Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

за самостоятелността на 6-годишните деца!

  • 3 808
  • 46
От известно време забелязвам, че големият ми син иска все по-голяма самостоятелност.
Иска да го пускам навън да играе сам, да го оставям сам у дома, да ходи до магазина сам и т.н.
Когато му кажа, че все още се притеснявам да го оставям сам, той се сърди и ме упреква.
Как се държат вашите деца и вие с тях?
Виж целия пост
# 1
Моят малък син е на 6 и половина, но единственото, което си позволявам е да го оставя за малко сам в къщи, докато съм до близкия магазин. Не смея да го пусна сам навън да играе, защото живеем до булевард с голямо движение, макар че от другата страна на пътя има детска площадка - просто нямам видимост от прозореца към нея. До магазина също не го пускам сам, защото ме е страх, че още не може да пресича сам на светофар.
Simple Smile))) В общи линии още никакви неща не го оставям да прави сам в този аспект. А мисля, че е време....
Виж целия пост
# 2
Моята е на 6г и 5 дни. Иска сама да се качва с асансьора, по стълбите, да остава сама вкъщи, когато аз искам да изляза с бебето, а тя глида нещо и не иска да го пропусне.
Когато е при баба си в провинцията я пускат сама на двора, и като се върне се пробва и тук да иска, но не разрешавам. Единствено се качва сама по стълби, и остава за малко вкъщи докато изтичам до магазина. Това е засега и от нас.
Виж целия пост
# 3
Право е детето, пускай го да пазарува и да стои сам за кратко. За излизането навън няма какво да кажа - ако имате площадка пред блока, която да виждаш - може, иначе и аз не бих.
Виж целия пост
# 4
Моята е на 6 и половина. Мисля, че самостоятелността трябва да се "отпуска" според ситуацията и местоживеенето, а не толкова заради възрастта. Ние живеем в изключително спокоен квартал, само с къщи и кооперации- няма магазини и други обществени учреждения и съответно няма движение- всички улици са игрални и се ползват от жителите колкото да си стигнат до гаражите, иначе основната им функция е за игра. Та дъщеря ми още от миналата година се прибира сама от детската градина, играе с децата на улицата или на някоя от близките площадки и ходи до хлебарницата (единственото ни магазинче в квартала) да си купи нещо сладко, а от скоро и с бележка, за да купи нещо за в къщи. В къщи съм я оставяла много рядко сама, просто не се е налагало, но се се е случвало за 15-20 мин. Другия месец тръгва на училище и ще се наложи да "излезе" от тихия квартал, така че трябва да свиквам, че детето ми в скоро време ще закрачи само по улиците Confused
Ако живеехме на друго място, с натварено движение и хора отвсякъде, със сигурност нямаше да има толкова свобода...
Иначе съм чувала, че 6 години е възрастта, в която детето вече трябва да може да прави само дребни покупки в магазина, за да свиква с пари, стоки и т.н. Simple Smile
Виж целия пост
# 5
Не оставям детето си без надзор, дори ако я пусна до магазина не я изпускам от поглед нито за миг и стоя отвън.

Понеже пишете за училището, че ще ходят децата ви сами. Ние още когато каката беше в първи клас подписвахме декларация, че няма да оставяме детето да ходи на училище, без придружител до 11 г.възраст, такива били изискванията и толкова!
Виж целия пост
# 6
Миналата година не смеех да си го помисля, но сега не ми е проблем да я пусна сама в кварталното Фантастико за нещо малко /докато аз съм отвън/ или да я оставя на площадката с познати докато пазарувам там.
Но не смея да я пусна от вкъщи да отиде сама до магазина.
Тренираме по малко за догодина.
Виж целия пост
# 7
Съгласна съм , че местоживеенето играе основна роля и от това зависи в голяма степен кога ще ги пуснем сами в квартала.
Приятелски деца в провинцията по цял ден са  навън сами, до магазина, до работата на мама....
Дори и за София си има значение местоположението. Ние живеем на голям Булевард, но добре поне че имаме вътрешен двор, та там може да слиза без мен. Но никъде другаде. Докато майка ми живее в малък квартал/зад баня Мадара/ и когато е там синът ми си ходи и до магазина, и до училището, въобще минава по 3-4 преки и не се притеснявам.
Виж целия пост
# 8
Степента на самостоятелност зависи от обстоятелствата. В Плевен при баба и дядо го пускаме да кара колело свободно по пешеходната зона, само 4ат пат се обръща да провери ние къде сме Laughing Ходи сам до близкия магазин да пазарува дребни неща. Толкова е горд bowuu Тук в София не го пускам сам и до тоалетната. И няма да го пусна скоро!
Виж целия пост
# 9
От известно време забелязвам, че големият ми син иска все по-голяма самостоятелност.
...
Как се държат вашите деца и вие с тях?

При нас пък е обратното Crazy. Аз искам самостоятелбост, не само искам, ами изисквам, обаче.... отсреща нЕма никой. Разсейва се тотално...
Ако излезна на балкона - точно през 5 метра е фурната. Визуален контакт - повече от идеален.
Колко пъти я карам да отиде и да купи хляб, не и не.

Но пък, когато е на вилата при майка - като отвързано пале е. Обикалят, играят...

Та, така. В големия град - по-големи опасности, по-трудно пуска,е децата до магазинчето отсреща...
Виж целия пост
# 10


   Ако го оставя сам вкъщи, социалните може да ми го вземат и никога да не го видя вече.Но и не бих го направила.Не без нищо тук по закон казват, че децата от 12-тата година могат да се оставят сами вкъщи.Явно са изчислили защо.Независимо дали съм тук, или в БГ не бих го оставила сам.Бих го пуснала да пазарува само, ако съм пред магазина и ми е пред очите.Има кога да става самостоятелен, прекалено му е рано да се отчете точно с тези две неща на тази възраст.
Виж целия пост
# 11
Дъщеря ми слиза сама по стълбите, докато ние слизаме с асансьора. На входа едни съседи имат магазинче с разни неща и постоянно са пред вратата, и не се притеснявам за нея ако ние нещо се забавим. Слизала е до тях да купи солети примерно. От скоро води брат си сама в яслата, ние сме в колата пред вратата й.
Виж целия пост
# 12
Живеем в малък град и много от моите приятелки пускат децата си сами да играят навън.
Явно виждайки, че има деца, които са сами, синът ми също настоява за това.
Обаче той е доста разсеян и затова се притеснявам.
От друга страна пък се страхувам с поведението си да не предизвикам някакви комплекси в него. Да не си помисли, че е
по-смотан от другите деца и затова не го оставям сам.
Искам да му гласувам доверие, за да се почуства по-уверен, но страховете ми вземат превес.
Виж целия пост
# 13
Синът ми се качва до 9-я етаж сам с асансьора, за да си вземе колелото. Онзи ден мъж ми дори го пуснал сам със сестра му, за да вземат нейното колело - слава Богу върнали са се двамата с колелото живи и здрави. По някога го оставяме пред блока, когато трябва да купим нещо от близкия магазин - става въпрос за 10 минути, но нашия двор е затворен и има ограда и бариера, както и други майки с деца на неговата възраст, които го наглеждат. Като играят на двора се крият от възрастните зад блока - имат задължението само от време на време да се появяват и да се обаждат. Обаче все още сам не бих го пуснала на двора и не бих го оставила сам в къщи - някакси не мога още да се пречупя до толкова.
Виж целия пост
# 14
Определено зависи от обстановката. И ние живеем до булевард, до блока ни няма площадка. Немислимо ми е да го пусна сам навън нито за игра нито до магазина. Иначе се качва сам с асансьора, оставям го за малко сам в къщи. С нетърпение чакам да се преместим на по-тихо място  Rolling Eyes
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия