Дайте идеи за приготвяне на свинско по празниците

  • 6 360
  • 13
 Четох, четох...Бъдни вечер, коледни сладки - 47 страници
 Чудя се  как да приготвя месото, рабирай свинско. Купих плешка, разфасовах я на кубчета, а едно парче оставих цяло- около 700гр- и в камерата. Мога и друго месо да купя ,само дайте идеи. За Коледа ще сме 6 човека. Мисля си цялото парче от плешката дали не мога да навия на руло с плънка.Но не съм готвила досега такова нещо.
 А за Нова Година ще сме 15-20 човека. Поради тази цифра пържоли не мога да предложа, а си мислех да накисна кубчетата месо в марината и да ги изпека. Има подобни парчета месо с два вида марината във Фантастико. Харесва ми зелената. Ама техните са малко по-скъпички -маринованите.
Дайте идеи за марината, за руло -каква плънка, как се прави, и други празнични свински вкусотии!
 Много ви благодаря предварително!
Виж целия пост
# 1
Значи ето ти една идея, от кухнята на майка ми.

Тя си има 6 гърненца. Слага месо, нарязано на кубчета и лук на едро и разните му там подправки (чубрица, червен и чер пипер, малко бахар, може и без него, даф. лист), 1/2с.л. салца във всяко, 1-2с.л. мазнина във всяко и вода (или бульон).
Затваря им капачетата и ги пуха във фурната за час и половина, до 2ч. на 150-180градуса.
Ставаше фантазия.
Изсипваш си едно гърненце и слагаш някаква салатка или туршия и ето ти порцията. Върви със салата от варени картофи с праз лук (и с майонеза).

П.П: ако нямаш гърненца, може в гювечета да го направиш. Пак ще стане. Просто трява да е в глинен съд. Обаче гърнето е с много малко капаче и "шия" и тоз друсан кебап става просто божествен.
Виж целия пост
# 2
Цяло парче месо може да го осолиш с подправки на вкус,надупчваш с ножа на няколко места и там слагаш подправки и в тава с олио и малко вино или вода,завиваш с фолио и печеш,като от време на време поливаш месото със соса.
Друг вариант е свинско на хапки със заквасена сметана и топено сирене.Цели пържоли пак с топено сирене.
Плънките за руладини са предимно от зеленчуци-моркови,грах,кисели краставички,може и капкавал и шунка.Въпрос на вкус.
В гювеча пак със зеленчуци-картофи,моркови,грах,зелен фасул,тиквички и др.,свинско на хапки,подправки на вкус и става чудна вкусотия.
Развихри фантазията си,свинското предлага много варианта за приготвяне и все сполучливи.
Виж целия пост
# 3
Аз лично парченцата месо бих ги понакиснала във вино, малко мазнинка, червен и черен пипер, може и малко водичка да добавиш преди да сложиш във фурната, след което бих ги запекла. Като останат само на мазнина, добавям лук на едро (лунички) и допичам, докато се сготви лука. Хубаво мезе за много вино  Grinning
Пържолки също може да направиш на фурна с гъби и лук.
Виж целия пост
# 4
Свинско с праскови

Шпикова се месото с чесън и моркови, за 4 човека, около 700гр. свинско, компактно парче.
Маринатата е : соев сос, зехтин, горчица, 1 лъжица мед, престоява около 2-3 часа.
Месото се запича до зачервяване и около 15 мин. преди да е готово отгоре се подреждат прасковите от компот, залива се със сока от компота и малко вода, ако е много сладък. За гарнитура- бял ориз.

 Мъжът ми го обожава, а и децата го хапват с мерак.
Виж целия пост
# 5
Ето това е една разкошна рецепта за празнично ястие! Това сигурно го знаеш, но и то е много подходящо! Peace
Тук може да си избереш още нещо  chef
Виж целия пост
# 6
Аз ти препоръчвам ето това свинско печено на Селма
много пъти съм го правила - става страхотно вкусно и крехко  Peace
Виж целия пост
# 7
  ЕТо и още една идейка на Мастерчето. Wink
 
  Сиер,  Hug И аз си обичам пържолките! Crazy Party
Виж целия пост
# 8
Здравей,ще ти предложа нещо което правих за годежа на дъщеря си тъй като и ние бяхме 23ма,страшно им хареса и все още раздавам рецптата а тя си е чиста импровизация.За годежа я правих с бон филета,а иначе съм я правила и с друго месо каквото имам.Важното е да го изтъниш и начукаш за да стане на лист около 1 см,осоляваш го и му слагаш подправки каквито обичаш.Отделно си правиш плънка от различни продукти,мойта беше:бекон,кис.краставички,пресен лук,гъби,топено сирене,рендосан кашкавал,магданоз а и царевица
Всичко объркваш хубаво и слагаш в единия край на листа,след това навиваш възможно по стегнато,на края захващаш или с клечки за зъби или увиваш с конец.Загряваш мазнина в подходящ съд/тава/и запечатваш от всички страни хубаво/запържваш докато замерише на пържено месце и се зачерви/Вадиш и слагаш в тавата в която ще го печеш,сипваш малко вода и бяло вино завиваш с фолио и го слагаш на силна фурна да заври и намаляваш на 150-160 да къкри 1,5-2 часа.Преди да е готово махни фолиото и го остави на горен реотан да хване червена коричка.
Оставяш го да поизтине махаш клечките и режеш на колелца,правиш порция слагаш гарнитура и готово.
Моята гарнитура беше ризото с гъби и печени чушки.
Да ви е вкусно!
Виж целия пост
# 9
Оле, момичета, само като чета и ме обзе такъв страшен глад! Много са вкусни тия ваши предложения.
Искам да питам за свинското на Селма:
1. Дали ако направя по-голямо количество, после като отделям порции, ще изглеждат красиво? В смисъл, май няма да стигне на всички от заливката. Или пък да го направя в най-голямата си тава на по-малко пластове.
2. Може ли да се притопля? Че аз ще го готвя у нас, а ще го ядем при приятели.











Виж целия пост
# 10
Всяка година на Коледа свекърва ми прави Банска капама.Става страхотна,тази година аз ще я правя.
Давам ти рецептата:

700 г свинско месо
400 г пилешко месо(хубаво е пил.бут,аз ще сложа 2 бр.)
150 г сланина(по желание,аз не слагам,но пиша сланина,защото е в оригиналната рецепта)
400 г кървавица и допълнително някакъв салам(аз добавям или луканков или от малките кърначета)
1-2 бр. кисели зелки(според големината)
червено вино
тесто за замазване,ако тенджерата ти не е под налягане.А най-хубаво е,аз ще го направя в голям гювеч.
  На дъното на пръстен гювеч се слагат 3-4 цели зелеви листа. Отгоре се нареждат зелеви сармички, направени от парченца свинско . Покриват се с пласт от ситно нарязано кисело зеле. Поръсва се с червен пипер и част от нарязаната на парчета сланина. Отгоре се слага нарязаното на хапки телешко месо, пак пласт кисело зеле, червен пипер и сланина. После се слага свинското месо, пласт кисело зеле, пилешкото месо, пласт кисело зеле. Отгоре се слага кървавицата, нарязана на едри парчета. Слага се виното и вода до средата на съда. Затваря се с капак и се замазва с тесто. Поставя се във фурната и се пече на умерен огън 3 часа. В началото се включва на силно, докато заври, а след това се намалява
Виж целия пост
# 11
Става страхотно, ако свинското на парченца го объркаш с нарязани на едро гъби, нарязани на големи кръгчета повечко моркови, 4-5 големи глави лук на полумесеци, сол, черен пипер, повечко чубрица и го изсипваш в плик за печене. Слагаш една чашка винце и ако не е  мазно месото, малко олио. Печеш на 180-200 около час и половина - два. Става божествено  Peace Върви с картофено пюре.
Виж целия пост
# 12

Искам да питам за свинското на Селма:
1. Дали ако направя по-голямо количество, после като отделям порции, ще изглеждат красиво? В смисъл, май няма да стигне на всички от заливката. Или пък да го направя в най-голямата си тава на по-малко пластове.
2. Може ли да се притопля? Че аз ще го готвя у нас, а ще го ядем при приятели.

       Направи го в по-голяма тава,наистина.Освен това,при мариноването добави повече оцет(вино):не напръсквай,а направо полей всяко парче месо.За да има повече заливка.
       Добави и повечко майонезата,преди печенето.Отново за да има повече заливка в последствие.
       За порциите и красотата.....Ами изглеждат си така,както са на снимката.Чак красиво,не бих казала,но според мен,много апетитно!А какъв аромат ще се разнася из вкъщи,само ще си притваряте очите от сладкото предвкушение! Crazy
       За претоплянето...Няма проблем.Може направо с тавата да се занесе и така да се претопли.

      Успех и бон апети! Hug
      
Виж целия пост
# 13
Аз мисля да сложа в големия  гювеч свинско, пилешко,лук, гъби и подправки+вино, пък каквото стане.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия