Содена питка за Бъдни вечер

  • 126 684
  • 217
# 195
Нашите винаги се изяждат - просто се прави по-малка питка Simple Smile
Виж целия пост
# 196
Аз направих с мая, нещо обърках водата, добавях брашно, та ми стана повече тестото. Разделих го на две - едното с паричката, за да го изядем, другото хлебче ще си го хапнем утре като хляб.
Виж целия пост
# 197
По- миналата година правих тази и беше станала чудесна
http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=a … achi&Itemid=9
влизам сега да видя какви продукти ще ми трябват и гледам-рецептата вече я няма. Поне от ком
ентарите видях, че е с газирана вода, така че ще експериментирам с някоя друга рецепта.
Виж целия пост
# 198
Направих тази на супичка. Вместо да угася содата с мед, я угасих с лимонтузу и не съм слагала семена. Да, добавих и супена лъжица захар. Тестото стана доста рядко, като кексово. Прехвърлих го с намаслени ръце в малка тавичка - фи 20 (застлана с хартия за печене), но можеше и с шпатула, то си беше течно. На каква температура пекох, нямам идея (ту на 200, ту на 180). Като хвана коричка отгоре покрих с алуминиево фолио, че когато пека върху хартия и отдолу ми се запича по-трудно. Очаквах да се надуе повече (то кекс с бакпулвер и газирана вода се надига повече), но все пак имаше овал два пръста към средата. Усещаше се и содения дъх. Щерката много я хареса, синът - не. Изядохме я Wink Не успях да я снимам...
Виж целия пост
# 199
Здравейте! Тази година питката ми се получи много добре. Ето как я направих /пропорциите са приблизителни/:
В 2 чаши брашно изсипах половин чаша олио и ги стрих докато станат на трохи.
Отделно в чаша топла вода сложих една супена лъжица оцет и чаена лъжичка сода и разбърках. После прибавих към трохите брашно. Добавях по време на месенето брашно, но не трябва да стане много твърдо - накрая може да се меси малко с намазнени ръце, за да не залепва. Пече се на 180 градуса докато добие златиста коричка.
Виж целия пост
# 200
Аз правих тази
https://boutiquedekristina.com/2018/12/06/%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1% … 1%82%D0%BA%D0%B0/
И стана чудесна, също като на снимката. Забавих се и я държах в хладилника само 20мин, но пак се получи. Определено ще си я запиша за догодина.
Виж целия пост
# 201
Аз правих тази
https://www.google.com/amp/s/boutiquedekristina.com/2018/12/06/з … содена-питка/amp/

И стана чудесна, също като на снимката. Забавих се и я държах в хладилника само 20мин, но пак се получи. Определено ще си я запиша за догодина.

Линка не работи.
Виж целия пост
# 202

Правихме тази питка, много е добра се получи. Не сложих доматите, и намалих солта на 1 1/2 ч.л. сол и пак е доста солена, в никакъв случай не слагайте цяла супена лъжица, както е в рецептата.
Виж целия пост
# 203

Правихме тази питка, много е добра се получи. Не сложих доматите, и намалих солта на 1 1/2 ч.л. сол и пак е доста солена, в никакъв случай не слагайте цяла супена лъжица, както е в рецептата.
Моята рецептата беше подобна, но без доматите и солта беше само 1 ч.л. И се получи перфектно.
Виж целия пост
# 204
Извинявам се, редактирах няколко пъти, не знам защо не е станало.
Ето https://boutiquedekristina.com/2018/12/06/%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1% … 1%82%D0%BA%D0%B0/
Виж целия пост
# 205
Направих тази на супичка. Вместо да угася содата с мед, я угасих с лимонтузу и не съм слагала семена. Да, добавих и супена лъжица захар. Тестото стана доста рядко, като кексово. Прехвърлих го с намаслени ръце в малка тавичка - фи 20 (застлана с хартия за печене), но можеше и с шпатула, то си беше течно. На каква температура пекох, нямам идея (ту на 200, ту на 180). Като хвана коричка отгоре покрих с алуминиево фолио, че когато пека върху хартия и отдолу ми се запича по-трудно. Очаквах да се надуе повече (то кекс с бакпулвер и газирана вода се надига повече), но все пак имаше овал два пръста към средата. Усещаше се и содения дъх. Щерката много я хареса, синът - не. Изядохме я Wink Не успях да я снимам...

И аз правих нея, но без семена. Много вкусна, омете се бързо, следващия път ще удвоя дозата.
Виж целия пост
# 206
На Бъдни вечер - содена, на Коледа - с мая. Тогава човек може да се развихри и да прави питка-слънце и каквото друго му дойде наум Simple Smile

Това го чувам за първи път, че се правят две. Ние винаги я правим само за Бъдни вечер, а и по-специално аз я правя с мая, не със сода - става пухкава и много лека. Баница с късмети винаги правим на нова година и това е.
Виж целия пост
# 207
Аз правя содено/бакпулверена за Бъдни вечер с паричка, за Коледа правя памук погача с мая, а за Нова година баница с късмети.
Но при всеки е различно. Вчера с родата бяхме на погача с късмети.
Виж целия пост
# 208
Аз също правя содена  питка с газирана вода и бакплувер на Бъдни вечер, тази година я изпекох в плик за печене, получи се доста добре. За НГ се бяхме събрали компания и направих с мая  и лимецово брашни, както и баница с късмети. Баницата я правя винаги на НГ.
Виж целия пост
# 209
Все пак традицията е за содена питка.  Възможно е в някои краища на  България да има разлика, но не съм чувала.
Аз продължавам да я правя по рецептата, по която съм пуснала по-нагоре и всички си облизват пръстите.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия