Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Висшето образование в България

  • 29 477
  • 157
**************************************** рекламна публикация ****************************************Всеки ден ситуацията в родното висше образование става все по-объркана - нов закон, закриват колежи, матурите - признати или не, проблеми  със студентите зад граница (прекъснати здравни осигуровки).

Университетът  по застраховане и финанси отваря дискусия по темата, за да потърсим заедно решение на тези проблеми.

Какви възможности за реализация получава нашето дете?
Подготвя ли го университетът за конкуренцията на трудовия пазар?
Какви иновации са включени в обучението?
Има ли достъп до последни технологии?
По какви критерии определяме кой университет е добър?
 Заслужава ли си инвестицията в образованието и как да я обезпечим?

Много родители са изправени пред трудния избор да се спрат на университет в този хаос.
Представителите на Университета  по застраховане и финанси не са просто експерти в сферата на висшето  образование, те също са и родители и Ви канят да обсъдим темата заедно.


                             
Виж целия пост
# 1
За мен най-добър е Стопанска академия Д.А.Ценов- Свищов
Дипломата се приема в цяла Европа, таксите не са високи и има хубави специалности.
Но какво дава държавата на студентите? Аз съм задочно обучение, не ходя на работа,защото никой не иска да взима студенти по незнайно какви причини, осигуровки не ни се плащат нали и ние плащаме такси на университетите защо трябва да сме ощетени вече близо една година не мога да си намеря работа нека държавата да помисли и за тези студенти, които са се записали задочно, защото не могат родителите да ги издаржат ако са редовно
Виж целия пост
# 2
Здравейте! Темата наистина изглежда интересна, особено за майки, чийто деца са пред завършване. Такъв е и моят случай- синът ми е 12 клас, с не много висок успех....това ще повлияе ли на приема по принцип?
Виж целия пост
# 3
Приемът в университет, зависи  от дипломата,  от входящия изпит или от зрелостния изпит(матурата). Има университети, които не взимат оценките от дипломата, а  приемат само с оценката от входящия изпит, има и такива които приемат с оценките от матурите.
Виж целия пост
# 4
Здравейте!
Без да искам да обиждам никого, първо искам да кажа, че аз за първи път чувам за такъв университет, както и за много други университети, макар че имам висше образование и то степени като специалист, бакалавър и магистър, различни специалности, в различни университети.
Мисълта ми е, че при съществуването на толкова много университети, хората се объркват и стремежа им да имат диплома за висше образование, ги кара да дават луди пари за това, а тази диплома в много от случаите се оказва нелигитимна.
Иначе за образованието в университетите, искам да коментирам, че който иска, може да получи знания, но най-важното е сам да желае да придобие още знания за дадения предмет или професия. В момента, може би не е така, но преди 7 години, аз учих информатика в УНСС и на упражненията бяхме по 6 човека на 1 компютър, а и по някои предмети преподаваха от учебници, от които има по 1 екземпляр в библиотеката, който е на по-голяма възраст от мен. Искрено се надявам сега нещата да са различни, но честно да ви кажа с това, което четем по вестници и слушаме по телевизия и радио всеки ден, за агресията сред децата и за ниския им интелект, ме е страх как ще опазя детето си и как да го възпитам, за да оцелее в тази среда, но това е друга тема.
Желая ви успех с подхванатата от вас дискусия
Виж целия пост
# 5
Да се включа и аз,този университет е легитимен,обаче таксите са му високи поне за мен. 700 евро е най малката такса,лично аз не мога да си го позволя,макар че има хора които могат.
Тенденцията е че в момента образованието е под всякаква критика.Ние сме 60 човека група,аз и още 3-4 жени сме над 30 години,а другите са си младежи на по 20-22.Първо преподавателите претрупват материала,второ самите студенти не учат ами преписват на изпитите или си ги плащат.Това за мен е обидно,но нищо не може да се направи.По лошото е,че утре аз и този колега студент ще се борим за една и съща позиция и понеже ще ме бие с годините,а не със знанията ще вземе работното място.По същия параграф и в момента уча,знам за позицията която заемам,но нямам тапията за това.
А и имаме доста умни млади хора,но те просто излизат навън,тук нищо не ги задържа.По добре да се помисли какво развитие ще имат след това,да им дадат някакъв шанс.
А за моето дете просто не мога и да си помисля какво ще е до тогава
Виж целия пост
# 6
Ситуацията във висшето образование в момента е много объркана и проблемна. Има много голям избор от университети, които наистина в повечето случай не са легитимни или нивото на обучение е ниско. Ние в Университета по застраховане и финанси (ВУЗФ) държим не просто на нивото на преподаване, ние държим и на следдипломната реализация на нашите студенти. Имаме Център за кариерно развитие, които за разлика от повечето подобни центрове работи. По данни на НОИ са  регистрирани над 80% реализация по специалността , за последните три випуска завършили ВУЗФ.
Виж целия пост
# 7
Висше образование в БГ НЯМА - и няма как да има след като си плащаш и получаваш диплома или си взимаш изпита.

На запад университетите нямат такси (повечето от тях) но студентите се подбират...
Искрено се надявам моето дете да успее да се пребори за западен университет.

Тук всичко е под всякаква критика.
Виж целия пост
# 8
Както в България, така и на Запад има университети с държавна субсидия и частни. В повечето страни най-елитните университи са частни и таксите са изключително високи. В повечето западни страни елитното и скъпо  обучение дава най-добра следдиломна реализация, което го прави и най-добрата инвестиция. В България също има университети, които предлагат качествено образование, но таксите са значително по-ниски от европейските.
Виж целия пост
# 9
Да прави сте , но на Запад стипендиите, които получават студентите им стигат да си покрият таксите , а в България може би никога няма да стане това
Виж целия пост
# 10

На запад университетите нямат такси (повечето от тях) но студентите се подбират...
Искрено се надявам моето дете да успее да се пребори за западен университет.

И искрено ти пожелавам да успееш да го издържаш през това време......защото там варианта работя и уча е невъзможен.
Виж целия пост
# 11
Университетът по застраховане и финанси предоставя на своите студенти различни финансови облекчения - стипендии за успех и особенни постижения, разсрочено плащане на семестриалните такси по индивидуален план, студентски кредит от Банка ДСК с гарант ВУЗФ и различни отстъпки от таксата за обучение( за втори член на семейството и т. н.)
Виж целия пост
# 12
Съгласна съм че предлагате и разсрочено,облекчение за 2-ри член и т.н.Това го предлага всеки университет като опция.Само не знам при вас как е случая със стипендиите.За себе си претендирам,че доста знам и изкарвам доби оценки от 11 изпита до тук имам 4 Шестици и 7 Петици и не се класирам за стипендия(не че е кой знае какво де).Интересно ми е какъв е критерия за оценяване кой да взима и кой да не взима стипендия.Също ми е интерсно след като сте частен университет,как за 3 години можете да кажете дали имате резлизация или не.Още повече че сте съвсе нови във сферата на образованието.Не искам да си помисите,че ви нападам или обиждам,интересувам се и къде мога да продължа за Магистър.Уча а и работя в сферата на Финансите.
Виж целия пост
# 13
В повечето държавно субсидирани университети стипендията е в размер на процент от минималната заплата за съответната година, при частните размера на стипендиите се определя от ръководството автномоно. В университета по застраховане и финанси стипендиите се дават на база общ успех от предходна година или на особенни постижения, размерът е такъв, че да облекчи максимално студента. Данните за реализацията публикувани от НОИ са публично достъпни и могат да бъдат проверени за всеки випуск.
Виж целия пост
# 14
Магистърската степен дава много възможности за кариерно развитие. Във ВУЗФ предлагаме разнообразни специалности в степен Магистър, като обучаващите се могат да изберат между редовна, задочна или дистанционна форма на обучение. От академичната 2010/2011 г. Университетът по застраховане и финанси  ще предлага и MBA  съвместно с Maastriht School of Managment.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия