laughing При това аз работя в същото ОДЗ и винаги мога да надникна и да видя дали някой я бие.Няма такъв случай до сега.Все на ръце я държат,но тя се тръшка та пушек се вдига и то точно 2 минути.След като я остави майка и ,аз тичам да видя как е ,че е плакала и виждам как се разпорежда из групата без да и мигне окото.При това изяжда яденето на някое дете седнало до нея .С една дума хич не се чувства изоставена и пренебрегната.Само като види някой от нас и писва ще речеш,че някой я дере.А на обяд просто не могат да я сложат на леглото и това си е.Веднъж влязох да видя как протича поредния опит да бъде сложена в леглото и умрях от смях.Едната сестра държи долнището на пижамата,другата горнището , а двете пом.възпитателки правят нещастни опити да я разкопчаят.Тя се бие и дере като котка и най-авторитетно отговаря,че дядо ще я вземе и ще "пинка пи него".Аз разбира се се разсмях от гледката и като ме видя то не бе рев,не бе чудо.
  А персонала си отдъхна защото си представете как щяха да спят другите деца.
                     Какво ли не пробвахме и не иска да спи това си е.Отказахме се и спретнахме една стройна система кой кога е дежурен след обяд с нея.
                     При това като си тръгне винаги казва ,че утре ще дойде пак.Знае всички стихотворения и песни,рисува,танцува и не иска да спи.А опита ми е огромен с деца ,но в случая не помага.Чешит си е хлапето и характерче от сега личи и то какво. Mr. Green
Виж целия пост
# 8
                     При това като си тръгне винаги казва ,че утре ще дойде пак.Знае всички стихотворения и песни,рисува,танцува и не иска да спи.А опита ми е огромен с деца ,но в случая не помага.Чешит си е хлапето и характерче от сега личи и то какво. Mr. Green

а в къщи спи ли?
Виж целия пост
# 9
Оооо пенелопа-моето дете не дърпа,не бута,не се инати,не се бие  Laughing Wink Разбира се,че ги прави!А иначе и на него му обяснявам,че когато прави бели и мама и лелята ще му се скарат!
докато в първия си пост загатваш, че може би вътре нещо го правят...
споменах това и с право-100% нещо е станало т.е. са го смъмрили здраво за да реве и да не иска на 3-тия ден да ходи!Това е нова за него реакция която виждам като негова майка!Абсолютно необичайна!Ако беше на 3-тия,4-тия ден,да кажеме,че вече се е усетил,че мама я няма,ама на втория ден такъв рев да му удари.....
                  " Лелката " в яслата е ПОМОЩНИК ВЪЗПИТАТЕЛ.
                    Всяко дете е  влияещо се от задаваните му въпроси.Ако го попиташ: Бие ли те леката? Отговорите са два - ДА и съответно НЕ. Никога на децата не трябва да се задават въпроси,които предполагат отговор и то двузначен.
Да!Дай пример с правилно зададен въпрос?Така,че да сме сигурни в отговора му и неговата достоверност.Това наистина е много важно-начина по който ще се зададе!Сега чета една книга "Силата на подсъзнанието" при деца от 3 до 12г. възраст.Много интересна книга и полезна най вече.Там се споменава точно това:за начина по който трябва да им се говори на децата!НЕ  трябва да им се казва пр. "не тичай",защото децата възприемат всичко първо визуално и от тази команда остава в съзнанието им последното казано,а именно ТИЧАЙ.И ако за момент при тази команда спре да тича детето,то в следващия отново ще тръгне да тича!Правилното в случая е да се каже:"върви по-бавно".Т.е. на децата трябва да им се казква какво ДА направят,а не какво да НЕ правят.Защото в следващия момент те ще спрат да го правят,но няма да знаят какво да направят всъщност.Това е един малък пример!Така,че същото е и може би с начина по който ще се задават въпросите при малките деца!Ще ми бъде интересно твоята гледна точка-на човек с опит!
Виж целия пост
# 10
                  " Лелката " в яслата е ПОМОЩНИК ВЪЗПИТАТЕЛ.
                   ...
Криси нарича "леля", "лелята" всички, които са на подходящата възраст. Също и бабите ги разграничава като такива. Но добре, че  в яслата не им казва "баби"  Laughing
Все пак се научи да ги нарича и "госпожи". И аз му говоря за "госпожите". Децатя не делят персонала по професия, а според разбиранията им за възрастта на хората. Поне моето дете затова говори за "леличките" все още. Майка ми, докато работеше в яслата на едно ОДЗ, казваше, че някои деца ги наричат "бабо". И никога не се е сърдила.  Wink
Didia, Криси тръгна на ясла през септември 2008. Отначало му беше мноооого трудно. Но някъде октомрви месец му разказвах за Дядо Коледа. Хрумна ми да му кажа, че той ще донесе подаръци на децата, които се хранят и спят в ДЯ (защото нито спеше, нито ядеше там). Това имаше невероятен ефект и детето свикна много бързо с ДЯ. Естествено, всеки ден повтаряше, че Дядо Коледа ще му донесе подарък  Laughing... и така и стана. Може вие да използвате Баба Марта, или някой друг личен или семеен празник, или поне да пробвате... знае ли човек. Ти си педагог - няма да ти давам акъл.
Виж целия пост
# 11
С постепенно увеличаване на времето на престой  в детската ясла!
Виж целия пост
# 12
Две седмици я водих до обяд, плачеше на влизане, но точно 2 минути и после е била спокойна там. На третата седмица започна да влиза в яслата, без да плаче и да спи, без никакви проблеми.
Ако обича да похапва, казваш/напомняш, че има закуска вътре в яслата. Така нашата мома е влизала и на бегом в групата. Simple Smile
Виж целия пост
# 13
Дъщеря ми свикна бързо, ако трябва да съм точна свикна от раз. Но тя сама реши, че иска да ходи на ясла. Просто всичките й приятелчета от кварталната градинка тръгнаха на ясла и тя определено се чувстваше самотна. Laughing
Та проблеми с адаптацията не сме имали, но въпреки това винаги съм й казвала, че яслата е за послушните и пораснали деца, че там е хубаво, има много забавления....Важна е самата подготовка на детето преди тръгването.
За мен и характера и темперамента на самото дете обаче оказват най-голямо влияние за това за колко време и дали ще свикне с яслата.
Виж целия пост
# 14
                     При това като си тръгне винаги казва ,че утре ще дойде пак.Знае всички стихотворения и песни,рисува,танцува и не иска да спи.А опита ми е огромен с деца ,но в случая не помага.Чешит си е хлапето и характерче от сега личи и то какво. Mr. Green

а в къщи спи ли?
                Спи от 13-13.30 до към 16-17 часа.При това ми заспива в колата докато се приберем.Ето и сега я взех и в момента спи , а педагога в яслата ми каза,че е пяла цял ден и че започнала да разказва за дядовата ръкавичка /римуван текст / и стигнала до някъде и изтърсила :Моя деди не знае повече. Mr. Green Днес са имали куклен театър и ни разказа за болното трамвайче.Като я вземем писва само докато  я облечем,а после не можем да я стигнем из площадките и пързалките при това тези,в двора на ДЗ.И на всеки срещнат казва :Чао!Уте пак доиидааа! И на утре пак същото - рев и още щом види оградата почва да обяснява,че няма да ходи при децата ,а ще вземем батко и.Е,отказахме се вече и графика ни е готов до септември,когато ще ходи на ДГ и се надяваме вече да не прави подобни изпълнения.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия