# 150
Френска селска торта с боровинки

За тестото:
50 гр. масло
1 яйце
2 с.л. мед
200 мл. прясно мляко
2/3 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно /пълни малко под борда на чашата/
3 ч.л. бакпулвер /равни/
За крема:
800 гр. заквасена сметана
250 гр. маскарпоне
1и1/2 ч.ч. пудра захар
1 ч.л. ванилия
сладко от боровинки
200 гр. орехови ядки смлени
В малка, но висока тенджера сложих мекото масло, захарта и меда и разбърках с миксер. Добавих яйцето, разбърках и налях млякото. Разбърках последно с миксер и сложих тенджерата на котлона, на 4 степен от 6 на моята печка. Щом завря, намалих на 3-та степен и разбърквах постоянно за около 12 минути или до златист карамелен цвят на сместа. Махнах от котлона и оставих да се охлади. Не е нужно да изстива напълно. Към сместа добавих пресятото с бакпулвера брашно и омесих меко тесто, което прехвърлих на плота. Оформих фитил, който разрязах на 5 равни части. Всяка от тях оформих на топка. Фурната загрях на 180 градуса. Тавата на самата печка покрих с хартия за печене. Подготвих си формата с падащ ринг, която в моя случай е с диаметър 26 см. Подготвих и остър нож, с който ще изрязвам топлите блатове. И така, разточих на тънка платка първото топче, като първо набрашних плота. Тестото е нежно и трябва да се внимава. Премерих с дъното на формата и ако е достатъчно, за да се изреже кръг, значи е готово. С ловко движение прехвърлих платката в тавата и пекох около 5 минути в загрятата фурна. Трябва да се наблюдава, тъй като се изпича много бързо. Готовия блат веднага изрязах, използвайки дъното на формата като шаблон. Остави ли се малко да изстине, няма да може да се оформи. Така изрязания блат прехвърлих върху метална скара, покрита с хартия за печене. Изрезките си хапнах с удоволствие. Така процедирах и с останалите платки. Докато и последната се охлаждаше, смлях орехите. Приготвих и крема като в дълбока купа сложих сметаната, маскарпонето, пудрата захар и ванилията. Разбърках с миксер за около 1 минута. Дъното на формата покрих с фолио за свежо съхранение. Поставих първата платка, намазах я с част от крема, покапах с малко сладко и поръсих добре с част от смлените орехи. Поставих втората платка, която също намазах с крем, сладко на няколко места и поръсих с орехи. Така процедирах и с останалите платки, като завърших с крем и смлени орехи. Моята форма има капак, който сложих преди да прибера тортата в хладилника, но ако вашата няма, покрийте с фолио за свежо съхранение. Оставих в хладилника за през нощта. Тази торта трябва да постои поне 6 часа, за да омекнат блатовете.
На сутринта отрязах първото парче със затоплен нож.
Да ви е сладко! 😋
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми https://inthebeniskitchen.com/
Виж целия пост