Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Новозеландско-Австралийска НОВА Пролетна Тема (7)

  • 107 425
  • 516
# 510
А в аспект за живот там ли ви интересува или като за екскурзия понеже е доста различно ? 😊
Виж целия пост
# 511
Според мен темата не е активна,защото повечето емигрирали вече българи се ориентират на място.Там на живо се срещат със сънародници и се информират и доизкусоряват нещата от първа ръка.В Мелбърн от няколко години има бълг.у-ще и в събота се събират там.На национални празници също.Отделно вече си имат обособени приятелски групи и си общуват пак на живо.Живота е динамичен и явно нямат необходимост да пишат в бълг.форуми.Имаше едно изключение,но и тя не пишеше тук,а в клюкарника.
Лично според мен 10дни са малко за НЗ и Австралия.Аз бих отишла мин. за 1м.на обиколка-екскурзия.
Виж целия пост
# 512
Аз искам да видя Австралия и НЗ, а не да се местя да живея там. Бих искала да науча от първа ръка (хора, които живеят там)  кое е е интересно, уникално и своебразно. Чела съм, че НЗ природа има много приятни места, но аз разбира се не бих могла да видя всичко.  По - скоро като идеи за хубави неща, които си заслужават и места, които могат да се пропуснат. Също,  кои музеи би било добре да се видят, за да се  добие малко по- пълна представа за страната и неиният своеобразен бит, култура и история.  Това са в общи линии нещата, които ме интересуват и за които питам.
( Аз живея повече от 15 години в Лос Анджелис, Калифорния и бих могла да дам съвети и идеи, какво, къде, кога може да се види и си заслужава да видиш за времето, с  което разполагаш.)
Разбира се, че един турист не може да види всичко, но най-уникалното. Има много информация в интернет, но поне аз не съм намерила нещо синтезирано както има за европейските градове.
Виж целия пост
# 513
Lindor, Австралия и Нова Зеландия са две отделни страни, безкрайно различни една от друга.
Австралия е континент голям колкото САЩ - няма как да ти дадем насоки какво да видиш. Ако имаш повече време може да наемеш каравана и да направиш обиколка по крайбрежието - това е доста често срещано забавление на туристите тук, но наистина ще ти трябва месец-два в зависимост колко време искаш да прекарваш на място.
Има невероятни плажове, рейн форестс, пустини, пустош, градовете им са много красиви - зависи какво търсиш в място и какво ти харесва. Ние живеем до Мелбърн, града е много цветен и красив, само седмица може да прекараш там по градините, малките скрити алеи и кафенета, има много музеи, разни културни мероприятия. Аз обичам да ходя до Ботаническата градина с децата, пием кафе там, после на лодка по реката - лесно можеш да прекараш цял ден само в парка. Отделно Мелбърн има централна система с трамваи които ходят по туристическите забележителности и са безплатни. Сравнен с Американските ситита, Мелбърн е много по-лежерен и турист-френдли.

За Нова Зеландия - ние ще ходим пак този месец за седмица. Предният път бяхме на Южния остров в Кентърбъри района - селски и туристически район, невероятно красива природа, алпийски пейзаж, езера, топли извори.
Сега ще ходим на Северния остров - този път ще направим по-голяма обиколка, да видим как ще се справя с бесовете в колата, предполагам че ще спираме по-често от предвиденото. Аз лично направих този график: Auckland - Paihia - Waipoua National Park - Pokeno - Waitomo Caves - Turangi - Rotorua - Tauranga - Auckland.
Ние не обичаме градове и затова съм си набелязала по-малки места и природни забележителности. Ще правим и дневни трипове, но това са ми основните спирки, за да мога да оставям децата а аз да ходя на хайк без опашка.
Виж целия пост
# 514
Sipirumi,
Интересно и идейно е това, което пишеш за наемане на каравана и обиколки, не бях се сетила. Ще чакам да разкажеш и дадеш малко подробности  след като се върнеш  за парковете и местата, който си посетила.
До тогава, за каквото се сетиш пиши,  текста и споделеното  остава а може и  на други да им е интересно.
Благодаря ти за споделеното!
Виж целия пост
# 515
Lindor, ако искате експресно да се запознаете, може да видите.:
Мелбърн,  има много турове из града, да се возите по Яра ривър с корабче,  Музея на имиграцията и мелбърнския музей.Да си направите дневен тур по Грейт оушън роуд и 12 те апостола😉
Камбера- да посетите парламента и градския музей
Куийнсланд- Голд коуст (тук се снимаха Карибски пирати) и опредено Кернс -бариерният риф и дъждовната гора, пълно е с дневни турове.
Бруум-да пояздите камила на брега по залез слънце 😊

Sipirumi ако е удобно да споделите
какви са Ви впечатленията от Австралия, след 1 година?Как Ви се струва спрямо САЩ?
Виж целия пост
# 516
Hamsti, това е въпрос на който много трудно се отговаря Simple Smile на мен лично много ми харесва Мелбърн - има градски транспорт, шарен е, зелен и чист е (сравнявам с Американско сити), повече ми напомня на европейски град, чудесна храна, много бизи социален живот. В градчето където живеем е също много шарено от към хора, етник магазини и храни, има много паркове, спокойно е, но има трафик защото май всеки от тук работи в Мелбърн и сутрин настава голямото преселение към ситито.
На децата ни (те са 8 и 12) също им харесва града и събърбията където живеем. Те са израсли в гората, буквално, и тук опознават градския живот, карат колелета из града по цял ден, ходят си по приятелските къщи (това не можеше да се случи в САЩ защото разстоянията бяха много големи там). Ущето тук е много по-спокойно отколкото в САЩ, имат страшно много свобода, повече за социализация го имат отколкото за академични напъни. Имат кокошки и градина за която се грижат, готвят и имат какви ли не други дневни и многодневни екскурзии. Това им беше голям шок, колко много свобода имат тук. Децата си говорят в час, а като минеш покрай ущето все можеш да чуеш смях и викове - това го нямаше в САЩ. Там бяха под строй, не се бягаше по коридорите, не можеш да отидеш до тоалетна без пас (а имаха по само два паса за семестъра), ей такива глупости.
На мъжа ми изобщо не му харесва тук, но той не обича много хора и големи градове. А сега виси все в трафик. И не му понася и слънцето лятото, че работи навън и се прибира пребит от работа.
Преинахме през голяма криза тази година и накрая решихме да се върнем обратно в САЩ където живяхме последно, за да сме всички спокойни а не един да страда за сметка на останалите.

Това е само нашият личен опит. Всичко е много индивидуално и е много трудно да се сравняват две напълно различни държави, които са огромни сами по себе си. Имам познати американци които обичат Австралия и са си подобрили лайфстайла откакто са дошли. При нас стана обратното - работим повече, правим по-малко пари и имаме по-малко време за почивка. Така че везните наклониха към американското село и дивотийката.
Аз съм доволна че поживях малко в ситито, че определено ми липсваше, но и аз съм много адаптивна и вирея навсякъде.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия