Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 98

  • 73 644
  • 739
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!     bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97




Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

ВТОРИ ТОРТЕН СЕМИНАР

Виж целия пост
# 1
Пепи благодаря за темата   bouquet
Точно си мислех да предложа да я пуснеш в друг подфорум та да избегнеме оранжевата гама  Mr. Green Майтапя се естествено.
Виж целия пост
# 2
Първа,първа... Whistling
Много благодаря за отзивите за тортата.... и аз съм доволна много.Райче,да,проблемът със сметаната си остана,занимавах и Албенка при всичката ѝ работа.Албенче, Hug Моля  момичетата ,които са в Испания да кажат каква сметана ползват.и как се разбива,става ли гъста за шприцоване...Забравих да кажа,че блатовете са йелоу кейк пак по идея на Шеметката..Лек ден на всички,аз отивам да доизям някои много специални части от младежа... Mr. Green
Редактирам,Шеметке,сърдита съм ти пък....че ме изпревари... Mr. Green
Виж целия пост
# 3
iskrone вместо да се сърдиш отивай да се занимаваш с младежа ...
Виж целия пост
# 4
благодаря за темичката!
Виж целия пост
# 5
Пу за мене  Mr. Green

Пепи   bouquet

Ох, и аз ако може така ... Викам тоз оранджев цвят да го сменят вече, че влизам все по-рядко и по-рядко в готварският  ooooh!
Виж целия пост
# 6
Пепи, мерси за темата!  Grinning

kiki_09, мерси много и аз звъннах и една леля преживяше нещо насреща ми (може и торта  Mr. Green) и каза, че са до 14ч, малко троснато ми отговори, а аз бях толкова любезна.  Laughing
В събота ще пратя мъжа ми със списък в ръка с точния продукт който искам, че аз съм малко скандалджийка и хич не обичам да ми се пулят на среща, а по това което чух по телефона усещам, че в този магазин пазаруването ще е весело.  Mr. Green
Виж целия пост
# 7
Здравейте и честита ни нова тема!
Кой питаше за боите в Кадемлия.... та черно има,течна е струва 3,50 в малки разфасовки от  50мл! Нооооооо......... така качествено разводняват тестотоооо....  Close И наистина там са просто отвратителни.Аз ги питам нещо най-любезно, казвам, че не съм професионалист и някои неща не ги разбирам, да ме упътят.....а те ме гледат ровечката и ми отговарят троснато #Cussing out
Дитсан, много симпатично ти е станало рисуваното торте Grinning
Кой питаше за ананаса newsm78 (ох изкуфяла съм, извинете ме за кратката памет)
Аз последното торте дето го правих беше плодово и заедно с ананаса сложих портокал. Но преди време правих същата торта с ананас, но добавих малини. Стана просто страхотна и много изтънчена комбинация на вкусове Peace,
Лека вечер мадами
Виж целия пост
# 8
Хоп и аз в новата темичка.Кики радвам се че ти е харесала,повдигна ми духа да продължавам. Grinning
Рая,да отдава ми се рисуването .Бях гравйор на керамика известно време,но грам не ми е дошло на ум че мога да рисувам по тортите.Но с тези "бои" и без четки си е жива мъка.Дайте ми съвет от къде и какви точно бои мога да си купя и да има повече цветове.Кадемлия къде се намира?/Мале какъв глупав въпрос зададох-ПРОСТЕТЕ
Виж целия пост
# 9
Ето още една участничка в конкурса на Кейк Сентрал - Буболинката http://www.cakecentral.com/modules.php?name=gallery&file=dis … e&pid=1604011

ditsan адресите на магазините ги има в тортената библиотека - провери там.
Виж целия пост
# 10
Кой питаше за боите в Кадемлия.... та черно има,течна е струва 3,50 в малки разфасовки от  50мл!
Много ми се иска да видя кутийката на разфасовката. Дали не са разфасовали боята за Еърбръша???  newsm78
Не се учудвай от отношението им към теб!!! Те много ни обичат там.  Mr. Green
За течните бои - ето ти една хитринка. Разтвори си боята в малко пудра захар. Да стане средно гъста кашичка. нея добавяй към тестото. Има разлика. не се скашква толкова.  Wink
Пепи Heart Eyes
Шемет - Шматииииии.... нещо те усещам че имаш въгарец в задника. Или бъркам че, нещо не те свърта на едно място???  Joy /май използваш подаръка който ти направих миналото лято, а???/
Виж целия пост
# 11
Пепи благодаря за темата   bouquet
Виж целия пост
# 12
Кой питаше за боите в Кадемлия.... та черно има,течна е струва 3,50 в малки разфасовки от  50мл!
Много ми се иска да видя кутийката на разфасовката. Дали не са разфасовали боята за Еърбръша???  newsm78
Ванче, да знаеш, че само така е станало! Шишенцето си е същоо като това на еърбръш-а, но много по-малко Thinking И с един измислен етикееееет.......
Хей момичета, искам да ви питам как се ползва ореховата платка?? Embarassed Като блат ли се слага или между два блата с крем? Решила съм да правя Медовик и ще стане ли примерно да се редуват блат, ор.платка?
Обожавам комбинацията мед+орехи и ми се иска да си направя нещо такова
Виж целия пост
# 13
Шемет - Шматииииии.... нещо те усещам че имаш въгарец в задника. Или бъркам че, нещо не те свърта на едно място???  Joy /май използваш подаръка който ти направих миналото лято, а???/

Какво не ти харесва ... аз съм такова ангелче ... с рогца...  Mr. Green
Споко ... просто ми е скучно в работата ... та да се намираме на приказка.
Виж целия пост
# 14
Записвам се в новата тема Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия