Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Вроден хипотиреоидизъм, има ли деца с тази диагноза минали на ТЕЛК?

  • 32 240
  • 26
# 15
Здравейте отново,
Ket G, честно казано, изоставане в ръста не сме наблюдавали, но вероятно обяснението е, че все пак тя има известно собствено производство на хормон.
Иначе сега като връщам лентата назад и особено като гледам снимки от около 2 годишнината й, установявам известни външни прояви /подпухналост, дебел език, сънливост, забавяне в говора донякъде/, но нищо драстично извън нормата. На костната възраст - първото изследване, имахме около 2 години забавяне /тоест на 4 год като 2 год/, но на височина - не. Сега също е в норма. Иначе проблеми с обучението и с концентрацията ни се намират, макар че не знам доколко се дължат на самото заболяване, на лекарството /нашата ендокриноложка не изключва и това/, или аз просто сравнявам с брат й, който е много напред с материала. Така или иначе не се различава драстично от съучениците си в обикновено училище. Изследваме хормона на 3-6 месеца. Може би ще се наложи по-често сега, защото наближаваме пубертета и не знаем как ще е с растежа. Не е ставало дума за спиране, предполагам, че ще взема л-тироксин доживот.
Виж целия пост
# 16
И аз не съм много наясно момичета само това знам от лекарката началото на  юни/ние сме родени 20юли/ще се обадя да си запиша и да уточня ден за изследвания и спираме ел тироксина като ще сме 1 месец без него след това изследванията.През този месец щтитовидната може да започне да си върши работата.На 8 месеца последно ни правиха ехография на щ.жл. нищо не ми казаха по повод на нейното развиване /в началото имаше само точички на мястото и/и аз се чудя след като не се е развила как ще произвежда хормони newsm78.Иначе изследвания на 2-3 месеца
Виж целия пост
# 17
здравейте, аз доста късно се включвам в темата,  имам 12годишна дъщеря с диагноза вроден хитотиреодидизъм, откриха го със скрининг съвсем в началото и оттогава е на л-тироксин Едва обаче миналата -2010 година, разбрах че може да минем на ТЕЛК и й дадоха 80% За да успокоя повечето отвас, детето се развива перфектно, сега влиза в пубертета и аз също незнам какво да очаквам, но по думите на лекуващата ни лекарка няма място за каквото и да е притеснение, освен нормалните за децата в този период промени
Виж целия пост
# 18
Здравейте на всички, има ли мами с деца с тази диагноза, преминали пубертета?
Исках да получа впечатления как минава, има ли големи вариации на хормоните, някакви по-специални проблеми?
Ние се запътваме към тази особена възраст с бързи крачки, но не знам какво ни чака. Засега само следим лабораторните резултати, правим по-често изследвания и си пием лекарствата.

Здравейте! Много късно видях тази тема, но тя силно ме заинтересува. Причината за това е, че съм родена с диагнозата вроден хипотиреоидизъм и живея 22 години с нея. На потребителката, на която сложих отговора в цитат, искам да кажа, да не се притеснява за пубертета. Аз минах през него без особени катаклизми. Просто изследванията трябва да се пpавят на често, защото се появяват чести промени в хормона. Не се притеснявайте, аз израснах с това и сега съм нормален млад човек. Ако имате въпроси, питайте?
Иначе и аз искам да попитам за добри ендокринолози в София или Пловдив. Аз съм от малък град и искам да си намеря лекар в столицата, но нямам наблюдения. Благодаря предварително.
Виж целия пост
# 19
Много благодаря за успокоението, Малко нежно цвете. Надявам се да нямаме проблеми и ние. Желая ти здраве и късмет.
Виж целия пост
# 20
Привет и от мен! Виждаме, че темата не е от скоро, но все пак.....
Преди три години се роди моята малка принцеса, след скрининга й поставиха диагноза вроден хипотиреодизъм. Благодарение на наблюдаващия я лекар, тя днес едно нормално дете.
До сега на три пъти са и променяли по-малко дозата, тъй като TSH е клоняло към някоя от границите (долна или горна). Но сега изведнъж TSH стана доста високо над горната граница и утре очаквам да ми кажат новата доза. Момичета, споделете - горе долу как са ви променяли дозата хормон, който е пило вашето дете през годините? Имало ли е такива моменти, в които изведнъж нещата да излязат извън нормите?

Нещо не се чуваствам спокойна!  Weary
Виж целия пост
# 21
Ava, здравей, моето дете е на 37,5 мг, бил е и на 50 мг. на ден, тогава обаче ТСХ отиде на долна граница, бил е и на 25 мг., което пък се оказа недостатъчно. Бил е дори и на схема 5 дни по 37,5, събота и неделя по 50. Сега сме в края на месеца пак на контролен, ходим на всеки 6 месеца.
Не се притеснявай, просто при по-засилен растеж има нужда от повече хормон, вероятно това е причината за излизането извън граница.
Виж целия пост
# 22
Ket_G, благодаря ти! Значи и при вас нещата са варирали доста от към дози. И аз си обяснявам нещата с по-засилен растеж, но като повечето майки изпадам в лека паника в подобни ситуации Rolling Eyes Аз съм от Русе и ни наблюдават в София в Детскаа педиатрия. При вас как е? Кой е лекуващия ви лекар?
Виж целия пост
# 23
Ние сме при единствената детски ендокринолог в Пловдив - д-р Калева. Моето дете не е с вроден хипотиреоидизъм, а с придобит по неясни причини. Открихме му го, когато беше на 3 г.... сега е на 5,5 г.
Виж целия пост
# 24
Мили момичета! На щитовидната жлеза и трябва йод, а не готови хормони, още повече за такива малки деца.  В древния Египет около врата на младите булки завързвали тънък копринен конец. Късането на конеца означавало, че жената е бременна, т.е., настъпва време, когато нейната щитовидна жлеза се увеличава в резултат на по интензивна дейност. За развитието на плода, докато не започне да се формира неговата щитовидна жлеза и даже след като тя бъде сформирана, единствен източник на йод  е този  йод, който циркулира в кръвта на майката. Дефицитът на йод при бременните неблагоприятно въздейства на децата, като се започне от вътреутробното развитие и се стигне до половото съзряване.  Според Международната Конвенция за правата на детето  всяка бременна има право на адекватен ежедневен прием на йод - 200-250 микрограма, всяко дете има право на ежедневен прием на йод - 50 - 90 микрограма. Желая на всички здраве и късмет!

Виж целия пост
# 25
zdraveite ! Moeto dete e sas vroden hipoteriotizam ,sled tretata godina na deteto sprqhte li eltiroksina?
Виж целия пост
# 26
Здравейте, на моето момиченце след скрининга й поставиха диагноза вроден хипотиреодизъм...Развиваме се добре,на 4годинки сме и приемаме 0,25 мг ,а един път в седмицата 0.50мг..имаме жлеза,но не работи..надеждата умира последна,:(дано да заработи...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия