Италианската Коледа - традиции и рецепти

  • 19 185
  • 14
Коледа по италиански

Традициите, свързани с празнуването на Коледа в Италия се различават в различните области. Но да видим как празнуват коледните празници в Италия:

На 6 декември Св. Никола закача на вратите на детските стаи малки подаръци за децата, но не се оставя да бъде видян.


На 13 декември послушните деца получават отново малки подаръци, този път от Св. Лучия, чийто първообраз е Св. Мъченица Лучия от Сиракуза – закрилница на бедните.


На 23 декември децата се преобличат в дрехи като пастири и тръгват от врата на врата  да пеят коледни песни, като затова получават дребни сладки или дребни пари.

В навечерието на Бъдни вечер с канонада от Замъка Сант Анжело в Рим се отбелязва началото на празниците.
Семействата организират своеобразна домашна лотария, при която от една урна теглят късметчета за малки подаръци. Празника продължава часове наред и завършва със среднощна литургия.
Фигурката на Иисус Христос се поставя в яслата в нощта на 24 срещу 25 декември.


На сутринта на 25 декември членовете на семейството получават малки подаръци – празнува се Рождество Христово.

В Италия в центъра на украсата за Коледа стои яслата, чрез която се пресъздава рождението на Иисус. Въпреки това, седмици преди Коледа, домовете се украсяват с гирлянди, ангелчета и цветни топки както и Коледната елха има свое място във всеки дом.

Бефана донася подаръците



На 6 януари италианските деца получават своите подаръци. Старата вещица Бефана лети  със своята метла от къща на къща да търси Иисус и , влизайки през комина, оставя подаръците в приготвените от децата чорапи. Непослушните деца получават от нея парче въглен, което често е направено от шоколад. Wink
Тази легенда се свързва с даровете, които Тримата Влъхви донасят на новородения Иисус. Старата вещица тръгнала твърде късно да дари Иисус и до сега се лута да го търси и по пътя си оставя подаръци за децата.
Кулинарен празник

Коледа е разбира се в Италия и един малък кулинарен празник. Сервират се ястия от риба, пуйка или пиле. Сервират се и традиционния коледен хляб Панеттоне, но също амаретини, струфоли или пана кота с плодове.
Какво бил един празник без всички тези вкусотии?...

Виж целия пост
# 1
Torciglione

   


6 порции

500гр. бадеми
500гр. горчиви бадеми
500гр. захар
3 п. ванилия
1 лимон
100гр. нишесте
100гр. пиниеви ядки
5 белтъка
2 кафеени зърна
1 захаросана череша

Бадемите се бланшират за кратко във вряла вода, след което се обелват.
Слагат се за няколко минути в топла фурна, за да изсъхнат.

Бадемите заедно със захарта се счукват до получаването на еднородна маса. Може да се ползва блендер.
Добавете нишестето и 4 леко разбити белтъка. Омесете внимателно до еднородно тесто.

Оформете тестото като змийорка.
Срежете с остър нож горната част на змийорката, набучете пиниевите ядки (да са като люспи).
С помощта на остър нож срежете „главата”, за да се получи уста и сложете черешата вътре.
От кафеените зърна направете очи.
Намажете сладкиша със заделения белтък.

Печете около 45 мин. в добре загрята фурна при 160С.







Picciddati di Natale




за тестото:
500 гр. брашно
1 п. суха мая

за плънката:
500гр. сушени смокини
70гр. белени бадеми
70гр. орехи
70 гр. стафиди
мед
канела
2 жълтъка

Брашното се смесва с маята и се добавя вода до получаването на меко тесто. Оставя се на стайна температура за няколко часа да втаса.

Наситнените смокини се смесват с натрошените бадеми, орехи и стафидите. Добавя се канела на вкус и малко мед. На водна баня при ниска температура сместта се бърка, докато стане хомогенна. Оставя се да се охлади.
През това време се разточва тестото на ленти широки около 5 см и дебели около 0.5 см.

Охладената плънка се оформя като руло и се поставя по средата на тестяната лента. Оформя се на руло.
Рулото се реже на парчета от около 16 см и се оформят като гевречета. Внимателно се надупчват с вилица или се правят леки разрези с нож. Намазват се с разбит жълтък.
Печат се в загрята фурна на 150С до златисто.
Консумират се топли или охладени.






Struffoli



за тестото:
650 гр. брашно
100гр. масло
50 гр. пудра захар
30 мл. прясно мляко
½ ч.л. сол
½ ч.л. сода
5 яйца
¼ ч.л. анасон, смлян

за заливката:
500 гр. мед
100гр. захар
25 гр. цветни захарни перлички за декорация
50 гр. захаросани портокалови корички
½ ч.л. анасон

Смесете брашното с мекото масло, добавете яйцата и останалите продукти и замесете еднородно тесто. Оставете го покрито с кърпа да почине за около 15 мин.
Оформете от тестото тесто, нарежете го на парчета и оформете топчета. Изпържете в маслена баня до златисто и оставете върху домакинска хартия да попие излишната мазнина.

В подходящ съд смесете захарта с анасона и портокаловите корички. Добавете медът и загрейте на слаб котлон при непрекъснато бъркане, докато захарта се разтопи. Когато сместта стане на пяна, добавете струфолите и разбъркайте добре, така че от всички страни да бъдат глазирани.
Аранжирайте в подходящ поднос и украсете с цветните захарни перлички.

Сервират се охладени.






Pan pepato - Подпиперен хляб




100 гр. белени бадеми
100 гр. белени лешници
100 гр. орехи
100 гр. кандирани плодове
100 гр.стафиди
150 гр. шоколадов чипс
200 гр. мед
канела, индийско орехче, черен пипер
брашно

Стафидите се накисват в топла вода за около половин час.
Ядките се нарязват на едро в блендер, добавят се изцедените стафиди, шоколадовия чипс и подправките (на вкус).
Медът се размива с малко вода и на водна баня се загрява докато стане на пяна. Добавят се сместта с ядките и се разбърква добре. Когато се разтопи шоколадът се добавя на порции брашното  докато започне да се отделя от стените. Тестото трябва да бъде меко, да може да се оформя с помощта на 2 лъжици.

Оформят се малки купчинки върху хартия за печене.
Запичат се за 15 мн. в добре загрята фурна при 180С.
Охладени могат да се съхраняват в добре затворена кутия за няколко седмици.





Panettone



500гр. брашно
1 кубче прясна мая
150гр. масло
180мл. прясно мляко
100гр. захар
1 п. ванилия
3 жълтъка
1 ч.л. настъргана портокалова кора
1 ч.л. настъргана лимонова кора
50 гр. кандирани портокалови корички
50 гр. кандирани лимонови корички
150 гр. стафиди
щипка настъргано индийско орехче
½ ч.л. сол

Кубчето мая се натрошава и се разбърква с топлото мляко и захарта. Добавя се малко брашно и се разбърква добре. Покрива се с кърпа и се оставя на топло място да втаса за 30 мин. от всички продукти се замесва тесто.
Оставя се покрито да втаса на топло за 30 мин.
Омесва се отново и се слага във форма за печене.
Отново се покрива и се оставя да втаса.
Фурната се загрява на 200С. Панетонето се покрива с алуминиево фолио и се слага във фурната. Температурата се намалява на 180С.
След около 20 3- мин. се маха фолиото, за да придобие панетонето златиста коричка.
Общо се пече около 45 мин.
След изпичане се вади от формата и се оставя да се охлади.
Виж целия пост
# 2
Като се заговори за Коледа, не мога да не се сетя за една италианска песен на Лука Карбони и Джованоти, чийто текст бих искала да ви предложа  Simple Smile


E' quasi Natale
e a Bologna
che freddo che fa
Io parto da Milano
per passarlo
con mamma e papà

Il mondo
forse no, non è cambiato mai
e pace in terra
no non c'è
e non ci sarà
perché noi non siamo uomini
di buona volontà

Non so perché
questo lusso di cartone
se razzismo guerra e fame
ancora uccidon le persone.

Lo sai cos'è,
dovremmo stringerci le mani
... O é Natale tutti i giorni
o non é Natale mai...

E intanto i negozi
brillano e brilla la TV
e le offerte speciali
e i nostri dischi si vendono di più

Il mondo
forse no, non é cambiato mai
e pace in terra
forse un giorno ci sarà
perché il mondo ha molto tempo,
ha tempo
molto più di noi

E intanto noi
ci facciamo i regali
il giorno che è nato Cristo
arricchiamo gl'industriali
e intanto noi
ci mangiamo i panettoni
il giorno che è nato Cristo
diventiamo più ciccioni

Lo sai cos'è,
dovremmo stringerci le mani
... O é Natale tutti i giorni
o non é Natale maaaai...

... O é Natale tutti i giorni
o non é Natale maaaai...
Виж целия пост
# 3
Villioneto ,

благодаря за споделената песен  Hug

Тъй като месец декември наближава и лека полека коледното настроение ни обхваща, то е време и да плануваме коледната трапеза.

Днес ви предлагам една екзотична салата, която внася малко сицилианско слънце през последния месец от годината:



Коледна салата  - 'Nsalata di Natali






300гр. цикория
300гр. стръковете целина
2 с.л. каперси
2 с.л. зелени маслини
1 портокал
1 лимон
1 нар
зехтин
сол на вкус

Цикорията се попарва за няколко минути във вряла вода, после се залива със студена.
Цикорията има деликатно горчив вкус, който се комбинира добре със сладкия портокал. Ако не намерите цикория, то я заменете със салата Айсберг, като прескочите попарването. Нарежете на подходящи парчета.

Стръковете целина се режат на около 2 см. парчета и също се попарват за кратко и отцеждат.

Портокала се филетира. Смесете портокала с целината и цикорията и разбъркайте добре.
От лимоновия сок, зехтина и солта пригответе дресинг и залейте зеленчуците. Разбъркайте добре.
Отцедете каперсите, наситнете маслините и също добавете.

Сервирайте салатата след около 30 мин, поръсена със зрънца нар.
Виж целия пост
# 4
Да не забравяме и другия традиционен сладкиш- пандоро, на който аз съм заклет почитател. Има невероятен аромат, ето го:




Виж целия пост
# 5
А има ли разлика между Pandoro и Panettone?  Второто май винаги има пълнеж?
Виж целия пост
# 6
Да, има разлика във формата и в аромата. Иначе тестото и на двете напомня на козуначено тесто. Пандорото е по-високо и поръсено с пудра захар, а панеттонето е като голям мъфин по-скоро и с пълнеж от захаросани плодове и стафиди.
Виж целия пост
# 7
Страхотна тема!Ще се пробвам с Picciddati di Natale .
Виж целия пост
# 8
Страхотна тема!Ще се пробвам с Picciddati di Natale .

Очаквам после да споделиш впечатления  Simple Smile
Виж целия пост
# 9
Много обичам Panettone. Heart Eyes
Виж целия пост
# 10
една рецепта за Коледната трапеза:


Патица с портокали






за 6 порции:

1 патица
3 портокала
масло
пшенично нишесте
3 с.л. шери
кюрасао
картофени крокети
телешки бульон

Патицата се посолява отвън и отвътре и се намазва с малко масло. В голям тиган или плитка тенджера се загрява масло и патицата се запържва до златисто от всички страни. След като стане златиста се намалява котлона и се слага капак да се задуши за около 20 мин.

Един портокал се измива добре и кората внимателно се нарязва на ленти като се избягва бялата част под кората, защото горчи.
Лентичките се попрват за 5-6 мин. във вряла вода, охлаждат се и се нарязват на ситно.
Мариноват се в кюрасао.
1 с.л. от коричките се запазва за декорация.

С много остър нож се филетират портокалите, като сокът се запазва. Добавят се при портокаловите корички в кюрасаото. Нишестето се разтваря в малко бульон и заедно с бульона се добавя при патицата. Оставя се да ври, докато се редуцира на 2/3. Разбърква се често, за да не загори.

След като патицата е готова се добавят маринованите портокалови филета и корички.
Патицата се порционира и се поднася декорирана със заделените портокалови корички, сосът и картофени крокети.
Виж целия пост
# 11
Аз мислех, че патицата с портокали е традиционно френско ястие, а не италианско  Peace.
Виж целия пост
# 12
Има ли рецепта за Пандоро?Благодаря Hug
Виж целия пост
# 13
Ще потърся, ако намеря ще дам Wink.
Виж целия пост
# 14
Ето рецепта за Пандоро   Hug

Продукти за 2 броя

610 гр брашно
250 гр масло
175 грама захар
30 грама на мая
8 яйца
1 лимон
100 грама сметана
 щипка ванилин
 50 гр пудра захар

Приготвя се на 3 етапа

1 етап - Сипете 75 гр пресято брашно в купа, добавете 10 г захар, мая та  и  един жълтък.  Смесете всичко добре, добавяйки, две супени лъжици топла вода.  Покрийте тестото с памучна кърпа и оставете да втаса за около час.

2 етап-  Към 160 грама  пресято брашно, добавере 25 г омекотено масло, , 90 г захар, 3 жълтъка и омесете. Оставете тестото да втаса за около  2 часа.
Накрая  добавете останалото брашно, 40 гр масло, 75 г захар, 1 цяло яйце и 3, яйчен жълтък.
 Замесете и го оставете да втаса за трети път,  за около 2 часа.

3 етап-  Замесете тестото  заедно и добавете останалата част от омекотеното масло, сметаната, настъргана кора от лимон и ванилия. Замесете докато сместа стане гладка. ,

Разделете тестото на две топки и да го оставете да втаса в две , предварително намаслени и поръсени с брашно, форми .
Желателно е да са такива

преди втасване


след втасване



Печете за 40 минути в предварително загрята фурна на 190 градуса.  
Намалете фурната на 160 ° по средата на печенето.

Оставете да се охлади и  поръсете с пудра захар.



Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия