Капама - харесвате ли и коя е вашата рецепта

  • 29 558
  • 17
Аз съм голям любител на хубавата капама. Ето моята любима и изпитана рецепта:

СКОПСКА КАПАМА

Свинско - 250гр
Телешко - 200гр
Пилешко - 300гр
бахур, кървавица или наденица (аз взимам панагюрска наденица, най-хубава е засега) - 200гр
пушен бекон или гърди - 150гр
средно голяма кисела зелка
1 ч.ч. ориз (от кръглия за предпочитане)
масло - 125гр
1 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. вода
черен пипер и пикантина (ако са ви по-солени злеките - без никаква сол и пикантина  Stop)

Нарязвате зелето на ивици и задушавате до омекване и намаляване на 2/3 от обема му в тенджера. Добавяте ориза и пипера. Редите в голям гювеч ред зеле, после по равни части от всички месца, предварително нарязани на късчета, на желана от вас големина. После масло. Пак зеле, пак месо и масло и завършвате със зеле. Т.е. делите зелето на три, а месото - на две. Сипвате водата и виното. Слагате в началото на силна фурна да започне да кипи, след това намалявате и оставяте поне за 3 часа. Невероятно е  Blush



Правя си я редовно, не по повод или празник. При вас как е?  Simple Smile
Споделете изпитани, стари и от различни краища рецепти, ако знаете  Hug
Виж целия пост
# 1
За нас в къщи се оказа,че най-много ни харесва капамата в която има пилешко(или заешко),свинско и сурово пушен суджук и зелеви сърми....

Пилешки горни бутчета,свинско(малко шарено месо и малко по-сухо),сурово-пушен суджук.
Месото се натърква с черен и червен пипер.

Отделно си запържвам една глава лук,добавям каймата и нарязаното месо на 1 пушено пилешко бутче.Като се позапържи добавям измития ориз.След като стане стъклен слагам подправките: черен пипер,червен пипер,чубрица.
Завивам сърмите.

В една тава си нарязвам кисело зеле и хубаво го обърквам с червен пипер.

В глинен гювеч нареждам кълцаното кисело зеле,после редя месо,пак зеле....Към средата на гювеча слагам сърмите,а най-отгоре слагам суджука и завършвам пак със зеле,като гледам да сложа няколко цели листа преди да сложа капака.Наливам 2 ч.ч вода и наливам около1 к.ч. олио.

Наредения глинен съд слагам в студена фурна и включвам на силно отгоре и отдолу.Когато заври намалявам на около150 градуса.Пека няколко часа.
Става фантазия....А колко червено вино изпива  Crazy Crazy Crazy Crazy
Виж целия пост
# 2
Капама правя без да следвам някаква специална рецепта  Blush Слагам каквото ми хрумне. Последната, която правих беше: кисело зеле, сарми от Бъдни вечер, пилешко и свинско. Пече се мноооого дълго, първо няколко часа на макс, после намалявах постепенно градусите. Имахме гости и изядоха всичко, аз не успях да опитам  Crossing Arms Казаха, че била много хубава.
Виж целия пост
# 3
Аз я правя с свинско, телешко,пилешко, ако имам слагам и суджук кесело зеле, черен пипер на зърна, червен пипер, чаша червено вино и задължително наредена сланина на дъното на гювеча.Доливам водичка, покривам отгоре хубаво със цели зелеви листа ,бум във фурната/без капак отгоре/ и забравям за 3 часа за него.Когато е готово само изхвърлям изгорелите отгоре листя и нападаме,става мозък. Flutter
Виж целия пост
# 4
Аз я правя изцяло по суров начин - нищо не запържвам или задушавам!!!

Моята капама

# 200гр. свинско месо или ребърца
# 200гр. телешко месо
# 3-4 пилешки горни бутчета
# 1 сурово-сушен суджук
# 1 средно голяма зелка
# 1с.л. зехтин
# 1к.ч. ориз
# 1 стрък праз
# 1ч.ч. червено вино
# черен пипер и кимион на вкус

От зелката оставям 3-4 големи листа, половината нарязвам на ситно, а от останалата част приготвям сърмичките. Ориза, ситно нарязания праз и подправките обърквам заедно и завивам сърмички.
Започвам да редя в глинен гювеч:
На дъното слагам 1 с.л. зехтин.
Овкусявам трите вида месо с подправките.
После нарязаното зеле от най-вътрешната част на зелката (това, което е вече малки листа за сърмички). Редя телешкото месо. После ред зеле. Редя пилешките горни бутчета. После сърмичките. После ред свинското месо. Ред зеле. Слагам сурово-сушения суджук и най-отгоре завивам с листовете зеле. Наливам 1ч.ч. червено вино. Слагам го в студена фурна. Включвам фурната на 250 градуса за около час, след това намалявам на 180 и го оставям да се пече още 3 часа.

Ето резултата:
   

   

Гъбите на последната снимка са импровизация, която много се одобри!  Wink
Виж целия пост
# 5
Обожавам капама !
Най-вкусен става заек на капама.Рецептата е на майка ми.Ако е дивеч една нощ се слага месото,нарязано на порции в марината от вино,2-3 глави нарязан лук,скилидки чесън,черен пипер и чубрица.
Вади се от маринатата,шпекова се със скилидки чесън,сланинка и морковчета за цвят/.Леко се запържва в олио.В глинен съд се подрежда месото,слага се и мазнината от пърженето,добавят се 10 обелени цели картофа/избират се по-малки/ цели морковчета,лукчета/повечко/,но дребни,скилидки чесън,10 маслини,няколко кисели краставички.Доливаш с вода,добавяш 2ч.ч. вино,черен пипер ,чубрица,дафинов лист,размиваш три супени лъжици брашно,червен пипер и печеш на 220 градуса два часа.Става мозък,по принцип винаги правя и питка.Чувстваш се като в банска механа.
Да ви е сладко !
Виж целия пост
# 6
Тази Коледа за първи път правих капама и много се хареса на всички в къщи.Прочетох много рецепти и в крайна сметка си я направих по мое усмотрение.Най-отдолу и отстрани наредих сърмички с кайма и ориз.След това сложих телешки пържоли,които предварително бях мариновала в прясно мляко и подправки,след това сложих свински пържоли мариновани с бяло вино,отгоре пилешки пържоли и накрая суров суджук.Между отделните слоеве месо сложих и гъби.Завих всичко със зелеви листа и късно вечерта сложих гювеча в студена фурна.Включих на 100 С и си легнах Crazy , а на сутринта всичко беше готово.
Виж целия пост
# 7
аз съм зле във кухнята,мо мъж ми готви...та неговата капама;

важно е месцето да е хубаво и ако може диво-той е ловджия и от време на време се намира нещо диво.прасенце,телешко, зайче, пиле или кокошка, суджук или кървавица...та месо каквото има,но поне 3 вида и нещо сушенко на вятър.сланинката и няколко листа зеле слага най-отдолу на гърнето, месото нарязано на парчета и омешано реди на ред, а върху него зеле с малко ориз ....та така докато свършат продуктите или се напълни гърнето.отгоре няколко листа зеле чаша вино,чаша вода, затваря се съда  и за той казва"най-важно е печенето"-по възможност на огън,но слаб,или на онези старите печки на дърва,дето може да се готви на тях поне 4-5 часа тихичко да къкри.за печенето-става и на фурна, най-е хубава на "дървен огън".
Виж целия пост
# 8
Колкото къщи в Разлог/Банско и околия - толкова различни капами  Laughing
В рецептата на баба ми няма капка течност (вино, за вода да не говорим).
Сланина (за дъното), к. зеле, ориз, картоф (1, макс.2 за цялто гърне), червено цвекло (домашно приготвено - демек кисело), чер пипер, дафинов лист, суджуци и кървавици от заклано наскоро прасе, месо- главно свинско и телешко. Реди се на пластове - месо и зеленчук. Завършва с цели листа к. зеле, които обикновено са изгорели и се изхвърлят като се отвори гърнето. Старите гърнета се запечатват с тесто. Слага се студено във фурната. Температурата е висока в началото, докато закъкри, след това цяла нощ на бавен огън.
На сутринта цялата къща ухае на зеле  Laughing и вечерта се празнува Нова година Simple Smile
Виж целия пост
# 9
Дойде ли сезонът на киселото зеле, редовно готвя капама. Ето я моята рецепта - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=365379.new#new
Виж целия пост
# 10
 В нашия край капама няма, от форума я научих, съчетах различни мнения и рецепти и така. Моя вариянт и снимка тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=358532.msg9605865#msg9605865
 Майка ми за първи път опита капама, след като аз и я приготвих тази Коледа, а мъжа и (грък), направо се размаза и и каза да вземе рецептата и да му я приготвя редовно Laughing
Виж целия пост
# 11
Не съм правила никога, да си призная.  EmbarassedЩе ви следя рецептите.  chef
Виж целия пост
# 12
Ооооо Блонди  Hug
Това ядене мога да го ям всеки ден до края на живота ми  Naughty
Обожавам го и в къщи е на особена почит !
Няма Коледа у нас без Капама  Naughty
Даже сега ме подсети и другата седмица ще направя  Hug
Виж целия пост
# 13
В рецептата на баба ми няма капка течност (вино, за вода да не говорим).

А за ориза не трябва ли? Или пуска достатъчно от зелето?  Thinking  А картофа за какво е?  Thinking

За заек не съм се сещала, че може да сложа, ще опитам  Simple Smile
Виж целия пост
# 14
Моята капама е вариация на "Банска капама":
1. бяло месо - пиле, петел, пуйка. заешко не ми върви с кисело зеле.
2. червено месо - вече слагам само свинско, телешкото се отхвърли на семеен съвет.
3. сарми с повече кайма
4. суров колбас - има едни наденички за барбекю, те са много вкусни; ако не намеря - карначе или обикновена сурова наденица.
На дъното на гювеча слагам нарязано кисело зеле, объркано с наситнен бекон, ред бяло месо, ред сарми, ред червено месо, наденички. Покривам с кисело зеле. Наливам чаша вино - бяло или кипнато червено, подправките са червен пире, чер пипер, къри, бахар.

Имам и  мързеливи варианти:
1. Бяло месо, сарми, наденица.
2. Бяло месо, свинско и бекон.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия