Да готвим с удоволствие

  • 31 480
  • 51
# 45
Пилешки пържолки с грозде и портокал

Тази рецепта също е много лесна и интересна, отново за почитатели на сладките ястия.
Аз реших в  последно време да експериментирам да готвя с плодове. Бях видяла от една приятелка веднъж да прави нещо подобно но с мандаринки. Понеже нямах мандаринки, сложих портокал, получи се много добре. Най - важното е гроздето да няма семки, иначене се получава приятно ястие (а ако трябва да отделяте семките ще ви отнеме цяла вечност). Нарязва се пилешкото месо на дребни късчета, запържда се с малко мазнина в уок тиган, довавясе соев сос и сол. Гроздето се  нарязва на половинки и се прибавя  към месото. Оставя се около 10 мин. да омекне. Портокаловата кора се настъргва и се прибавя. Портокала се прибавя накрая, 5 мин. преди да се смъкне от огъня. Слага се една супена лъжица брашно, разтврено с малко водичка, понеже гроздето си пуска доста водичка и астието става редичко. Като прибавите брашното да се сгъсти се получава едно приятно гъсто сосче.
Дано ви хареса   bouquet

Виж целия пост
# 46
Козунаци

1 кг. брашно (на мен ми отиде повече, колкото поеме)
1 1/2 ч.ч. пр. мляко
40 гр. мая
350 гр. краве масло
350 гр. захар
5 яйца + 7 жълтъка (единият жълтък е за намазване)
1/2 ч.л. сол
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон
100 гр. стафиди
100 гр. захаросани плодове
5-6 с.л. захар за поръсване
3-4 с.л. масло за намазване на формите
5-6 с.л. нарязани бадеми за поръсване на формите

Маята се размива в 1/2 ч.ч. топло прясно мляко заедно с 1 лъжица захар. Прибавя се 1/3 ч.ч. пресято брашно и се разбърква на кашичка. Оставя се на топло да втаса. В брашното се оформя кладенче, прибавя се пр. мляко, захарта, солта, яйцата, ванилията и настърганата лим. кора. Прибавят се втасалата мая и 1/3 от разтопеното масло. Замесва се тесто, което се меси продължително, като постоянно се прибавя по малко от разтопеното масло. Когато в тестото започнат да се образуват мехурчета, то се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса (1-2 часа). По време на втасването се премесва още един два пъти. Втасалото тесто се разделя на късове, които се размесват със стафидите и захаросаните плодове. След това се поставят във форми, намазани с маслко и поръсени с бадеми, така че да се запълнят две трети от обема им.  Тестото се оставя отново да втаса и да изпълни формите. Козунаците се намазват с разреден жълтък с вода, поръсват се със захар и се пекат в умерена, а накрая в слаба фурна.
Аз оформих козунаците на плитка, подгънах краищата отдолу и поставих във формата.

 



Виж целия пост
# 47
Тарталети с плодове

За 6 тарталети:

100 гр. брашно
100 гр. масло
100 гр. мюсли
4 с.л. захар

2 яйца
300 гр. боровинки (или 1 манго), може и с други плодове да се пробва
2 с.л. захар
200 гр. заквасена сметана

Брашното, маслото, захарта и мюслито се разбиват и се слагат във формичките. Отгоре се слагат плодовете. Заливат се с разбитата сметана с яйцата и захарта.
Пече се на 200 гр. около 10-15 мин.
Стават изключително бързо и лесно, няма дори разбиване с миксер, а са много много вкусни.







П.П. Рецептата е на Цецето, за което й благодаря.
Виж целия пост
# 48
Морковена торта

4 яйца
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. настъргани моркови
1/2 ч.ч. захар
100 гр масло
1 ч.ч. брашно
2 ч.л. канела
2 ванилии
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. смлени орехи

Яйцата и 1/2 ч.ч. захар се разбиват с миксер около 5 минути.
Натърганите моркови с 1/2 ч.ч. захар и маслото се слагат на котлона и се пържат до омекване. Брашното, канелата, ванилията и бакпулвера се бъркат в купа с вилица до хомогенна смес.
Всичко се смесва и към сместа се прибавя една ЧАЕНА чаша начукани или смляни орехи.
Тестото се пече на 170гр около 25мин при предварително загрята фурна.

Блатът се разделя на 2 с хубав нож или конец. Първо се сиропира долния примерно със сока от някакъв компот. Намазва се обилно с крема. По желание се слагат някакви плодове от компот или сладко или пресен плод (според мен най-добре един вид) - според личния вкус. След това се слага горният блат и се сиропира. Намазва се с крем и пак според вкуса се поръсва с кокосови стърготини или мляни орехи и ако желаете някакъв плод. 

За КРЕМА:
450 гр. Филаделфия или ако няма обикновено топено сирене. Разбива се (първо с вилица, а после най-добре И с миксер) с 1/2 ч.ч. пудра захар + 100гр масло и 1 ванилия.

 


Виж целия пост
# 49
Скоунс от Девоншир

Продукти:
240 гр. самонадигащо се брашно (self-rising flour)
щипка сол
40 гр. кафява захар
40 гр. меко несолено масло
1 яйце
140 гр. прясно мляко

Брашното, солта и захарта се слагат в купа и се разбъркват. Прибавя се нарязаното на парченца масло и леко се разбива с миксера до получаване на пясъчна смес. Добавя се разбитото в мляко яйце и се замесва тесто (в миксера), толкова колкото да престане да лепне. На набрашнен плот се доизмесва тестото, меси се много леко и внимателно, да не стане много сухо и твърдо тесто. След замесването се разточва на кора 2 см и се изрязват кръгчета. С остатъците отново се прави кора и се изрязва. Получават се 7-8 скоунс. Пекат се предварително загрята фурна на 220 гр. за около 12-15 мин. След изваждането от фурната се покриват с кърпа за запазване на мекотата.
Сервират се със сладко от ягори и clotted cream.
 
Как да си направим clotted cream. Много лесно.
Взимаме най -високомаслената сметана, която може да намерим на пазара (по възможност 40 %). На водна баня изсипваме 2 кофички сметана (по 200 гр.) и изчакваме да се намали двойно обема си. Оставяме настрана за около два часа, без да разбъркваме. След това прибираме в хладилник за поне 12 часа. Каймака, получил се отгоре внимателно обираме и разбъркваме. Това всъщност е нашия clotted cream. Останала сметана може да използваме за нещо друго или може отново да сварим и да направим още малко clotted cream.

Виж целия пост
# 50
Мъфинки с кафе

Продукти:
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода
2 яйца
1.ч.ч. захар
1/2 ч.ч. разтопено масло
1 ч.ч. прясно мляко + 1 с.л. нескафе
1 с.л. нескафе
1 ванилия

За крема:
120 гр. масло
60 гр. пудра захар
1 яйца

Приготовление:

Пресява се брашното. Добавя се содата и се разбърква. Яйцата се разбиват и се добавят към брашното. След това се добавя захарта, разтопеното масло, млякото с кафе. накрая се добавя лъжица кафе и ванилия и се разбърква до хомогенна смес.
Формичките се намазват с малкои се сипва течността в тях. Пече се на загрята фурна, на 180 гр. около 20 мин. до суха клечка.

Докато са още топли се намазват с крем.


Виж целия пост
# 51
Торта с пандишпанови блатове




Здравете в този прекрасен ден. На 19.08 моето прекрасно малко съкровище Дани има рожден ден и затова реших да му направя торта. Но не каква да е торта, а тортата направена с най-много любов. Рано на 18 станах, изпълнена с огромен ентусиазъм и се захванах с приготовленията за тортата. Бях решила да направя двуетажна торта и да я украся с елементи от Мечо Пух. Приготвянето на тортата и на крема беше лесна работа, изработването на фигурките - трууудна работа. Справих се все пак, най-важното беше да вложа море от любов. Момченцето ми остана много доволно, доволна бях и аз.
Ето нужните продукти за тортата.

За блатовете:
10 яйца
300 гр. захар
400 гр. брашно
2 ванилия

За крема:
1 л. прясно мляко
4 яйца
5-6 с.л брашно
1 ванилия
1 ч. ч. захар
орехи

250 гр. масло
1 ч.ч захар
4 с. л. какао

За фондана:
300 гр. сухо мляко
600 гр. пудра захар
30 капки олио
бадемова есенция
лъжичка мед
лъжичка глюкозов сироп
топла вода

Приготвяне на блатовете:
Разбиват се белтъците на сняг и се оставят на страна . Разбират се жълтъците със захарта, добавя лъжица по лъжица брашното, добавя се ванилията. Накрая се смесват при леко бъркане с държена лъжица белтъците и тестото. Пече се в две правоъгълни тави на загрята, не много силна фурна, до порозовяване. Веднага след изваждане от фурната, блата се изважда от тавата и се завива с мокра кърпа, за да омекне. След като са изпечени и двата блата, се нарязват на ивици с дебелина 5 см (ивиците трябва да са равни).

Приготвяне на крема:
Млякото се сварява и се оставя да изстине малко, сипва се захарта в млякото да се разтвори.
Яйцата се разбиват с брашното, прибавят се към млякото и се вари до сгъстяване, накрая се добавя ванилията.
В отделна купа се разбива маслкото със захарта до побеляване, сипва се какаото и се разбърква. Когато изстине млечния крем, се слагат орехи и се смесва със масления крем. Става разкошен, много вкусен крем.

Сглобяване на тортата:
Нарязаните ивици се намазват с крем. Взима се една ивица и започва да се навива на руло. След като се навие рулцето, то се обръща на височина, така че да може да се навива около него следващата лентичка. Намазва се следващата лентичка и се навива около охлювчето. Това се прави до получаване на желаната големина на тортата и до свържване на блатовете. За моята торта имах 10 лентички, 7 използвах за долния блат, 3 използвах за направата на горния блат.

Украсата е по желание.

Надявам се да съм успяла да събудя вашия интерес и да опитате от тази прекрасна торта.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия