Безплатни съвети при покупка на пиано,акордиране на пиано.Грижи за инструмента.

  • 29 987
  • 68
# 30

Нагледно да ви покажа какво представлява смяната на вирбелите ако не следите влажността в помещението на пианото си.
Това разбира се е проблем който не се случва за един месец а с години занемаряване.
Снимките са от мобилния ми телефон-не са най-качествените, но ще придобиете представа да къде да не я докарвате...
Иначе пианото "възкръсна" и има прекрасен звук.

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2277/142079566514077531221247 … ATH.JPG"

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1567/968260651879446633124748 … ghQ.JPG"
Виж целия пост
# 31
Ново или старо пиано ?
(един от най-често задаваните въпроси Simple Smile )
Този въпрос няма еднозначен отговор.
В много отношения новото пиано има предимства-чукчетата са в перфектно състояние,механиката работи безотказно,струните са нови и звукът е ясен(тук изключвам голяма част от руските пиана).
Много от старите пиана и рояли произведени в началото на миналия век произвеждат прекрасен звук.Има някои подробности около тогавашното производство които малко се знаят.Сегашните концерни бълват стотици хиляди пиана годишно.Старите фабрики като "Бьозендорфер" са оставяли дървото за резонатора да съхне 60 години преди да се употреби в пианото.Днес никой няма време за това.
Изобщо качеството на старите инструменти в огромната си част е впечатляващо.Също, хубаво да се знае че пианото не е като цигулката(колкото по-стара е, толкова по-красив става тона).Пианото старее и това не му се отразява много добре.
В крайна сметка най-важното е как е поддържан инструмента.Има инструменти  които съм виждал  на 150 години да звучат изумително.
Има, разбира се, съвременни инструменти като Стейнуей които не им отстъпват.....
Пак да повторя-състоянието а не възрастта е от най-голямо значение.
До скоро.
Виж целия пост
# 32
Как да си почистя клавиатурата ?

Не използвайте препарати на спирна основа.
Ако пианото ви е по-ново и е с пластмасови клавиши се почиства със съвсем леко влажен, памучен парцал.
При клавиши от слонова кост и абанос процедурата е същата.
 
Ако инструмента ви е по-стар и е
със слонова кост, много чест проблем е, клавишите да са пожълтяли.
Следващите съвети са вече за мераклии и изискват изваждането на клавишите от осите им.Не е сложно,но ако не сте поне виждали как се прави-пишете ми и ще ви дам по-подробни инструкции.

Има препарати за избелване на слонова кост,които няма от къде в Бг да си купите за това ще ви дам най-лесно изпълнимия вариант.

Много внимателно и почти без натиск белите клавиши се почистват със стоманена вълна(домакините чистят тавите си с такава,гледайте да е колкото може по-фина).След това със шкурка 2000 десетина пъти,отново без натиск като редувате всяко минаване с вълнен пацал,който помага за доброто полиране на повърхността.
Успех и внимателно !!
Виж целия пост
# 33
Здравейте и от мен!

Имам едно руско пиано в къщи, което само заема място.И доколкото разбирам няма никаква стойност.Искаше ми се да го даря в детската градина.Още не съм ги питала.Но бих искала да попитам колко горе долу струва едно акордиране.И дали въобще си струва да го подарявам или няма смисъл.Пианото не е акордирано от момента в който аз спрях да свиря на него,горе долу 20 години.Ще чакам съвет какво мога да направя с него.
Виж целия пост
# 34
Зависи от състоянието на пианото.Ако не е било изложено на влага или прекалена суша с 2 сесии обикновено се връща в нормален строй.
Но трябва да се акордира след като се пренесе.Ако наистина сте решили да го дарите на обществено заведение,тогава ще го акордирам безплатно.Доброто винаги се връща.
Поздрави.
Виж целия пост
# 35
Byschmidt много ме зарадва отоговора Ви.Пианото седеше в стаята на децата.Силно се надявам да няма поражения.
Оказа се ,обаче ,че в нашата детска градина си имат две пиана.Така,че пианото е свободно.Наистина ми се иска да го даря някъде където имат нужда.Навремето майка ми го купи от нейна приятелка,която почина на 42 години и остави сина си сирак.Момчето беше някъде към 18 годишно и не свиреше вече на пианото,искаше да го подпомогне финансово.Така че ,такава е историята на пианото.
Ако имате идеи може да ми пишете на лични.И се извинявам на byschmidt за отклонението от темата!  bouquet
Виж целия пост
# 36
orchestra,
Защо не започнете тема, че подарявате пиано на някое дете чиито родители не могат да си го позволят.
Моето обещание за безплатно акордиране остава валидно в случая.В профила ми има телефон за контакт.
Виж целия пост
# 37
Защо клавишите на пианото ми "блокират","потъват" или трудно се връщат в изходно положение ?

В повечето случаи блокирането на клавиши е в резултат на промяна във влажността и температурата и не са сериозни повреди.
Температурните промени могат да "раздуят" филца под клавишите. Така се създава по-голямо триене между филца и оста,като по този начин клавишът се задържа вместо да се върне обратно.В много случаи този проблем може да се разреши като внимателно натиснете клавиша на ляво и на дясно няколко пъти за да отворите повече разстояние .Ако филца прекалено се се деформирал ще се наложи да го смени акордьор.
Като натискате в ляво и в дясно задържайте по няколко секунди.
Виж целия пост
# 38
Имам един приятел, навремето си беше направил пианото бяло  Laughing

Искам и моето да си го направя бяло, имам специална боя за дърво, но ме притеснява да не го повредя нещо /за да хване боята трябва да се изшкури леко/ .. може би всъчност ми трябва човек, който реставрира пиана, или фирма..  вие имате ли идея към кого да се обърна?

Предварително мерси Simple Smile
Виж целия пост
# 39
Зависи каква е боята която имате.Не всяка става.Дървото трябва да диша.Кажете ми марката и възрастта на пианото си.
По старите са със шеллак което изисква съвместима боя.
Виж целия пост
# 40
Petrof, 90-та година /не съм съвсем сигурна за точния модел/  

Боята която имам е на Benjamin Moore /води се латекс в Бг/ , на водна основа е, на нея пише, че става за дървоВиж целия пост
# 41
Щом сме подхванали темата..
Какво се случва ако боядисате пианото си с неподходяща боя ?

Няма да усетите разлика веднага.Проблемите идват след няколко години обикновено.Боите и лаковете на различните производители се различават, но основната идея е дървото да "диша" Неправилният лак или боя ще спомогнат по бързото разрушаване на структурата на дървото.Няма да има толкова голям ефект върху звука колкото върху "възрастта" на инструмента.Съвета ми е да не го правите или ако сте достатъчно непреклонни,поне не преди да сте се посъветвали със специалист.
Виж целия пост
# 42
Здравейте! Peace
 Дъщеря ми е втори клас и от две години ходи на уроци по пиано.
 Решихме след сериозно обсъждане с баща й да й купим пиано.
 Но проблемите не са малко. И двамата сме абсолютни лаици и не разбираме, нито от музика, нито от пиана. Живеем в малък град и трябва да отидем в друг град, в който има инстр. магазин.
 Учителката й по пиано изрично ме предупреди да не купувам руско пиано. Да не е полирано, но само това. Нямам към кого да се обърна, който да е спец в тази област и темата за мен е много полезна.
 Тепърва ще оглеждаме и бих помолила да споделите марка, която да е подходяща за една начинаеща ученичка, каквато е дъщеря ми.
 п.п. Какво ще кажете за чешките и по-споециално за марката "Петроф"?
Виж целия пост
# 43
В края на 80-те г. и нач. на 90-те г. ПЕТРОФ се считаха за едни от най-добрите пиана. За ФЬОРСТЕР също съм чувала само добри неща. Аз не съм в час много с марките. Имам немско РЬОНИШ. Не е полирано. Виждала съм и АЛЕКСАНДЪР ХЕРМАН, ако точно така се пише, също не е полирано.
byschmidt , за мен човек трябва да е луд, че да тръгне да си боядисва пианото с боя.
Виж целия пост
# 44
byschmidt , за мен човек трябва да е луд, че да тръгне да си боядисва пианото с боя.

 Laughing Именно, аз нормални музиканти не познавам.

byschmidt, благодаря още веднъж !


Xylometazolin, свиря на моето пиано от както е купено до ден днешен, почти всеки ден - това се вече почти 20 години. Не е мръднало, а става дума за сериозно свирене  Laughing   Тонът е мек, харесва ми.

Не съм спец по пианата, но на руските пиана на които съм свирила в музикалното преди време тонът им беше ужасен, дрънчащ тембър един, много дразнещ.  Точно бяха едни полирани такива.

A баба ми имаше едно August Hoffman старо концертно високо пиано.. с клавиши слонова кост, ръчна изработка дърворезба и свещници отстрани..е няма такъв звук просто, толкова топъл. Още ме е яд, че нямаше място да си го прибера в нас и трябваше да го продадем.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия