Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

пенсия на дете с увреждане

  • 59 857
  • 25
# 15
До сега молба съм подавала след излизане на ТЕЛК и единствено за детски веднъж на годината. Преди години си спомням, че и за ТЕЛК подавахме всяка година, въпреки, че важи за три, но от миналата мисля, че важи до изтичане на решението. Чакам заповедта след двадесетина дни и ще видя. Но ще ходя до социалните и ще проверя. Знам само, че доходи не ми искат . Много благодаря!
Виж целия пост
# 16
Случайно попаднах на това   newsm78
Виж целия пост
# 17
Изобщо не мога да повярвам, просто не знам. Но всичко се очаква и вече нищо не ме учудва.
Виж целия пост
# 18
Да, както досега, но запитай дали всеки учебен срок, трябва да се представя с молбата и служебна бележка, че детето посещава училище.

В молбата за детски пише : детски се полагат за всяко дете  до като навърши 20г. и продължава да учи, предоставяте документ от училището. При дете с ТЕЛК до 18г. и ако учи и до 20г. с предоставяне на документ.
Родители тази държава не само ни мачка но не ни и помага, дори не ни казват какво да правим като родители, търсете си правата и сами се учете от грешките си.
Родител съм на дете с ДЦП със ТЕЛК 100% учим в училище и сме страхотно умни, но не можем да ходим и куп други неща, но се справяме с общи усилия. РЕЛК се издава до навършване на 16г., след това подлежите на общ ТЕЛК по местожевеене които ви каже друго просто не го е изпитал.
На ТЕЛК ви трябва да пише след като ви го издадат че детето е над 16г има абревиатура за това
и тези малоумници дори това не знаят защото ще си патите в социала после.
Полага ви се и пенсия за детето, ако ТЕЛК е над 70%. Подава се молба в пенсионното за пенсия на детето, или от родител или от детето ако може да ходи до там.

Поздрави на всички майки които продължават да се борят със скапаната система в България и си остават тъпи националисти като мен. Децата ви имат права и вие сте хората които трябва да се борят за тях.Детето ми учи в ПМГ В.Търново и съм горда с него, но никак не ни е лесно и не ни е било до тук но щом аз успях и вие можете.
Виж целия пост
# 19
Можели някой да помогне.детето ми е на 10 год.на 10.10 бяхме на телк и му дадоха 40 процента като досега от 2005 год.е бил със 50 процента.а той е със наследствена астма-смесена форма.сега обжалвам пред нелк...посъветвайте ме какво да права ,изведнъж да кажат че дедето ти е добре като не е...и да намалят рязко прожентите на детето ми.и друго ме интересува на тия 40 процента-какви права има и на каква парична помощ има...благодаря ви ако някой ми отговори
Виж целия пост
# 20
За съжаление под 50% ТЕЛК, няма никаква парична помощ от социалните.
Щом сте подали жалба до НЕЛК, изчакайте.
Виж целия пост
# 21
здравейте . моят син януари ще навърши 16г. доколкото разбрах трябва да отида този месец в НОЙ да подам молба за соц. пенсия . той е със 100% счп . а ще спре ли члена който получава от социалните ? благодаря ви предварително за отговора .
Виж целия пост
# 22
vikori2010, това което получава синът ти от социалните няма да бъде спряно .Тези пари нямат нищо общо със инвалидната пенсия от НОЙ. От НОЙ ми обясниха ,че ако искам парите които ги получава моят син да се превеждат по банков път, а не в пощенските клонове трябва да открия сметка с името на детето. Така, че ако няма открита сметка и естествено ако желаете сумата да е по банков път трябва да му откриете .
Виж целия пост
# 23
благодаря за бързия отговор . а този член от двеста и няколко лв. до 18 г . ли ще го получава от соца . извинявам се че много питам но досега поради незнание доста са ни прецаквали .
Виж целия пост
# 24
Двойните детски и тези 240,00лв поне на мен така ми обясниха/тъй като синът ми скоро навърши 18год/ ще ги взима докато учи ,но  не повече от 20 година.  Така че и тях и интеграционните добавки няма да ги спрат .
Виж целия пост
# 25
Здравейте! Става дума за дете на 17 години, инвалид от ранна детска възраст, с 97% инвалидност с ч.п по последното (от ноември 2008г.) решение на ТЕЛК. До сега, тя е получавала социални добавки от социалното подпомагане. Никой не ни е обяснил, че тя от 16-годишна възраст има право и на пенсия от НОИ. Затова подадохме документите само през януари 2009г. Сега тя е получила пенсията от момент на подаване на молбата в НОИ (фактически, за 1,5 месеца). Моля да ми обясните, дали не е редно да и се изплати сумата със задна дата от момента на
навършване на 16 години. Дали е редно да я лишат от тази пенсия? Или можем да потърсим правата и да поискаме пенсията за целия период?
Благодаря Ви предварително за отговор.
Виж целия пост

Препоръчани теми

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия