Какво означава природосъобразно хранене?
Това е начинът, по който трябва да се храним, за да си осигурим здрави и щастливо съществуване, докато сме на този свят. НЕ Е ВАЖНО ДА ИМАМЕ МНОГО ГОДИНИ В ЖИВОТА, А МНОГО ЖИВОТ В ГОДИНИТЕ. Такъв начин на живот, пълен с енергия и добро разположение на духа, повишени интелектуални възможности, ни осигурява природосъобразното хранене.
То изключва месото, колбасите и консервираните меса от менюто ни. Месо може да се консумира без вреда за здравето ни един път седмично и то да е от прясно заколено домашно животно.
Замразените меса, понякога престояли с години по фризери и хладилници, не съдържат вече никоя от полезните съставки на храната, а изобилстват от токсини. В храната на животните, които се отглеждат в комбинати и ферми, се поставят в големи количества хормони (главно растежен хормон) и антибиотици ( за да станат те по-бързо големи и тежки и да не боледуват).
Тези изключително вредни за човека вещества чрез месото попадат в нашия организъм и нанасят там големи поражения. Затова често децата ни растат едри, с големи крака, но боледуват често и трудно се поддават на антибиотично лечение. Затова толкова много от възрастните имат проблеми с щитовидната или надбъбречните си жлези, чести са кистите на яйчниците при жените и още много нарушения на жлезите с вътрешна секреция, защото вкарването на големи количества от един хормон в организма, предизвиква съответната пренастройка в секрецията на другите жлези. И според индивидуалните особености и начин на хранене при различните хора се изявяват различни болести. Ето защо е много важно, ако ще ядем месо, то да е от животни, гледани в домашни условия, без хормони, без антибиотици и други подобни отрови.
Защо не трябва да ядем колбаси?
Тези, които са малотрайни се приготвят в повечето случаи от най-развалените и некачествени меса (за да не ги изхвърлят). Често се слагат много подправки за прикриване на лошия вкус или друго - да се продават примерно пилешки кренвирши, като вложеното месо в тях не е пилешко.
Деликатесните колбаси често се приготвят от сурови меса, които за да не се развялт, се насищат с химични вещества, крайно вредни за здравето, особено ако се консумират често или в по-големи количества.
Природосъобразното хранене изключва от храната готварската сол. Тя е причина за склерозиране на съдовете и оттам за високото кръвно налягане, мозъчния инсулт, миокардния инфаркт, бъбречна недостатъчност, водеща до хемодиализа. Ето защо трябва постепенно да намаляваме употребата й до пълното изкючване след 6 месеца до 1 година. В този период е по-добре да ползваме морска сол, вместо готварска. В плодовете, зеленчуците и ядките се съдържат нужните количества соли и нямаме нужда от допълнително количество NaCl (натриев хлорид).
Много вреди на организма нанася бялата рафинирана захар. След процеса на рафиниране, тя загубва всякаква хранителна стойност. Влакна, витамини, ензими, минерални соли - всичко е унищожено. Независимо в каква форма се консумира - сладкиши, шоколади, бонбони или сокове, бялата захар започва да ферментира в тялото и предизвиква образуването на оцетна киселина, въглена киселина и алкохол. От тази захар ние напълняваме, защото тя ни предоставя само излишни въглехидрати, които се превръщат в мазнини. Ето защо е необходимо да заменим бялата рафинирана захар с мед и сурови плодове, които ни предоставят така нужната за организма фруктова захар.
Бялото брашно е вредно за здравето. В него не е останало нищо полезно от зрънцето, от което е произведено. Отстранени са триците, които предпазват от запек и които съдържат в големи количества така нужните за организма ни витамини от група В. В бялото брашно липсва зародиша на зрънцето, който е богат на витамин А и витамин Е, затова е необходимо да ядем пълнозърнест хляб и да приготвяме всичко тестено с пълнозърнесто брашно. В него е цялото зрънце с триците и зародиша си.
Най-шокиращи са последните научни изследвания относно млякото и млечните продукти. Оказва се, че при повечето хора ензимите, нужни за смилането, изчезват след навършване на 3-тата ни година и ако тези хора продължават да ядат мляко, то не може да се обработи и ферментира в червата, при което се отделят токсични вещества. Те са причина за различни болести: артрит, мигрена, алергия, астма, сенна хрема, запек, увреждане на щитовидната жлеза и др.
Ако не можем да се откажем напълно от млечните продукти, можем да консумираме само саламурено сирене, не и топено или обработено по друг начин. Разбира се, то трябва да е обезсолени и да не е в големи количества.
С най-голяма полза за здравето ни са суровите плодове и зеленчуци, суровите ядки (орехи, бадеми, лешници), покълнато жито, варено жито, маслини, овесени ядки, царевично брашно, булгур ( който трябва да замени вредния за здравето бял ориз).
Най-здравословни са суровите храни. За това готвим само това, което не може да се яде сурово: боб, леща, картофи.
Много е важно правилното комбиниране на храните. НИКОГА не ядем заедно плодове и зеленчуци. Плодовете НИКОГА не трябва да ядем за десерт, а винаги на празен стомах, защото ферментират. Всички други храни можем да комбинираме само със сурови зеленчуци.
Правилното хранене изисква следното:
Закуска: само сурови плодове или чай
Обяд: салата от сурови зеленчуци и някаква храна, но само един вид и тя да не е готвена. Готвената храна изисква 2 пъти повече енергия за смислането си, а тази енергия ни трябва през деня, за да мислим и работим.
Вечеря: голяма порция салата от сурови зеленчуци и малка порция готвена храна.
Това хранене ни осигурява много бодрост и енергия за ползотворна работа през целият ден. То ни дава здраве и радост от постигнатото през всичките чудесни години, които сме на този свят.
Източник: Д-р Людмила Емилова
Препоръчителни четива:
Лидия Ковачева - "Гладът - приятел и лекарство"
Лидия Ковачева - "Дълголетието"
Харви и Мерилин Дайъмънд - "Сила за живот 1"
Димитър Пашкулев - "Сила за живот 2"
Димитър Пашкулев - "Сила за живот 3"
Джон Кехоу - "Подсъзнанието може всичко" (не е свързан … ителното мислене)
Препоръки:
1. Заменете бялата захар с мед или кафява захар.
2. Заменете слънчогледовото олио със зехтин или сусамово олио
3. Заменете обикновената йодирана сол, със морска.
4. Заменете всички бели тестени изделия с пълнозърнести, а белият ориз с кафяв или с булгур.
5. Не подправяйте салатите със сол и вместо оцет - заменете с лимонов сок ( от пресен лимон, а не от шишенцата с лимонтозу).
6. Препоръчва се готвене на пара, а може варене и печене. Пърженето е абсолютно забранено.
7. НЕ гответе домати. След като се обработят по някакъв начин топлинно, стават киселинни и вредни за здравето. Забравете доматените консерви, пюрета, печени и пържени доматени сосове или като добавка към готвени ястия.
8. Пиенето на течности по време и веднага след хранене е забранено. Трябва 30 минути преди или 1 час след храненето.
9. По възможност да се готви непосредствено преди хранене. Не е редно храната да престоява по 2-3-4 дни в хладилника.
10. Когато се приемат млечни продукти, те да не се смесват с въглехидрати, т.е. да се храним разделно.
11. Препоръчително е, когато готвим да добавяме мазнината най-накрая, тъй като топлиннато обработване на мазнината е канцерогенно.
12. Ако обядът ви се очертава да е навън, може да си приготвите сандвич от пълнозърнесто хлебче с тофу,марули,кълнове, домати, краставици, подправки и каквото прецените по ваш вкус.
13. Когато сте в заведение и поръчвате салатка, изрично поискайте да е неовкусена.
14. Когато пазарувате, гледайте внимателно съдържанието на продукта, да няма Е-та, консерванти и пр. и по възможност да е БИО.
15. Добавяйте към салатите кълнове. Няма никакво ограничение в количеството, колкото повече - толкова по-добре. За покълване може да се използва: червен фасул, люцерна, жито, сминдух, зелена соя, леща, нахут, слънчогледово семе, ечемик, царевица, просо, овес, грах, фъстъци, тиква, ориз, ръж, сусам, пшеница.
Здравословни сладки топчета 1
1/2 ч.ч. вода
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.ч. нарязани орехи
1 с.л. мед
1/2 ч.ч. стафиди
4 с.л. олио (сусамово или зехтин)
1/2 ч.ч. смокини
Всичко се смесва, като се прибавя ванилия и настърган лимон. Правят се топчета, овалват се в кокосови стърготини и се слагат в хладилника.
Здравословни сладки топчета 2
1 ч.ч. нарязани орехи
2 с.л. мед
1/2 ч.ч. стафиди
2 с.л. пълнозърнесто брашно
лимонова кора
Всичко се омесва, правят се топчета и се овалват в кокос.
Здравословни сладки топчета 3
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.ч. нарязани орехи
4 настъргани ябълки
1 пак. канела
4 с.л. сусамов тахан
2 с.л. мед
Правят се топчета, овалват се в кокос. Сместа може да се изпече и във фурна и след изпичане, да се поръси с кокос.
Здравословни сладки топчета 4
1 ч.ч. смлени овесени ядки
1 ч.ч. нарязани орехи
1/2 ч.ч. стафиди
3 с.л. олио (сусамово или зехтин)
3 с.л. мед
настъргана лимонова кора
Всичко се омесва със съвсем малко вода. Правят се топчета и се овалват в кокос.
Здравословни сладки топчета 5
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. смокини
1/2 ч.ч. стафиди
1 1/2 ч.ч. нарязани орехи
1 с.л. мед
лимонова кора
Всичко се смесва.Правят се топчета и се овалват в кокос. В средата се прави дупчица и се слагат 2-3 стафиди. Слагат се в хладилника да се стегнат.
Здравословни сладки топчета 6
100 гр кокосови стърготини
1 ч.ч. орехи
4-5 с.л. мед
Правят се топчета и се овалват в кокос и пак в хладилника.
Здравословни сладки топчета 7
1 ч.ч. смлени овесени ядки
1 ч.ч. нарязани орехи
1 ч.ч. сушени нарязани кайсии
1 пак. канела
1 с.л. сусамов тахан
2 с.л. мед
сухи листа индрише
Всичко се омесва с много малко водичка. Правят се топчета, овалват се в кокос, в средата се прави дупчица и се слагат 2-3 стафиди. Престояват в хладилника да стегнат.
Зелева салата
Смесват се 1 накълцана на ситно средно голяма зелка, 2-3 настъргани моркова, 1 нарязана чушка, 1/4 ч. чаша нарязан зелен лук, 2-3 с.л. целина, 2 с.л. зехтин
Салата от моркови
3 средно големи моркова се настъргват. Смесват се с 1/2 ч.ч. измити предварително стафиди, 1 с.л. лимонов сок и 1 с.л. зехтин
Картофена салата
Продукти:
1 кг. картофи (сварени на пара и нарязани на кубчета)
300 гр. грах (сварен на пара)
1/2 ч.ч. маслини (ситно нарязани)
1 гл. лук
1/2 връзка нарязан магданоз
1 връзка нарязан копър
2 с.л. зехтин
Всичко се омесва
Зимни салати
1-ви вариант
1 глава сурово червено цвекло се настъргва на ситно. Към него се прибавят 1 голяма кисела ябълка също ситно настъргана, 3-4 скилидки чесън, 2-3 с.л. зехтин и лимонов сок по избор. По желание се прибавя ситно нарязан копър
2-ри вариант
Салати от сурови зеленчуциСмесват се по 200 г. настъргани на ситно бяло зеле, карфиол, брюкселско зеле, моркови, алабаш и червено цвекло. Посипват се с 1 връзка ситно нарязана целина, 2-3 с.л. зехтин и половин изстискан лимон. По желание се прибавят 2-3 скилидки чесън
3-ти вариант
Смесват се по 200 г. настъргана на ситно бяла, червена и черна ряпа, 1-2 моркова, около 100 г. алабаш и лимонов сок. По желание се прибавят 2-3 скилидки чесън и копър
Бистра зеленчукова супа
В 2 ч.ч. вода се поставят 1 средно голям картоф, 2 моркова средно големи и няколко стръка целина. След сваряването прибавяме 1 с.л. зехтин и пасираме.
Супа от тиквички
Продукти: 20 гр. лук, 20 гр. морков, 20 гр. пипер, 1/2 връзка копър, 1 с.л. зехтин, 200 гр. тиквичка
Лукът, морковът и пиперът се нарязват на ситно и се поставят да врат в 1/2 литър вода. След омекването се прибавя обелената и нарязана на кубчета тиквичка. Ври още 20 мин. Сваля се от котлона, прибавят се щипка сол, зехтинът и ситно нарязаният копър.
Грахова супа
Продукти: 100 гр. грах, 20 гр. лук, 20 гр. пресен пипер, 20 гр. морков (само за недиабетици); 1 с.л. зехтин, джоджен, целина.
Грахът се залива с половин литър вода и ври до омекване. Прибавят се ситно нарязаните лук, морков и пипер. Ври още 10 мин. Котлонът се изключва и се прибавят зехтина и джоджена и целината, нарязани на ситно.
Супа от броколи
Продукти: 100 гр. броколи, 20 гр. лук, 20 гр. морков, 20 гр. глава целина, 1 с.л. зехтин, копър.
Лукът, морковът и целината се настъргват и поставят в 1/2 литър вода. Врат до омекотяване, след което се добавят морковите, разделени на много малки късчета. Ври още 15 мин. Котлонът се изключва, прибавя се зехтинът, много малко сол и ситно нарязан копър.
Крем супа от картофи
Продукти: 20 гр. морков, 20 гр. глава целина, 2 средно големи картофа, 1 с.л. зехтин
Всичко се почиства, нарязва на едри кубчета и се залива с 1/2 литър студена вода. След сваряване на всички зеленчуци се прибавя щипка сол, зехтинът и всичко се пасира до получаването на хомогенна смес.
Крем супа от моркови
Продукти: 20 гр. глава целина, 1 малък картоф, 300 гр. моркови, 1 с.л. зехтин
Всички продукти се почистват, нарязват на кубчета и заливат с 1/2 литър студена вода. След пълното им сваряване се прибавя зехтинът и щипка сол. Пасират се до получаването на гладка смес. По желание преди сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Крем супа от броколи
Продукти: 20 гр. лук, 20 гр. морков, 20 гр. пипер, 200 гр. броколи, 1/2 връзка копър, 1 с.л. зехтин
Лукът, морковът и пиперът се заливат с 1/2 литър студена вода. След омекването се прибавят броколите. Всичко ври още 10 минути. Прибавя се зехтина и се пасира до получаване на гладка смес. Преди сервиране се поръсва със ситно нарязания копър.
Крем супа от тиквички
Продукти: 20 гр. зелен боб, 1 скилидка чесън, 20 гр. лук, 20 гр. пипер, 1 средно голяма тиквичка, 1/2 връзка копър, 1 с.л. зехтин
Зеленият боб, лука пиперът и чесънът се нарязват и се заливат с 1/2 литър студена вода. След омекването им се прибавя обелената и нарязана на кубчета тиквичка. Ври още 15 мин. Прибавя се зехтинът и ситно нарязания копър. Всичко се пасира до получаването на гладка смес.
Крем супа асорти
Продукти: 20 гр. лук, 20 гр. пипер, 20 гр. морков, 20 гр. броколи, 20 гр. тиквичка, 20 гр. карфиол, 20 гр. картоф, 20 гр. целина глава, 1 с.л. зехтин
Всички продукти се почистват, нарязват на кубчета и заливат с 1/2 литър студена вода. Врат до омекването им. Прибавя се зехтинът и всичко се пасира. Преди поднасяне може да се поръси със ситно нарязан магданоз.
Овесени ядки с мед и орехи
1 малка кафяна чашка овесени ядки се заливат с 2 к.ч. вряла вода и се оставя под капак да се накиснат. След усвояването на водата се прибавя 1 с.л. мед. Разбърква се и се поръсва с настъргани или млени сурови орехи.
Овесени ядки със зеленчуци
Задушават се 50 гр. лук, 50 гр. морков и 50 гр. пипер в 1 с.л. зехтин и 1 кафяна чаша вода. След омекването се прибавят 2 кафяни чаши вода. След завирането се слага много малко сол и 1 к.ч. овесени ядки, отстранява се от котлона и остава под капак до пълното усвояване на водата
Качамак
Постни ястияКъм 1 ч.ч. гореща, леко подсолена вода се прибавят 3 с.л. царевично брашно, бърка се непрекъснато върху горещ котлон докато се сгъсти добре. Накрая се прибавят няколко капки зехтин.
Булгур
Задушава се 1 малко главичка лук, 20 гр. морков и 20 гр. пипер – всичко ситно нарязано. След като омекнат се прибавя 1 малка кафяна чашка булгур, залива се с 5 к.ч. вода и се оставя да ври на тих огън. След като се свари се прибавя 1 с.л. зехтин, много малко сол, джоджен и магданоз и се сваля от котлона.
Тофу
Няколко стръка ситно нарязан копър, 1 скилидка чесън, 20 броя обезкостени и обезсолени маслини, 1 с.л. зехтин, 100 гр. соев кашкавал „Тофу” се нарязват на ситно и се пасират до получаването на гладък пастет.
Зелен боб
200 гр. зелен боб с малка главичка лук омекват на пара на тих огън. Омекналите зеленчуци се нарязват на ситно. Прибавя се щипка сол. Пасира се 1 скилидка чесън с подправки джоджен, магданоз и копър. Прибавят се малко вода от варенето на зеленчуците на пара и 1 с.л. зехтин. Задушават се на тих огън.
Картофено пюре
2-3 картофа се нарязват и сваряват с малко вода, колкото да ги облее, след сваряването се прибавя 1 ч.л. зехтин и малко сол и всичко се пасира.
Зеле готвено
300 гр. прясно зеле омеква на пара. Накълцва се на ситно и се изсипва в собствения сос на парата. Прибавя се 1 ч.л. зехтин, щипка сол, червен пипер и целина. Ври на тих огън 10 минути.
Елда
Задушава се 20 гр. лук, 1 скилидка чесън, 20 гр. морков, 20 гр. пипер, 20 гр. тиквичка – всичко нарязано на ситно. След омекване се прибавя 1 к.ч. елда, залива се с 2 к.ч. вода. След като заври се изключва, но се оставя на котлона до поемане на всичката вода.
Просо
Задушават се 20 гр. лук, 20 гр. морков и 20 гр. пипер – ситно нарязани. След омекване се прибавя 1 к.ч. просо. Залива се с 5 к.ч. вода и се оставя да ври на тих огън до сгъстяване. Преди да се свали от огъня се прибавя 1 с.л. зехтин и подправки: малко сол, джоджен, магданоз, мащерка.
Грах
200 гр. грах с 1 малка главичка лук омекват на тих огън. Към омекналите зеленчуци се прибавят подправки: джоджен, магданоз, копър. Прибавя се малко вода от варенето на зеленчуците на пара. Задушават се на тих огън. Накрая се прибавят щипка сол, 1 скилидка пасиран чесън и 1 с.л. зехтин.
Червена леща
Задушават се ситно нарязани морков, пипер и лук. След омекване се прибавя 1 к.ч. червена леща, чубрица и 2 ситно нарязани скилидки чесън. Всичко се залива с 3 к.ч. вода. Вари се до разпукване на зрънцата на лещата. преди сваляне от котлона се прибавя 1 с.л. зехтин и щипка сол.
Зеленчуци на пара
Няколко вида зеленчуци, според сезона се поставят в съд за пара. Водата се налива до крачетата на съда.
Кюфтета от нахут
150 гр. нахут се накисва от вечерта. Сварява се, прибавят се ситно нарязана малка главичка лук, чубрица, кимион, магданоз, 1 с.л. зехтин и щипка сол. Всичко се пасира до получаването на хомогенна смес, от която се оформят кюфтенца. Нареждат се в намазнена тавичка и се пекат на 250 градуса загрята фурна за 10-15 минути до златист цвят.
Кюфтета от леща
50 гр. леща и 50 гр. булгур се сваряват заедно с 1 малка главичка лук. Водата се оцежда, прибавя се 1 с.л. зехтин, щипка сол, чубрица и кимион. Всичко се пасира, оформят се кюфтенца и се поднасят върху зелена салата.
Пастет от нахут
Накисва се 100 гр. нахут за 24 часа, оцежда се прибавя се 1 с.л. зехтин, 1 скилидка чесън, няколко стръка копър, щипка сол и щипка кимион, сока на 1/2 лимон, 1 с.л. сусамов тахан. Всичко се пасира до получаването на гладък пастет.
Зеленчукова мусака
Ситно нарязани 10 гр. морков, 10 гр. пипер, 10 гр. лук, 10 гр. грах, 100 гр. настъргана тиквичка. Всичко се задушава до омекване. Прибавя се чубрица, щипка сол, няколко стръка копър. Изсипва се в тавичка и отгоре се настъргва соев кашкавал, тофу и леко се запича.
Вегетарианска пица
В тавичка се настъргва един голям картоф, прибавят се 2 с.л. вода, завива се с фолио и се поставя във фурна. След като омекне отгоре се гарнира със зеленчуци по желание, прибавя се щипка сол., чубрица, 1 с.л. зехтин, поръсва се с настърган соев кашкавал „Тофу” и се запича в нагрята фурна за 10-ина минути.
Ветрило от патладжан
Един малък патладжан се обелва и измива. Оставя се да се оцеди, след което се разрязва по дължина но не до края. Правят се няколко филийки и между всяка се поставя тънък резен соев кашкавал „Тофу”. Отгоре се пасира скилидка чесън. Пече се в намазнена тавичка в загрята фурна за ок. 30 мин. При поднасяне се поръсва със ситно нарязан копър.
Пълнозърнести хлебчета
Продукти за 36 хлебчета по 50 грама: 1,7 кг пълнозърнесто брашно; 1 с.л. захар; 1 с.л. сол, 3 с.л. оцет; 3 с.л. олио; 3 пакетчета суха мая; около литър хладка вода; подправки: чубрица, сминдух, кимион, мащерка
Начин на приготвяне: Всичко се замесва, втасва от 5 до 10 мин. и се оформя на топки. Оформят се 36 броя топки, които точно се събират в стандартната тавичка от фурната Ви. Оформените топки се топват до половината във вода, след това – в овесени ядки или маково семе, или сусам. Нареждат се в намазнена торбичка, втасват още 5 мин. и се пекат на 250 градуса от 35 до 45 мин. Изваждат се и се оставят да изстинат, завити в чиста кърпа.
Питки - Грахам
Продукти:
1 кг. брашно Грахам
25 гр. мая
10 гр. оцет
20 гр. олио
10 гр. сол
700 мл. вода
Маята се разтваря в хладка вода и се замесва тесто с останалите продукти до средно меко тесто. Тестото престоява 20 минути, след което се оформя на питки. Втасват 30-40 минути и се пекат 35-40 минути, при температура 230 градуса. При замесване на тестото могат да се прибавят по желание подправки като брашно от чесън, чубрица, кимион, слънчогледово семе, лен или др.
При грип и простуда
1 ч.ч. изцеден в момента лимонов сок и 3-4 с.л. пчелен мед се разбъркват на водна баня до сгорещяване. Течността се сваля от огъня преди да е завряла. После се пие на малки глътки в продължение на 1-2 часа, може да се разреди с вода. При децата - по-малка доза и винаги се разрежда с вода!
Сушене на плодове
Всеки плод може да бъде изсушен независимо от метеорологичните условия с помощта на ел. фурна. След като плодът е почистен се поставя в суха тава с чисто дъно, по желание може да се постели с хартия. Фурната се регулира на 35-40 градуса (ако в предварително загрята фурна се поднесе дланта на ръката, трябва да се получи усещане за слънчева топлина). Решетката на фурната се поставя в средата, а вратата и се оставя леко открехната. Удачно е да се ползва нощна енергия. Обикновено плодът се засушава за една нощ. По месестите плодове след това могат да се доизсушат на слънце. Плодът се счита за сух, когато при притискане не овлажнява пръстите. Изсушените плодове се съхраняват в платнени торбички, закачени на проветриво място. Преди да ги сметнем за готови за зимата, торбичките трябва да се поставят във фризер за 48 часа (срещу акари, червеи и др.), след което наново се поставят на слънце (фурна). Сега те изсъхват много по бързо.
Забележка: Сочните плодове (ягоди, смокини, кайсии, праскови, черници, домати) се нареждат в тавата на един ред, а по-едрите с разрязаната страна нагоре. Черешите и подобните им се сушат с костилките на пласт дебел 3-4 см. Сливите - по желание с или без костилки. Семковите плодове се режат и почистват от семките.
По описания начин могат да се изсушат и зеленчуци.
Източник: http://bg.emilova.eu/
Крем сума от тиква
Продукти:
3-400 гр. тиква
6-7 средно големи картофа
2 моркова
2 гл. лук
целина
2 с.л. олио
чубрица
сол
В тенджера се слагат целината, лука и морковите. Варят се около 5 минути, след което добавяме картофите, вари се още 10-15 минути и добавяме тиквата. Като е готова, слагаме подправките (чубрицата, сол, 2 с.л. олио). Ври още 2-3 минути и се маха от огъня. Пасираме.
Летен гювеч
Продукти:
2 средно големи тиквички
1 кг. картофи
2 големи гл. лук
няколко ск. чесън
50 мл. олио
червен пипер
сол
магданоз за поръсване
Почистват се тиквичките и картофите. Режат се на филийки и се нареждат в тава (или гювеч). Добавя се олио, пипер, сол, чесън, лук. Залива се с 3-4 ч.ч. вода и се пече на 200 градуса. Накрая се поръсва с магданоз.
Източник: личен архив