Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Петиция за нашите деца!- Зов за подкрепа

  • 95 008
  • 54
Виж целия пост
# 1
Най-накрая петицията е факт тук:
http://bgpetition.com/petitsia_za_nashite_detsa/view.html

Всичко започна от темата :"Да действаме за промяна на издръжките", докато се достигна до ПЕТИЦИЯТА.Ето тук линк и закована тема с разрешението на администраторите: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=380745.0

Изработихме я съвместно с Zon, една мама, коята е страхотна и направи всичко за Вас и Вашите деца. И заслужава Вашите комплименти. Тя работи почти две седмици, за крайният продукт.
Сега всичко е във Вашите ръце. Ние си свършихме работата, а сега Вие трбява да напишете историята. Гласувайте! Изпратете я на хора с Вашата съдба и ги помолете непременно да гласуват. Помолете ги и те да препратят петицията.  Сложете линк към петицията във подписа за да има повече прочели разбрали и гласували. Дайте я на Вашите адвокати и те да гласуват. Мои близки колеги гласуваха вече.
Аз вече го направих, почти всички гласували от Варна са мои приятели, клиенти и потърпевши от законодателството.
След като съберем 5 000 подписа ще депозираме петицията до адресатите.
КЪСМЕТ!

БОРИМ СЕ ЗА ВАШИТЕ ПРАВА!
Пела и Zon

Виж целия пост
# 2
magarence,

530 души за покрепили "Петиция за нашите деца", а ни трябват още 4470 гласа за да може петицията да бъде внесена в Народното събрание (и изпратена и до другите институции) за да започнат обсъждания и подготовка на законодателни промени, късаещи правата на децата на разведени/разделени родители.

По-конкретно правото на детето да пътува извън България, придружено само от единия от родителите си (или само със неговото съгласие) без за това да е необходимо съгласието на другия родител. Много от децата на разведени/разделени родители не могат да излязат извън България (на почивка, екскурзия, обучение - лятна езикова практика, състезание, олимпиада, дори и за лечение) защото единият от родителите (най-често този с правото на контакти, при когото детето не живее) не дава декларация-съгласие на детето да му бъде издаден международен паспорт и да пътува краткосрочно в чужбина. Обикновено отказващият родител отказва да даде съгласието си за да тормози и "отмъщава" на бившия си партньор.

В много случаи, когато става въпрос за промяна на местоживеенето на детето в чужбина (напр. когато родителя, упражняващ родителските права (при когото детето живее) си е намерил работа извън България или е сключил брак с чужденец и иска да вземе детето със себе си (нормално е, нали отглежда детето), другият родител с правото на контакти отказва да даде съгласието си.... В много случаи пак поради горе споменатите причини - тормоз и отмъщение към бившия партньор или поради преследване на материален интерес (шантаж "ще дам съгласие срещу 5000 евро, по 2500 евро за дете, и тогава ще разпиша, че децата могат да дойдат да живеят при теб в Ш."), или комбинацията от двете отмъщение-тормоз и материален интерес, отказва да си даде съгласието детето да отиде да живее извън България с родителя, упражняващ родителските права (с когото детето живее).

Във всички случаи децата са жертвите в тези ситуации - конфликти и те не могат да пътуват извън България.

Има законов ред по който съгласието на отказващият родител може да бъде изместено:
1. по чл. 72 СК, иск съда да замести съгласието на отказващият родител. Процеса е триинстнационнен. Ако отказващият родител обжалва това отнема години...
2. по административен ред - молба до дирекция полиция за издаване паспорт на детето (без съгласието на другия родител) и разрешаване напускане територията на Бълтария. При отказ от страна на полицията (90% получаваш отказ) можеш да обжалваш пред административен съд; при положителен отговор от полицията - бащата също може да обжалва... може и до ВАС да стигнете с положително решение полицията да преразгледа случая и... пак полицията да откаже/бащата да обжалва...

За да дойде дъщеря ми (сега на 14 години и половина) да живее при мен в Белгия (омъжена съм повторно за фламандец) трябваше да водя дела по чл.72 СК за заместване съгласието на баща й за издаване и преиздаване на международен паспорт, многократно напускане територията на България без ограничение на броя и продължителността на пътуванията й. Това отне 2 години за две инстанции - СРС и СГС (до касация не се стигна) баща й "протакаше и моткаше" както се беше изразил (разболявания, неявявания, криене да получи уведомлението....). По време на делата при дъщеря ми се прояви здравословен проблем. Беше й поставена диагноза - пристъпна тахикардия пролапс на мирталната клапа. Беше предприето лечение с медикаменти и беше й направена интервенция и аблация в 3-та градска болница - единствена клиника, където правят сърдечни интервенции и операции на деца в България. За съжаление аблацията беше неуспешна и по-лошото увреждаща както се установи по-късно. През цялото това време бащата на дъщеря ми отричаше тя да има здравословен проблем казваше на дъщеря ми, че нищо и няма и ние сме играели театър и че докторите си измисляли. В същото време беше спрял и отказваше да плаща издръжка 5 лв/месец съгласно съдебното решение за развода (два пъти го давах на прокурор). Заведох дело за повишаване на издръжката. В съда заяви, че повече от 30 лева не можел да плаща, че фирмата му е със замразена дейност, хотела не работи, приятелката му и тя не работи, нетният му доход за 2006 г. по данъчна декларация 6.137,00 лева, апартаментите (5 на брой) били на майка му, изплащал ипотечен заем за хотела 10 години по 13.000,00 лева на година (бил вече изплатил 13.000,00 лв. за една година), плащал издръжка на сина си от предишен брак (тогава на 26 години) 30 лева издръжка, на сина на приятелката си (от нейн предишен брак) и на него плащал издръжка 30 лева, не можел да плаща повече от 30 лева/месец издръжка на дъщеря си и да остави другите две деца без издръжка....
През ноември 2008 година в Университетската болница в Гент направиха изследване на сърцето на дъщеря ми и лекарите установиха, че в София не само не са прекъснали втория-излишен път, но са нанесли увреждания по основния път. Една повторна аблация е невъзможна и опасна (аблация се предприема за да се разреши проблема) и може да навреди на дъщеря ми и тя да не може без пейс-мейкар (което би било лудост на нейната възраст и лекарите искат да го избегнат). Дъщеря ми продължава да взема лекарства за регулиране ритъма на сърцето по двапъти на ден. За щастие здравословният й проблем не е живото-застрашаващ и тя получава на рядко кризи (от както е в Белгия, да чукам на дърво не е получавала присъпи), но е много неприятно като усещане за нея висок пулс над 200, причерняване, студени крака и ръце.
Винаги аз, тя, майка ми и баща ми ще се питаме "а ако първото изследване и евентуална аблация бяха направени направо в Гент, щеше ли проблема да бъде разрешен".

През тези две години през които течаха съдебните дела, дъщеря ми беше "арестувана" в България зад Стената и не можеше да излезе дори за един ден в чужбина, дори и за да се лекува.

Проблемът с пътуванията (и местоживеенето) на моята дъщеря е разрешен, но за много български деца все още не е.
Тази несправедливост не ме оставя на спокойствие. Не мога да си казвам "аз нали разреших проблема с моето дете, другите да се оправят". Не и когато става дума за деца и за нарушаване на техните права.

Не мога да приема примирението на хората. Не може да седи и да се чака март 2011 година, когато е планирано България да се присъедини към Шенгеското пространство.

Ноември ще се честват 20 години от падането на берлинската стена, за много български деца тя още не е паднала. Срамота.
Вече повече от 2 години сме в ЕС, а сме се окопали отвякъде.

Българските деца освен, че са български граждани те са граждани и на Европейския съюз и имат право да пътуват.

Дано обществото ни вече да е съзряло и да реши, че са необходими промени в законодателството ни за да бъдат защитени по-добре децата.


Виж целия пост
# 3
Отключвам темата, но предупреждавам, че постинги от рода на "запис", "гласувах" и подобни ще бъдат изтривани.
Виж целия пост
# 4
...защото единият от родителите (най-често този с правото на контакти, при когото детето не живее) не дава декларация-съгласие на детето да му бъде издаден международен паспорт и да пътува краткосрочно в чужбина...

Каква е процедурата в този случай? Не може ли да се заведе дело и по съдебен път да се даде разрешение на родителят, с когото живее детето да извади международен паспорт?

Ако може някой да сподели, аз самата не съм много наясно. Предполагам и други хора не са и затова не могат да видят проблема в истинската му същност.

(може ли някой да постне линк към петицията, не можах да я открия, а имаше тема за това, ако не се лъжа  newsm78)
Виж целия пост
# 5
...защото единият от родителите (най-често този с правото на контакти, при когото детето не живее) не дава декларация-съгласие на детето да му бъде издаден международен паспорт и да пътува краткосрочно в чужбина...

Каква е процедурата в този случай? Не може ли да се заведе дело и по съдебен път да се даде разрешение на родителят, с когото живее детето да извади международен паспорт?

Ако може някой да сподели, аз самата не съм много наясно. Предполагам и други хора не са и затова не могат да видят проблема в истинската му същност.

(може ли някой да постне линк към петицията, не можах да я открия, а имаше тема за това, ако не се лъжа  newsm78)

Зукини ,

Да всеки един от родителите може да предяви иск по чл. 72 СК и да поиска съгласието на другия родител да бъде заменено за издаване на паспорт и пътуване на детето извън граница... само че процеса е триинстнационнен, т.е. ако другият родител обжалва... отидоха минимум 2 години (една мама в момента е на втора инстнация, БНД обжалва, на първа инстнация районен съд делото е продължило 22 месеца Shocked...).

Ако искаш да заведеш детето на почивка това лято 2009 си закъсняла със завеждането на дело, защото можеш да си получиш решението когато вече има сняг и БНД/МНД да реши да обжалва... и да имаш решение влязло в сила късната есен на 2010г., което важи за лятото (да речем от 10 до 20 юли) 2009 година Mr. Green...ако имаш машина на времето good luck и приятна почивка

Можеш да заведеш и иск пред съда за заместване съгласието на другия родител за многократни напускания на територията на България от детето и да кажеш, че искаш всяко лято да водиш детето на почивка в периода между 10 юли и 20 юли, или пък за 14 дена всяко лято до навършване 18г. на детето....може би съда ще приеме иска ти за основателен/може и да го отхвърли...но ако детето поиска да отиде на олимпиада по математика или на състезание май месец (която и да е година) със съдебното решение (което ще получиш след "битката" в съда, която ще продължи колко време ? не знам) на границата май месец няма да пуснат детето ти....

Виж целия пост
# 6
помолих бебето да я отклю4и, защото смятам, 4е арестуваната тема, е особено нето4на в заглавието си.
аз ли4но съм я отворила едва 2 дни назад.

или тук искам да помоля вси4ки, на които наистина им пука, освен своте гласове да дадат и тези на родителите си.
и да, да се разпрати по тинейджърски портали и про4ие е изклю4ително несериозно. според мен.
мрежата от ли4ни познати е по-силна и действаща.
и да, някои отказват. особено тези които са бащи. добрите бащи. и е нормално.
не насилвайте нещата.
Виж целия пост
# 7
Здравейте,
Бих искала да попитам дали няма начин и нашата Петиция да се включи в банера "Новини", който се вижда при влизането в Форумите към БГ-Мамма. Да се сложи да излиза заедно с петицията за децата с увреждания и даряването на кръв?
Виж целия пост
# 8
Здравейте,
Бих искала да попитам дали няма начин и нашата Петиция да се включи в банера "Новини", който се вижда при влизането в Форумите към БГ-Мамма. Да се сложи да излиза заедно с петицията за децата с увреждания и даряването на кръв?
Обърни се към администраторите. Най-добре пиши ЛС на Татти.
Виж целия пост
# 9
Джейнеър, няма такава възможност. Смятам, че точното място на темата е закована тук.
Виж целия пост
# 10
Вървим,бавно,но славно.  bouquet
Виж целия пост
# 11
Имма идея някой говорил ли е с БТВ за предаване или поне тема в сутрешният блок.
Виж целия пост
# 12
Пела,
щом имаш идея, казвай. Ще се опитаме да се свържем с Бареков.
Непрекъснато пишем на всички предавания по телевизиите и радиото по въпроса. Вече определено има резултат, но трябва да сме по-настоятелни и повече хора да се включат.
Виж целия пост
# 13
Имма идея някой говорил ли е с БТВ за предаване или поне тема в сутрешният блок.

Аз предложих темата на "Часът на мама" - отговор ням никакъв.

Някой има ли понятие какво ще гласуват в парламента утре? Кои промени в Семейния кодекс и има ли това връзка с проблемите за пътуванията на децата и издръжките?
Виж целия пост
# 14

Някой има ли понятие какво ще гласуват в парламента утре? Кои промени в Семейния кодекс и има ли това връзка с проблемите за пътуванията на децата и издръжките?
Къде прочете че ще се гласува изобщо нещо  със семейният кодекс ?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия