Пълненеи чушки!Как?

  • 13 850
  • 21
Grinning Как се приготвят?Аз мисля да ги направя с кайма.но съм любопитна за всякакви други идеи? Grinning
Виж целия пост
# 1
Ами аз съм ги пълнила и с фасул, същото стават много хубави. Фасулът се сварява, добавя се мазнина, доматено пюре, лук, гьозум, червен и черен пипер и сол на вкус. Чушките се пълнят и се запичат във фурна с малко водичка. Simple Smile
Може и посни с ориз - слагаш и морковче, стафиди, орехи и каквито подправки ти харесват.  Simple Smile
Виж целия пост
# 2
Цитат на: jutoo
Ами аз съм ги пълнила и с фасул, същото стават много хубави. Фасулът се сварява, добавя се мазнина, доматено пюре, лук, гьозум, червен и черен пипер и сол на вкус. Чушките се пълнят и се запичат във фурна с малко водичка. Simple Smile
Може и посни с ориз - слагаш и морковче, стафиди, орехи и каквито подправки ти харесват.  Simple Smile

Mного ти благодаря,но можеш ли да бъдеш по-конкретна.Аз съм ужасна готвачка Embarassed  Embarassed  Embarassed Ако имаш време ми напиши какво се прави първо,после какво,по колко и т.н. Embarassed  Embarassed  Embarassed
И коакво е гьозум?Подправка ли е? Embarassed
Виж целия пост
# 3
Ето моите постни чушки, аз с кайма не ги харесвам.

на 1 чушка слагам по 1 ч.л. ориз.

1 патладжан се настъргва на ренде, накисва се в солена вода да падне чернилката. В сгорещена мазнина се задушава лук, добавя се изцедения патладжан, настърган морков. след като омекнат малко се добавя ориза, пак се запържва/задушава. Долива се малко вода, не както при чистия ориз 1:3, а колкото ориза да набъбне малко. Подправям обикновено с черен пипер, домат(или дом. пюре) и много магданоз. Оставям сместта малко да почине и после пълня чушките. Нареждат се в тавичка, заливат се с вода и се пекат.

Ако използвам от ниските тумбести чушки ги нареждам прави в тенджера и ги варя с малко вода, все едно на пара.


гьозум=джоджен
Виж целия пост
# 4
А някой знае ли как се прави белия сос от кисело мляко, който върви с пълнените чушки........така и не съм попадала на рецепта за него.
Виж целия пост
# 5
Цитат на: LIDYA
И коакво е гьозум?Подправка ли е? Embarassed

Ами гьозум е джоджен или гюзом, незнам как го знаеш - подправка е да.
Сварява се фасулът /аз го варя в тенджера под налягане за около 40 мин, но си зависи от боба/ - за да уври по-бързо можеш да го накиснеш във вода от предната вечер. Изцеждаш го от водата.
Запържваш в тенджера олио и лук /1 глава/, добавяш червен пипер - 1чаена лъжичка. Бърка се много бързо, за да не прегори пиперът и се прибавя фасулът. Разбъркваш отново. Слагаш сол на вкус, джоджен, черен пипер и дометно пюре /аз го слагам на око - значи преценяш да не стане рядка сместа - примерно ако свареният боб ти е 2 чаши, ти трябва около половин или малко по-малко доматено пюре/ Оставяш да поври няколко минути на тих огън, като разбъркваш от време на време.
Чушките ги изчистваш от семките и ги пълниш със сместа. За да не изтича /ако е малко по редичка/ ги запушваш с брашно /сипваш си в една чиния малко брашно и като напълниш чушката от към отвора я обръщаш в чинията да полепне брашното и леко го поизстърсваш/. Нареждаш в тавичка и печеш около 30 минути на фурна 200 градуса  Simple Smile
Мале, какво обяснение написах - дано ти е станало ясно  Simple Smile

А за другия вариант - запържваш си малко лук в мазнина, слагаш 1 чаша ориз /доливаш малко водичка да не загори/, 1 морков нарязан на ситно или на ренде, 2 орехчета накълцани на ситно или насторгани, 50 гр. стафиди и подправки каквито харесваш - сол на вкус, черен пипер, чубрица. Доливаш вода - значи на 1 чаша ориз ти трябват 3 чаши вода - сместа трябва да е готова изцяло /т.е. ориза да е сварен/ и пълниш чушките - нареждаш в тавичка и печеш. Ако харесваш повече чушките да са варени в тенджера, тогава не се слага водата в сместа и ориза остава суров. Водата се долива в тенджерата и отгоре се слага чиния да не "шават" чушките  Simple Smile
Ами това е - ако нещо не съм обяснила както трябва - питай
Виж целия пост
# 6
Цитат на: Taneto
А някой знае ли как се прави белия сос от кисело мляко, който върви с пълнените чушки........така и не съм попадала на рецепта за него.

Аз го правя така - в загрято олио слагам 2 супени лъжици брашно и бъркам докато се изпържи, после добавям 1 кофичка кисело мляко, сол и черен пипер.
Виж целия пост
# 7
Тането, аз правя сос от 1:1 кисело мляко и майонеза. Бързо и лесно особено сега през лятото ако чушките са още горещи соса е студен  Grinning идеално. Малко е по-калоричен, но може млякото да е малко повече за сметка на майонезата.
Виж целия пост
# 8
Цитат на: Taneto
А някой знае ли как се прави белия сос от кисело мляко, който върви с пълнените чушки........така и не съм попадала на рецепта за него.

Соса за чушките се приготвя като разбиеш 1 жълтък,1/2к.кис.мляко,1-2 с.л. брашно.Разбъркваш добре, слагаш на котлона да се загрее докато започне да ври и после разреждаш със соса от чушките(който се е останал в тавата).Овкусяваш с чер.пипер и сол.Става много вкусно.Аз като сложа чушките да се пекат наливам в тавата вода и слагам в нея 1 бульонче така хем чушките се овкусяват хем после соса се овкусява. Wink
Виж целия пост
# 9
оу, мерси за сосовете!!!

ще ги пробвам всичките.
Виж целия пост
# 10
Ето моята идея за чушки:
 1кг. печени чушки(червени), 3 яйца, 200г. кашкавал, 200мл. сметана, няколко скилидки чесън(по желание броят им, аз слагам повече), 1 средна глава лук, 2 с.л. зехтин, сол и щипка кимион.
 В зехтина се запържват леко чесъна и лука, добавят се чушките нарязани на ивички и се оставят 2-3 минути. На дъното на тавичка се редят парчета кашкавал, изсипват се чушките, пкриват се с останаалите резени кашкавал. Яйцата се смесват със сметаната, добавя се кимионът и се заливат чушките. Пече се 30-40 минути на 180.
Виж целия пост
# 11
Аз пълня чушките с ориз и кайма..... както са ти обяснили другите. Но имам и една друга рецепта, ще ти я кажа, пък ти си прецени дали си струва.

Около 300-400 гр. месо /може свинско, но може и телешко/ се нарязва на парченца и се пържи в тиган със подправки /сол, черен пипер, босилек, розмарин и каквото обичаш..../ до готово състояние.
Вземат се по-големи зелени чушки, почистват се от семките и се пълнят по следният ред: сирене, запърженото месо, сланинка, сирене, месо и накрая парче домат. След това се слагат на скарата, докато се опекът чушките.
Виж целия пост
# 12
Аз пък най- обичам пълнени чушки с яйце и сирине.Вземат се малко по- месести чушки , но не камби, изпичат се , прави се смес от яйца и сирене ,и обелените чушки се пълнят.Овалват се в брашно и се пържат.  Shocked  Stuck Out Tongue
Виж целия пост
# 13
Моите са си постнички, пълня ги със задушени: много лук, морков, грах, чесън, чер пипер и ориз. После в тавичката и ако е останало от плънката я слагам при пиперките. Пека ги на фурна.
Абе, я един  Confused: защо казвате чушки Bulb  Bulb  Bulb това винаги ми е правило впечатление. Тук във Варна пиперката е пиперка, а чушки са малките люти /може и не/ чушки.
[/b]
Виж целия пост
# 14
Цитат на: AFRODDITA
Абе, я един  Confused: защо казвате чушки Bulb  Bulb  Bulb това винаги ми е правило впечатление. Тук във Варна пиперката е пиперка, а чушки са малките люти /може и не/ чушки.[/b]


На мен пък ми е малко особено като чета "пиперка", защото на вскички места, където съм живяла-в Плевен, Пловдив и София, се казва "чушка". Карай да върви Wink ...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия